Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης / ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Eirini Karagianni

clip_image001

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012- ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΟΥΣΙΚΗ

Βλέπουμε ακούγοντας

Μουσική και τραγούδια από τον Κινηματογράφο και το Θέατρο

Ειρήνη Καράγιαννη – τραγούδι

Ντιάνα Βρανούση – πιάνο

Προλογίζει: Γιώργος Β. Μονεμβασίτης

Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 20:00

και

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012, στις 20:30

Μουσική, Θέατρο, Κινηματογράφος. Τρεις τέχνες εξαιρετικά δημοφιλείς, άρρηκτα δεμένες μεταξύ τους. Το Θέατρο και η Μουσική συνοδοιπορούν αρμονικά από την αρχαιότητα, ο Κινηματογράφος από το Θέατρο γεννήθηκε και από τη γέννησή του αποζήτησε την αρωγή της μουσικής.

Με μουσική και τραγούδια που ανακαλούν στη μνήμη εικόνες και στιγμές μαγικές από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο φτιάχτηκε ένα σαγηνευτικό πρόγραμμα, όπου σμίγουν το παλιό με το καινούριο. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται σε δυο συναυλίες, στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 20:00 και τη Δευτέρα 2 Απριλίου 2012, στις 20:30.

Ξεναγοί σ’ αυτό το μουσικό περίπατο είναι η μεσόφωνος Ειρήνη Καράγιαννη και η πιανίστα Ντιάνα Βρανούση. Οι ερμηνείες συνοδεύονται από προβολή εικόνων, πάντα σχετικών με τη μουσική που θα ακούγεται. Τις συναυλίες προλογίζει ο κριτικός και ιστορικός μουσικής Γιώργος Β. Μονεμβασίτης.

Μουσική, λοιπόν, από το παγκόσμιο Θέατρο, όπου συναντώνται οι Μάνος Χατζιδάκις και Μίκης Θεοδωράκης με τους Francis Poulenc και Kurt Weill, αλλά και από τον παγκόσμιο κινηματογράφο, που φέρνει κοντά τους Nino Rota, Michel Legrand, Georges Auric, Maurice Jaubert, Dino Olivieri, Dario Marianelli, Ennio Morricone, Joseph Kosma, Louis Guglielmi, Yan Tiersen, Nicola Piovani και Henry Mancini με το δικό μας, αλλά και παγκόσμιο Μάνο Χατζιδάκι.

Βλέπουμε ακούγοντας

Eir. Karagianni, D. Vranousi

Μουσική και τραγούδια από τον Κινηματογράφο και το Θέατρο

Ειρήνη Καράγιαννη – Ντιάνα Βρανούση

Προλογίζει: Γιώργος Β. Μονεμβασίτης

Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 20:00

και Δευτέρα 2 Απριλίου 2012, στις 20:30

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια: 1.30΄

Εισιτήρια: 12€

8€ Μαθητικό/Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι

Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ /Άνω των 65

******

M. Kox, To Paploma me ta Xrysa Koudounia

Μαρίζα Κωχ

«Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια»

μουσικό παραμύθι

για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 12:00

http://www.youtube.com/watch?v=moR87jfJ9gs

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την πρωτότυπη μουσική παράσταση για παιδιά, «Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια» με τη Μαρίζα Κωχ την Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 12:00.

Ένα μουσικό παραμύθι, που κάνει το γύρο της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακά τραγούδια, απευθύνεται σε μικρούς από 2 έως 12 χρονών αλλά και σε μεγάλους αδιακρίτως ηλικίας, παρασύροντάς τους σε έναν κόσμο μαγικό.

Η Μαρίζα Κωχ μαζί με τους συνεργάτες της – δεξιοτέχνες μουσικούς παραδοσιακών οργάνων καλούν τα παιδιά να ανακαλύψουν τα αγαπημένα τους τραγούδια, που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών ενός πολύτιμου παπλώματος. Σε αυτό έχουν κρύψει οι μουσικοί του περασμένου αιώνα τα πιο γνωστά παραδοσιακά παιχνιδοτράγουδα.

