[VIDEO] Συνέντευξη Τύπου της μεγάλης Γαλλίδας Μπαλαρίνας και χορογράφου Marie-Claude Pietragalla, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 8/2/2012

Συνέντευξη Τύπου της μεγάλης Γαλλίδας Μπαλαρίνας και χορογράφου Marie-Claude Pietragalla, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  8/2/2012

PIETRAGALLA 1

Απλή, φυσική και απέριττη η Marie-Claude Pietragalla άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στην χτεσινή της συνέντευξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επ’ευκαιρία της σημερινής της παράστασης «Ο Πειρασμός της Εύας», δημιουργία την οποία χορογράφησε και χορεύει.

Πρώτη μπαλαρίνα κι Ετουάλ της Όπερας των Παρισίων, η Marie-Claude Pietragalla υπήρξε από τις αγαπημένες ερμηνεύτριες του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, όταν εκείνος ήταν καλλιτεχνικός Διευθυντής της Όπερας.

Δήλωσε πολύ ευχαριστημένη που είναι εδώ. Έχει έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα στο Ηρώδειο μεταξύ των άλλων, όταν χόρευε υπό την καθοδήγηση του Ρούντολφ Νουρέγιεφ.

Η ιστορία της Εύας ξεκινά με ένα ενδόμυχο προβληματισμό. Η Γυναίκα από την εποχή της Δημιουργίας. Είναι φυσικά η Εύα αλλά όχι μόνο. Τα πρόσωπα της Γυναίκας δια μέσου των αιώνων είναι πολλά και διαφορετικά. Η «Εύα» πρώτα είναι μια εσωτερική προσωπική αναζήτηση, που στη συνέχεια αφορά όλες τις γυναίκες. Αλλά o Πειρασμός της Εύας δεν αφορά μόνο στις γυναίκες, αφορά και στους άνδρες, για αυτό και ενσωμάτωσε την φωνή ενός μεγάλου Γάλλου Ηθοποιού του Daniel Mesguish, για να υπάρχει το ανδρικό στοιχείο.

PIETRAGALLA

«Ο Πειρασμός της Εύας» αρχικά είναι μια δημιουργία χορού, αλλά που αναμειγνύει και άλλες μορφές Τέχνης Είναι ένα υβριδικό θέαμα που συνδυάζει χορό, θέατρο του σώματος και των αντικειμένων,

Χορός! Η Πιετραγκαλλά χορεύει, και συγχρόνως το πρόσωπο της παίζει Θέατρο, είναι δραματική! Μουσική – Ακούγονται όλα τα είδη μουσικής, από κλασσική, ηλεκτρονική, ροκ μουσική, σε κάθε πρόσωπο της αιώνιας γυναίκας αντιστοιχεί και ένα είδος μουσικής με κορύφωση τη φωνή της Barbara της απόλυτης γυναίκας ερμηνεύτριας.

Ποίηση, ακούγονται στίχοι της μεγάλης ποιήτριας Andrée Chedid, μεταξύ των άλλων.

Θέατρο Μαριονεττών, έμαθε να χειρίζεται μαριονέττες και μάσκες επί σκηνής, το Αντικείμενο έχει ρόλο.

Υψηλή ραπτική, με τις δημιουργίες του Στεφάν Ρολλάν.

Τόνισε την σπουδαιότητα της συμμετοχής του συν-χορογράφου της εδώ και 10χρόνια Julien Derouault με τον οποίο δημιουργούν μαζί, και ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει στην Ελλάδα, διότι είναι σε τουρνέ μιας άλλης δημιουργίας τους.

Η Pietragalla πιστεύει στην ανάμειξη διαφόρων μορφών τέχνης, και πιστεύει στην ενσωμάτωση καινούργιων τεχνολογιών με την χορευτική έκφραση. Ένα από τα επόμενα σχέδια της είναι μια συνεργασία με τον Όμιλο Dassault. Θα δουλέψουν μαζί σε ένα συνδυασμό χορευτικής δημιουργίας σε τρισδιάστατο υπόβαθρο, στη συνεργασία της κίνησης του κορμιού με τις ηλεκτρονικές κατασκευές – προϊόν έρευνας της Dassault.

Ένα από τα 3 στούντιο της χορευτικής της κομπανίας θα είναι στο εξής αφιερωμένο στην συνεργασία αυτή.

Είναι η δεύτερη φορά που ερμηνεύει σόλο, η πρώτη φορά ήταν πριν από 10 χρόνια στη δημιουργία της «Don’t look back».

Μίλησε για το διάσημο μπαλέτο-δημιουργία της το Μάρκο Πόλο, μια πολυπρόσωπη χορογραφία, ειδική παραγγελία για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου όπου πρωτοπαρουσιάστηκε, και στην συνέχεια περιόδευσε σε πάρα πολλές πόλεις.

Ένας δημοσιογράφος την ρώτησε πως είναι η ημέρα μιας μεγάλης μπαλαρίνας και χορογράφου. Γέλασε. Η μέρα της είναι γεμάτη. ..

