Το σώμα του ηθοποιού μεταξύ των παραδόσεων της Ανατολής και της Δύσης» | Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012, 17.00 | Ημερίδα, Πανεπιστήμιο Αθηνών – Νέο Αμφιθέατρο

IDEOGRAM

Ημερίδα με θέμα “Το σώμα του ηθοποιού”

Πανεπιστήμιο ΑθηνώνΝέο Αμφιθέατρο

«Το σώμα του ηθοποιού
μ
εταξύ των παραδόσεων της Ανατολής και της Δύσης»

Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

17.00

TO_SOMA_TOU_ITHOPOIOU_

Παρεμβάσεις από τον κ. Θόδωρο Γραμματά, την κ. Erica Letailleur, τον κ. Θεόδωρο Παππά, την κ. Florence Dupont, τον κ. Τηλέμαχο Μουδατσάκι, την κ. Neslihan Derya Demirel, την κ. Μαρίκα Θωμαδάκη, τον κ. Τάκη Τζαμαργιά, τον κ. Δημήτριο Μοσχονά, τον κ. Ali Ihsan Kaleci

Το IDEOGRAM είναι ερευνητικό πρόγραμμα που εντάσσεται στο ευρύτερο Πρόγραμμα “Πολιτισμός 2007-2013” της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο υλοποιείται από τέσσερις φορείς: Centre de Recherches Théâtrales St. Blaise (Παρίσι), Centre de formation Ayn Seyir (Παρίσι), Zonaras Productions (Αθήνα) και Association pour la Culture de Göreme (Τουρκία).

Η ομάδα μας ασχολείται, επί  μια δεκαετία, με τη λειτουργία της μετάδοσης του θεάτρου συνυφασμένη ειδικότερα με τον  ηθοποιό. Η έρευνά μας  επικεντρώνεται στις παραδοσιακές κοινωνίες της Ανατολής, όπου οι  τέχνες έχουν διατηρήσει την προφορική μετάδοση, σε αντίθεση με το δυτικό θέατρο του οποίου η μορφή δεν είναι πια παρά λογοτεχνική.

Το πεδίο έρευνας, σε πρακτικό επίπεδο, υλοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία (Καππαδοκία), όπου αναπτύσσουμε τη θεατρική δραστηριότητά μας ως προς την εκπαίδευση του ηθοποιού. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα για πρώτη φορά, ένα στρατηγικό εταίρο στο χώρο και στο χρόνο, αφού η Ελλάδα βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, χαρακτηριζόμενη κυρίως από την περίοδο της Αρχαιότητας και θεωρούμενη μητέρα της δυτικής σκέψης για την τέχνη. Υπό την έννοια αυτή αποτελεί ιδιαίτερα σημαντική πηγή έρευνας.

Ενδιαφερόμαστε για τις θεατρικές μορφές οι οποίες προηγούνται της θεωρητικής συστηματοποίησης του Αριστοτέλη (από τον 6ο αιώνα π.χ) και ειδικότερα  τον διθύραμβο, τα τελετουργικά δρώμενα και τους πιο αντιπροσωπευτικούς μύθους. Γι’ αυτή την πρώτη συνεργασία  με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το “Εργαστήριο Τέχνης και Λόγου” επιλέξαμε να προσεγγίσουμε τη σωματικότητα του ηθοποιού, γιατί το σώμα του ηθοποιού είναι φορέας συμβόλων, κατά τον ίδιο τρόπο όπως η έννοια του Ιδεογράμματος (“Ideogram”) που αποτελεί τον εμβληματικό τίτλο του ερευνητικού μας Προγράμματος.

Πρόγραμμα

Χαιρετισμός από τον κ. Θόδωρο Γραμματά, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Διευθυντή του Εργαστηρίου Τέχνης και Λόγου

Έναρξη Ημερίδας από την κ. Erica Letailleur, Διευθύντρια του προγράμματος Ideogram

Παρέμβαση από τον καθηγ. Θεόδωρο Παππά, Ιόνιο Πανεπιστήμιο: «Ο ηθοποιός στην αρχαία Ελλάδα: ανθρωπολογική προσέγγιση»

Παρέμβαση από την καθηγ. Florence Dupont, Πανεπιστήμιο Paris-Diderot: «Ο ηθοποιός, η μάσκα και η φωνή στην ελληνική τραγωδία»

Παρέμβαση από τον καθηγ. Τηλέμαχο Μουδατσάκι, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Σκηνοθέτη

Παρέμβαση από την κ. Neslihan Derya Demirel, Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, ηθοποιό

Παρέμβαση από την καθηγ. Μαρίκα Θωμαδάκη, Πανεπιστήμιο Αθηνών: « Αναζητώντας το ρόλο. Από τον ήρωα στον ηθοποιό»

Παρέμβαση από τον κ. Τάκη Τζαμαργιά, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σκηνοθέτη: « Το σώμα του λόγου – Ο λόγος του σώματος στο σύγχρονο Θέατρο»

Παρέμβαση από τον κ. Δημήτριο Μοσχονά, ηθοποιό

Λήξη Συνεδρίου από τον κ. Ali Ihsan Kaleci, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του προγράμματος Ideogram

TO_SOMA_TOU_ITHOPOIOU_II

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.