Όπως λέει και το παραμύθι: «…Αυτό το βελούδινο πάπλωμα κινδύνεψε να χαθεί για πάντα και μαζί με αυτό και τα τραγούδια που είναι κρυμμένα στους ήχους των κουδουνιών του. Ήταν μια κρύα νύχτα του χειμώνα, όταν ο δράκος που ζει κρυμμένος στο πηγάδι της αυλής του Μουσείου βγήκε όπως το είχε συνήθειο. Την προσοχή του τράβηξε το πάπλωμα με τα χρυσά κουδούνια που κρεμόταν σε ένα τοίχο του Μουσείου. Το άρπαξε, το έσυρε έξω έως τα χείλη του πηγαδιού και σκεπάστηκε με αυτό. Ο ήχος των κουδουνιών του χάρισε τον πιο γλυκό ύπνο. Τα ξημερώματα, όταν άλλαζε η φρουρά των τσολιάδων στον Άγνωστο Στρατιώτη, το βροντερό χτύπημα των τσαρουχιών τους ξύπνησε το δράκο και αυτός μουγκρίζοντας … »

Μετά την παράσταση κάθε παιδί παίρνει ως αναμνηστικό την αφίσα και ένα κουδουνάκι από το πάπλωμα, ενώ η παράσταση έχει μεταφερθεί και σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Σταμούλη (Δεκ. 2011).

Συντελεστές

ΜΑΡΙΖΑ ΚΩΧ

ΗΛΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣΗΣ Τραγούδι & Ούτι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΝΗΣ (Μουσικοδιδάσκαλος) Κιθάρα

ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΠΑΣΙΜΑΚΗ Τραγούδι & Φλογέρα

ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (Χαΐνηδες) Λαούτο

ΘΩΜΑΣ ΔΡΟΣΟΣ Κλαρίνο

ΖΩΗ ΒΕΡΓΑΚΗ Μπεντίρ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΕΤΩΡΟΣ Βιολί

ΑΘΗΝΑ Μουσικοπαιδαγωγός

ΛΟΥΙΖΑ ΠΟΡΦΥΡΗ Ηθοποιός

Παραγωγή & διοργάνωση: NOTRADITIONAL

Μαρίζα Κωχ

«Το Πάπλωμα με τα Χρυσά Κουδούνια»

μουσικό παραμύθι για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας

Κυριακή 1 Απριλίου 2012, στις 12:00

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια: 95′

Εισιτήρια: 10€, ενιαίο

Υπό την Αιγίδα

Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού (ΥΠΠΟΤ)

Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων (Π.Ο.Δ.Α.)

Χορηγοί Επικοινωνίας

NET

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

*********

ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

To Spirtokouto, ETHAL C9

Το ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ

Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)

Η κυπριακή θεατρική εκδοχή της ταινίας του Γ. Οικονομίδη

σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης

Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ), το πρώτο επαγγελματικό περιφερειακό θέατρο της Κύπρου παρουσιάζει στην Αθήνα την παράσταση «Σπιρτόκουτο», που είναι η θεατροποιημένη εκδοχή της πολύκροτης ταινίας του Κύπριου Γιάννη Οικονομίδη, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης».

Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, το σπίτι του Δημήτρη- ενός μικρομεσαίου 50αρη οικογενειάρχη- κάπου στον Κορυδαλλό, μετατρέπεται σε πεδίο μάχης! Όλα τα μέλη της οικογένειάς του ξεσπάνε ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία και αποκαλύψεις για πάθη, ζήλιες, ανομολόγητες επιθυμίες και διαφωνίες…Μέχρι που μια απρόσμενη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα στον αέρα! Το δράμα μιας λαϊκής οικογένειας, που περνάει τη ζωή της ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, σε έναν απόλυτα μάταιο, αδιάφορο και «γκρίζο» κόσμο, ένα σωστό μακελειό που καθηλώνει και, ίσως, ενοχλεί…

Σημειώνει ο Γιάννης Οικονομίδης: «Το Σπιρτόκουτο προέκυψε μέσα από την προσωπική μου ανάγκη να αποβάλλω το φόβο και τα “πρέπει” ενός αρεστού, στο ευρύ κοινό, έργου και να γράψω για αυτό που πραγματικά με απασχολεί, το σύγχρονο Έλληνα και την ορατή – αόρατη βία που κουβαλά. Είναι ένα έργο απόλυτα ανθρωποκεντρικό, με τους χαρακτήρες και τα πάθη των ηρώων να καταγράφονται χωρίς να κρίνονται, αφήνοντας αυτό το ρόλο στο θεατή.»

Και ο Μηνάς Τίγκιλης γράφει στον πρόλογό του: Ο κόσμος έχει γυρίσει ανάποδα τελευταία και … νιώθω, πως όσοι κάνουμε θέατρο- οι καλλιτέχνες- δεν καταλαβαίνουμε δυστυχώς, ακόμα τι έρχεται. Το πρόβλημα δεν είναι προσωπικό, το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι κοινωνικό, είναι πολιτισμικό, ηθικό… είναι τελικά το πώς θα είναι η ζωή μας αύριο….

