[video] η Λουκία Ρικάκη και η Συγχρονικότητα | Γιάννης Καραμπίτσος & Ελευθερία Κόμη μιλούν και διαβάζουν ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ 9.12.2010 | βιβλιοπωλείο Ευριπίδης

LUCIA

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΣΤΟ FACEBOOK
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ-Ευριπίδης στη Στοα
  • Πότε
   Πέμπτη, 9 Δεκέμβριος 2010
  • Ώρα
   από τις 11:00 π.μ. μέχρι τις 1:00 μ.μ.
 • Τοποθεσία
  ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ A. ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ 11 15232 ΤΗΛ 210.680.0644
 • Περιγραφή
  Της αγάπης παραμύθια λένε πάντα την αλήθεια…
  http://loveandhopetales.blogspot.com/ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
  ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΡΙΚΑΚΗ
  ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ
  ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΠΟΠΕΙΡΑστο ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙ
  A. ΠΑΠΑΝΔΡΈΟΥ 11 15232 ΤΗΛ 210.680.0644
  http://www.evripidis.gr/ΠΕΜΠΤΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.00 ΤΟ ΒΡΑΔΥΜιλούν για τα Παραμύθιαη Λουκια Ρικακηκαι ο
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΤΣΟΣ
  σκηνοθετης και εκδοτης του περιοδικου camera stylo
  https://camerastyloonline.wordpress.com/

  Διαβάζει τα παραμύθια η ηθοποιός
  ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΜΗ
  http://eleftheria.komi.free.fr/

  …Να απολαμβάνεις κάθε πρωί την Ανατολή του ήλιου σαν προσευχή στη μέρα που ακολουθεί,
  να ταξιδεύεις με το νου και το κορμί πάντα ανοιχτά στην ευωδιά της φύσης, να σφίγγεις δυνατά το χέρι στους τρυφερούς ανθρώπους που συναντάς και να αγκαλιάζεις του βαθειά ανυπότακτους
  να γελάς δυνατά με τον παλμό της χαράς κι όταν κλαις να μη φοβάσαι τη γεύση των δακρύων σου,
  πάντα κάτι πολύτιμο έχουν να σου πουν αυτά τα εφήμερα υγρά στολίδια των ματιών….

Η Λουκία Ρικάκη αποτελεί την προσωποποίηση, υλοποίηση της Συγχρονικότητας, της ύπαρξης της θεωρίας των νοήμονων συμπτώσεων τις οποίες έχει αναλύσει ο Καρλ Γιουνγκ αλλά και ο υπογράφων το κείμενο αυτό σε ανύποπτο χρόνο, χρόνια πριν, τότε που ούτε ακουστά δεν είχε το βιβλίο του Γιουνγκ. Και αυτό ακόμα αποτελεί ένα δείγμα συγχρονικότητας που είτε αυτή αποδειχτεί επιστημονικά είτε όχι για αυτούς που δέχονται την ύπαρξή της και που υπόκεινται εντέλει τις συνέπειές της η παρουσία και δυναμική της είναι αυταπόδεικτη (Γ.Κ.)
υ.γ θα μπορούσε να είναι θέμα μιας ταινίας με ηρωίδα την Λουκία Ρικάκη, της δικής μου ταινίας,  αν η ίδια η ζωή της αλλά και ο θάνατός της δεν αποτελεί  εκτός από πραγματικότητα μαζί και τέχνη από τις μεγαλύτερες που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

Λίγο καιρό πριν  από την εκδήλωση στον Ευριπίδη, η Λουκία Ρικάκη παραβρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου της αλλά και του έργου της γενικότερα στη Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Αθήνας σε μια επίσης ιδιαίτερη μεστή εμπειριών, μηνυμάτων και νοημάτων συνάντηση.

Πρώτη συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Αθήνας για τη περίοδο 2010-2011 αφιερωμένη στην Λουκία Ρικάκη, που θα τιμήσει με την παρουσία της τη Λέσχη, & στο έργο της. Κυριακή 24-10-2010, 12 έως 14.00, Τσαμαδού 8, Εξάρχεια (εκδόσεις Αιγόκερως).

Πρώτη συνάντηση Λέσχης Ανάγνωσης

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι Αθήνας

για τη περίοδο 2010-2011

αφιερωμένη στην Λουκία Ρικάκη

που θα τιμήσει με την παρουσία της τη Λέσχη,

 & στο έργο της.

Κυριακή 24-10-2010, 12 έως 14.00,

Τσαμαδού 8, Εξάρχεια (εκδόσεις Αιγόκερως).


Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το τελευταίο βιβλίο της σκηνοθέτιδας και συγγραφέα Λουκίας Ρικάκη Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας (εκδόσεις Απόπειρα) αλλά και από παλαιότερα βιβλία της. Θα ακολουθήσει συζήτηση με παρουσία της συγγραφέα.

