ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ Γρηγόρη ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΚΗ & Γιώργου ΠΑΠΑΛΙΟΥ 20 12 2011 [VIDEO + KEIMENO]

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΕΚΚ στις 20/12/2011

KARADINAKHS_PAPALIOS

Η φιλοσοφία του ΕΚΚ πηγάζει από τον ιδρυτικό του σκοπό έτσι όπως αυτός εκφράζεται μέσα από το νέο νόμο.
Το ΕΚΚ χρειάζεται για να στηρίζει τον Ελληνικό κινηματογράφο σε όλα τα στάδια της δυναμικής ύπαρξης του.
Η συνθήκη που βιώνουμε σαν χώρα, αλίμονο αν θεσμικά και καλλιτεχνικά δεν αποτελέσει αφετηρία και επαναπροσδιορισμό της σχέσης μας με την πραγματικότητα.
Ο πυρήνας  της οπτικής μας στα πράγματα βρίσκεται ακριβώς εκεί.
Αν σήμερα δεν καταφέρουμε ν’ αλλάξουμε τη σειρά των προτεραιοτήτων και να  αναδείξουμε εκείνες που πολλές φορές ήταν για κάποιους λόγους στο τέλος της λίστας, πολύ φοβάμαι πως αυτό δεν θα γίνει ποτέ!
Πολλοί λένε τέτοιες εποχές, ποιος ενδιαφέρεται για τον κινηματογράφο; Άλλοι πάλι επαναφέρουν τη γνωστή ρήση για κρατικοδίαιτους καλλιτέχνες!
Σήμερα περισσότερο από ποτέ, ο πολιτισμός «θεραπευτικά» είναι εκείνο το συστατικό που συμβάλλει τονωτικά στη διατήρηση της μνήμης, εκείνο που μας θυμίζει την προέλευσή μας και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της στο «ταξίδι» στην ενδοχώρα της Ελλαδικής διαχρονίας.
Ο Ελληνικός κινηματογράφος είναι ένα σημαντικό αν όχι το πιο σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου Ελληνικού πολιτισμού και με τις επιτυχίες του γίνεται αυτή τη στιγμή ο ιδανικός πρεσβευτής της χώρας μας, σε μια εποχή που η εικόνα της τραυματίζεται συνεχώς. Είναι λοιπόν μια ευκαιρία οι επιτυχίες να αποτελέσουν τη βάση για να σχεδιαστεί μια σταθερή αναπτυξιακή πολιτική.
Η εσωστρέφεια αυτή τη στιγμή είναι μονόδρομος που οδηγεί στην συρρίκνωση και τελικά στην απομόνωση.
Γι’ αυτό στις φωνές που ακούγονται να λένε για το «υπαρκτό ή όχι Κέντρο» έχω να απαντήσω πως σήμερα πολλοί από τους κινηματογραφιστές ακόμα κι εκείνοι που προσπαθούν μόνοι τους να δώσουν σάρκα και οστά στην περιπέτεια της  δημιουργίας μιας ταινίας, στο τέλος με τον ένα ή τον άλλο τρόπο καταλήγουν στο Κέντρο και το Κέντρο βρίσκεται δίπλα τους με όσες δυνατότητες έχει αυτή τη στιγμή και διεκδικούμε το καλύτερο να είστε σίγουροι. Γι’ αυτό οι φωνές αυτές είναι άλλες φορές… υπερβολικές, άλλες φορές ανυπόστατες και κάπου -κάπου κακόβουλες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως δεν εξυπηρετούν προς μια δημιουργική προσέγγιση στις ανάγκες του χώρου μας.
Πρέπει ν αναζητήσουμε όλοι τη θαμμένη κάπου, καλή μας εκδοχή!
Να την ενεργοποιήσουμε και να την αναγκάσουμε να πάρει το πάνω χέρι.

Το ΕΚΚ δουλεύει σιωπηλά αφοσιωμένο στους στόχους του.
Μέσα σε αυτή λοιπόν τη δύσκολή οικονομικά συγκυρία  για τη χώρα και δυστυχώς για τον κινηματογράφο, αυτό σημαίνει χρήματα λίγα ή πολλά -με την βοήθεια του ΥΠΠΟΤ, που πιστεύω ότι κατανοεί πως η συνέχεια των επιτυχιών του Ελληνικού κινηματογράφου έχει άμεση εξάρτηση από την χρηματοδότησή του –  το Κέντρο προσπαθεί και διεκδικεί το καλύτερο δουλεύοντας παράλληλα για :

Α. Διαχείριση και αποπληρωμή των χρεών:
Σ’ αυτό το κομμάτι από την αρχή είχα πει, πως με τα όσα έχουν συμφωνηθεί με το Υπουργείο με μια προσεκτική διαχείριση και με τη βοήθεια του, μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να καλύψουμε έως και το 80% των χρεών, στόχος που πραγματοποιείται έτσι όπως πάνε τα πράγματα, με τα ποσά που έχουμε εισπράξει, με αυτά που είναι ώριμα προς καταβολή και με αυτά που αναμένονται.

Β. Στήριξη των ταινιών στην διανομή και στην φεστιβαλική τους πορεία:
Έχουμε στηρίξει οικονομικά φέτος τις ταινίες:
Αμνηστία
Attenberg
Άλπεις
Μαύρο λιβάδι
Μπιλόμπα
Ταξίδι στην Μυτιλήνη
4 Μαύρα κοστούμια
Casus Belli
Tungsten
Wasted Youth
Ξεναγός
JACE
Raw Material
Χώρα προέλευσης
Χορεύοντας στον πάγο
L
Mustafa’s Sweet Dreams
Γυμνά Χέρια-Δ. Μητρόπουλος
Γ. Ξεκαθάρισμα των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος:
Από τη μία διαχειριζόμαστε τα χρέη του παρελθόντος κάνοντας συμφωνίες για περικοπές των χρεών και χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής τους. Από την άλλη προσπαθούμε με περικοπές να κατεβάσουμε τα λειτουργικά μας έξοδα με σωστή διαχείριση και οικονομία, έτσι ώστε να μένουν περισσότερα χρήματα για την παραγωγή.
Συζητάμε με το φεστιβάλ Θες/νικης την περίπτωση της συστέγασής μας στους χώρους του κτηρίου  και με τους ιδιοκτήτες του, τρόπους με τους οποίους θα μειωθεί το ενοίκιο κι άλλο. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με την αρχή του νέου χρόνου θα έχουμε καταλήξει.
Το πολύ μέχρι το τέλος του Γενάρη θα έχουμε καταλήξει στις ολοκληρωμένες ταινίες που θα στηρίξει το ΕΚΚ,  από  όλες όσες έχουν κατατεθεί μέχρι και σήμερα.
Παράλληλα θα αρχίσουν οι αναγνώσεις των σεναρίων, από συνεργάτες που θα γνωμοδοτούν για να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται η επιλογή, ώστε να ξέρουν και να βγουν από αυτή την αγωνιακή αναμονή οι άνθρωποι που περιμένουν με προτάσεις εδώ και καιρό.
Προσπαθούμε να μειώσουμε την γραφειοκρατία ώστε το Κέντρο να ανταποκρίνεται αμέσως στις ανάγκες του κόσμου. Αν δεν δίνουμε πολλά λεφτά προς το παρόν να δίνουμε  γρήγορες και καλές υπηρεσίες!
Δ. Οικονομικά
Οφειλές σε κινηματογραφικά έργα στις 27/7/2011 +ΦΠΑ   4.593.000€
Οφειλές σε κινηματογραφικά έργα στις 15/12 /2011+ΦΠΑ  3.503.000€
από τα οποία τιμολογημένα και άμεσα προς καταβολή είναι το 1.400.000€. Τα υπόλοιπα 2.103.000€  είναι από εγκρίσεις ταινιών.
Αυτό το ποσό θα αλλάξει, διότι άλλες ταινίες δε θα γίνουν, άλλες έγιναν και άλλαξε ο προϋπολογισμός και άλλες θα χαμηλώσουν τους προϋπολογισμούς τους εξ αρχής.

Απασχολούμενο προσωπικό στις 31/7/2011   :   27
Απασχολούμενο προσωπικό στις 15/12/2011 :   24
Στο προσωπικό περιλαμβάνονται και οι τρεις δικηγόροι με πάγια αντιμισθία. Μείωση   στη μισθοδοσία : 24,57%
Η γενική μείωση των λειτουργικών εξόδων του Κέντρου στο σύνολο αγγίζει το 43,73%

ΤΑΙΝΙΕΣ
Ταινίες που έχουν εγκριθεί από το κέντρο και βρίσκονται στην φάση επεξεργασίας της χρηματοδότησής τους και υπογραφή είναι:
Ορίζοντες 18
Κίνητρο 5
Νέο βλέμμα  5
Τεκμήριο  7
Μικρού μήκους  25

Ταινίες που έχουν κατατεθεί στο κέντρο και είναι υποψήφιες χρηματοδότησης:
Ορίζοντες 18
Κίνητρο 7
Νέο βλέμμα 14
Τεκμήριο 37
Μικρού μήκους 51
Γραφή 18

Σ αυτές πρέπει να συμπληρώσουμε και τις ολοκληρωμένες ταινίες που είναι:
Μεγάλου μήκους 12
Ντοκιμαντέρ 12
Μικρού μήκους 8

Ε. ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ – READERS
Οι συνάδελφοι που θα διαβάζουν τα σενάρια δεν αποτελούν επιτροπή. Γνωμοδοτούν και συζητούν για την κάθε πρόταση. Είναι καταξιωμένοι στο χώρο τους και δεν έχουν φυσικά κάποια εμπλοκή με τις προτάσεις. Το έργο τους τελειώνει με την ανάγνωση των συγκεκριμένων φακέλων, που θα είναι χωρίς ονοματεπώνυμο και εταιρεία παραγωγής.
Τα τωρινά πρόσωπα των αναγνωστών είναι τα εξής:
Αναγνωστόπουλος Νίκος
Γκορίτσας Σωτήρης
Δημητρίου Ηλίας
Καφετζόπουλος Αντώνης
Μαυροιδής Ηρακλής
Τζουμέρκας Σύλας
Φιλίππου Ευθύμης
Φιλιώτου Κατερίνα
Ψυλλάκης Σταύρος
Μετά θα ακολουθήσουν και άλλοι. Είναι καλό από αυτές τις θέσεις να περάσει αρκετός κόσμος του χώρου μας.

ΣΤ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΕΚΚ βρίσκεται στο τελικό του στάδιο, έχει περάσει μια φορά από το Δ.Σ και ετοιμάζεται για να πάει δεύτερη φορά ώστε να καταλήξει στον Υπουργό για την τελική του έγκριση. Ο καινούργιος κανονισμός χρηματοδοτήσεων ακολουθεί αμέσως μετά. Η βασική αρχή της φιλοσοφίας του κανονισμού χρηματοδοτήσεων  θα διέπεται από τον κανόνα της ανάπτυξης του σεναρίου , στη συνέχεια του φακέλου παραγωγής της ταινίας και συνεχώς σε κάθε στάδιο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου με την διανομή του, της τμηματικής χρηματοδότησης.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
Τακτική επιχορήγηση: Έχουμε εισπράξει 1.176.000 € και αναμένουμε 1.000.000 €.
Από την επιστροφή φόρου σε αναμονή είναι στο σύνολο 1.892.000 €
Από Έκτακτη επιχορήγηση πήραμε 1.000.000 € στις 8/8/2011
Σε αναμονή είναι 350.000 €.

ΧΟΡΗΓΙΕΣ
Με την βοήθεια του ΥΠΠΟΤ,  διεκδικούμε χορηγική σύμβαση τριετούς διάρκειας, για την υποστήριξη της παραγωγής ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους κυρίως νέων δημιουργών.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ
Σύμφωνα με το Νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που υπάγεται σε φορολογική υποχρέωση στην Ελλάδα και επενδύει στην παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας μεγάλου μήκους με προορισμό την προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα απαλλάσσεται από το φόρο που του αναλογεί για ποσό ίσο με το 20% ή το 40% του ποσού που επενδύει. Τα ποσά που καταβάλλουν τα νομικά ή φυσικά πρόσωπα, αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδα ή το δηλούμενο εισόδημα αντίστοιχα.
Το ΕΚΚ ετοιμάζει όλα τα σχετικά έγγραφα που χρειάζονται για την εφαρμογή του νόμου και περιμένουμε την εντολή κωδικού από μεριάς Υπουργείο Οικονομικών.

