ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ – ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΕΜΠΤΟ | Καισαριανή / Το κατώφλι| ΠΡΟΒΟΛΗ: ΤΡΙΤΗ 14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 22.00 ΣΤΗΝ ΕΤ1

micropoleis_5

ΜΙΚΡΟΠΟΛΕΙΣ

Αθήνα, μια γνωστή «άγνωστη» πόλη

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ εισβάλλει στις συνοικίες

της Αττικής φτιάχνοντας από την αρχή τον χάρτη μιας πρωτεύουσας που αλλάζει καθημερινά πρόσωπο ακροβατώντας ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της.

clip_image002

Τα Εξάρχεια της αμφισβήτησης, το Κολωνάκι της αριστοκρατίας, η Ομόνοια του περιθωρίου, η Κυψέλη των μεταναστών, η Καισαριανή των προσφυγικών, η Κηφισία της αποκέντρωσης, ο Ασπρόπυργος της βιομηχανικής ζώνης, το Παλαιό Φάληρο της μνήμης, η Ακαδημία Πλάτωνος του ένδοξου παρελθόντος, η Εκάλη της ελίτ, το Ίλιον της άρνησης, το Πέραμα των ναυπηγείων , το Ολυμπιακό Χωριό της νεανικής κυριαρχίας, ο Γέρακας της άναρχης ανάπτυξης.

Ιστορικές και νέες συνοικίες της Αθήνας αποκαλύπτουν το πραγματικό τους πρόσωπο μέσα από ένα εννοιολογικό παιχνίδι με τις λέξεις που τις χαρακτηρίζουν αρχιτεκτονικά και κοινωνιολογικά, τους ανθρώπους που τις κατοικούν και τη θέση που διεκδικούν στον νέο πολιτισμικό χάρτη μιας πόλης που αρνείται πεισματικά να αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα ισορροπώντας διαρκώς ανάμεσα στο βαρύ παρελθόν, το μετέωρο παρόν και το αβέβαιο μέλλον της.

Τρεις νέοι σκηνοθέτες – ο καθένας με το προσωπικό του βλέμμα – ανακαλύπτουν τη λέξη – κλειδί της κάθε συνοικίας, ανατρέπουν τις προφανείς δυναμικές τους, επανδιαπραγματεύονται την εικόνα που τους έχουν προσδώσει οι «αστικοί μύθοι» και «ξεκλειδώνουν» όσα κρύβονται πίσω από τη συναρπαστική καθημερινότητα των κατοίκων της, ολοκληρώνοντας με τον πιο διαυγή τρόπο την εκ νέου χαρτογράφηση μιας γνωστής «άγνωστης» πόλης.

Επεισόδιο Πέμπτο

Καισαριανή / Το κατώφλι

Προβολή: Τρίτη 14 Φεβρουαρίου στις 22.00 στην ΕΤ1

micropoleis_5

Κατώφλι, πρώτα απ’ όλα για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που δρασκελίζοντας αυτή τη μεριά έκαναν ταυτόχρονα το πρώτο βήμα τους στην νέα ζωή τους, η Καισαριανή θα χρωματιστεί έκτοτε από τις δοκιμασίες τους, την προλεταριακή τους συνείδηση, τους κοινωνικούς τους αγώνες. Το κατώφλι στην εξαθλίωσή και την απελπισία τους θα γίνει ταυτόχρονα κατώφλι και στην αριστερά.

Ο γέροντας πια γιος προσφύγων, η μεσήλικη Δέσποινα, επίσης παιδί της προφυγιάς και ο γιος της, τρίτο στη σειρά σκαλοπάτι στη παλιά αυτή γραμμή των οριακών ισορροπιών, είναι τρεις από τους χαρακτήρες που έχουν δρασκελίσει ο καθένας το δικό του κατώφλι. Ο πρώτος με την άφιξη της οικογένειας στη γειτονιά, η δεύτερη με την χειραφέτηση μέσα από την πολιτικοποίηση, ο τρίτος με την εμμονή να ζει στο ετοιμόρροπο πατρογονικό προσφυγικό, το κυκλωμένο πλέον από πολυκατοικίες.

Επεκτείνοντας, η αφήγηση σταθμεύει στο εμβληματικό σκοπευτήριο, κατώφλι κι αυτό από τη ζωή στο θάνατο, από την ιδιωτική ύπαρξη στη συλλογική συνείδηση. Και φυσικά αναρριχάται στον Υμηττός, παράμετρο που καθιστά την Καισαριανή κατώφλι ανάμεσα στον αστικό ιστό και τη φύση. Η ομάδα εθελοντών δασοπυροσβεστών κλείνει από ψηλά το επεισόδιο περιπολώντας αυτούς που περιμένουν να διαβούν το κατώφλι της Καισαριανής για να αλώσουν μια γειτονιά που ακροβατεί ακόμα ανάμεσα στις αντιφάσεις της ιστορίας.

Σκηνοθεσία: Θωμάς Κιάος

Εκτελεστής Παραγωγός: Ελένη Κοσσυφίδου

Σενάριο: Νατάσσα Σέγκου

Καλλιτεχνικός και Επιστημονικός Σύμβουλος: Σταύρος Σταυρίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Βαλεράς

Μοντάζ: Τόλης Αποστολίδης

Ηχος – Μιξάζ: Ορέστης Καμπερίδης

Μουσική και τίτλοι: Αφοί Κωνσταντινίδη

Παραγωγή: ΕΡΤ 2011

Οι «Μικροπόλεις» προβάλλονται από την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και κάθε Τρίτη στις 22.00 στην ΕΤ1

Ανακαλύψτε τις «Μικροπόλεις» στο Internet:

Blog: http://mikropoleis.tumblr.com

Facebook: https://www.facebook.com/mikropoleis

Twitter: twitter.com/mikropoleis

Vimeo: http://vimeo.com/mikropoleis

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.