Πέθανε ο καθηγητής Χρίστος Τσολάκης τη Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012 | ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΓΚΑ

TSOLAKHS

Απεβίωσε τη Δευτέρα 30 Ιουλίου, σε ηλικία 77 ετών, ο Χρίστος Λ. Τσολάκης, Ομότιμος Καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), μια σημαντική μορφή στον χώρο της παιδείας.
Η συμβολή του υπήρξε ουσιαστική στην εισαγωγή αλλά και την καλλιέργεια της δημοτικής γλώσσας στην εκπαίδευση και στο δημόσιο βίο.
Γεννήθηκε το 1935 στη Μόρνα (Σκοτεινά) της Πιερίας. Αποφοίτησε ως αριστούχος από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ όπου είχε δασκάλους του, μεταξύ άλλων, τους Εμμανουήλ Κριαρά, Ιωάννη Κακριδή, Λίνο Πολίτη, Απόστολο Βακαλόπουλο και Νικόλαο Ανδριώτη.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 υπήρξε μέλος των επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας που σχεδίασαν τη γλωσσική και εκπαιδευτική μεταρρύθμιση της περιόδου 1976-1978 σχετικά με τη διδασκαλία της νεοελληνικής γλώσσας και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας από μετάφραση.
Στην συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Κλασικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Λουντ στη Σουηδία, όπου γνώρισε το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και δίδαξε νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία.
Υπηρέτησε στη γενική εκπαίδευση ως καθηγητής, σχολικός σύμβουλος και διευθυντής της ΣΕΛΜΕ (Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) και του ΠΕΚ (Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου) Θεσσαλονίκης.
Ήταν επικεφαλής των συγγραφικών ομάδων οι οποίες με τη συνεργασία του ΚΕΜΕ/ Παιδαγωγικού Ινστιτούτου έγραψαν τα βιβλία «Νεοελληνική γλώσσα» για το γυμνάσιο και «Έκφραση – Έκθεση» για το λύκειο.
Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 31 Ιουλίου από τον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΠΕΓΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΣΟΛΑΚΗ

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Ομότιμου Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Χρίστου Τσολάκη: «Η απώλεια του Χρίστου Τσολάκη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στον πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας και μας προξενεί βαθύτατη οδύνη.

Ο Χρίστος Τσολάκης εργάστηκε άοκνα για την αναβάθμιση και την ανανέωση της ελληνικής γλώσσας και παιδείας.

Αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη και τη διάδοση της γνώσης, με ήθος και συνέπεια.

Από τη θέση του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, αισθάνομαι ιδιαιτέρως ευνοημένος από την τύχη, που έστω και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, συνεργάστηκα μαζί του, για την υλοποίηση των επιτυχημένων εκδηλώσεων του Συλλόγου Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. «Ο Φιλόλογος», τον οποίο ο Χρίστος Τσολάκης και οι συνεργάτες του ίδρυσαν πριν από μισό αιώνα.

Η προσφορά του και η πνευματική κληρονομιά που μας αφήνει είναι ανεκτίμητες. Θα μας συνοδεύουν και θα μας εμπνέουν σε κάθε προσπάθεια της πολιτικής μας που σχετίζεται με τον Πολιτισμό.

Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.