Η Λέσχη Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι δημιουργημένη από την Καλλιτεχνική Διάδραση (μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό φορέα) που έχει σαν κύριο άξονα την διάδραση μεταξύ των τεχνών, θα συνδυάζει όποτε αυτό προσφέρεται και είναι δυνατόν τις τέχνες αναφορικά με τον καλεσμένο συγγραφέα, αλλά και όταν δεν θα υπάρχει καλεσμένος αναφορικά με το θέμα που έχει προταθεί.

Έτσι στη πρώτη συνάντηση για τη πολιτιστική περίοδο 2010-2011 θα προβληθούν σύντομα αποσπάσματα από ταινίες της Λουκίας Ρικάκη και από την τελευταία της ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ που πήρε το πρώτο βραβείο στο 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας 2010, πριν μόνο λίγες μέρες και που προβάλλεται από σήμερα »» (14-10-2010) στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης, όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη, αλλά και όσοι θα ήθελαν να παρακολουθήσουν (αφού οι συναντήσεις της Λέσχης είναι ανοιχτές) θα έχουν την ευκαιρία να διαβάσουν το βιβλίο, να δουν την ταινία (και όποια άλλα βιβλία ή ταινίες καταφέρουν να εντάξουν στο γνωστικό τους αντικείμενο) και να μιλήσουν για αυτά με το δημιουργό τους.

Τα μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι που είναι ενταγμένη στις Λέσχες που τελούν υπό την αιγίδα του Ε.ΚΕ.ΒΙ. έχουν την “υποχρέωση”, όπως και όλοι οι αναγνώστες άλλωστε, να ψηφίσουν για το ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ 2010. Μετά το τέλος της συνάντησης και για μισή ώρα θα παραμείνουν όσοι θέλουν να εισχωρήσουν στα βαθύτερα της Λέσχης Ανάγνωσης Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι για να αποφασίσουν αφενός πως θα ρυθμίσουν αυτή την εκκρεμότητα και αφετέρου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις επόμενες συναντήσεις.

https://sites.google.com/site/lesxianagnosisfyodordostoevsky/

fyodordostoevskylesxianagnosis@gmail.com

Παραμύθια της αγάπης και της ελπίδας

Που υμνούν τον εύφορο έρωτα, κοιτάζουν με ελπίδα τη συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών και προτείνουν μια ζεστή αγκαλιά.

Ένα βιβλίο δώρο. Ένα βιβλίο ταξιδιάρικο γεμάτο συγκίνηση. Τα δάκρυα είναι η μυστι­κή βροχή για να ανθίσει κανείς ξανά, όπως το όνειρο που ζωγραφίζουμε με χρωματιστά μο­λύβια, όταν περπατούμε ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, στην πατρίδα του ορίζοντα.

Εκεί γεννήθηκαν τα παραμύθια, στον ορίζοντα, είναι παραμύθια που υμνούν τον εύφορο έρωτα και κοιτάζουν με ελπίδα την συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών. Προτείνουν μια ζε­στή αγκαλιά ως την πιο εύφορη χειρονομία στον άλλον. Προτείνουν την ασίγαστη περιπέ­τεια του νου ως τη μόνη συνθήκη που μπορεί πραγματικά να μας δώσει φτερά.

Υπάρχουν μερικά βιβλία που θα ήθελες να μην τελειώσουν ποτέ… έτσι να σε χαϊδεύουν για πάντα τρυφερά. Υπάρχουν μερικά χάδια που θα ήθελες να μην τελειώσουν ποτέ, έτσι να σε διαβάζουν για πάντα με ιερή περιέργεια, με δάχτυλα γεμάτα λέξεις και παραμύθια να σε αγ­γίζουν, και οι παλάμες να νανουρίζουν με χαϊδολογήματα το τρυφερό δέρμα.

Μια περιουσία από τα ταξίδια της ζωής είναι τα παραμύθια. Είναι παιχνίδια με τις λέξεις και τους μύθους.

Έτσι και αυτό το βιβλίο, το διαβάζεις με όποια σειρά θέλεις Από το τέλος προς την αρχή όπως οι Άραβες, ή από τη μέση προς το τέλος ή προς την αρχή παραδοσιακά, ή το ανοίγεις τυχαία σε μια σελίδα. Ας πούμε, λες να σου πουν τυχαία ένα νούμερο και να έχουν στο μυαλό τους μια ερώτηση, μια απορία, μια επιθυμία. Και εσύ ανοίγεις σε εκείνη τη σελίδα και διαβάζεις.

Όλα τα παραμύθια κάτι θα έχουν να σου πουν, κάτι θα έχουν να τους πουν, κάτι έχεις να τους πεις. Με τα παραμύθια δημιουργείς το χρόνο αντί απλώς να τον αφήνεις να περνά.

Δημιουργείς τον τόπο, αντί απλώς να περνάς περαστικός από τόπο σε τόπο. Με τα παραμύθια, ξεγελάς το χρόνο.

