“Το έλλειμμα της ηγεσίας” Συζήτηση για το πιο δραματικό και επείγον θέμα των ημερών»| Megaron Plus | Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012, 19.00 | είσοδος ελεύθερη

clip_image002clip_image004

Το έλλειμμα της ηγεσίας

Συζήτηση για το πιο δραματικό

και επείγον θέμα των ημερών

Megaron Plus

σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Ώρα έναρξης 7.00μμ

Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30

Οι πολίτες αισθάνονται φόβο και ανασφάλεια, αποθαρρύνονται από την αβεβαιότητα, εξοργίζονται από την έλλειψη προοπτικής και έχουν πάψει να πιστεύουν ότι οι ηγέτες τους φροντίζουν τις υποθέσεις και τα συμφέροντά τους.

Οι πολιτικοί επιμένουν στις προσεγγίσεις τους και απομονώνονται όλο και περισσότερο ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν δεν είναι το έλλειμμα πόρων, αλλά το έλλειμμα εμπιστοσύνης.

clip_image006Για αυτήν την εκρηκτική συνθήκη, κοινή σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο, το Megaron Plus σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη διοργανώνει Συζήτηση την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής. Θα μιλήσουν ο Λουκάς Τσούκαλης, καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Δημήτρης Μπουραντάς, καθηγητής του Μάνατζμεντ στο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, καθηγητής Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Συντονιστής της συζήτησης είναι ο καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Χορηγοί επικοινωνίας του Megaron Plus:

clip_image008

clip_image010clip_image012

Στην Ελληνική κοινωνία και παγκοσμίως τις τελευταίες δεκαετίες υπάρχει ένα περίσσευμα ηγεμόνων και ένα τεράστιο έλλειμμα ηγετών. Αυτό είναι αιτία και ταυτόχρονα αποτέλεσμα του ελλείμματος ηθικής, καθώς και των δομών, της λειτουργίας και των κρίσεων του παγκόσμιου συστήματος. Ως πολίτες, οφείλουμε να κατανοήσουμε την ουσιαστική διαφορά μεταξύ των ηγεμόνων και των ηγετών στις επιδιώξεις, στις αξίες, στα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, στις συμπεριφορές και στους τρόπους ανάδειξής τους ώστε με τις επιλογές μας ν’ απορρίπτουμε τους πρώτους και ν’ αναδεικνύουμε τους δεύτερους που είναι απαραίτητοι για το κοινό καλό κατά τον Αριστοτέλη, τη κοινωνική συνοχή, ευημερία και πρόοδο’ σημειώνει ο καθηγητής και συγγραφέας Δημήτρης Μπουραντάς, δίνοντας το στίγμα της τοποθέτησης του.

Ο κόσμος σήμερα δεν είναι οργανωμένος σε στρατόπεδα επιρροής και είναι πολύ περισσότερο δικτυωμένος και αλληλεξαρτώμενος από όσο ήταν στο παρελθόν. Οι αναφορές στο παλιό πρότυπο του ισχυρού ηγέτη- προστάτη-κηδεμόνα είναι μια άσκηση νοσταλγίας και όχι στρατηγικής. Η νέα εποχή αναζητάει την πολιτική ηγεσία που θα δημιουργήσει νέους θεσμούς και μια νέα προσέγγιση της πραγματικότητας.

Τα πολιτικά συστήματα του δυτικού κόσμου είναι ηλικιωμένα και έχουν αναπτύξει έναν εξαιρετικά δυσλειτουργικό και δύσκαμπτο τρόπο διεκπεραίωσης. Αναλώνονται σε μια ακατάπαυστη αντιπαράθεση για τετριμμένα θέματα –η πολιτική ως θέατρο- με ελάχιστη ουσία, στρατηγική και δράση. Οι πολιτικοί είναι πλέον εκπαιδευμένοι για κομματικές αντιπαραθέσεις, για ρητορική χωρίς αντίκρισμα και όχι για να λύνουν προβλήματα. Το σύστημα οδηγήθηκε σε τοξική παράλυση και οι επαναστάσεις των τελευταίων δεκαετιών εκφυλίστηκαν.

Παράλληλα, οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα εξοπλίζουν τους πολίτες με αμεσότερα εργαλεία πληροφόρησης και ανάλυσης, με μεγαλύτερες δυνατότητες αμφισβήτησης της αυθεντίας και γίνεται ευκολότερα σαφές σε αυτούς ότι κάτι λείπει, ένα σχέδιο που να εμπνέει και να προσδιορίζει το μέλλον και όχι απλώς οδικοί χάρτες ισοσκελισμού των προϋπολογισμών.

Μια διάχυτη ανησυχία στο λυκαυγές μιας τεράστιας ανατροπής των προτύπων δεν βρίσκει τις απαντήσεις που χρειάζεται στις σημερινές πολιτικές ηγεσίες, οι ηγέτες που θα μπορούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα και να σκεφτούν στρατηγικά για το που πρέπει να είμαστε σε δέκα χρόνια από σήμερα, παραμένουν σε απόλυτη έλλειψη.

Γύρω από αυτούς τους άξονες θα περιστραφεί η εξαιρετικά επίκαιρη συζήτηση που θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που το Megaron Plus έχει οργανώσει για την φετινή χρονιά, για να συμβάλει στο διάλογο για τα μεγάλα θέματα της εποχής.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.