“A BALKAN TALE” 5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ, 50 ΜΝΗΜΕΙΑ, 1 ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ| 1 Μαρτίου 2012, 20.30 | Ινστιτούτο Γκαίτε| προβολή του ντοκιμαντέρ Ξεχασμένα Βαλκάνια και συζήτηση| Είσοδος ελεύθερη

A BALKAN TALE

“A BALKAN TALE” 5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ, 50 ΜΝΗΜΕΙΑ, 1 ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
1 Μαρτίου 2012 | Ινστιτούτο Γκαίτε 

Την Πέμπτη 1η Μαρτίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του εγχειρήματος «Α Balkan Tale» στο κοινό και η προβολή του ντοκιμαντέρ «Ξεχασμένα Βαλκάνια».

Θα μιλήσουν οι συντελεστές του προγράμματος: Γιούρι Αβέρωφ (Παραγωγός), Χριστίνα Κουλούρη (Ιστορικός), Καμίλο Νόλλας (Φωτογράφος), Jutta Benzenberg (Φωτογράφος) και Ανδρέας Αποστολίδης (Σκηνοθέτης).

Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου.

Τα Ξεχασμένα Βαλκάνια, είναι ένα ντοκιμαντέρ της ANEMON Productions που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του “A Balkan Tale”.

Η ταινία διερευνά τη ζωή των απλών ανθρώπων εν μέσω των δραματικών αλλαγών που μεταμόρφωσαν τα Βαλκάνια στο γύρισμα του 20ου αιώνα: στόχος της είναι να εξηγήσει πώς η συνύπαρξη διαφορετικών εθνοτήτων και θρησκευτικών ομάδων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έκλεισε με την άνοδο του εθνικισμού, μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες.

Γερμανικά/Ελληνικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Ινστιτούτο Γκαίτε
Διεύθυνση: Ομήρου 14-16 Τηλέφωνο: 210 3661 000

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012, ώρα: 20:30
Είσοδος ελεύθερη.

Οι φωτογράφοι: Ivan Petrovic-Σερβία, Καμίλο Νόλλας-Ελλάδα, Jutta Benzenberg-Αλβανία/Γερμανία, Ivan Blazhev-Π.Γ.Δ.Μ και Samir Karahoda-Κοσσυφοπέδιο, αποτυπώνουν την ιδιαιτερότητα του κάθε μνημείου και την σημερινή του κατάσταση, με σύγχρονη και επίκαιρη ματιά.

Μέσω της επιμέλειας των ιστορικών, η έκθεση θα προσεγγίσει ξανά τη σημασία που έχει για μας σήμερα το κοινό παρελθόν ενώ ταυτόχρονα, είναι μια πρόσκληση να κοιτάξουμε πέρα από εθνικά σύνορα και να διερευνήσουμε την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της.

ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτιστική κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου στα Βαλκάνια απειλείται σοβαρά, καθώς πάνω από το 98% των μνημείων της έχουν καταστραφεί. Το εγχείρημα «A Balkan Tale / Μια Βαλκανική Ιστορία» έχει ως στόχο να προκαλέσει το δημόσιο διάλογο για την κοινή ιστορία των Βαλκανίων και να συμβάλει στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Αποτελείται από μια περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας και πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις (εκπαιδευτικά προγράμματα, ντοκιμαντέρ, ιστοσελίδα, έντυπη έκδοση και το ταξίδι των αισθήσεων). Πρόκειται για ένα εγχείρημα του Goethe-Institut με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την παραγωγή έχει αναλάβει η ελληνική εταιρία παραγωγής ANEMON, ενώ συμμετέχουν ενεργά το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και δέκα πολιτιστικές ΜΚΟ των Βαλκανίων. Την επιστημονική εποπτεία έχει η Χριστίνα Κουλούρη, ενώ συμμετέχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι ιστορικοί, μεταξύ των οποίων ο Μαρκ Μαζάουερ.

ΤΟΠΟΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ
Η έκθεση θα παρουσιασθεί πρώτα στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Θεσσαλονίκη, στο Βελιγράδι, στην Πρίστινα, στα Σκόπια, στα Τίρανα, στην Γερμανία, και στις Βρυξέλλες.

Η ΕΚΔΟΣΗ
Μια έκδοση στα αγγλικά θα συνοδεύει την έκθεση και θα περιλαμβάνει φωτογραφίες καθώς και ιστορικά στοιχεία για τα μνημεία και την κληρονομιά της οθωμανικής περιόδου.

Ο ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ www.balkantale.com
Ένα πλούσιο περιεχόμενο εξερεύνησης και γνώσης καθώς και ένας διαδραστικός χάρτης θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες: επισκέπτες, εκπαιδευτικούς και μαθητές να δουν τα μνημεία, να ενημερωθούν για την ιστορία τους και την σημερινή τους κατάσταση. Στόχος είναι όχι μόνο η εκπαίδευση αλλά και το να ενθαρρυνθεί η επισκεψιμότητα και η προστασία αυτών των μνημείων, καθώς και η δημιουργία μιας χρήσιμης βάσης συγκέντρωσης στοιχείων από περαιτέρω έρευνες. Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη στα αγγλικά, γερμανικά, σερβικά, αλβανικά, σλαβομακεδονικά και ελληνικά.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Στην έκθεση θα προβάλλεται το πρωτότυπο ντοκιμαντέρ με τίτλο ΞΕΧΑΣΜΕΝΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ με χρήση σπάνιου αρχειακού υλικού (σκηνοθεσία: Ανδρέας Αποστολίδης, διάρκεια: 30′). Η ταινία πρόκειται να προβληθεί και από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ στο πλαίσιο των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους (2012).

ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Η έκθεση, περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και εφήβους με στόχο να γνωρίσουν οι μαθητές πτυχές της ζωής των λαών των Βαλκανίων από το 14ο ως τις αρχές του 20ού αιώνα και να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΣΕΩΝ
Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα δύο πρωτότυπες ενότητες που έχουν ως στόχο να προσφέρουν μια βιωματική εμπειρία της εποχής μέσα από τις αισθήσεις. Αφενός, οι επισκέπτες θα “ταξιδέψουν” στο χρόνο μέσα από τις μυρωδιές της εποχής (με την επιμέλεια του Ορέστη Δαβία-Βιολόγος της εταιρίας KORRES): το ροδέλαιο, το γιασεμί, το δαφνέλαιο και τη μαστίχα, αρώματα που έχουν τις ρίζες τους στα βάθη των αιώνων και που παραμένουν δημοφιλή και χρήσιμα ακόμη και σήμερα. Αφετέρου, οι επισκέπτες θα “γυρίσουν” πίσω στο χρόνο μέσα από την εμπειρία του sound-walk. Καθώς θα κινούνται στους χώρους της έκθεσης θα ενεργοποιούν στο πέρασμά τους ειδικούς αισθητήρες που θα απελευθερώνουν τους φυσικούς ήχους της εποχής κάνοντας τους να νιώθουν ότι βρίσκονται στο παρελθόν.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.