Μπορείς ακόμη να γράψεις την αρχή του παραμυθιού με το δάκτυλό σου, με ζάχαρη ή με αλεύρι στο μεγάλο τραπέζι του σπιτιού, να τη βρουν το πρωί οι άλλοι όταν θα ξυπνήσουν, και να περιμένουν ως το βράδυ που θα γυρίσεις, να τους πεις εσύ τη συνέχεια… Στόλισε τα παραμύθια σου με ένα φιόγκο, με άνθη γιασεμιού, ή ό,τι άλλο λουλούδι σού αρέσει το άρωμά του και πρόσφερέ τα δώρο, χάρισμα, προίκα, αποσκευή, πυξίδα, δρόμο, αεράκι κι οξυγόνο σε εκείνους που αγαπάς.

Είναι αλήθεια της ζωής τα παραμύθια; Της αγάπης τα φεγγάρια και του πάθους τα σκοτάδια, τα τραγούδια που είναι αστέρια;

__________________________________________

Σ’ αυτή την εποχή της μεγάλης ξηρασίας διαβάστε σας παρακαλώ τις τρυφερές ιστοριούλες της Λουκίας. Είναι φάρμακο, θα ενυδατώσουν την αφυδατωμένη σας ψυχή… — Λένα Διβάνη, συγγραφέας

Τα παραμύθια είναι μεστά σε νοήματα και αφήνουν τη σοφία τους να σ’ αγγίξει εξαγνιστικά. Όμορφες ιστορίες φτιαγμένες από χαρμολύπη. Παρηγορούν και αγκαλιάζουν σαν χάδι τρυφερό τον αναγνώστη. Με ήρωες τις ψυχές των μαγικών πλασμάτων τους κινούνται στη χώρα των αρχέτυπων. Στη γειτονιά του ζείδωρου Θεού. Η Λουκία Ρικάκη γράφει για τη μουσική και την ακούς την ίδια κιόλας τη στιγμή. Τα παραμύθια έμπλεα σε αισθητηριακά σκιρτήματα πλανεύουν τις αισθήσεις σου… — Φώτης Θαλασσινός, συγγραφέας, Ελευθεροτυπία, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Λέγεται ότι κάποτε η ανθρώπινη φωνή ξεπερνάει τα όρια — μεταμορφώνεται σε φως, απλώνεται σαν το βρόχινο νερό στο χώμα της ύπαρξης, ανεμίζει με λέξεις και νοήματα στα μακρινά ταξίδια του νου. Ετούτα τα «παραμύθια» της Λουκίας Ρικάκη αποτυπώνουν τη δική της φωνή (αυτήν που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι διαθέτει τόσο θαλερή) για δύο από τις πιο ζωτικές έννοιες, την αγάπη και την ελπίδα. Είναι μια ενήλικη κατάθεση συγγραφής με ψήγματα ανέμελης παιδικότητας. Ή, αλλιώς, αποτελεί μια σειρά από ωφέλιμες ιστορίες για τον ανυποψίαστο αναγνώστη, όπου το μαγικό στοιχείο μπολιάζεται με την πραγματικότητα, την εμπεδωμένη αλήθεια της ζωής και το πετάρισμά της… — Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας-δημοσιογράφος

_____________________________________________

Η Λουκία Ρικάκη γεννήθη­κε στον Πειραιά το κινεζικό σελη­νιακό έτος του βοδιού. Σπούδασε Ιστορία τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές τέχνες και Φωτογραφί­α στο Dartington College of Arts στη Βρετανία.

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει τα βιβλία : Κουαρτέ­το σε 4 κινήσεις, σενάριο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1994, Σουρεαλέρως, θεατρικό, Εκδόσεις Καστανιώ­τη, 1995, Σ’ αγαπώ γιατί…, λεύκω­μα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995, Σ’ αγαπώ ακόμα πιο πολύ…, λεύκω­μα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, Σου γράφω γιατί σ’ αγαπώ, λεύκω­μα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997, Συμφωνία χαρακτήρων, σενάριο, Μπλε εκδόσεις, 1999, Ένα μήνυμα για σένα, λεύκωμα, Εκδόσεις Λι­βάνη, 1999, και Κράτησέ με, Εκδό­σεις Πολύτροπον, 2006.

Λέσχη Ανάγνωσης «Φιόντορ Ντοστογιέφσκι»

ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ CAMERASTYLO ΜΕ ΤΗΝ ΛΟΥΚΙΑ

Εκεί γεννήθηκαν τα παραμύθια, στον ορίζοντα, είναι παραμύθια που υμνούν τον εύφορο έρωτα και κοιτάζουν με ελπίδα την συνύπαρξη των ανήσυχων ψυχών. Προτείνουν μια ζε­στή αγκαλιά ως την πιο εύφορη χειρονομία στον άλλον. Προτείνουν την ασίγαστη περιπέ­τεια του νου ως τη μόνη συνθήκη που μπορεί πραγματικά να μας δώσει φτερά.

