LOVE WITHOUT LIMITS | Αφιέρωμα Ερωτικός Κινηματογράφος| Πολυχώρος Ερμού Θεσσαλονίκη| κάθε Κυριακή στις 7.00 μ.μ., από τις 15 Ιανουαρίου 2012

afieroma erotic cinema

LOVE WITHOUT LIMITS

Ο έρωτας έχει όρια; Μπορείς να τον βάλεις σε περιθώρια και να τον περιορίσεις; Όταν ερωτεύεσαι μπορείς να βάλεις κανόνες, υπολογισμούς και προγραμματισμούς; Ο θεός Έρωτας, σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες, ήταν θείο δώρο, αλλά και καταστροφικός, όπως ο ημίθεος Αλφειός. Αυτός είναι ο διπλός χαρακτήρας του έρωτα, από αρχαιοτάτων ετών μέχρι σήμερα.

Ο περιορισμός των αισθημάτων μπορεί μόνο να υπάρξει όσον αφορά στην ασφάλεια και στο σεβασμό του άλλου. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το συναίσθημα δεν μπορεί να περιορίζεται γιατί δημιουργεί νευρώσεις, καταπίεση και τελικά μια βία που δεν εκδηλώνεται, υπάρχει όμως και υποβόσκει μέσα στην κοινωνία, για να εμφανιστεί σε ανύποπτο χρονικό διάστημα και με απρόβλεπτο τρόπο. Στη δυτική κοινωνία αυτές οι ψυχολογικές παραβατικές συμπεριφορές είναι πολλές. Λίγο-πολύ, από τη δεκαετία του 1960 και μετά, κάπως έτσι οι ψυχαναλυτές προσπάθησαν να τις εξηγήσουν, δίνοντας και αυτή την κατεύθυνση.

Ο ερωτισμός στην τέχνη εκφράζεται με μια πιο ελεύθερη φόρμα. Ιδίως στη ζωγραφική και στη γλυπτική. Στον κινηματογράφο, από τα πρώτα βήματά του, ο ερωτισμός κατακτά ένα μεγάλο μέρος του, στο θέατρο το ερωτικό στοιχείο χρησιμοποιείται με πολυποίκιλους τρόπους για να μεταφέρει διαφορετικά μηνύματα. Γρήγορα ξεπεράστηκε αυτό το ταμπού, το γυμνό και η ερωτική πράξη. Με πρόφαση λοιπόν τον ερωτικό στοιχείο, τα βέλη της κριτικής, από το συγγραφέα και το σκηνοθέτη, κατευθύνονταν κατ’ευθείαν στο κέντρο της εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο το ερωτικό στοιχείο και ο έρωτας εμπεριέχουν επαναστατικά στοιχεία, αυτά που προσπαθούν να αλλάξουν την κοινωνία και να απελευθερώσουν τον άνθρωπο από τα άγχη που το βασανίζουν. Λειτουργούν ως ένα καθαρτήριο της ανθρώπινης ψυχής.

Με αυτό το κριτήριο, και με γνώμονα την απελευθέρωση από τα ταμπού στις παραστατικές τέχνες, αποφασίσαμε να προγραμματίσουμε προβολές και θεατρικές παραστάσεις, με θέμα το ερωτικό στοιχείο. Ο κινηματογράφος και το θέατρο, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι το ένα συνέχεια του άλλου. Οι δύο τέχνες θα «παντρεύονται», θα συνταιριάζονται για να μας δώσουν μια άλλη εικόνα της ζωής, να λειτουργήσουν, τελικά, απωθητικά, από αυτό που μας βασανίζει, και δυναμωτικά, για να έχουμε περισσότερα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που βιώνουμε.

Η Κινηματογραφική Λέσχη Solaris και το Lakkis Group Therapy ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δομήσουν ένα ενιαίο σύνολο, με βάση τον κινηματογράφο και το θέατρο. Ξεκινάμε τις προβολές των ταινιών με ένα μικρό αφιέρωμα στον Τίντο Μπρας, με τρεις ταινίες του μικρού μήκους και με ένα θεατρικό έργο που θα βασίζεται σε αυτό το κινηματογραφικό κείμενο και θα το προεκτείνει. Θα ακολουθήσουν ταινίες των Ραφαέλ Σίμπιλα, Τζιανφράνκο Αλμπάνο, Πέδρο Αλμοδόβαρ, Τσάι Μινγκ Λιάνγκ, Άσια Αρτζέντο, Ζανγκ Γιουάν, Μιγίκα Ζοζέ Μαρίνς, Πολ Μορισέι, Ράντι Μπάρμπατο και Φέντον Μπέιλι, Βαλέριαν Μπόροβζικ, Λουί Μπονιουέλ, Ναγκίσα Όσιμα, Πιέρ Πάολο Παζολίνι, Πατρίς Σερό, Μπάρμετ Σρέντερ, Έριχ φον Στροχάιμ, Τζαστ Τζακίν, Χρήστου Τσάκαλου και Χρήστου Δήμα.

