Η πιο κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής: Σε δύο στρατόπεδα η Ευρώπη | Από την Ευρώπη των 27 στην Ευρώπη των 17

eurozone

«Μην περιμένετε ένα Big Bang. Η σύνοδος κορυφής θα αποτελέσει ένα βήμα προς τον τερματισμό της κρίσης. Διότι ο τερματισμός της κρίσης απαιτεί χρόνια σκληρής δουλειάς. Επίσης, η ΕΕ θα χρειαστεί χρόνο για να αλλάξει τις συνθήκες και να αντιμετωπίσει την κρίση. Θα χρειαστεί επίσης στενότερη συνεργασία για την ισχυροποίηση του ευρώ, του νομίσματος που μας έκανε όλους ισχυρότερους», είπε η κυρία Μέρκελ, λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφή, ίσως μίας από τις πιο καθοριστικές συσκέψεις στην ιστορία της ΕΕ.

Με τη σκληρή μάχη της Ευρώπης να ξεκίνησε με το δείπνο εργασίας των 27 που άρχισε λίγο πριν τις 9, Μέρκελ και Σαρκοζί σκοπεύουν να πιέσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν το σχέδιο τους διαμηνύοντας ότι πλέον η Ευρώπη έχει βρεθεί στο σημείο «μηδέν» όπου ή θα ληφθούν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις για να οχυρωθεί το κοινό νόμισμα ή η Ένωση θα βρεθεί μπροστά από το φάσμα της κατάρρευσης.
Σχεδόν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς προβλέπει το νέο δημοσιονομικό «Σύμφωνο» που βρίσκεται υπό επεξεργασία στη Σύνοδο Κορυφής. Το προσχέδιο συμπερασμάτων, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters, κάνει λόγο για έλλειμμα που δεν θα ξεπερνά το 0,5% του ΑΕΠ, εκτός από τις περιπτώσεις χωρών με χρεος «σημαντικά χαμηλότερο» του 60% του ΑΕΠ. Οι κυρώσεις για παραβάσεις θα λαμβάνονται με την αρχή της πλειοψηφίας.

Οι τάσεις, πάντως παραμένουν διχαστικές μέσα στην ΕΕ και το «μπρα ντε φερ» της ηγεσίας της Ευρώπης με τον γαλλογερμανικό άξονα αναμένεται σκληρό, την ώρα που η Βρετανία δηλώνει έτοιμη να θέσει ακόμη και βέτο αν προχωρήσουν τα γαλλογερμανικά σχέδια χωρίς να διασφαλίζονται τα συμφέροντά της.
Πολιτικοί αναλυτές, πάντως, εκφράζονται απαισιόδοξα για την εξέλιξη της Συνόδου Κορυφής ενώ εκτιμούν ότι δύσκολα θα υπάρξει σήμερα το βράδυ ανακοίνωση ή έστω σύγκλιση απόψεων μεταξύ των δύο στρατοπέδων…

Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα

Με το Βερολίνο και το Παρίσι να εμφανίζονται κάθετοι στις απαιτήσεις τους για αλλαγή των συνθηκών και τον μεν πρόεδρο Σαρκοζί να κινδυνολογεί και την δε καγκελάριο Μέρκελ να δηλώνει πεπεισμένη ότι θα βρεθεί λύση, οι φωνές που ακούγονται κατά μιας Ευρώπης «πολλών ταχυτήτων» είναι πολλές.
Όσον αφορά τις βασικές προτάσεις του γαλλογερμανικού σχεδίου, αυτές είναι:
– Η Κομισιόν να έχει την ισχύ να επιβάλλει κυρώσεις στις χώρες με υπερβολικά ελλείμματα
– Να υιοθετήσουν και οι 17 χώρες της ευρωζώνης συνταγματική πρόνοια για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς
– Δημιουργία κοινής φορολογικής βάσης επιχειρήσεων
– Επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές
– Οι μελλοντικές διασώσεις να μην απαιτούν απ’ τους ιδιώτες πιστωτές να μοιραστούν το κόστος, όπως έγινε με την Ελλάδα
– Ευρωδικαστήριο για όσες χώρες δεν τηρούν τις συμφωνίες
– Να καταργηθεί το δικαίωμα βέτο στα κράτη-μέλη
Προειδοποιήσεις Γιούνκερ για αλλαγή συνθηκών ακόμη και μετ’ εμποδίων
«Θα προτιμούσα να επιτυγχάναμε αλλαγή των Συνθηκών και ενίσχυση της αρχιτεκτονικής στο επίπεδο των 27» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Αν όμως δε συμπορευτούν σε αυτή την κατεύθυνση και οι 27 τότε, ναι, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή των συνθηκών στο επίπεδο των 17» προειδοποίησε στη συνέχεια.
«Δεν το εύχομαι αλλά δεν το αποκλείω» κατέληξε ο Γιούνκερ.