Υπάρχουν μερικά βιβλία που θα ήθελες να μην τελειώσουν ποτέ… έτσι να σε χαϊδεύουν για πάντα τρυφερά. Υπάρχουν μερικά χάδια που θα ήθελες να μην τελειώσουν ποτέ, έτσι να σε διαβάζουν για πάντα με ιερή περιέργεια, με δάχτυλα γεμάτα λέξεις και παραμύθια να σε αγ­γίζουν, και οι παλάμες να νανουρίζουν με χαϊδολογήματα το τρυφερό δέρμα.

Μια περιουσία από τα ταξίδια της ζωής είναι τα παραμύθια. Είναι παιχνίδια με τις λέξεις και τους μύθους.

Έτσι και αυτό το βιβλίο, το διαβάζεις με όποια σειρά θέλεις Από το τέλος προς την αρχή όπως οι Άραβες, ή από τη μέση προς το τέλος ή προς την αρχή παραδοσιακά, ή το ανοίγεις τυχαία σε μια σελίδα. Ας πούμε, λες να σου πουν τυχαία ένα νούμερο και να έχουν στο μυαλό τους μια ερώτηση, μια απορία, μια επιθυμία. Και εσύ ανοίγεις σε εκείνη τη σελίδα και διαβάζεις.

Όλα τα παραμύθια κάτι θα έχουν να σου πουν, κάτι θα έχουν να τους πουν, κάτι έχεις να τους πεις. Με τα παραμύθια δημιουργείς το χρόνο αντί απλώς να τον αφήνεις να περνά.

Δημιουργείς τον τόπο, αντί απλώς να περνάς περαστικός από τόπο σε τόπο. Με τα παραμύθια, ξεγελάς το χρόνο.

Μπορείς ακόμη να γράψεις την αρχή του παραμυθιού με το δάκτυλό σου, με ζάχαρη ή με αλεύρι στο μεγάλο τραπέζι του σπιτιού, να τη βρουν το πρωί οι άλλοι όταν θα ξυπνήσουν, και να περιμένουν ως το βράδυ που θα γυρίσεις, να τους πεις εσύ τη συνέχεια… Στόλισε τα παραμύθια σου με ένα φιόγκο, με άνθη γιασεμιού, ή ό,τι άλλο λουλούδι σού αρέσει το άρωμά του και πρόσφερέ τα δώρο, χάρισμα, προίκα, αποσκευή, πυξίδα, δρόμο, αεράκι κι οξυγόνο σε εκείνους που αγαπάς.

Είναι αλήθεια της ζωής τα παραμύθια; Της αγάπης τα φεγγάρια και του πάθους τα σκοτάδια, τα τραγούδια που είναι αστέρια;

__________________________________________

Σ’ αυτή την εποχή της μεγάλης ξηρασίας διαβάστε σας παρακαλώ τις τρυφερές ιστοριούλες της Λουκίας. Είναι φάρμακο, θα ενυδατώσουν την αφυδατωμένη σας ψυχή… — Λένα Διβάνη, συγγραφέας

Τα παραμύθια είναι μεστά σε νοήματα και αφήνουν τη σοφία τους να σ’ αγγίξει εξαγνιστικά. Όμορφες ιστορίες φτιαγμένες από χαρμολύπη. Παρηγορούν και αγκαλιάζουν σαν χάδι τρυφερό τον αναγνώστη. Με ήρωες τις ψυχές των μαγικών πλασμάτων τους κινούνται στη χώρα των αρχέτυπων. Στη γειτονιά του ζείδωρου Θεού. Η Λουκία Ρικάκη γράφει για τη μουσική και την ακούς την ίδια κιόλας τη στιγμή. Τα παραμύθια έμπλεα σε αισθητηριακά σκιρτήματα πλανεύουν τις αισθήσεις σου… — Φώτης Θαλασσινός, συγγραφέας, Ελευθεροτυπία, 4 Σεπτεμβρίου 2009

Λέγεται ότι κάποτε η ανθρώπινη φωνή ξεπερνάει τα όρια — μεταμορφώνεται σε φως, απλώνεται σαν το βρόχινο νερό στο χώμα της ύπαρξης, ανεμίζει με λέξεις και νοήματα στα μακρινά ταξίδια του νου. Ετούτα τα «παραμύθια» της Λουκίας Ρικάκη αποτυπώνουν τη δική της φωνή (αυτήν που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι διαθέτει τόσο θαλερή) για δύο από τις πιο ζωτικές έννοιες, την αγάπη και την ελπίδα. Είναι μια ενήλικη κατάθεση συγγραφής με ψήγματα ανέμελης παιδικότητας. Ή, αλλιώς, αποτελεί μια σειρά από ωφέλιμες ιστορίες για τον ανυποψίαστο αναγνώστη, όπου το μαγικό στοιχείο μπολιάζεται με την πραγματικότητα, την εμπεδωμένη αλήθεια της ζωής και το πετάρισμά της… — Βασίλης Ρούβαλης, συγγραφέας-δημοσιογράφος

_____________________________________________

Η Λουκία Ρικάκη γεννήθη­κε στον Πειραιά το κινεζικό σελη­νιακό έτος του βοδιού. Σπούδασε Ιστορία τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές τέχνες και Φωτογραφί­α στο Dartington College of Arts στη Βρετανία.