Το θεατρικό έργο θα προσαρμόζεται στην ταινία που έχει προηγηθεί, θα είναι μια κωμωδία ηθών και συμπεριφορών που θα έχει να κάνει με τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Από κάποια στοιχεία του φιλμικού κειμένου θα ξεκινήσει η συγγραφή του θεατρικού έργου για να σατιρίσει τόσο τις συμπεριφορές των Ελλήνων όσο και τις σχέσεις εξουσίας με τους πολίτες αυτής της χώρας. Με αυτό τον τρόπο ο κινηματογράφος και το θέατρο ενώνονται και γίνονται ο καμβάς για μια σάτιρα στην ελληνική πραγματικότητα που κάθε φορά θα αλλάζει, σε συνάρτηση με το διαφορετικό φιλμικό κείμενο.

Οι προβολές και οι θεατρικές παραστάσεις θα γίνουν στον Πολυχώρο Ερμού, Ερμού 11 με Ίωνος Δραγούμη, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάθε Κυριακή στις 7.00 μ.μ., ξεκινώντας από τις 15 Ιανουαρίου 2012. Τις ταινίες προγραμματίζει ο Γιάννης Φραγκούλης, ο οποίος θα συντονίζει τη συζήτηση με το κοινό. Το θεατρικό έργο γράφει και σκηνοθετεί ο Βλαδίμηρος Θεοδωρίδης, ο οποίος θα ενσαρκώνει το ρόλο του Dr Lakki, ενώ στο πλάι του θα εμφανίζεται η Βάσω Βούλγαρη, στο ρόλο της βοηθού του. Με το πέρας της προβολής της ταινίας και του θεατρικού έργου θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό. Στο τέλος θα έχουμε πάρτι, κάθε φορά, με μειωμένες τιμές στο μπαρ του Πολυχώρου.

afieroma erotic cinema 1

ΤΑΙΝΙΕΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΟΣ

LOVE WITHOUT LIMITS

 

 1. «Το τελευταίο μετρό», «Φαντασιώσεις», «Είμαι όπως θες», Τίντο Μπρας
 2. «Το σινεμά γυμνό», Βάσος Γεώργας
 3. «Καυτή σάρκα» («Carne tremula»), Πέδρο Αλμοδόβαρ
 4. «Δίδυμος πειρασμός», Τζιανφράνκο Αλμπάνο
 5. «Ερωτικά παιχνίδια» («No body is perfect»), Ραφαέλ Σίμπιλα
 6. «Δόξα και διαστροφή», Άσια Αρτζέντο
 7. «Ανατολικό παλάτι, δυτικό παλάτι» («East palace, west palace»), Ζανγκ Γιουάν
 8. «Σάρκα», Πολ Μορισέι
 9. «Μέσα στο βαθύ λαρύγγι», Ράντι Μπάρμπατο και Φέντον Μπέιλι
 10. «Τελετή σατανιστών», Μιγίκα Ζοζέ Μαρίνς
 11. «Τολμηρές ιστορίες», Βαλέριαν Μπόροβζικ
 12. «Η ωραία της ημέρας», Λουί Μπονιουέλ
 13. «Salon Kity», Τίντο Μπρας
 14. «Η αυτοκρατορία των αισθήσεων», Ναγκίσα Όσιμα
 15. «Σαρκική εξάρτηση», Πατρίς Σερό
 16. «Η αυτοκρατορία του πάθους», Ναγκίσα Όσιμα
 17. «Maitresse», Μπάρμετ Σρέντερ
 18. «120 μέρες στα Σόδομα», Πιέρ Πάολο Παζολίνι
 19. «Τρέλες γυναικών», Έριχ φον Στροχάιμ
 20. «Η αίρεση της υποταγής», Σουζάν Μπίρ
 21. «Σχολείο», Χρήστος Τσάκαλος, «Ανάσα», Χρήστος Δήμας, «Ψιλικά (?)», Χρήστος Τσάκαλος
 22. «Η ιστορία της Ο», Τζαστ Τζακίν

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.