Υπουργική ενημέρωση-απάντηση για την εφαρμογή του κινηματογραφικού νόμου

GEROULANOS

Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η υλοποίηση του νόμου ξεκίνησε ήδη από το περασμένο έτος, με τον ορισμό των νέων διοικήσεων του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη λειτουργία των δύο οργανισμών στο πλαίσιο και το πνεύμα των νέων ρυθμίσεων. Για την ολοκλήρωση του κανονιστικού πλαισίου που διαγράφεται από το νόμο συγκροτήθηκε από το ΥΠΠΟΤ Ομάδα Εργασίας, η οποία εργάζεται για περισσότερο από ένα χρόνο και επεξεργάζεται τις προβλεπόμενες υπουργικές αποφάσεις.

Επίσης, έχει ήδη υπογραφεί και βρίσκεται στο Εθνικό Τυπογραφείο για δημοσίευση η υπουργική απόφαση του άρθρου 5, παράγραφος 12 του ν.3905/2010 «Καθορισμός της διαδικασίας ενίσχυσης παραγωγών κινηματογραφικών έργων και επιχειρήσεων αιθουσών από τον ειδικό φόρο». Η υπουργική απόφαση του άρθρου 8 «Καθορισμός του τρόπου υπολογισμού της αντιστοιχίας του ποσού που διαθέτει υπόχρεη εταιρεία σε διαφημιστικό χρόνο, της διαδικασίας και των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την πιστοποίηση του ποσού της Επένδυσης της Κινηματογραφικής Παραγωγής» βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ο εσωτερικός κανονισμός του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, βρίσκεται επίσης σε τελικό στάδιο επεξεργασίας από την Ομάδα Εργασίας. Επισημαίνεται, ότι ο εσωτερικός κανονισμός αφορά αποκλειστικά στην εσωτερική λειτουργία του φορέα και σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζει την κατάρτιση νέων προγραμμάτων επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων από τον οργανισμό.

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής ο ν. 3905/2010 επέφερε ουσιαστικές αλλαγές, καθώς η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κινηματογραφική παραγωγή έχει αποτελέσει χρόνιο ζητούμενο και η αναγκαιότητα αυτής της συμμετοχής γίνεται ακόμα πιο επιτακτική σε συνθήκες οξείας δημοσιονομικής στενότητας.

Η υπ’ αριθμόν 5/15.2.2012 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου Α.Ε., για την σύναψη προγραμματικής συμφωνίας με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με αντικείμενο την παραγωγή νέων ταινιών, συνιστά αλλαγή υποδείγματος και αποτελεί οδηγό για τη χρηματοδότηση της κινηματογραφικής παραγωγής από τον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η πρωτοβουλία ήρθε σε συνέχεια της θέσπισης φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της κινηματογραφικής παραγωγής από ιδιώτες επενδυτές με το ν. 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Οικονομικών, αρμοδιότητας του οποίου είναι η εφαρμογή του οικείου νόμου».

Σχετικά με την λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι: «επετεύχθη η μείωση των λειτουργικών εξόδων του οργανισμού κατά 30% και η αποπληρωμή των λογιστικοποιημένων χρεών κατά 30%».

Τέλος, αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της πολιτιστικής πολιτικής για τον κινηματογράφο, λειτούργησε για δεύτερη συνεχή χρονιά η νέα διαδικασία επιχορηγήσεων μέσω του Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, με τις σχετικές αποφάσεις να είναι αναρτημένες στο http://drasis.culture.gr .

πηγή:

http://www.naftemporiki.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.