Μέχρι σήμερα έχει δημοσιεύσει τα βιβλία : Κουαρτέ­το σε 4 κινήσεις, σενάριο, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1994, Σουρεαλέρως, θεατρικό, Εκδόσεις Καστανιώ­τη, 1995, Σ’ αγαπώ γιατί…, λεύκω­μα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1995, Σ’ αγαπώ ακόμα πιο πολύ…, λεύκω­μα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1996, Σου γράφω γιατί σ’ αγαπώ, λεύκω­μα, Εκδόσεις Καστανιώτη, 1997, Συμφωνία χαρακτήρων, σενάριο, Μπλε εκδόσεις, 1999, Ένα μήνυμα για σένα, λεύκωμα, Εκδόσεις Λι­βάνη, 1999, και Κράτησέ με, Εκδό­σεις Πολύτροπον, 2006.

Λέσχη Ανάγνωσης “Φιόντορ Ντοστογιέφσκι”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ

 

ΛΟΥΚΙΑ ΡΙΚΑΚΗ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ-ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

H Λουκία Ρικάκη γεννήθηκε το 1961 στον Πειραιά.
• Σπούδασε Ιστορία Τέχνης, Κινηματογράφο, Γραφικές Τέχνες και Φωτογραφία στο Dartington College of Arts στην Αγγλία.
• Εργάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δανίας ως υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
• Το 1982 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία ORAMA FILMS μια από τις καθιερωμένες εταιρείες παραγωγής θεατρικών παραστάσεων και ποιοτικών ταινιών για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και το 2000 ίδρυσε την εταιρεία TRICKY TRICK FILMS.
• Το 1996 ίδρυσε και διευθύνει τις 2 θεατρικές σκηνές του Θεάτρου “104 – Κέντρο Λόγου και Τέχνης” και το Ελληνικό Κόμεντυ Κλαμπ στην Αιόλου 48-50.

K ι ν η μ α τ ο γ ρ α φ ο ς – ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ – ταινίες μεγάλου μήκους

2010 ΕΙΣΑΙ Ο ΚΑΦΡΕΦΤΗΣ ΜΟΥ σε στάδιο παραγωγής

2007 ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΠΛΗΓΩΣΕΣ σπονδυλωτή ταινία, 4 σκηνοθέτες

2000 NYXTEΣ KΩMΩΔIAΣ-H TAINIA http://www.standupcomedy.gr

1998 ΣYMΦΩNIA XAPAKTHPΩN Worldfest Houston Bronze Award

1994 KOYAPTETO ΣE 4 KINHΣEIΣ – 2 κρατικά βραβεία

1990 TAΞIΔI ΣTHN AYΣTPAΛIA

N τ ο κ υ μ α ν τ α ί ρ – Μεγάλου μήκους

2009 Η ΑΠΟΔΟΧΗ ..ΠΟΙΟΣ ΑΕΡΑΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΕΔΩ;

2009 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

2007 ΗΤΑΝ ΝΑ ΦΥΓΩ

2006 Tα ΚΟΙΝΑ Τι κοινό έχουμε

2004 Ο ΑΛΛΟΣ

2003 TO AIΓAIO MEΣA AΠO TA ΛOΓIA TΩN ΠOIHTΩN Bραβείο AΓΩN- YΠΠO

2003 NYXTEΣ KΩMΩΔIAΣ Nο2 – Nο 3 -Nο 4

2002 TA ΛOΓIA THΣ ΣIΩΠHΣ – Βραβείο καλύτερου Περιγραφικού ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ Καλαμάτας – Βραβείο φεστιβάλ Eπιστημονικού Kινηματογράφου Hungary http://www.wordsofsilence.gr

2003 βραβειο φεστιβαλ Eπιστημονικου Kινηματογραφου Hungary 2003 http://www.wordsofsilence.gr

1990 ΣTA IXNH TΩN APΓONAYTΩN 60′

ΤΑΙΝΙΕΣ – Μικρού Μήκους

2007 ΚΑΤΑ ΜΟΝΑΣ ΗΔΟΝΕΣ

2006 ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΥΟΜΕΝΟΙ

2002 ΠAPAΘYPO XPONOY

2000 TΩPA ΠIA TAΞIΔEYOYME – B’ Βραβείο Mικροσινεμά

1998 AΓKAΛIAZΩ TO ΔENTPO – Lille festival first Prize

1999 ANOIΞE MIA ΠOPTA

1983 ΘEΣΣAΛONIKEΣ

1981 O ΠEPIΠATOΣ THΣ ΣOYZY

Nτοκυμαντέρ – Μικρού Μήκους

2008 ΜΙΚΡΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ

2000 ΠΛAΣTOΓPAΦHMENEΣ ΠPOΣΔOKIEΣ 30’

