ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ/ 23-29 Φεβρουαρίου 2012 | Capitol Zefuros / Συντροφικότητα-Η όπερα της πεντάρας-Kuhle Wampe

SYNTROFIKOTHTA

ΣΙΝΕΜΑ: ΝΕΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 23-29.2.2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ
23-29 Φεβρουαρίου 2012 |

Από 23/02/12 έως 29/02/2012 η New Star διοργανώνει ένα εξαιρετικά επίκαιρο αφιέρωμα στον γερμανικό κινηματογράφο του Μεσοπολέμου στο Capitol Zefuros με τρεις από τις πιο ριζοσπαστικές και αισθητικά καινοτόμες ταινίες της εποχής.

Συντροφικότητα – Kameradschaft

Κοινωνική, 1931, Γερμανία-Γαλλία, b/w, 93’

Σκηνοθεσία: G.W. Pabst

Σενάριο: Anna Gmeyner, Peter Martin, Karl Otten, Gerbert Rappaport, Ladislaus Vajda, Léon Werth

Πρωταγωνιστούν: Alexander Granach, Fritz Kampers, Ernst Busch, Elisabeth Wendt, Gustav Püttjer, Oskar Höcker

Γερμανία, 1919, τα δύσκολα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η ήττα για τη Γερμανία είναι βαριά, η ανεργία και ο πληθωρισμός καλπάζουν, οι συνθήκες εργασίες έχουν επιδεινωθεί, ενώ περισσότερο από ποτέ δοκιμάζεται η αγάπη για τον συνάνθρωπο, πόσο μάλλον όταν ανήκει σε άλλη εθνικότητα. Οι Γάλλοι, ύστερα από την -ταπεινωτική για τους Γερμανούς- συνθήκη των Βερσαλλιών, θεωρούνται εχθροί περισσότερο από ποτέ. Μέσα σε αυτό το κλίμα έρχεται μια ανθρώπινη και συγκινητική ιστορία να ανατρέψει τα ανθρώπινα μίση, εθνικισμούς και διαφορές… Σε ένα ορυχείο, στα γαλλο-γερμανικά σύνορα, μια ομάδα Γάλλων ανθρακωρύχων παγιδεύεται στα έγκατα της γης, ύστερα από μια τρομακτική έκρηξη. Η μόνη τους ελπίδα για σωτηρία είναι ένα εγκαταλειμμένο τούνελ, που έχει απομείνει από τον πρόσφατο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι Γερμανοί ανθρακωρύχοι που δουλεύουν από την άλλη μεριά των συνόρων, βλέπουν την τραγωδία και αποφασίζουν να μην κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια.

Η όπερα της πεντάρας – Die Dreigroschenoper/L’opéra de Quat’ Sous

Γερμανία/Γαλλία – 105’ /98’ – Ασπρόμαυρο

Σκηνοθεσία: Γκέοργκ Βίλχελμ Πάμπστ

Λιμπρέτο: Μπέρτολντ Μπρεχτ

Παραγωγή: Σέιμουρ Nέμπενζαλ

Σενάριο: Λαντίσλαο Βάιντα, Λέο Λάνια, Μπέλα Μπάλας

Πρωτότυπο σενάριο: Τζον Γκρέι

Μουσική: Κουρτ Βάιλ

Οι πρωταγωνιστές στη γερμανική βερσιόν είναι οι: Ρούντολφ Φόρστερ, Καρόλα Νέχερ, Ράινχολντ Σούνζελ, Φρίτς Ρασπ, Βαλέσκα Γκέρτ, Λότε Λένια, Βλαντιμίρ Σοκόλοφ.

Οι πρωταγωνιστές στη γαλλική βερσιόν είναι οι:

Άλμπερτ Πρεχεάν, Φλορέλ, Ζακ Χενιό, Γκαστόν Μοντότ, Λούσυ ντε Μάθα, Μαργκό Λιόν, Βλαντιμίρ Σοκόλοφ.

Η «Όπερα της πεντάρας», γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1928, την παραμονή δηλαδή του μεγαλύτερου ως τότε παγκόσμιου οικονομικού κραχ. Αποτελεί διασκευή του έργου του Τζων Γκαίυ, «H Όπερα του ζητιάνου» (1728), από το οποίο διατήρησε το σατιρικό ύφος, όχι όμως διακωμωδώντας την ιταλική όπερα αλλά καυτηριάζοντας την αστική υποκρισία. Λίγο αργότερα, το 1931 σκηνοθετήθηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον Γκεόργκ Βίλχελμ Πάμπστ. Ο Πάμπστ γύρισε την ταινία σε δύο εκδοχές, τη γερμανική και τη γαλλική, με δύο καστ (Γερμανούς και Γάλλους ηθοποιούς), σύμφωνα με την κοινή πρακτική που ακολουθούσαν οι δημιουργοί στις αρχές της περιόδου του ομιλούντος κινηματογράφου. Ογδόντα χρόνια μετά το γύρισμα της ταινίας, το έργο παραμένει επίκαιρο, σαρκαστικό και ένα δριμύ «κατηγορώ» στο καπιταλιστικό σύστημα, που εκμεταλλεύεται ακόμη και τους πιο αδύναμους κρίκους της κοινωνίας σε κάθε εποχή, δηλαδή τους ανέργους και την ανάγκη τους για δουλειά. Εμπόριο μπορούν να γίνουν τα πάντα, ακόμη και η ελεημοσύνη. Πρωταγωνιστές, ένας στυγνός «επιχειρηματίας» με εταιρεία-βιτρίνα που εκμεταλλεύεται τους επαίτες του Λονδίνου αλλά δηλώνει φτωχός, ένας επίορκος αστυνομικός, ένας ληστής που λιγουρεύεται τα μεγάλα «πορτοφόλια», μια διάσημη πόρνη.

Kuhle Wampe σε ποιον ανήκει ο κόσμος;

Σκηνοθεσία: Slatan Dudow

Σενάριο: Bertolt Brecht, Ernst Ottwald

Μουσική: Hanns Eisler

Πρωταγωνιστούν: Hertha Thiele, Ernst Busch Martha Wolter, Adolf Fischer

Γερμανία, αρχές δεκαετία ’30, εποχή του Μεσοπολέμου. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η Γερμανία είναι από τις χώρες που βιώνουν πιο έντονα τις σκληρές συνέπειές της. Εκατομμύρια άνεργοι, άθλιες συνθήκες εργασίας, δημιουργία τεράστιων παραγκουπόλεων, φτώχεια, πείνα, απελπισία, καμιά ελπίδα για το μέλλον… Καμιά; Ίσως υπάρχει τρόπος να σωθεί ο κόσμος, μέσα από την ενωμένη δύναμη των εργατών και την αντίστασή τους στην σκληρή εκμετάλλευσή τους από τους λίγους, για τους οποίους φαίνεται να φτιάχτηκε ο κόσμος…. Στην ιστορία μας, γνωρίζουμε την Άννι, μια νεαρή εργάτρια, που πασχίζει μαζί με την οικογένειά της να επιβιώσουν στις πιο απάνθρωπες συνθήκες. Ο αδελφός της, ύστερα από μήνες απελπιστικής ανεργίας, βουτά στο κενό και αυτοκτονεί. Η ίδια και η οικογένειά της αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο του μίζερου διαμερίσματός τους και βρίσκονται στο δρόμο με έξωση. Χωρίς στέγη, με τα πράγματα φορτωμένα σε ένα φορτηγάκι, αποφασίζουν να πάνε στο Kuhle Wampe, έναν καταυλισμό, μια ώρα έξω από το Βερολίνο. Εκεί, έχουν βρει καταφύγιο μεγάλες μάζες φτωχών, ανέργων, ανθρώπων χωρίς στον ήλιο μοίρα. Μέσα σε αυτές τις καταστάσεις, η Άννι μένει έγκυος από τον αρραβωνιαστικό της, Φριτς, αλλά ο επικείμενος γάμος δεν πρόκειται να γίνει. Ο Φριτς πνίγεται με την προοπτική ενός γάμου αλλά και με την βαθύτερη φτώχεια που θα προξενήσει ο ερχομός ενός παιδιού.

Cine Ζέφυρος Capitol
Διεύθυνση: 4ος όροφος Athinian Capitol, Ιουλιανού και 3ης Σεπτεμβρίου Τηλέφωνο: 2108816187

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, ώρες: 18:00, 20:00, 22:00

Εισιτήρια

Καθημερινά θα προβάλλονται και οι τρεις ταινίες με ενιαίο εισιτήριο 8€.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.