ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ / ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ (ΠΡΟΒΟΛΗ ΒΙΝΤΕΟ)

SXEDIO MARSAL PSIFIAKO ARXEIO ERT

3 Απριλίου 1948

ΡΙΜΕΪΚ

ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ ΔΥΟ ΒΟΗΘΕΙΕΣ, ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Δείτε το VIDEO

Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς «ΡΙΜΕΪΚ» έχει ως θέμα του το σχέδιο ΜΑΡΣΑΛ και μελετά την εφαρμογή του προγράμματος και τη συμβολή του στην ανασυγκρότηση, την ανοικοδόμηση και τη σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρώπης, όπως και τη σχέση του με την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Ταυτόχρονα, στην εκπομπή αντιπαραβάλλεται η κοινή οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σημείο αναφοράς την εισαγωγή του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος των κρατών-μελών της ΕΕ (Ιανουάριος 1999). Καθώς γίνεται σύγκριση των δύο μορφών εξωτερικής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, στις δεκαετίες του 50 και του ’90, αναλύονται ο διαφορετικός τους χαρακτήρας και οι τρόποι υλοποίησης της στήριξης τόσο την εποχή του σχεδίου ΜΑΡΣΑΛ όσο και την περίοδο των κοινοτικών ενισχύσεων. Μέσα από ιστορική αναδρομή στα γεγονότα ανιχνεύονται τα αίτια που ώθησαν στην εξαγγελία του σχεδίου ΜΑΡΣΑΛ και στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης πολιτικής από τις ΗΠΑ στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Συγκρίνοντας το διεθνές περιβάλλον του τότε και του τώρα, επιχειρείται η αποτίμηση της συμβολής των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας στην ελληνική οικονομία, των πολιτικών οφελών και των περιθωρίων ανάπτυξης αλλά και των σχέσεων εξάρτησης που αναπόφευκτα δημιουργήθηκαν.

Τέλος, εξετάζοντας τη θέση της Ελλάδας και τη σχέση της με την ΕΕ, επισημαίνεται με έμφαση η ανάγκη για βελτίωση των υποδομών της και για ανταγωνιστικότητα, ως προϋποθέσεων για την εξασφάλιση διαπραγματευτικής ισχύος. Τονίζεται ο κίνδυνος που μπορεί να προκύψει από την επίλυση των άμεσων αναπτυξιακών προγραμμάτων διαμέσου της κοινοτικής χρηματοδότησης, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα ζητήματα εκσυγχρονισμού και μεταρρύθμισης του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος. Για τα θέματα αυτά μιλούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ, ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΗΣ, και ο τότε υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΧΤΑΣ. Στη διάρκεια της εκπομπής προβάλλεται κινηματογραφικό υλικό από αρχείο επικαίρων καθώς και αποσπάσματα ταινιών όπως ο «Θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου.

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.