Ανάμεσα σε αλλεπάλληλες διακοπές από κινητά, της συζήτησης για τη Λεμεσό, την Κύπρο και την Ελλάδα, το αποφάσισα. Το επόμενο κυπριακό έργο της ΕΘΑΛ, θα ήταν το Σπιρτόκουτο. (Παρότι μερικοί, στο νησί λένε, πως τα έργα του, δεν μιλάνε στον Κύπριο!). Διαβάζοντας το κείμενο στο βιβλίο- πριν μάθω λεπτομέρειες για τη θεατρική του διασκευή στην Αθήνα – αναγνώρισα μερικές σημαδιακές θεατρικές μου συγκινήσεις στη δεκαετία του ‘70 από το Χάσαμε τη Θεία, Στοπ, το Μάνα, Μητέρα, Μαμά, τους Θεατές του Ποντίκα… Καλωσόρισες στην παρέα, Γιάννη…ελπίζω μετά από τη δουλειά μας, να γουστάρεις …και το θέατρο!

Η παράσταση της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ, το «Σπιρτόκουτο», ανέβηκε το Νοέμβριο 2011 στην Κύπρο και είναι η 115η παραγωγή του θεάτρου της Λεμεσού, που ιδρύθηκε τα Χριστούγεννα του 1988.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία, μουσική επιμέλεια: Μηνάς Τίγκιλης

Σκηνικά-Κοστούμια: Εδουάρδος Γεωργίου

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Παίζουν: Παναγιώτης Λάρκου, Λευτέρης Σαλωμίδης, Βασιλική Κυπραίου, Γιάννος Αντωνίου, Φώτης Γεωργίδης, Αντρια Ζένιου, Μαρία Θεοχαρίδου, Έλενα Καλλινίκου.

Η γλώσσα που χρησιμοποιούν οι ηθοποιοί στη παράσταση και ορισμένες σκηνές της ΜΠΟΡΕΙ να ενοχλήσουν ορισμένους θεατές.

To Spirtokouto, ETHALB 1

Το ΣΠΙΡΤΟΚΟΥΤΟ

Η κυπριακή, θεατρική εκδοχή της ταινίας του Γ. Οικονομίδη

Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ)

Σκηνοθεσία: Μηνάς Τίγκιλης

Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012, στις 21:30

Σάββατο 7 Απριλίου 2012, στις 19:30 & 21:30

Κυριακή 8 Απριλίου 2012, στις 19:30

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια: 65′

Εισιτήρια: 15€, Κανονικό

10€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65

7€, Ομαδικό

********

EKTO PATOMA B1

ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ

του Alfred Gehri

διασκευή Άννα Παναγιωτοπούλου

σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη

Από 19 Απριλίου 2012 έως 10 Ιουνίου 2012, στις 21:00,

κάθε Σάββατο δύο παραστάσεις: 18:15 & 21:00

(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή εκτός 10, 11, 12 & 13 Μαΐου)

Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία και θρυλική πλέον παρουσίασή του στο θέατρο «Περοκέ» (1991-92), το έργο του Αλφρέντ Ζερύ, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ: Εν μέσω οικονομικής κρίσης του ‘30, μια ομάδα ανθρώπων -μικρογραφία ολόκληρης κοινωνίας- συνυπάρχει στο έκτο πάτωμα μιας παρισινής πολυκατοικίας. Με άξονα την κωμωδία που χαρακτηρίζει την επιτυχημένη διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου, παρακολουθούμε τη ζωή αυτών των ανθρώπων να ξετυλίγεται μέσα από τους έρωτες, τις συγκρούσεις, τα πάθη και πάνω από όλα τα όνειρά τους. Όνειρα μικρά και μεγάλα, όνειρα που τους δίνουν τη δύναμη να αντέξουν τις δυσκολίες της καθημερινότητάς. Μόνο που μέσα στην πορεία του έργου, θα συνειδητοποιήσουν ότι πάνω και πέρα από τα όνειρα -που δυστυχώς τόσο σπάνια γίνονται πραγματικότητα- υπάρχει η αγάπη, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η αίσθηση ότι παραμένουμε ενωμένοι απέναντι σε κάθε δυσκολία. Και μόνο μέσα από αυτή την αίσθηση μπορούμε να βγούμε αληθινοί νικητές στο παιχνίδι της ζωής.

Η παράσταση χρησιμοποιεί τη φόρμα του μιούζικαλ για να ζωντανέψει αυτή την ιστορία που εκτυλίσσεται «πριν από τον πόλεμο, κάπου στο Παρί», αλλά θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να συμβαίνει και κάπου στην Αθήνα του 2012.

Τα γνωστά, αγαπημένα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου ( «Τι ώρα είναι, τι μέρα είναι και ποιά χρονιά», «Το τραγούδι της κουτσομπόλας», «Το τραγούδι της ζήλειας», «Η κουπαστή» , για να αναφέρουμε ενδεικτικά κάποια από τα συνολικά 17 τραγούδια που γράφτηκαν ειδικά για την διασκευή της Άννας Παναγιωτοπούλου), γίνονται ο άξονας μιας παράστασης που συνδυάζει την πρόζα με πολλή- ζωντανή- μουσική και πολύ χορό.

Ενός μιούζικαλ, που επιθυμεί να μιλήσει για την ανάγκη μας να ονειρευόμαστε, να αγαπάμε και να αγαπιόμαστε.

Ενός μιούζικαλ χωρίς μεγάλη ορχήστρα και πανάκριβα, θεαματικά σκηνικά, αλλά με δεκαπέντε ανθρώπους που χτίζουν επί σκηνής με όχημα το χιούμορ, την τρέλα τους και τη μαγεία του ίδιου του θεάτρου, ένα όνειρο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν.

Γιατί όπως λέει και ένα από τα τραγούδια της παράστασης, όνειρο είναι όλα : «τίποτα δεν έγινε, τίποτα δεν είδατε, τίποτα ποτέ…στο φινάλε είμαστε όλοι θεαταί…»

Συντελεστές

Έργο: ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ

Συγγραφέας: Alfred Gehri

Διασκευή: Άννα Παναγιωτοπούλου

Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης

Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου

Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Μουσική διδασκαλία –

Ενορχήστρωση: Αλέξης Πρίφτης

Χορογραφία: Βάλια Παπαχρήστου

Σκηνικά – Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Τέλλος

Μουσική επένδυση

(βασισμένη στα μουσικά θέματα που έχουν γραφτεί από τον Σταμάτη Κραουνάκη για την παράσταση): Διονύσης Καλογερόπουλος

Ηχητική επένδυση: Άρης Γεροντάκης

Α’ βοηθός σκηνοθέτη: Δάφνη Σκρουμπέλου

Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μητροπούλου

Φωτογραφίες: Βαγγέλης Κύρης

Παίζουν (αλφαβητικά):

Τζίνα Αλιμόνου, Αιμιλία Βασιλακάκη, Αρης Γεροντάκης, Νεκταρία Γιαννουδάκη, Ευγενία Δημητροπούλου, Διαμαντής Καραναστάσης, Μαριλού Κατσαφάδου, Ασπασία Κοκόση, Ρούλα Μανιάτ, Γιάννης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπανικολάου, Δημήτρης Τσολάκης, Γιάννης Στεφόπουλος

Συμμετέχουν:

Διονύσης Καλογερόπουλος (πιάνο) Στέλιος Δημόπουλος (διεύθυνση σκηνής)

ΕΚΤΟ ΠΑΤΩΜΑ

του Alfred Gehri

διασκευή: Άννα Παναγιωτοπούλου

σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Από 19 Απριλίου 2012 έως 10 Ιουνίου 2012, στις 21:00,

κάθε Σάββατο δύο παραστάσεις: 18:15 & 21:00,

(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, εκτός από 10, 11, 12 & 13 Μαΐου)

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια: 2.15′

Εισιτήρια: 16€, Κανονικό

10€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/

Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65/

9€ Ομάδες κατοίκων-γειτόνων (από 8 άτομα)

3€ Ειδική τιμή για ατέλειες

*******

Venison*

«The Helter Skelter Company»

σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 έως Κυριακή 20 Μαΐου

(Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30)

Η ομάδα «The Helter Skelter Company» επιστρέφει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης [«Άμλετ, ο Πρίγκιπας της Δανίας», Black Box, Μάρτιος – Μάιος 2011] με την παράσταση «Venison» και αντλεί υλικά από τις Ευμενίδες του Αισχύλου και απ’τον Ντοστογιέφκι, με σκοπό να παρακολουθήσει -μέσα από κόσμους που πλέουν ο ένας εντός του άλλου- την πτώση ένος προσώπου από τον πολιτισμό προς τη βαρβαρότητα, από το έγκλημα στην τιμωρία, από τον άνθρωπο στο κτήνος.

*(Venison = Κρέας από κυνήγι)

Η Παράσταση

“Η μνήμη δεν είναι απλά ένα εργαλείο εξερεύνησης του παρελθόντος, είναι το θέατρο του παρελθόντος. Είναι δηλαδή το βασικό υλικό της παρελθούσας εμπειρίας με τον ίδιο τρόπο που το έδαφος είναι το υλικό μέσα στο οποίο οι νεκρές πόλεις κείτονται θαμμένες.” –

W. Benjamin

Ένας άντρας βρίσκεται σ’ ένα δωμάτιο νοσοκομείου τραυματισμένος. Κανείς δεν ξέρει από που έρχεται και τι έχει πάθει. Μια νοσοκόμα του δίνει τις πρώτες βοήθειες. Μια τηλεόραση στο δωμάτιο προβάλλει μια ταινία που κανείς δεν παρακολουθεί. Ο άντρας λιποθυμά και η νοσοκόμα τρέχει να φωνάξει βοήθεια.

Ο άντρας βυθίζεται κι εγκλωβίζεται μέσα σε κόσμους παράξενους, ανεξήγητους, χαοτικούς. Χάνεται μέσα σε ένα παραλληρηματικό λαβύρινθο από μνήμες δικές του και άλλων, πρόσωπα και φωνές που τον καταδιώκουν. Ο άντρας βρίσκεται να έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, και σαν φορέας ενός τραγικού πεπρωμένου, επιδιώκει την τιμωρία του.

Υπάρχουν όρια ή όλα επιτρέπονται; Η περιπλάνηση του άντρα κατευθύνεται από τον παροξυσμό στη γη του κενού. Στον παράδοξο εκείνο χώρο όπου δεν υπάρχει τίποτα και τα πάντα πρέπει να ορισθούν από την αρχή. Στη μήτρα. Στον τόπο της αθωότητας. Σε ένα τοπίο δίχως χρόνο, ενοχές κι επιστροφή.

Συντελεστές

Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Συνεργασία στη Δραματουργία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Σκηνικά – Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Κίνηση: Χαρά Κότσαλη

Ήχος: Αντώνης Μόρας

Φωνητική Αγωγή: Henri Kergomard

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βίντεο, Σχεδιασμός Έντυπου Υλικού & Γραφιστικών Εφαρμογών:

Κωνσταντίνος Χαïδαλής (brittle.gr)

Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελεάνα Γεωργιάδου

Βοηθός Σκηνογράφου: Νίκη Ψυχογιού

Φωτογραφίες: Βάλια Πιλάφα, Κωνσταντίνος Χαïδαλής

Κατασκευή Σκηνικού: Βασίλης Γεροδήμος

Κατασκευή Προσωπείων: Περικλής Πραβήτας

Επικοινωνία Ομάδας: Άρης Ασπρούλης

Οργάνωση Παραγωγής: Τέτα Αποστολάκη

Παραγωγή: The Helter Skelter Company

Παίζουν:

Λένα Δροσάκη, Ιωάννα Μιχαλά, Ελένη Μολέσκη, Μάριος Παναγιώτου, Θάνος Παπακωνσταντίνου

Venison

«The Helter Skelter Company»

σκηνοθεσία: Θάνος Παπακωνσταντίνου

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 έως 20 Μαΐου στις 21:30

(Κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή στις 21:30)

Αίθουσα: Ειδικά διαμορφωμένος υπόγειος χώρος

Διάρκεια: 90′

Εισιτήρια: 15€, Κανονικό

10€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ Άνω των 65

*****

Metamorfwsi_ Simeio Miden

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Φραντς Κάφκα

Σημείο Μηδέν

μετάφραση – σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος

Από την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την Κυριακή 27 Μαΐου

Πρεμιέρα: 26 Απριλίου 2012, στις 21:00

(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)

Η ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της πάνω στο έργο του Φραντς Κάφκα παρουσιάζοντας σε θεατροποιημένη μορφή το διήγημα Η Μεταμόρφωση.

Σημειώνει ο μεταφραστής και σκηνοθέτης της παράστασης Σάββας Στρούμπος: «Τα ανήσυχα όνειρα μιας νύχτας προκαλούν τη μεταμόρφωση του εμπορικού αντιπροσώπου Γκρέγκορ Σάμσα σε τεράστιο απεχθές ζωύφιο… Όμως, τι πραγματικά του συνέβη; Τι σημαίνει για μας μεταμόρφωση και πόσο κυριολεκτικά μπορούμε να την αντιληφθούμε;

Τα πρόσωπα της Μεταμόρφωσης δρουν και αντιδρούν σα να είναι μπλεγμένα μεταξύ τους με χιλιάδες νήματα, σε έναν παράλογο λαβύρινθο θρυμματισμένων ειδώλων, όπου οι βασανιστικά παγιωμένες και επαναλαμβανόμενες κοινωνικές συμπεριφορές έρχονται να διαμορφώσουν μια παράλογη μηχανή ποικίλων ψυχοσωματικών παραμορφώσεων, χωρίς καμιά δυνατότητα διαφυγής. Λειτουργούν σε μια αέναη επαναληπτικότητα, χωρίς ίχνος επίγνωσης της κατάστασης τους. Η ίδια τους η άγνοια για τα αδιέξοδα που αναπαράγουν και το μηχανικά αέναο των πράξεων τους τα μεταμορφώνει, τελικά, σε όντα πάσχοντα, έγκλειστα στη φυλακή των δικών τους εικόνων για τον εαυτό-τους-και-τον-κόσμο. Η Μεταμόρφωση αποτελεί ακριβώς αυτήν την ατέλειωτη κραυγή αγωνίας ενάντια στον αυτόβουλο και υπαρξιακό εγκλεισμό των σύγχρονων ανθρώπων. Οι άνθρωποι, όμως, μπορούν να δράσουν και διαφορετικά. Έχουν πάντα τη δυνατότητα να σπάσουν τα δεσμά της κάθε φυλακής τους, να δημιουργήσουν ρήγματα στις παραστάσεις της καθημερινότητας τους, τη δυνατότητα να δώσουν ένα τέλος στον όποιον εφιάλτη κι επιτέλους, να δράσουν δημιουργικά προς τον εαυτό τους-και-τον-κόσμο.»

Η ομάδα Σημείο Μηδέν είναι εταιρικός θίασος του Ο.Ε.Θ. – Σ.Ε.Η. και ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τον Κάφκα παρουσιάζοντας την παράσταση «Στη Σωφρονιστική Αποικία» (Φεβρoυάριος 2009).

Συντελεστές

Μετάφραση: Σάββας Στρούμπος, Δανάη Σπηλιώτη

Σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος

Παίζουν: Μαρία Αθηναίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Θοδωρής Σκυφτούλης,

Σάββας Στρούμπος, Μιλτιάδης Φιορέντζης.

Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ του Φραντς Κάφκα

Σημείο Μηδέν

μετάφραση – σκηνοθεσία Σάββας Στρούμπος

Από την Πέμπτη 26 Απριλίου έως την Κυριακή 27 Μαΐου

Πρεμιέρα: 26 Απριλίου 2012, στις 21:00

(κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή)

Αίθουσα: Black Box

Διάρκεια: 90′

Εισιτήρια: 15€, Κανονικό

10€, Μειωμένο Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ Άνω των 65

7€, Μαθητικό/ Φοιτητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων/ Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού ΥΠΠΟΤ/ ΑμΕΑ/

Η παράσταση γίνεται με την αιγίδα της Πρεσβείας της Τσεχικής Δημοκρατίας

Η μετάφραση του έργου θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Νεφέλη.

****

ΕΚΘΕΣΗ

100Xr. Xios, K. Vavilousakis, Queen of Vanity Κ 2006_queenofvanity

«Χίος 1912 -2012 εκατό χρόνια Ελευθερία;»

– μια πρώτη προσέγγιση-

Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη

Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικής δράσης με έδρα τη Χίο

Πέμπτη 5 έως Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 19:00

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου, το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης φιλοξενεί την έκθεση ομαδική «Χίος 1912 -2012 εκατό χρόνια Ελευθερία;» που διοργανώνει η Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη, Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικής δράσης με έδρα τη Χίο, από την Πέμπτη 5 έως την Κυριακή 29 Απριλίου 2012. Τα Εγκαίνια της Έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 19:00 και διανθίζονται από την παρουσία του Strovili Quintet και τη μουσική τους από την ethnic Jazz σκηνή, ενώ κατά τη διάρκεια της Έκθεσης θα υπάρχουν και άλλα παράλληλα δρώμενα όπως θεατρικά παιχνίδια και κινηματογραφικές προβολές με αφετηρία πάντα την όμορφη Χίο.

Στην έκθεση παρουσιάζουν τη δουλειά τους 18 ανερχόμενοι και καταξιωμένοι καλλιτέχνες, Χιώτες ή χιακής καταγωγής, που δουλεύουν σε διαφορετικά μέσα (ζωγραφική, μικρογλυπτική, κεραμική, φωτογραφία, βίντεο κ.ά.), όπως και μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης Χίου.

Συμμετέχουν (αλφαβητικά):

Βασιλική Αντωνοπούλου, Κώστας Βαβηλουσάκης, Γιώργος Βαβηλουσάκης, Στράτος Βογιατζής, Γιώργος Ζυμαράκης, Mικελία Λεγάτου, Σιδερής Λοΐζος, Γιώργος Μουτσάτσος, Μαρία Μπαχά, Νίκος Μπουμπάρης, Νίκος Παπαδημητρίου, Κική Περιβολάρη, Αφροδίτη Σεζένια, Αλεξάνδρα Στραβοράβδη, Κωνσταντίνα Φόρου, Νικόλας Χατζής, Εύης Χρήστου, Σάντρα Χρήστου, Φωτογραφική Λέσχη Χίου

Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Χίου δίνουν την αφορμή για ένα σχόλιο πάνω στην έννοια της ελευθερίας, που αποτελεί και έναν επίκαιρο προβληματισμό παγκόσμια. Ποιές είναι οι εκφάνσεις της ελευθερίας σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο αλλά και την ελευθερία όπως λειτούργησε πολύμορφα στο ίδιο το νησί. Απώτερος στόχος είναι η έκθεση να εξελιχθεί και να διευρυνθεί και να εμπλουτιστεί με τη συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών όπως επίσης και άλλων μέσων έκφρασης και να παρουσιαστεί στη Χίο αποτελώντας την αφετηρία για έναν ώριμο δημιουργικό διάλογο στο μέλλον.

Αναφέρει η θεωρητικός τέχνης Αθηνά Εξάρχου στον κατάλογο της έκθεσης: “Η απάντηση στο τι σημαίνει ελευθερία είναι τόσο πολυδιάστατη όσο, για παράδειγμα, η απεικόνισή της στην παρούσα έκθεση. Η ελευθερία ως νοσταλγία, αναπόληση, ενδοσκόπηση ή αντικείμενο ειρωνείας παίρνει μορφές που άπτονται του προσωπικού και του κοινωνικού, του τοπικού και του ευρύτερου, του φαντασιακού και του πραγματιστικού, η ίδια ως προϊόν μιας άλλης ελευθερίας, της εικαστικής. Και αν μια έκθεση για την ελευθερία με αφορμή έναν τόπο ξεφεύγει από το χαρακτήρα της επετειακής ανάμνησης, αυτό οφείλεται στο ότι το σημείο στίξης που ακολουθεί τον τίτλο της είναι το ερωτηματικό.”

100Xr. Xios, N. Papadimitriou, Slaughter

«Χίος 1912 -2012 εκατό χρόνια Ελευθερία;»

– μια πρώτη προσέγγιση-

Αίθουσα Τεχνών Καλλιόπη

Αστική Μη Κερδοσκοπική εταιρεία πολιτιστικής δράσης με έδρα τη Χίο

Πέμπτη 5 έως Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Απριλίου 2012, στις 19:00

Αίθουσα: Εκθεσιακός χώρος 1ου ορόφου & 2ου ορόφου

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ. 18:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Παράλληλες εκδηλώσεις

· Strovili Quintet

Πέμπτη, 5 Απριλίου 2012, 20:00 – 21:00

Συμμετέχουν: Γιάννης Κινινής (σαξόφωνο, φλάουτο), Δημήτρης Χιώτης(κρητική λύρα), Χρυσόστομος Μπουκάλης (κόντρα μπάσο), Γιάννης Ηλιάκης (τύμπανα), Γιάννης Χούλης(κλασική κιθάρα, τζουρά).

· Θεατρικό παιχνίδι με την Αρκαδία Ψάλτη

· Προβολές των ταινιών του Δήμου Αβδελιώδη:

«Εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων»

«Το δέντρο που πληγώναμε»

(Ημερομηνίες και ώρες θα ανακοινωθούν σύντομα)

****

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011 – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Τετάρτες με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ

Προβολές Κλασικών Κινηματογραφικών Αριστουργημάτων

Σε συνεργασία με τη New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη

Κάθε Τετάρτη στο ΙΜΚ με ελεύθερη είσοδο, απαραίτητη η κράτηση θέσης

Tetartes me Cinema, To Alati tis Gis Salt of the earth11

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012

Αφιέρωμα » Προβολή στην Αμφισβήτηση»

&

εισαγωγικά: Αντηχούν Μουσικές… στο ΙΜΚ

από την Τετάρτη 4/4/2012 έως την Τετάρτη 25/4/2012, στις 21:30

Το ΙΜΚ στο πλαίσιο της γενικότερης προσφοράς του στους φιλότεχνους της Αθήνας με τη συνεργασία και την υποστήριξη της ανεξάρτητης εταιρίας διανομής επιλεγμένων ταινιών New Star και τον Βελισσάριο Κοσσυβάκη, καθιερώνει μία άτυπη Κινηματογραφική Λέσχη, κάθε Τετάρτη στις 21:30, με ελεύθερη είσοδο, στον υψηλού επιπέδου Κινηματογράφο του. Στις Τετάρτες με Σινεμά του ΙΜΚ, έχουν θέση και θα προβάλλονται ταινίες καθιερωμένων και νέων δημιουργών, ταινίες που μιλούν μία ατόφια κινηματογραφική γλώσσα με εμφανές το στίγμα κάθε δημιουργού, ταινίες που έχουν προσφέρει στην ιδιαίτερη εικόνα και την εξέλιξη εκείνου του κινηματογράφου που αποτυπώνει το διαφορετικό, ανοίγει ορίζοντες, ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα επικεντρώνεται σε ανθρώπους και καταστάσεις, σχέσεις και γεγονότα με ευρύτερο ενδιαφέρον.

&… ξαφνικά, αντηχούν μουσικές!

Νέοι, αλλά και ήδη καταξιωμένοι, αξιόλογοι μουσικοί και σπουδαστές μουσικής καταλαμβάνουν το φουαγέ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και συστήνονται στο κοινό μέσα από μικρές συναυλίες με διάφορα είδη μουσικής. Μέσα από αυτό τον κύκλο εκδηλώσεων βρίσκουν βήμα έκφρασης και παρουσιάζουν μουσικούς προλόγους για τις κινηματογραφικές προβολές της «Τετάρτης με Κινηματογράφο στο ΙΜΚ», μισή ώρα περίπου πριν την έναρξη κάθε προβολής με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Απρίλιος 2012, Αφιέρωμα » Προβολή στην Αμφισβήτηση»

Θα προβληθούν οι ταινίες: (όχι αναγκαστικά με τη συγκεκριμένη ημερολογιακή σειρά η οποία εξαρτάται από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο Αντηχούν Μουσικές)

Να πεθαίνεις στα 30 του Ρομάν Γκουπίλ (Mourir a Trente Ans) (Γαλλία, 1982)

ZABRISKIE POINT του Μικελάντζελο Αντονιόνι (ΗΠΑ, 1970)

Το Μίσος του Ματιέ Κασσοβίτς (La Haine) (Γαλλία, 1995)

To αλάτι της Γης του Χέρμπερτ Τζέι Μπίμπερμαν (ΗΠΑ, 1953)

*********

συνεχίζονται:

ΘΕΑΤΡΟ

«Οι Αριθμημένοι» του Eλίας Κανέττι

έως Κυριακή 8 Απριλίου 2012

(κάθε Τετάρτη, Παρασκευή κ Σάββατο στις 21:30, Κυριακή στις 20:30)

· «ΟΝΕΙΡΑ»

Ομάδα Αρένα

Are we such stuff as dreams are made on?

του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

έως Τρίτη 24 Απριλίου 2012

κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21.00

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

· “Χρώμα στην Πατρίδα των Καιρών”

Έκθεση Ζωγραφικής

με τη συμμετοχή 24 ζωγράφων

&

35 νέων δημιουργών από την ΑΣΚΤ

έως την Τρίτη 3 Απριλίου 2012

· Ζωγραφική της εν συναίσθησης

Ροζίνα Καρώνη

έως Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Αίθουσα: Εκθεσιακός χώρος 2ου ορόφου

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Κυρ. 18:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

MCF BAR- RESTO

· ΑΚΟΥΩ ΦΩΝΕΣ

Παράσταση Bar-theatre

έως 3 Απριλίου 2012

Κάθε Δευτέρα & Τρίτη, στις 21:00

· Junk Food

Έκθεση κολάζ του Τζώρτζη Ταταύλαλη

Έως 30 Απριλίου 2012

****

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78, τηλ. 210 3418 550, φαξ. 210 3418 570

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα: http://www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

Dogkas Wines

Konstantinos

Playground Productions

Χορηγοί Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης

ΤΑ ΝΕΑ METROPOLIS Το Ποντίκι

Αθήνα 9,84 BHMA FM 99.5 Ως 3

e-go.gr, ελculture.gr clickatlife.gr

culturenow.gr mediasoup.gr monopoli.gr in2life.gr

camerastyloonline.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.