ΕΡΤ
Με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Λάμπη Ταγματάρχη και την διοίκηση της ΕΡΤ έχουμε αναπτύξει σχέσεις συνεργασίας.
Η δημόσια τηλεόραση παραδοσιακά στήριζε και στηρίζει τον ελληνικό κινηματογράφο.
Προτείναμε τη δημιουργία ειδικών ζωνών προγράμματος με ελληνικές ταινίες, ώστε να γίνεται μία εκτεταμένη παρουσίαση του νέου ελληνικού κινηματογράφου για μια περαιτέρω εξοικείωση του κοινού με αυτόν, να προωθείται η ελληνική γλώσσα, να  ενισχύονται οι συντελεστές των ταινιών μέσω των οργανισμών διαχείρισης των δικαιωμάτων τους, αλλά και να δημιουργούνται έσοδα και για την ΕΡΤ, η οποία συμμετέχει, ως συμπαραγωγός, σε πάρα πολλές εξ αυτών.
Πρέπει να συνεχίσει η  ΕΡΤ απρόσκοπτα  να εκπληρώνει την αποστολή της με τον καλύτερο τρόπο ως δημόσια τηλεόραση και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.
Διαπραγματευόμαστε λοιπόν και είμαστε πολύ κοντά στη συμφωνία της αγοράς προβολής ενός πακέτου ελληνικών ταινιών.
Από την άλλη, η προγραμματική συμφωνία που είχαμε από το 2007 και έληξε το 2009 θα ανανεωθεί με κοινά προγράμματα που θα λειτουργούν ανεξάρτητα από την αυτόνομη χρηματοδότηση των δύο Οργανισμών, έτσι ώστε οι πυλώνες στήριξης της ελληνικής παραγωγής να αυξηθούν και η δυνατότητα επιλογών να πολλαπλασιαστεί.

1,5%.
Περιμένουμε την Υπουργική απόφαση που βάσει του νέου νόμου 3905/2010 θα καθορίζει επακριβώς τον τρόπο του υπολογισμού της αντιστοιχίας του ποσού που διαθέτει η υπόχρεη εταιρεία, το κανάλι δηλαδή σε διαφημιστικό χρόνο και τη διαδικασία, και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την πιστοποίηση του ποσού της επένδυσης.
Μένουν κάποιες λεπτομέρειες για να πάει για υπογραφή στον Υπουργό. Γνωρίζω επίσης τις προθέσεις του για την αυστηρή εφαρμογή του 1,5% και εύχομαι, όπως και όλος ο χώρος επίσης, να πιάσουν τόπο.

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΟΙ υπόλοιπες αποφάσεις που είναι έτοιμες να μπουν σε εφαρμογή είναι:

Ο καθορισμός ενίσχυσης παραγωγών και αιθουσών από τον ειδικό φόρο που είναι για υπογραφή.
Ο καθορισμός διαδικασίας και προϋποθέσεων ελληνικότητας που έχει εκδοθεί στο ΦΕΚ 2608/08.11.2011.
Η εκπροσώπηση της Ελλάδος στις διαδικασίες των βραβείων OSCAR στο ΦΕΚ 2010.
Ο Καθορισμός του ύψους παραβόλου για χορήγηση πράξης κατάταξης ταινιών ΦΕΚ 2353 (καταλληλότητα)
Η Συγκρότηση και λειτουργία γνωμοδοτικών επιτροπών αξιολόγηση καταλληλότητας κιν. Έργου. ΦΕΚ 1920

Έχουμε καταθέσει στο ΕΣΠΑ στην Πρόσκληση 31 με τίτλο Πρόσκληση Πολιτισμού τρία προτεινόμενα προς χρηματοδότηση έργα:
«Αξιοποίηση υπηρεσιών τεχνολογίας και πληροφορικής και ψηφιοποίηση οπτικοακουστικού περιεχομένου για την υποστήριξη, ανάπτυξη και προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου».
Το ΕΚΚ θα ψηφιοποιήσει με την έγκριση του σχεδίου, το σύνολο της παραγωγής του σε ταινίες μικρού μήκους.

Και ως φορέας υλοποίησης σε συνεργασία με την ΟΚΛΕ και τον ΣΑΠΟΕ στα έργα:
«Τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διάδοση κινηματογραφικού περιεχομένου της ΟΚΛΕ» και
«Ολοκληρωμένο σύστημα ανοιχτής πρόσβασης οπτικοακουστικών αρχείων με χρήση γεωχωρικών μεταδιδομένων για την ανάπτυξη υπηρεσιών παραγωγής» αντίστοιχα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: