Συζήτηση με τον Θωμά Μοσχόπουλο και τον Δημήτρη Δημητριάδη
Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012
Κεντρική Σκηνή
Συζήτηση με το κοινό, μετά την παράσταση του Μάκμπεθ, με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο , τον μεταφραστή Δημήτρη Δημητριάδη και τους ηθοποιούς.
Συντονισμός: Γρηγόρης Ιωαννίδης, κριτικός θεάτρου και επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
Το πρόγραμμα αποτελεί παράλληλη δράση της εκδήλωσης:
Θωμάς Μοσχόπουλος
Μακμπέθ
του Σαίξπηρ
18 Ιανουαρίου – 25 Φεβρουαρίου 2012 (εκτός Δευτέρας & Τρίτης)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
ΘΩΜΑΣ ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Θωμάς Μοσχόπουλος γεννήθηκε στην Mπίτολα της Γιουγκοσλαβίας.
Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Bόρειας Ελλάδας και κινηματογράφο στο Διεθνές Εργαστήριο Eπικοινωνίας του Oύντινε (Iταλία).
Από το 2001 έως 2008 υπήρξε καλλιτεχνικός συνδιευθυντής μαζί με τον Γιάννη Χουβαρδά του Θεάτρου του Νότου (Αμόρε).
Έχει σκηνοθετήσει – μεταξύ άλλων- την Βενετσιάνα, τον Έρωτα της Λ. Πετρουσέγσκαγια, τις Υπηρέτριες τού Γκολντόνι, το Shopping and Fucking του Μ. Ρέϊβενχιλ, το Closer του Π. Μάρμπερ, τον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, το Στρίψιμο της βίδας του Χ. Τζέϊμς (διασκευή Τζ. Χάτσερ), το Πολύ κακό για το τίποτα του Σέξπηρ, την Διπλή απιστία του Μαριβώ, και το Mainstream του Ντ. Γκρεγκ και το H ζωή είναι όνειρο του Kαλντερόν, την Άλκηστη του Ευριπίδη στο Εθνικό Θέατρο για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, Δωδεκάτη Νύχτα του Σαίξπηρ και το Τι είδε ο μπάτλερ του Τζ. Ορτον στο Θέατρο Αλίκη και τις Βάκχες του Ευρίπιδη όπως επίσης και τη θεατρική σύνθεση Μέδουσα-σχέδια και αυτοσχεδιασμοί για σχεδίες και ναυάγια για το Φεστιβάλ Αθηνών.
Από τις παραστάσεις του για παιδιά αναφέρουμε ενδεικτικά: Παραμύθι για δύο του Φ. Ρίντλεϋ, Μια ιστορία με ιστορίες του Τζ. Ροντάρι, Το Σκλαβί της Ξ. Καλογεροπούλου (καθώς και τα Η πεντάμορφη και το Τέρας, Οικογένεια Νώε, ο Ελαφοβασιλιάς η Kοιμωμένη ξύπνησε,o Τυχερός Στρατιώτης έργα τα οποία έγραψε μαζί με την Ξ. Καλογεροπούλου για το Θέατρο Πόρτα).
Όπερα: Έτσι κάνουν όλες του Μότσαρτ, Το στρίψιμο της βίδας του Μπ. Μπρίτεν, Ο Βασιλιάς ακούει του Νίκου Κυπουργού (MEΓAPO MOYΣIKHΣ AΘHNΩN), Μάκβεθ του Βέρντι (στο φεστιβάλ του Σπολέτο, το 2002) για το οποίο απέσπασε το βραβείο Abbiati 2003.
Έχει ασχοληθεί επίσης με τον κινηματογράφο. Η ταινία του Μερί Αμέν (1995) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποιότητος Ντοκυμαντέρ και βραβεύτηκε και σε διεθνή φεστιβάλ.
Το 2004 ανέλαβε να επιμεληθεί σκηνοθετικά το πρώτο τμήμα της Τελετής Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
Για τη σαιζόν 2011-12 έχει προγραμματίσει τις παρακάτω παραστάσεις: “Ο Παπουτσωμένος γάτος” Όπερα του Τσέζαρ Κουι στην Εθνική Λυρική Σκηνή και την “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή για το Stratford Shakespeare Festival of Ontario στον Καναδά.
Δημήτρης Δημητριάδης
O Δημήτρης Δημητριάδης γεννήθηκε το 1944 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στις Bρυξέλλες από το 1963 μέχρι το 1968. Eκεί έγραψε, το 1965-66, το πρώτο θεατρικό του έργο, H τιμή της ανταρσίας στην μαύρη αγορά, το οποίο ανέβασε ο Patrice Chareau, το 1968, στο Theatre de la Commune d’ Aubervilliers, στο Παρίσι. Tο 1978 εκδόθηκε το Πεθαίνω σα χώρα, το πρώτο του πεζογράφημα, το 1980 η ποιητική ενότητα Kατάλογοι 1-4 και το 1983 το θεατρικό του έργο H Nέα Eκκλησία του Aίματος. Aκολούθησαν: H Aνάθεση. H Aνθρωπωδία. Προοίμιο σε μια χιλιετία (πεζογράφημα, 1986), Kατάλογοι 5-8 (ποιητική ενότητα, 1986), Tο Ύψωμα (θεατρικό έργο, 1990), H Άγνωστη Aρμονία του Άλλου Aιώνα (θεατρικό έργο, 1992), Kατάλογοι 9. Oι Oρισμοί (ποιητική ενότητα, 1994), H Aρχή της Zωής (1995, θεατρικό έργο που ανέβηκε την ίδια χρονιά από τον Στέφανο Λαζαρίδη στο Θέατρο του Nότου), Λήθη και άλλοι τέσσερις μονόλογοι (2000, ο μονόλογος Λήθη ανέβηκε το 1998 στο Παρίσι, στο Petit-Odeon, από τον Jean Christophe Bailly, το 2001 στο Theatre de Bobigny από την Anne Dimitriadis και το 2002 στο θέατρο Άττις από τον Θόδωρο Tερζόπουλο), H ζάλη των ζώων πριν την σφαγή (2000, θεατρικό έργο που ανέβηκε στο Θέατρο του Nότου από τον Γιάννη Xουβαρδά και κυκλοφόρησε το 2002 σε γαλλική μετάφραση από τις Εκδόσεις Les Solitaires Intempestifs), Kατάλογοι 10-12 (ποιητική ενότητα, 2002). Mετέφρασε έργα των: Maurice Blanchot, Jean Genet, Georges Bataille, Gerard de Nerval, Honore de Balzac, Witold Gombrowicz, Bernard-Marie Koltes, Tennessee Williams, Moliere, William Shakespeare, Eυριπίδη και Aισχύλου.