Πιέζουν για έλλειμμα που δεν θα υπερβαίνει το 0,5% Μέρκελ και Σαρκοζί!


Σε προσχέδιο συμπερασμάτων αναφέρεται το Reuters σε δημοσίευμα για το νέο δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας που επεξεργάζονται οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο.
Στο συγκεκριμένο προσχέδιο γίνεται λόγος για έλλειμμα που δεν θα υπερβαίνει το 0,5% (!) με εξαίρεση τις χώρες που θα έχουν χρέος αρκετά χαμηλότερο του 60% του ΑΕΠ, αν και σίγουρα θα μπει και για αυτή την περίπτωση ένα «ταβάνι» στο έλλειμμα, απλά κάπως υψηλότερα.
To Reuters αναφέρεται σε Ευρωπαίους ηγέτες αποφασισμένους να διατηρήσουν την ενότητα και τη συνοχή στην ευρωζώνη αλλά και την Ευρώπη γενικότερα και σημειώνει ότι στο προσχέδιο προβλέπεται και επίσπευση της λειτουργίας του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM) για τα μέσα του 2012.  Για ένα χρονικό διάστημα θα λειτουργήσει ταυτόχρονα και ο έκτακτος μηχανισμός διάσωσης (EFSF) ενώ αναφέρεται ότι ο μόνιμος μηχανισμός θα διαθέτει 500 δισ. ευρώ περισσότερα από τον EFSF.

Την ίδια ώρα γίνεται λόγος για αποφάσεις χωρίς ομοφωνία (άρα και τέλος στο βέτο) αλλά με πλειοψηφία της τάξεως του 85%.

Με βέτο απείλησε ο Κάμερον


Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα έχει «κανένα δισταγμό» να θέσει βέτο σε ενδεχόμενη νέα συνθήκη της ΕΕ εάν δεν προασπίζει τα βρετανικά συμφέροντα.
«Θα κάνω ό,τι μπορώ για τη Βρετανία και ελπίζω ότι αν έχουμε μία καλή συμφωνία αυτό θα είναι προς όφελος της Βρετανίας», όπως είπε από το Λονδίνο πριν το ταξίδι του στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
«Αλλά αν δεν μπορέσω να καταφέρω αυτό που θέλω δεν θα έχω κανένα δισταγμό να θέσω βέτο σε μία συνθήκη των 27, επειδή δεν σκοπεύω να πάω στις Βρυξέλλες και να μην υπερασπιστώ τη χώρα μας», τόνισε.

