Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 | εκδηλώσεις και πορεία διαμαρτυρίας

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 με εκδηλώσεις και πορεία διαμαρτυρίας

OXI ALLH MIA DIAMARTYRIA ALLA MIA ALLH DIAMARTYRIA.jpg

Η Εταιρεία Συγγραφέων, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και η αλυσίδα Πολιτισμού Ιανός έχουν προαναγγείλει εκδηλώσεις με αναγνώσεις ποιημάτων αλλά και με πορεία διαμαρτυρίας.

Με σύνθημα «Όχι άλλη μια διαμαρτυρία, αλλά μια ΑΛΛΗ διαμαρτυρία» η αλυσίδα πολιτισμού Ιανός που γίνεται πολύ συχνά το θύμα βανδαλισμών στα βίαια επεισόδια της Αθήνας o Κύκλος Ποιητών, τα περιοδικά Poetix και Ποιητικά και οι εκδόσεις Μικρή Άρκτος, καλούν ποιητές, συγγραφείς, ηθοποιούς, καλλιτέχνες, εκδότες αλλά και κάθε πολίτη σε συν οδοιπορία / διαμαρτυρία, την Τετάρτη 21 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με όπλο την Ποίηση ενάντια στην Κρίση.

Μια διαφορετική μορφή δια-μαρτυρίας, αλλά και μια διαφορετική μορφή εκδήλωσης στην οποία συμμετέχει το σύνολο του κόσμου του βιβλίου, με πάνω από 80 εκδότες, περιοδικά και φορείς με τίτλο «Η Ποίηση ενάντια στην Κρίση» , συν-οδοιπορία προς το Σύνταγμα και προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το βιβλιοπωλείο IANOS, Σταδίου 24.

Με το ερώτημα «Αν όχι τώρα πότε;» οι διοργανωτές της εκδήλωσης επισημαίνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους: «Επειδή η απειλή μιας Έρημης Χώρας, γίνεται όλο και πιο πραγματική ως προοπτική μέλλοντος για τον τόπο μας. Επειδή έχουμε κάθε λόγο να αμφιβάλλουμε αν η ποίηση μπορεί να γιορτάζει τη μέρα της, ακίνδυνα και αθώα, όταν γύρω μας καταρρέουν το δίκαιο, η πνευματική μας υπόσταση, η χώρα μας η ίδια. Θελήσαμε να συναντήσουμε εμείς την ποίηση και την άνοιξη στους δρόμους της Αθήνας, να αναζητήσουμε στην αμηχανία, στον θυμό και στην απόγνωση, που έχουν πια τα βλέμματα των συμπολιτών μας, την ελπίδα της Αντίστασης.»… Και καταλήγει: «Ας γίνουν τα ποιήματα, αναφορά μας οι Ποιητές μας, πλακάτ μας οι στίχοι που μπορούν να γεννήσουν έναν άλλο στοχασμό, ένα άλλο μέλλον, μέσα από το παρόν και το παρελθόν μας. Μια διαδήλωση υπεράσπισης ενός Πολιτισμού που δεν κρίνεται από την Κρίση, που όταν μνημονεύεται απαντά με το δικό του τρόπο, στα όποια Μνημόνια».

Η Ιστοσελίδα της Διαμαρτυρίας είναι η http://www.21martiou.blogspot.com/

Και συμμετοχές υποστήριξης στην ιστοσελίδα http://www.gopetition.com/petitions/21martiou-gr.html

Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο

Την ίδια μέρα, Τετάρτη 21 Μαρτίου, στις 7 το απόγευμα, ο ΙΑΝΟS διοργανώνει βραδιά με τον Ντίνο Χριστιανόπουλο! Ο βραβευμένος ποιητής θα μιλήσει για την Ποίηση και θα διαβάσει ποιήματά του στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, ενώ η εκδήλωση θα μεταδίδεται σε απευθείας σύνδεση στον ΙΑΝΟ της Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, ποιητές και λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης θα απαγγέλουν στο πατάρι του ΙΑΝΟΥ ποιήματά του.

Συμμετέχουν οι: Μαρία Κέντρου-Αγαθοπούλου, Ρούλα Αλαβέρα, Βασίλης Αμανατίδης, Θοδωρής Βοριάς, Μελίτα Καραχάλιου-Τόκα, Κατερίνα Καριζώνη, Μανόλης Ξεξάκης, Περικλής Σφυρίδης, Ελευθέριος Τζιόλας, Χρίστος Τσολάκης. Συντονίζει η Αλεξάνδρα Μπακονίκα.

Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, στον ΙΑΝΟ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στις 7 το απόγευμα.

Το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου συμμετέχει στις εκδηλώσεις της Εταιρείας Συγγραφέων και τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο πλαίσιο των της καθιερωμένης ποιητικής καμπάνιας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, το ΕΚΕΒΙ θα προωθήσει καλαίσθητες αφίσες με στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου, όπου θα προβληθούν στις οθόνες των σταθμών του ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και του ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ, καθώς και στις εσωτερικές οθόνες του ΤΡΑΜ, φέρνοντας το επιβατικό κοινό σε άμεση επαφή με επιλεγμένα δείγματα από το έργο του στη διάρκεια των επόμενων μηνών. (Οι αφίσες της καμπάνιας διατίθενται ηλεκτρονικά στον κόμβο του ΕΚΕΒΙ: www.ekebi.gr).

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμά η Εταιρεία Συγγραφέων με τις εξής εκδηλώσεις.

Τρίτη 20 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης – και ώρα 7.30, στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης (Κόδρου 9, προέκταση οδού Βουλής, Πλάκα) θα γίνει η θεατρική παρουσίαση της συνομιλίας ανάμεσα σε 13 έργα ζωγραφικής παιδιών και σε 17 λογοτεχνικά κείμενα μελών της εταιρείας μας.

Τετάρτη 21 Μαρτίου -Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης – η Αλίκη Καγιαλόγλου θα τραγουδήσει μελοποιημένα ποίηματα γνωστών ποιητών στο Bacaro. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Συγγραφέων και το ΕΚΕΒΙ.

Η γνωστή ερμηνεύτρια θα απαγγείλει στίχους του Νικηφόρου Βρεττάκου καθώς και άλλων λογοτεχνών (Γιώργου Σεφέρη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσου, Μανόλη Αναγνωστάκη, Νίκου Γκάτσου, Κικής Δημουλά, Κατερίνας Αγγελάκη-Ρουκ κ.ά.). Επιπλέον, θα τραγουδήσει κομμάτια εξαιρετικών Ελλήνων και ξένων συνθετών με τη συνοδεία πιάνου και κλασικής κιθάρας (Βασίλης Μούστος & Νίκος Μανιταράς). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου λογοτεχνικών συναντήσεων «Παραστάσεις λόγου», σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη

Πέμπτη 22 Μαρτίου και ώρα 7.30 μ.μ, στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα), μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων θα διαβάσουν πολιτική ποίηση (από τον Όμηρο μέχρι σήμερα). Η βραδιά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Νικηφόρου Βρεττάκου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Συγγραφείς-μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων επιλέγουν κι απαγγέλλουν χαρακτηριστικά αποσπάσματα πολιτικής ποίησης από τον Ομηρο έως σήμερα. Η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο.

Παρασκευή 23 Μαρτίου και ώρα 6 μ.μ., στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), οι ποιήτριες μέλη της Ε.Σ Μαριγώ Αλεξοπούλου, Ηρώ Νικοπούλου και Αθηνά Παπαδάκη διαβάζουν ποίηση στους νέους του κέντρου.

Τετάρτη 28 Μαρτίου, και ώρα 8 μ.μ, στο Βαcaro (Σοφοκλέους 1), βραδιά αφιερωμένη στην Κλεοπάτρα Λυμπέρη.

Παρασκευή 30 Μαρτίου και ώρα 7 μ.μ, στο Μουσείο της Ακρόπολης, βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση της Σαπφoύς. Θα αναγνωστούν μεταφρασμένα στα νεοελληνικά ποιήματά της, θα υπάρξουν σύντομες παρεμβάσεις και θα ακουστεί ζωντανή μουσική μελοποιημένης ποίησής της.

Σάββατο 31 Μαρτίου, η Εταιρεία Συγγραφέων και ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης συνδιοργανώνουν στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ημερίδα με θέμα «Ἡ διδασκαλία της λογοτεχνίας στη Μέση Εκπαίδευση». Στην ημερίδα θα πάρουν μέρος πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι και συγγραφείς.

2 σκέψεις σχετικά με το “Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 | εκδηλώσεις και πορεία διαμαρτυρίας

Add yours

  1. Παράθεμα: top100 | Lesvosnews.net

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: