Το Τέλος του Κόσμου ή το Τέλος ενός Μύθου; | Η Προφητεία των Μάγια και τι αληθινά θα συμβεί στο τέλος του 2012….. του Μίμη Τσακωνιάτη

Profecías mayas 2012 

To κείμενο δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2009 στο Φόρουμ του Εξάντα (μέρος του, δημοσιεύτηκε και στη Νέμεσις στο πλαίσιο της μόνιμης στήλης του Μίμη Τσακωνιάτη 7η Τέχνη) | με αφορμή την έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες της ταινίας καταστροφής του Ρόλαντ Έμμεριχ 2012 . Η εισαγωγή του αποτελεί ήδη ξεχωριστό κείμενο που δημοσιεύουμε σήμερα στο CameraStylo Online.

Γιατί ο Γιωργάκης δεν ολοκλήρωσε την τετραετία… Του Μίμη Τσακωνιάτη | Από την προφητεία των Μάγια στον Άνθρωπο με το Πράσινο Παπάκι

Το παροιμιώδες προοίμιο ακολουθεί,  ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο άρθρο για την προφητεία των Μάγια και το τι αληθινά θα συμβεί το τέλος του 2012.

Ένας άνεμος ευφορίας φυσούσε κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου, που κόντρα στις αμφισβητήσεις τις οποίες δεχόταν κατά καιρούς είχε καταφέρει με πολύ κόπο και ιδρώτα να οδηγήσει το κόμμα του σε μία μεγαλειώδη νίκη, έλαμπε κυριολεκτικά κάτω από το σκληρό φως της επιτυχίας. «Ο λαός περιμένει πολλά από μας. Μας βλέπει ως σωτήρες. Γι’ αυτό δε θα πρέπει με τίποτα να τον απογοητεύσουμε. Αν δεν το κάνουμε δε θα μας δοθεί άλλη ευκαιρία». Όλοι οι παραβρισκόμενοι συμμερίστηκαν τα λόγια του χαρισματικού αρχηγού τους και η πίστη πως η Ελλάδα μπορεί να αναγεννηθεί ως άλλος φοίνικας μέσα από τις στάχτες της φούντωσε ανεξέλεγκτα. Ωστόσο, από το στόμα ενός νεόκοπου στελέχους βγήκαν κάποιες λέξεις που ήχησαν ως κεραυνός εν αιθρία. «Οι μέρες μας είναι μετρημένες! Τούτη η κυβέρνηση δε θα προλάβει να ολοκληρώσει την τετραετία», είπε χαρακτηριστικά και το κλίμα ευωχίας εξατμίστηκε στη στιγμή σαν την πρωινή δροσούλα που αντικρίζει ανήμπορη τον καλοκαιριάτικο καυτό ήλιο.

MAYAN CULTURE 

Γιατί ο Γιωργάκης δεν ολοκλήρωσε την τετραετία… Του Μίμη Τσακωνιάτη | Από την προφητεία των Μάγια στον Άνθρωπο με το Πράσινο Παπάκι

Ο φιλόδοξος πρωθυπουργός, αφού ξεπέρασε την αρχική του αμηχανία, στράφηκε προς τον “αντάρτη” υπουργό του οποίου τα λόγια ήχησαν ως φάλτσα νότα στη συγχορδία και τον ρώτησε με σοβαρό ύφος: «Και πού στηρίζεις αυτή σου την πρόβλεψη;» Η απάντηση αντήχησε στη σιωπηλή, παγωμένη πια αίθουσα ως κακόγουστο αστείο: «Δυστυχώς αλλά όλα θα τελειώσουν στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Το αναφέρει ρητά το ημερολόγιο των Μάγια!» Αμέσως όλοι ξέσπασαν σε πνιγμένα χαχανητά και ο νέος ηγέτης της χώρας εμφανώς ανακουφισμένος σχολίασε ότι αυτή η κυβέρνηση θα πετύχει σίγουρα, επειδή τη διακρίνει η αίσθηση λεπτού χιούμορ! Με το πέρας όμως της συνεδρίασης κάποιοι υπουργοί έξω από Μέγαρο Μαξίμου σχημάτισαν πηγαδάκια και έδειχναν έκδηλο ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτή την παράξενη προφητεία. Τότε κάποιος “σινεφίλ” από την ομήγυρη τους πρότεινε για να διαφωτιστούν να πάνε να δουν στις 12 Νοεμβρίου την πολυαναμενόμενη blockbuster ταινία καταστροφής του Ρόλαντ Έμμεριχ 2012 που προβάλλεται σε παγκόσμια πρεμιέρα.

MAYAN CULTURE 3

Τα παραπάνω φανταστικά κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι πραγματικά, διότι τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύ συζήτηση και στη χώρα μας για τους Μάγια και την περίφημη προφητεία τους περί του Τέλους του Κόσμου. Η κουβέντα όμως προσομοιάζει με αυτές που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε θαμώνες καφενείου ή τρόφιμους ψυχιατρείου ή σαν αυτές που βλέπουμε όταν θέλουμε να γελάσουμε στις μεταμεσονύκτιες εκπομπές του Χαρδαβέλα. Δυστυχώς, η Ελλάδα πρωτοτυπεί αρνητικά και σ’ αυτό το ζήτημα. Αναπαράγονται δηλαδή άκριτα ένα σωρό ανακρίβειες, ημιμάθειες και παλαβομάρες, τη στιγμή που εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό έχουν ασχοληθεί με τον πιο αινιγματικό αρχαίο ανθρώπινο πολιτισμό ένα κάρο σοβαροί επιστήμονες, όπως αρχαιολόγοι, ανθρωπολόγοι, γλωσσολόγοι και αστρονόμοι. Πρόσφατα, το πιο έγκυρο ιστορικό κανάλι του κόσμου, το History Channel, καταπιάστηκε και αυτό με την προφητεία των Μάγια περί συντέλειας του κόσμου. Εκεί όμως υπήρχαν έγκυροι πανεπιστημιακοί από διαφορετικούς επιστημονικούς κλάδους που ανέλυσαν σφαιρικά το θέμα σε μία προσπάθεια να φωτίσουν το μυστήριο πώς ένας αρχαίος πολιτισμός που δεν είχε ανακαλύψει τον τροχό έφτασε να κατέχει περισσότερες αστρονομικές γνώσεις από τον τωρινό, και πώς το θεολογικό του έργο απασχολεί σήμερα ολόκληρη την οικουμένη. Εξάλλου ο λόγος που ο σκηνοθέτης Έμμεριχ αποφάσισε να γυρίσει ακόμη μία ταινία καταστροφής (Independence Day, The Day After Tomorrow) έγκειται στο φαινόμενο ότι βάζοντας ο ίδιος στο Google του ίντερνετ τη λέξη 2012, βρήκε εκατομμύρια αναφορές, αλλά και στο γεγονός ότι ένα σωρό άνθρωποι γράφουν γι’ αυτό και πιστεύουν στα αλήθεια ότι ο κόσμος μας θα “εξαχνωθεί” τη συγκεκριμένη αποφράδα ημερομηνία! Η ταινία του Έμμεριχ είναι μία καθαρά χολιγουντιανή παραγωγή χωρίς να διεκδικεί δάφνες καλλιτεχνικού έργου, ωστόσο, είναι σημαντική καθώς αναδεικνύει ανάγλυφα την εικόνα που η ανθρωπότητα έχει αποτυπωμένη αυτή τη στιγμή στο συλλογικό της υποσυνείδητο. Και δεν είναι άλλη από μία εικόνα απελπισίας, ηττοπάθειας και μοιρολατρίας.

MAYAN CULTURE 2

Οι Μάγια εμφανίστηκαν στο προσκήνιο της ιστορίας το 500 π.Χ ως ένα φυλετικό παρακλάδι των Ολμέκων. Στην αρχαία πόλη τους Τσίτσεν Ίτζα, στη ζούγκλα του Γιουκατάν στις 3 το μεσημέρι κάθε φθινοπωρινή και εαρινή ισημερία το παιχνίδι του φωτός και του σκοταδιού σχηματίζει μία σκιά στο σχήμα ενός ερπετού που κατεβαίνει τη σκάλα στη βόρεια πλευρά της πυραμίδας του Κουκουλκάν! Αυτό είναι ένα εκπληκτικό “κινηματογραφικό” εφέ που το Χόλιγουντ παρά τα κολοσσιαία ποσά που σπαταλά δεν μπορεί να δημιουργήσει ούτε στα πιο φευγαλέα του όνειρα! Η σκιά-ερπετό λοιπόν που κατεβαίνει από τον ουρανό στη γη και στη δύση του ήλιου χώνεται μέσα στα έγκατά της, στον Κάτω Κόσμο, συμβολίζει την κάθοδο του Κακού στη Γη… Η πυραμίδα του Κουκουλκάν, που πήρε το όνομα μιας ανώτερης θεότητας, είναι ένα απαράμιλλης αρχιτεκτονικής οικοδόμημα που στο σύνολό του αποτελεί ένα τρισδιάστατο ημερολόγιο. Έχει 91 σκαλοπάτια σε κάθε πλευρά και αθροιζόμενα με το πάνω επίπεδο μας κάνουν 365, όσες δηλαδή και οι ημέρες του ημερολογίου! Το 1000 περίπου μ.Χ ο θεός Κουκουλκάν αναχώρησε για άγνωστους λόγους από την Τσίτσεν Ίτζα και επέστρεψε στη θάλασσα από όπου πιστευόταν πώς ήρθε. Πριν φύγει υποσχέθηκε στο λαό του ότι κάποτε θα επιστρέψει! Δε γύρισε όμως ποτέ! Αυτή η θρησκευτική δοξασία είναι παρόμοια με την αντίστοιχη της Δευτέρας Παρουσίας στο χριστιανισμό.

Profecías mayas, El apocalipsis del 2012, piramide maya

Όταν οι Ισπανοί κατακτητές τον 15ο αιώνα ήρθαν σε επαφή με αυτό τον παράξενο πολιτισμό, που στις ιεροτελεστίες του λάμβαναν χώρα και ανθρωποθυσίες, οι κοντόθωροι εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας τον θεώρησαν σατανιστικό. Έτσι, άρχισαν να καταστρέφουν με μανία όλα τα ιερά τους κείμενα, μνημεία ανεκτίμητης σημασίας (βλ. επίσης την καταστροφή της βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια), καθώς με αυτό τον τρόπο χάθηκαν ένα σωρό ιστορικές πηγές που θα μπορούσαν να μας διαφωτίσουν πιότερο για τον μυστηριώδη αυτό πολιτισμό και να λύσουν τους υπάρχοντες αναπάντητους γρίφους. Κάποιοι φωτισμένοι λόγιοι ιερείς, όμως, κατάφεραν να διασώσουν τέσσερα σπουδαία χειρόγραφα που στη συνέχεια κατέληξαν στη Δρέσδη και τελικά ονομάστηκαν συλλήβδην Το Χειρόγραφο της Δρέσδης. Τώρα είναι πια πιο πολύ γνωστά ως ο Κώδικας της Δρέσδης! Μετά την αποκωδικοποίηση του εν λόγω Κώδικα από τον Γερμανό βιβλιοθηκάριο Έρνστ Φέρστεμαν αποκαλύφτηκε ότι μέσα στους αρχαίους παπύρους υπάρχουν προβλέψεις για διάφορες ιστορικές φάσεις της ανθρωπότητας και η ακριβή ημερομηνία καταστροφής του κόσμου μας που είναι η 21η Δεκεμβρίου 2012.

Σε αντίθεση με το δυτικό πολιτισμό που βλέπει το χρόνο γραμμικά, οι Μάγια τον αντιλαμβάνονταν πάντα κυκλικά. Στα βιβλία του Τσαλάμ Μπαλάμ, που είναι το όνομα ενός αρχαίου ιερέα, περιέχονται τα λεγόμενα Κατούν-προφητείες. Το τωρινό Κατούν 4 άρχισε το 1993 και θα τελειώσει το 2012. Σύμφωνα με αυτό η ανώτερη θεότητα θα επιστρέψει στη Γη για να αναγγείλει την αρχή μιας νέας εποχής! Περιγράφεται ως ένα Κατούν αναπόλησης γνώσεων σε περίοδο ανεπάρκειας αλλά και η εποχή αφίξεως του Κουκουλκάν. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι βρισκόμαστε στην αρχή της αλλαγής προς μία νέα εποχή, που στη δυτική αστρολογική παράδοση αναφέρεται ως η εποχή του Υδροχόου. Πιστεύουν πως η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 σηματοδοτούν αυτή την κρίσιμη καμπή. Οι Μάγια είχαν τρία ημερολόγια: το Τζολκίν (έτος 260 ημερών), το Χαάμπ (έτος 365 ημερών) και το Μακράς Μέτρησης. Στο τελευταίο ημερολόγιο υπάρχουν πέντε κοσμολογικοί κύκλοι που αποτελούνται από 5125 χρόνια έκαστος, και έχουν περάσει ήδη οι τέσσερις. Οι προηγούμενοι τελείωσαν όλοι τους με καταστροφή. Και ο 5ος όμως αναμένεται να τελειώσει με συντέλεια. Αυτή η πρόβλεψη που έγινε πριν από 2000 χρόνια στηρίζεται σε καθαρά αστρονομικά δεδομένα. Έτσι, το Δεκέμβριο του 2012 κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο ο ήλιος θα ευθυγραμμιστεί με το κέντρο του γαλαξία μας. Αυτή είναι μία πολύ σπάνια ευθυγράμμιση καθώς συμβαίνει μόνο κάθε 26000 χρόνια! Ταυτόχρονα η γη ολοκληρώνει έναν κύκλο ταλάντωσης που είναι γνωστός ως μετάπτωση. Στις 21-12-2012 θα συμβούν δηλαδή ταυτόχρονα και τα δύο αστρονομικά φαινόμενα! Η Γη ταλαντεύεται πολύ αργά στον άξονά της και αλλάζει το γωνιακό μας προσανατολισμό προς την ευρύτερη γαλαξιακή εικόνα. Μία πλήρη μεταπτωτική ταλάντωση απαιτεί 26.000 χρόνια. Το πώς κατάφεραν να προβλέψουν αυτά τα γεγονότα οι Μάγια παραμένει άγνωστο παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα των ειδικών. Αυτό που ξέρουμε είναι πως οι Μάγια απέδιδαν πολύ μεγάλη σημασία στον μεταπτωτικό κύκλο. Ήταν ένας αστρονομικός υπολογισμός τόσο αργός που το θεώρησαν βασικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορούσαν να εντάξουν την ιστορία τους για να δουν πού βρίσκονται στην “κορνίζα” του χρόνου. Αυτό είναι εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πόσο κοντόθωρα βλέπει ο μέσος σύγχρονος δυτικός άνθρωπος την ύπαρξή του μέσα στο τάνυσμα του χρόνου, καθώς το μόνο που τον απασχολεί είναι αν θα προλάβει να πάρει τη σύνταξη! Τα ημερολόγια όμως δε μιλάνε για οριστικό τέλος. Αναφέρουν ρητά ότι μετά το 2012 θα ακολουθήσει μία νέα εποχή. Όμως το πώς θα είναι αυτή παραμένει μυστήριο. Μετά το 2012 θα ακολουθήσει το Κατούν 2. Η προφητεία που κατέγραψε ο Τσαλάν Μπαλάν μάς δίνει κάποια στοιχεία για το τι μας περιμένει: «Για τους μισούς θα υπάρχει τροφή, για τους άλλους μισούς δυστυχία. Είναι μία εποχή τέλους για το Λόγο του Θεού. Μία εποχή συνένωσης για κάποιον σκοπό»! Αυτός ο χρησμός για ορισμένους συνιστά αφορμή για στοχασμό, ενώ για άλλους είναι μία επείγουσα προειδοποίηση που αν αγνοηθεί μπορεί να οδηγήσει σε αληθινό όλεθρο! Τι θα συμβεί λοιπόν τη μοιραία ημερομηνία; Στην τελευταία σελίδα του Κώδικα της Δρέσδης υπάρχει μία περίτεχνη ζωγραφιά με την καταστροφή του κόσμου μέσω του νερού. Βλέπουμε μία εικόνα καταστροφής από κατακλυσμό. Όλα αυτά βέβαια είναι θέμα ερμηνείας, αλλά οι επιστήμονες μας διαβεβαιώνουν πια ότι η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει γρηγορότερα από όσο περιμέναμε! Για τους Μάγια είναι σαφές από τις ιερογλυφικές επιγραφές ότι έβλεπαν το Τέλος του Κόσμου σαν πέρασμα στο επόμενο Μπακτούν που θα είναι το 14 και όχι το 0. Ξέρουμε λοιπόν ότι το ημερολόγιο συνεχίζεται, δεν τελειώνει το 2012, όπως πολλοί εθελοντές ηλίθιοι θέλουν να πιστεύουν. Τότε θα γίνουν μεγάλες, ριζικές αλλαγές. Όμως, αυτό δε συμβαίνει και γύρω μας καθώς βλέπουμε λόγω της απορύθμισης του κλίματος να αυξάνονται οι φυσικές καταστροφές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η ερήμωση της Γης αλλά και να συντελούνται μεγάλες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές μέσω της αχαλίνωτης παγκοσμιοποίησης; Καθετί νέο που γεννιέται προϋποθέτει τις οδύνες του τοκετού. Η προφητεία των Μάγιας αφορά τη μεταμόρφωση και την αναγέννηση της ανθρωπότητας. Τα πράγματα θα αλλάξουν αλλά όχι σε μία συγκεκριμένη ημέρα. Ας είμαστε αισιόδοξοι. Για ένα χρονικό διάστημα 2-3 δεκαετιών οι μελλοντικοί ιστορικοί θα πουν πως ήταν μία περίοδος πρωτόγνωρων αλλαγών όπου η ανθρωπότητα κλήθηκε να συμβιβαστεί με τον εαυτό της. Τίθενται εκ των πραγμάτων μεγάλα, θεμελιώδη ερωτήματα. Πώς θα συνυπάρξουμε στη ζωή; Ως εχθροί ή ως φίλοι; Με αγάπη ή με μίσος; Πώς θα μεταχειριστούμε το πλανήτη μας; Με σεβασμό και θαυμασμό για τη μοναδική ομορφιά του ή ως μία απέραντη χαβούζα, έναν πελώριο απόπατο;

Πώς θα δημιουργήσουμε το μέλλον μας; Με ανθρωπιά ή με κτηνωδία; Κάποιοι λοιπόν ερμηνεύουν την προφητεία των Μάγια ως καταλύτη για μία θετική αλλαγή, άλλοι την παίρνουν κατά γράμμα και αναμένουν αυτομαστιγούμενοι την οργή του Θεού. Οι όλο και συχνότερες φυσικές καταστροφές που συμβαίνουν ήδη σηματοδοτούν για κάποιους τους οιωνούς, που αν αγνοήσουμε θα πληρώσουμε το βαρύ τίμημα. Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ο ανταγωνισμός των πυρηνικών δυνάμεων, η εξάντληση των αποθεμάτων του πετρελαίου, απειλούν με αποσταθεροποίηση και κατάρρευση τον μέχρι τώρα γνωστό μας πολιτισμό. Το σημαντικότερο ερώτημα, ωστόσο, είναι τι θα κάνουμε για να τα αποτρέψουμε όλα αυτά. Η απάντηση που θα δώσουμε στο συγκεκριμένο ερώτημα εξαρτάται από το αν πιστεύουμε ή όχι στην προφητεία. Την απορρίπτουμε ως δεισιδαιμονία ενός αρχαίου πολιτισμού, που ο ίδιος δεν επέζησε, ή την εκλαμβάνουμε ως έσχατη προειδοποίηση ενός πολιτισμού του οποίου οι γνώσεις για το σύμπαν συναγωνίζονται ή πιθανόν υπερβαίνουν τις δικές μας; Μόνο ο χρόνος θα το δείξει, αλλά ο χρόνος όπως γνώριζαν πολύ καλά οι Μάγιας περνάει και η κρίσιμη ημέρα πλησιάζει…

Το μόνο σίγουρο πράγμα σε αυτή τη ζωή είναι ο θάνατος. Το προσωπικό μας ολοκαύτωμα. Κάποιοι θα πεθάνουν σίγουρα πριν από την 21η Δεκεμβρίου του 2012. Και σίγουρα πολλοί περισσότεροι ύστερα από αυτή τη σημαδιακή (;) ημερομηνία. Συνεπώς, όπως το θέτουν πολύ εύστοχα κάποιοι (βοώντες εν τη ερήμω) : «Με την επίγνωση της θνητότητας οι όποιες πράξεις μας θ’ αποκτήσουν άλλη βαρύτητα, η ζωή μας θα γίνει πιο αληθινή. Αλλά ποιος πιστεύει ότι θα πεθάνει; Τι θα έκανες αν μάθαινες ότι σου μένει λίγος καιρός ζωής; Κάνε το τώρα!»

Νοέμβριος του 2009 στο Φόρουμ του Εξάντα (μέρος του, δημοσιεύτηκε και στη Νέμεσις στο πλαίσιο της μόνιμης στήλης του Μίμη Τσακωνιάτη 7η Τέχνη) | με αφορμή την έξοδο στις κινηματογραφικές αίθουσες της ταινίας καταστροφής του Ρόλαντ Έμμεριχ 2012 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.