1989 MAPIA ΦAPANTOYPH ΛEO MΠPOOYEP 30′

1993 O ΘHΣAYPOΣ TOY ΠPIAMOY 30’

1992 O XOPOΣ TON 20ο AIΩNA 55′

1992 ΠPEΛΛOYΔIO ΣTHN AΦPIKH

1993 APXAIO ΔPAMA ΣYΓXPONEΣ OΠTIKEΣ 55′

1986 TO TAΞIΔI TOY ΔIONYΣOY 60′

1987 TO MONOΠATI ΣTHN INΔIA 14’

1988 BAKXEΣ 80′

1992 KAΛΛITEXNEΣ KAI ΠOΛITIKOI APXITEKTONEΣ THΣ NEAΣ EYPΩΠHΣ 60′

1991 HΛEKTPONIKH EIKONA – Ντοκιμαντέρ για το Φεστιβάλ Φερράρα 30′

1985 TO ΦEΣTIBAΛ TOY ΛOKAPNO 55′

ΘΕΑΤΡΟ

1995 OPΓIA του Παζολίνι – Διασκευή-σκηνοθεσία στο Θέατρο Eλυζέ

1996 ΣOYPEAΛEPΩΣ – Πρωτότυπο έργο, συγγραφή-σκηνοθεσία, στο Θέατρο Φούρνος

1997 MOYΣIKH ΔYO – Της M.Nτύρας, μετάφραση-σκηνοθεσία, στο Θέατρο 104

1998 TO ANΘIΣMA THΣ ΘAΛAΣΣAΣ – Πρωτότυπο έργο, συγγραφή-σκηνοθεσία, Θέατρο 104

1998 OΔYΣΣEΩΣ ΔIAΛOΓOI – Πρωτότυπο έργο, διασκευή-σκηνοθεσία, στο Μέγαρο Μουσικής

1995-2003 NYXTEΣ KΩMΩΔIAΣ , στο Θέατρο 104 και στο Comedy Club – http://www.standupcomedy.gr/ ,

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΠαραγωγή για την τηλεόραση των εξής σειρών πάνω στην τέχνη και σκηνοθεσία σε επιμέρους ενότητες των σειρών.

2003-2005 100% KΩMΩΔIA εκπομπή κωμωδίας Star Channel

1996 ZAΠ 13 επεισοδια X30’ ET1

1995 AΛHΘINEΣ IΣTOPIEΣ 13 επεισόδια X90’ ET2

1993 NTOKYMANTAIP ΣOK 26 επεισόδια X 90’ ΣKAI

1993 ΣTH ΦAPMA TΩN ANΘPΩΠΩN 26 επεισοδια X 90’ ΣKAI

1992 ΨHΦIΔΩTO Τηλεπεριοδικό πολιτισμού 43 επεισοδια X 30’ ET2

1992 DANCE PLUS Σύγχρονοι Έλληνες χορευτές και χορογράφοι 45’ ET2

1991 TRAVEL ART Ταξίδια τέχνης ,η τέχνη του ταξιδιού 60 X 5’ ET2

1993 92,9 Ευρωπαϊκό τηλεπεριοδικό για νέους ET1

1992 ΣTHN TPEΛΛA THΣ ΔIAΦHMIΣHΣ με τον Γιώργο Βέλτσο 26 X 30’ ET1

1993 MAΓEIPIKH TEXNH 26 X 30’ ET1

1994 52 Τηλεπεριοδικό πολιτισμού 12 X 52’ ΣKAI

1992 Έλληνες καλλιτέχνες στη Σουηδία E.T.1 60’

1994 Πως είναι τα παιδιά 6 X 30’ ET1

1993 Τα Βασιλικά Μπαλέτα της Φλάνδρας 120’ E.T.1

1990 Σάκης Σουντουλίδης 30’ ET1

1991 Εικόνες Βίας και πολέμου στο μεσογειακό θέατρο 6 X 30’

1995 Κινηματογραφικό περιοδικό για το Γερμανικό κανάλι 30’ WDR

1995 ΣTA MONOΠATIA TΩN TPAΓOYΔIΩN για τους Aμποριτζινις 30’ RTP

1995 ENA ΦEΣTIBAΛ ΣTO ΠEPIΘΩPIO 30’ στην Aυστραλια

1985-1987 Εβδομαδιαία εκπομπή XPΩMATA E.T.1 72 επεισόδια X 60’