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: προειδοποιεί τη Βρετανία


Με προειδοποίηση προς τη Βρετανία να μην επιμείνει σε «εγγυήσεις» και «ειδικά δικαιώματα» προσέρχεται στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή συμφωνία» δηλώνει, καλώντας τον Ντέιβιντ Κάμερον να μην σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες σθεναρής αντίδρασης απέναντι στην κρίση χρέους.
Μιλώντας στον κρατικό γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό France Info, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι το ευρώ δεν απειλείται, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να καταλήξουν σε μια λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Πρόσθεσε ότι η Βρετανία -που θεωρείται ένας διστακτικός εταίρος στην προσπάθεια να ενταθούν οι ρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, αλλά και στην εκχώρηση περισσότερων εξουσιών στις Βρυξέλλες- δεν θα πρέπει να εμποδίσει ενδεχόμενη αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών και άλλα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης.
«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία» είπε για να επιμείνει πως «το ίδιο το ευρώ δεν βρίσκεται επ’ ουδενί σε κίνδυνο».
Όμως επισήμανε ότι «χρειαζόμαστε μια ισχυρή συμφωνία. Θα ήθελα μια συμφωνία για την Συνθήκη που θα δεσμεύει τις 27 (χώρες μέλη της ΕΕ), αλλά εάν προκύψει ότι υπάρχουν χώρες μεταξύ των 27 που είναι απρόθυμες να ακολουθήσουν τον δικό μας δρόμο θα το κάνουμε με τις 17 (χώρες μέλη της ευρωζώνης)» επισήμανε.
«Δεν θα επιθυμούσα το Ηνωμένο Βασίλειο να βάλει κατά μέρος ολόκληρες σελίδες (της συμφωνίας) και να πει ότι δεν θέλει αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι άλλοι. Δεν θα το αποδεχθώ αυτό» σημείωσε, επιμένοντας ότι το Λονδίνο δεν θα πρέπει να διεκδικήσει «ειδικά δικαιώματα και ελευθερίες» σε ό,τι αφορά τον χρηματοοικονομικό τομέα.
Ερωτηθείς εάν η έκδοση ευρωομολόγων αποτελεί μια επιλογή ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να εξεταστεί μακροπρόθεσμα, αλλά δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τους επόμενους μήνες ή προτού υπάρξει πιο στενός συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Δήλωσε ακόμη ότι έχει μείνει άναυδος από την «αγριότητα» των οίκων αξιολόγησης, αναφερόμενος στην προειδοποίηση της Standard and Poor’s ότι η συνολική προοπτική της ΕΕ τίθεται σε αμφισβήτηση και μπορεί να υποβαθμιστεί το αξιόχρεο πολλών χωρών-μελών της που σήμερα απολαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία, την βαθμίδα «AAA».
Είπε πάντως ότι θα ήθελε να πιστεύει ότι η συγκυρία που επελέγη για την ανακοίνωση αυτή αποτελεί μάλλον ατύχημα παρά εμπρόθετη ενέργεια.
«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Standard & Poor’s αλλά μπορώ να πω έπειτα από αυτό που έκαναν οι οίκοι αξιολόγησης ότι λίγη πίεση δεν είναι ανεπιθύμητη, αλλά η πίεση θα υπήρχε ακόμα κι αν δεν εκδίδονταν αυτές οι προειδοποιήσεις από τους οίκους» σημείωσε

http://www.madata.gr/

Από την Ευρώπη των 27 στην Ευρώπη των 17

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον, σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης.

Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό προβλέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Εκ των βασικών σημείων του είναι η υιοθέτηση κανόνα, που θα προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές, από νωρίς χθες το βράδυ, ανέφεραν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των 27, με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.

Όπως είπε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. -δηλαδή 23 εκ των 27. Εκτός μένουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.

Η Βρετανία «ράγισε» την Ευρώπη

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.

Από νωρίς τη Πέμπτη  ήταν γνωστό ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιούσαν μια Σύνοδο Κορυφής με πολλούς κινδύνους λόγω των διαφορών ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με την άμεση απάντηση στην κρίση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Η ατμόσφαιρα αναμένονταν ότι θα είναι τεταμένη μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. «Θα βρούμε καλές λύσεις. Είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μια λύση για όλα τα ζητήματα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριοςΜέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε στη Μασσαλία.

Σαρκοζί: Δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για την Ευρώπη

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησής της, γιατί η Ευρώπη «δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία». Παράλληλα,  ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η νέα συνθήκη των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να γραφτεί μέχρι τον Μάρτιο ενώ παράλληλα επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει μια Ευρώπη «δύο ταχυτήτων». Ο Σαρκοζί δήλωσε μάλιστα ότι οι όροι που τέθηκαν από την Μεγάλη Βρετανία για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωσυνθήκη ήταν «απαράδεκτοι».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι «δεν θα διστάσει» να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που η νέα συνθήκη της ΕΕ, που προωθούν Γαλλία και Γερμανία, δεν προστατεύει τα βρετανικά συμφέροντα.

Πολύ ανήσυχος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δηλώνει στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ντελόρ: Επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση

Απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών αξιών και επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξη του προς την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd.

Παράλληλα, ο Ζακ Ντελορ συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απειλούν την συνοχή της ευρωζώνης.

Αφού εκφράζει την ενόχλησή του για την κακοφωνία που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης, ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.

Κατά την εκτίμησή του, το ευρώ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από την κρίσημόνον εάν συντρέχουν, σωρευτικά, δύο προϋποθέσεις: καταρχήν να σβήσει το συντομότερο η πυρκαγιά που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατά δεύτερο λόγο να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. «Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές», εξηγεί ο Ντελορ.

«Στα πλαίσια αυτά», προσθέτει, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον δυο επιλογών: είτε να αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας».

http://news247.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.