1ο Διεθνές Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάμου – Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους | 23-26 Αυγούστου 2012

samos poster

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου / Περιφερειακή Ενότητα Σάμου και ο Δημοτικός Οργανισμός  Παιδείας, Πολιτισμού και Άθλησης Δήμου Σάμου διοργανώνουν το 1ο Διεθνές Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάμου, «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους», σε μια προσπάθεια ανάδειξης της Σάμου ως  κομβικού σημείου συνάντησης Ευρώπης και  Ασίας, λαών και πολιτισμών.

Το «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους» δεν είναι ένα συνηθισμένο φεστιβάλ, όπως εκείνα που έχουμε συνηθίσει, καθώς πρόκειται περί μιας εντελώς διαφορετικής, θεματικής, διοργάνωσης που συνδέει εννοιολογικά τους πολιτισμούς 2 Ηπείρων μέσα από την γειτνίαση 2 χωρών,  Ελλάδας  και Τουρκίας. Η νέα αυτή διοργάνωση προσεγγίζει την «απόσταση» των 2 «σταθμών» μέσα από τον κινηματογράφο, τη μουσική και τον πολιτισμό. Η βασική, ειδοποιός, διαφορά του, βέβαια, σε σχέση με τα άλλα φεστιβάλ κινηματογράφου, έγκειται στο γεγονός ότι οι προβολές του πραγματοποιούνται, καθημερινά, σε μια μαγευτική παραλία της Σάμου, στην παραλία του Πυθαγορείου.
Το Φεστιβάλ θέλοντας να αναδείξει την έννοια του μεταίχμιου, ακροβατώντας σε φαινομενικά δύσκολες ισορροπίες, χωρίζεται σε δύο τμήματα:

1) Αφιέρωμα στον Τούρκο σκηνοθέτη Fatih Akin, το έργο τουοποίου απεικονίζει τη ζωή ανθρώπων που κατοικούν σε διαφορετική χώρα από εκείνη της καταγωγής τους.

2) Ένα Διεθνές Πανόραμα με έργα Ελλήνων και Διεθνών σκηνοθετών, το οποίο διέπεται από την φιλοσοφία του μεταίχμιου, του «ανάμεσα», είτε αυτό αναφέρεται σε  γεωγραφική τοποθέτηση είτε σε χαρτογράφηση συναισθημάτων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα υλοποιηθεί μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων, όπως συζητήσεις με σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες – ο Περικλής Χούρσογλου και ο Παναγιώτης Φαφούτης θα βρίσκονται στο νησί για να μεταδώσουν σε κατοίκους και επισκέπτες, λίγη από την αξιοζήλευτη κινηματογραφική τους εμπειρία – συναυλίες, δρώμενα και διάφορα event σε Σάμο και Καρλόβασι, οι οποίες θα έχουν στόχο την πολυεπίπεδη μεταμόρφωση του νησιού σε έναν νέο, εναλλακτικό, προορισμό πολιτιστικού τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 1ο Διεθνές Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σάμου αποτελεί μια Διεθνή Πολιτιστική Διοργάνωση που αποσκοπεί να προσεγγίσει τόσο ρεαλιστικά όσο και θεματικά την γειτνίαση «Δύο Ηπείρων σε απόσταση ενός μιλίου», εξετάζοντας σε βάθος τα θετικά – και τα αρνητικά – μιας τέτοιας ιστορικής γειτονιάς.

Το 1ο Διεθνές Παράκτιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάμου «Ανάμεσα σε 2 Ηπείρους» υλοποιείται με την υποστήριξη του Πνευματικού  Ιδρύματος «Νικόλαος Δημητρίου» και της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου. Χορηγός είναι η  Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου, NEL Lines.

Info

Τοποθεσία
Σάμος

Ημερομηνία
23-26 Αυγούστου 2012

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.