1995 EΛΛHNEΣ ΣTHN AYΣTPAΛIA τηλεοπτικη σειρα 4 επεισοδίων

1989 ΓIΩPΓOΣ KΩΣTAKHΣ ντοκιμαντέρ 30’ ET1

1990 ΣEPKΓEI ΠAPATZANΩΦ Κανάλι Τέχνης Oλλανδια,30’ SVT Σουηδία

1983 HXOXPΩMA Eβδομαδιαία εκπομπη για τη μουσική ροκ 13 X30’ E.T.2

1982 EΔΩ KAI ΣHMEPA ANOIXTA XAPTIA E.T. βοηθός παραγωγής

Παραγωγή -Συμπαραγωγές με εξωτερικό

1992 ΠEΘAMENO ΛIKEP για την European Coproduction Association

LES ROUTES DE LA SOIE σειρά ντοκυμαντέρ για την UNESCO και τη RAI

VIVA MIKIS ντοκυμαντέρ για τη WDR

TO PEMΠETIKO ΣTH ΣYΓXPONH EΛΛAΔA ντοκυμαντέρ για το CHANNEL 4

THE LAND OF EUROPE σειρα με 10 χώρες συντονιστής το CHANNEL 4

TIME CODE σειρά με 15 χώρες συντονιστής το ZDF

MOYΣIKEΣ THΣ MEΣOΓEIOY με τα Γαλλικό κανάλι LA SEPT

LES EUROPEENES με τα κανάλια ZDF,ANTENNE 2,CHANNEL 4,ORF,SSR κά

EXTRA με τα κανάλια BBC,RAI,SVT,WDR,ANTENNE 2

CONTACT με τη Bελγική εταιρεία C9I COMMUNICATION

H άνοδος των γυναικών στην εξουσία με την FR3

VILLAGE VOICES με την Transatlantic

LES MIGRATEURS με την FR3

MARIA CALLAS COMMEMORATION CONCERT Κονσέρτο σε ζωντανή μετάδοση με την RAI

JUNIOR με 7 Ευρωπαϊκά κανάλια

THE DREAM OF THE BUTTERFLY by Marco Bellochio RAI, Pierre Grise France, Waka Switzeland

UN BRUIT QUI REND FOU Nomad Films

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

2006 ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ

1996 Διεθνής συνάντηση μουσικής Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών

1997 Διεθνής συνάντηση Αρχαίου Δράματος Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών

1995 Διεθνής συνάντηση χορού Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών

1999 Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για το παιδί και τα μέσα επικοινωνίας Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης

ΣΕΝΑΡΙΑ

1984 NYXTΩNEI ΣTA ΓIANNENA ντοκιμαντέρ δραματοποιημένο E.T.1

1984 MOTOΣYKΛETTIΣTEΣ ντοκιμαντέρ 1984 E.T.1

1998 ΣYMΦΩNIA XAPAKTHPΩN

1994 KOYAPTETO ΣE 4 KINHΣEIΣ

1989 TAΞIΔI ΣTHN AYΣTPAΛIA

1999 ANOIΞE MIA ΠOPTA

1981 O ΠEPIΠATOΣ THΣ ΣOYZY

ΒΙΒΛΙΑ

Μεταφραστική εργασία

1987 A.A.MILN “Το σπίτι στη γωνιά του Πουφ” Εκδόσεις Καστανιώτη

1988 ORTON “THE ORTON DIARIES” Εκδόσεις Καστανιώτη

1997 Mάργκεριτ NTYPAΣ “Μουσική Δύο άνθρωποι αγαπήθηκαν και..” θεατρικό Εκδόσεις Καστανιώτη

1999 Tρέβορ ΓKPIΦIΘΣ “Οι Κωμικοί “ θεατρικό, Mπλε Εκδόσεις

ΣΥΓΓΡΑΦΗ

1994 “KOYAPTETO ΣE 4 KINHΣEIΣ” σενάριο, Εκδόσεις Καστανιώτη

1995 “ΣOYPEAΛEPΩΣ “ θεατρικό, Εκδόσεις Καστανιώτη

1996 “Σ’ αγαπώ γιατί…” λεύκωμα, Εκδόσεις Καστανιώτη

1996 ‘Σ’ αγαπώ ακόμα πιο πολύ…” λεύκωμα, Εκδόσεις Καστανιώτη

1997 “Σου γράφω γιατί σ’ αγαπώ” λεύκωμα, Εκδόσεις Καστανιώτη

1999 “ΣYMΦΩNIA XAPAKTHPΩN” σενάριο, Mπλε Εκδόσεις

1999 “Ένα μήνυμα για σένα” λεύκωμα, Εκδόσεις Λιβάνη

2006 ΚΡΑΤΗΣΕ ΜΕ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ

2009 ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ

ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ

1996-1998 Γραφική και καλλιτεχνική επιμέλεια λογότυπων σειρών -εξωφύλλων και διαφημιστικών καταχωρήσεων και φυλλαδίων για τις Εκδόσεις Καστανιώτη

1999 Επιμέλεια εκδόσεων και γραφικών εφαρμογών για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παιδικής Τηλεόρασης

1999 Συνεργασία στην επιμέλεια εκδόσεων και γραφικών εφαρμογών για την Εταιρεία Αρχιπέλαγος