– Υπάρχουν οι ώρες αφιερωμένες στην εξάσκηση

– Μετά η πραγματοποίηση μιας δημιουργίας. Ξεκινάμε από την Ιδέα και μετά πρέπει να πάρει το έργο σάρκα και οστά. Η δημιουργία πρέπει να ενσωματωθεί στο «σκηνικό χώρο». Πρέπει να γίνουν τα κάστιγκ για τους ερμηνευτές. Δεν αρκεί μόνο ο μεγάλος χορευτής, πρέπει να μπορεί να φορέσει και το ρόλο.

Και φυσικά όταν λείπει σε τουρνέ, οι ημέρες περνούν σε πρόβες, εξάρτηση από το τεχνικό στήσιμο. Με τον «Πειρασμό της Εύας» είναι σε τουρνέ, εδώ και περίπου 3 μήνες.

Τέλος μας δήλωσε ότι είναι πολύ ευχαριστημένη που η αυριανή παράσταση είναι αφιερωμένη στην διάδοση του μηνύματος της κινητής πρόληψης, διότι η ίδια είναι πρέσβυς της οργάνωσης στη Γαλλία που μάχεται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012, 8,00 μμ,

στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη.

Προπώληση στο 210 72 82 333, www.megaron.gr

Εισιτήρια:

15€ (φοιτητικό), 25€ (Γ ζώνη),

37€ (Β ζώνη),

50€ (Α ζώνη),

60€ (Διακεκριμένη)

Οργάνωση

Frezarts Congresses & Communication, 210 60 17 650, http://www.fic.gr

Η παράσταση αυτή, είναι αφιερωμένη στην διάδοση του έργου της κινητής πρόληψης, δηλαδή την διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου μέσω κινητών εξεταστικών μονάδων στην ελληνική περιφέρεια και ιδιαίτερα στα απομακρυσμένα σημεία.

Marie-Claude Pietragalla

Στα 9 της χρόνια, το 1973, ξεκίνησε μαθήματα στη σχολή χορού της Όπερας των Παρισίων.

Σε ηλικία 16 ετών, μπήκε στο Μπαλέτο της Όπερας των Παρισίων

Στα 25 της έγινε πρώτη μπαλαρίνα και κέρδισε το πρώτο βραβείο της A.R.O.P. (Σύλλογος για την ακτινοβολία της Όπερας των Παρισίων)

Το 1990, μετά από μια καταπληκτική ερμηνεία της Κίτρι στον Δον Κιχώτη, ονομάστηκε, Etoile, που είναι ο ύψιστος τίτλος παγκοσμίως για μια χορεύτρια.

Ερμήνευσε τους μεγαλύτερους ρόλους του κλασσικού ρεπερτορίου.

Εργάστηκε με τους μεγαλύτερους χορογράφους, Rudolf Noureev,

Maurice Béjart, Jiri Kylian, Roland Petit, Jérôme Robbins, Mats

Ek, Carolyn Carlson, John Neumeier, Maguy Marin, Martha

Graham, Richard Wherlock, Kenneth Mac Millan, Serge Lifar,

Georges Balanchine, Merce Cunningham etc.

Παράλληλα με την καριέρα της ως μπαλαρίνα, επιδίδεται και στην χορογραφία, έχοντας δημιουργήσει ως σήμερα πάνω από 20 μπαλέτα.

Το 1998, γίνεται Γενική Διευθύντρια του Εθνικού Μπαλέτου της Μασσαλίας, και της Ανωτάτης Εθνικής Σχολής Χορού της Μασσαλίας.

Χορογραφεί 9 μεγάλες παραστάσεις, και για 5 συνεχείς χρονιές οδηγεί το μπαλέτο της Μασσαλίας, σε μεγάλες επιτυχίες, τόσο στην γαλλική όσο και στη διεθνή σκηνή.

Το Δεκέμβριο 2000, είναι η πρώτη χορεύτρια που θα εμφανιστεί σόλο, στο μυθικό θέατρο Olympia, στο Παρίσι.

Το 2004, ιδρύει την δική της ομάδα χορού που ονομάζεται «Κομπανία Πιετραγκάλλα, το Θέατρο στο Σώμα»

Διακρίσεις

Ø 1994, Ιππότης των Γραμμάτων και Τεχνών, του γαλλικού έθνους

Ø 1997, Ιππότης του Τάγματος Εθνικής Αξίας, του γαλλικού έθνους

Ø 1998, στη Μόσχα, της απονέμεται το Βραβείο Μπενουά Χορού

Ø 1998, βραβείο Πωλ Μπελμοντό

Ø Το 1998 μπαίνει στο Μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Γκρεβέν,

Ø Το 1999, εισέρχεται ως προσωπικότητα στο Μικρό Λαρούς

Ø 2008, Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής του γαλλικού έθνους

clip_image002

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.