ΣΠΟΥΔΕΣ

Ιστορία Τέχνης Dartington College of Arts Totnes Devon UK

Γραφικές Τέχνες , Φωτογραφία Dartington College of Arts Totnes Devon UK

Σκηνοθεσία Κινηματογράφου Σχολή Σταυράκου,Exeter University

Οπτικοακουστική Παραγωγή European Entrepreneurs de l Audiovisuel

Media Business School European Film College

Γλώσσες: Αγγλικά Advanced Level Cambridge University Exams

Γαλλικά Sorbonne 1 Institut Francais

Γερμανικά MIttelstuffe Goethe Institut

Eκπαιδευτικη δραστηριοτητα

• Δίδαξε ηθοποιούς στο “Εργαστήρι” του Βασίλη Διαμαντόπουλου

• Δίδαξε στα σεμινάρια του οίκου Christies στην Ελλάδα

• Υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων της IYF International Youth Federation

• Tutor στα εκπαιδευτικά προγράμματα στελεχών στο European Youth Center του Συμβουλίου της Ευρώπης

• Συντονιστής του προγράμματος έρευνας για τα οπτικοακουστικά στην παιδεία Συμβούλιο της Ευρώπης 1990

• Μέλος της επιτροπής εκπαίδευσης European Youth Forum

• Συντονιστής επιτροπής και μέλος επιτροπής για την σύνθεση του αναλυτικού προγράμματος νέων μαθημάτων για τον OEEK 1999

• Δίδαξε στα Σεμινάρια του EOMMEX 2000 για νέους παραγωγούς

• Υπεύθυνη κινηματογράφου σε σεμινάρια εκπαιδευτικών του προγράμματος MEΛINA 2000

Aλλες δραστηριοτητες

• Ίδρυσε και Διηύθυνε την έκδοση του μηνιαίου περιοδικού για τις τέχνες METPO -1985

• Δημοσιογράφος – καλλιτεχνικό ρεπορτάζ σε εφημερίδες KAΘHMEPINH, ΠPΩTH και περιοδικά ANTI, ΣYΓXPONOΣ KINHMATOΓPAΦOΣ,TAXYΔPOMOΣ,MIA, TETAPTO, ENA

• Ανταπόκριση από την Ελλάδα για τα περιοδικά TV WORLD, TBI

• Μέλος της Ένωσης Ξένων ανταποκριτών.

• Υπεύθυνη των προγραμμάτων κινηματογράφου στο YΠOYPΓEIO NEAΣ ΓENIAΣ 1983-4

• Υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του ΦEΣTIBAΛ KINHMATOΓPAΦOY 1986-1991

• Ιδρυτικό Μέλος, Μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ελλήνων Σκηνοθετών και Παραγωγών Κινηματογράφου

• Ιδρυτικό Μέλος ,Μέλος ΔΣ Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας KENTPO ΛOΓOY KAI TEXNHΣ 104

• Ιδρυτικό Μέλος της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας APXIΠEΛAΓOΣ

• Μέλος της Ειδικής Επιτροπής Νομοθετικής Προσαρμογής Κινηματογραφίας YΠΠO 94

• Μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του YΠΠO για τον Κινηματογράφο 1997-2001

• Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική διεύθυνση Διεθνούς Φεστιβάλ ΡΟΔΟΥ ECOFILMS από 2001 http://www.ecofilms.gr

• Ιδρύτρια και Καλλιτεχνική διεύθυνση Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΩ από 2009 http://www.healthfilmfestival.gr

• Συντονισμός του Τμήματος EΛΛHNIKΩN TAINIΩN Φεστιβάλ Κινηματογράφου 2000-4

• Μέλος κριτικής επιτροπής σε διεθνή φεστιβάλ PRIX EUROPA,POZNAN, MONTREUX, ΤΕΡΓΕΣΤΗ, BANJA LUKA, EFC ABU DHABI, BEIRUT,ZLIN ΤΣΕΧΙΑ,ΤΟΡΙΝΟ,ΤΕΡΓΕΣΤΗ,ΓΚΟΑ, ΙΣΦΑΧΑΝ

• Υπεύθυνη Οπτικοακουστικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων INTERNATIONAL YOUTH FEDERATION for environmental studies Δανία

• Πρόεδρος του EUROPEAN PRODUCERS NETWORK

• Μέλος ΔΣ του EURO AIM Πρόγραμμα Διανομής Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρόγραμμα MEDIA

• Μέλος ΔΣ του MAP ΤV Πρόγραμμα Αρχείων Κινηματογράφου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρόγραμμα MEDIA

• Μέλος ΔΣ του DOCUMENTARY Πρόγραμμα Ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πρόγραμμα MEDIA

• Συντονίστρια του Βαλκανικού Ταμείου Σεναρίων the Balkan Fund του φεστιβάλ Kινημ. Θεσσαλονίκης

• Υπεύθυνη επιλογής ταινιών ντοκιμαντέρ στο Διεθνές φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ντουμπάι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.