Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα από το Stanford Summer Theater στο Ίδρυμα Κακογιάννης | στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: «Επιρροές & Σύγχρονες Προσεγγίσεις» (12 – 15 Σεπτεμβρίου 2012)

Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις, στο Ίδρυμα Κακογιάννη

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης θα φιλοξενήσει τριετές πρόγραμμα με θέμα: «Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις», σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Έφθασε στην Αθήνα  το πολυμελές κλιμάκιο  του Stanford Summer Theatre του Stanford University (Καλιφόρνια) 2ο στη φετινή Παγκόσμια Λίστα κατάταξης των Πανεπιστημίων για την προετοιμασία τόσο του  Σεμιναρίου και των Εργαστηρίων  με Θέμα «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ»,  όσο και της παράστασης «Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα»  σε σκηνοθεσία του Καθηγητή και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του SST,  Ρας Ρεμ, που  επισκέπτεται με συγκίνηση τη χώρα μας  μετά από 36 χρόνια.

Το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, στο πλαίσιο  του Π.Ε.Π. «ATTIKH » του ΕΣΠΑ 2007-2013, εγκαινιάζει το Σεπτέμβριο του 2012 ένα νέο, μεγάλο, τριετές πρόγραμμα με θέμα: «ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ» σε συνεργασία με μεγάλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Το πρόγραμμα αυτό ανταποκρίνεται στους καταστατικούς στόχους του ΙΜΚ και αναμένεται να αναβαθμίσει ουσιαστικά τον εκπαιδευτικό  ρόλο του ΙΜΚ. Ιδιαιτέρως δε, στον τομέα του Αρχαίου Δράματος με τον οποίο είχε ασχοληθεί επισταμένα και ο Μιχάλης Κακογιάννης.

Το Πρόγραμμα ξεκινά με την πρόσκληση στην Αθήνα από το ΙΜΚ, του 2ου Καλύτερου Πανεπιστήμιου στον κόσμο, του Πανεπιστήμιου Στάνφορντ από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη σχετική λίστα κατάταξης που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο 2012, και του πρώτου όσον αφορά στην επεξεργασία θεμάτων Αρχαίου Δράματος και Κλασικών Σπουδών,  στα οποία δίνει ιδιαίτερο βάρος. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου Προγράμματος θα πραγματοποιηθούν Σεμινάριο και Εργαστήρια, όπως και η Θεατρική Παράσταση «Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα», βασισμένη στο Έπος του Ομήρου σε σκηνοθεσία Ρας Ρεμ  (12-15 Σεπτεμβρίου 2012).

Για το Σεμινάριο και τα Εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως και τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 στο ΙΜΚ, κατατέθηκαν  104 αιτήσεις συμμετοχής και επιλέγηκαν  80 ενδιαφερόμενοι, που θα παρακολουθήσουν το κεντρικό Σεμινάριο,  από τους οποίους οι 32  θα πάρουν μέρος και στα 4 εξειδικευμένα Εργαστήρια. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, την Πέμπτη 13/9/2012, στις 15:00, θα γίνει παρουσίαση από τους συμμετέχοντες. Στο Σεμινάριο και τα Εργαστήρια που θα διδάξουν Καθηγητές του Στάνφορντ, η φοίτηση είναι δωρεάν, ενώ, ήδη από τις αρχές Αυγούστου,  διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες πολυσέλιδο έντυπο υλικό προετοιμασίας (273 σελίδες) οι οποίοι θα λάβουν και σχετική βεβαίωση παρακολούθησης.

Stanford WANDERINGS Ariel Mazel-Gee as Nausica

Στην πρώτη συνάντηση εργασίας, που έγινε στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης ανάμεσα στη συντονιστική ομάδα του προγράμματος, τον Rush Rem, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Stanford Summer Theatre και Καθηγητή Δράματος και Κλασικών Σπουδών του Stanford University και την Κατερίνα Ζαχαρία, Καθηγήτρια Κλασικών σπουδών στο Loyola Marymount στο L.A.,  ο Ρας  Ρεμ αναφέρθηκε πολλές φορές στην αγάπη του προς της Ελλάδα αλλά και στην ιδιαίτερη τιμή που του έκανε το ΙΜΚ με την εν λόγω συνεργασία. Επανειλημμένα  τόνισε ότι τόσο το Πανεπιστήμιο Stanford, (το οποίο σημειώνουμε ότι  καλύπτει μέρος των δαπανών της συμμετοχής του)  όσο ο ίδιος και οι συνεργάτες του δέχθηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υπερνικώντας οποιεσδήποτε οικονομικές ή άλλου είδους αντιξοότητες. Προσδοκούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να γνωρίσουμε το δικό τους  τρόπο προσέγγισης της αρχαίας τραγωδίας τόσο σε ακαδημαϊκό όσο και σε πρακτικό επίπεδο και να εγκαινιάσουν έναν ανοικτό διάλογο με έλληνες συναδέλφους τους για την παραπέρα επεξεργασία αυτών των πολύ σημαντικών θεμάτων. Επιπλέον, για  τα στελέχη του Stanford, διδακτικό προσωπικό και επαγγελματίες καλλιτέχνες, αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση και έχει ιδιαίτερη σημασία  το γεγονός ότι θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά μία παράστασή τους στη χώρα που γέννησε το Αρχαίο Δράμα και τα Ομηρικά Έπη.

Το Stanford Summer Theater  του διεθνώς αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου του Stanford παρουσιάζει την παράσταση Wanderings of Odysseus / Οι Περιπλανήσεις του Οδυσσέα. Βασισμένη στην Οδύσσεια του Ομήρου
Μετάφραση: Oliver Taplin
Θεατρική Προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Rush Rehm
12 – 15 Σεπτεμβρίου 2012, στις 20:30
Αίθουσα: Θέατρο
Διάρκεια: 135’ με διάλειμμα

Stanford WANDERINGS

Info

Τοποθεσία
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα

Ημερομηνία
Θεατρική παράσταση: 12-15 Σεπτεμβρίου 2012

Πληροφορίες
210 3418 550,
www.mcf.gr

Τιμές εισιτηρίων
10€, Κανονικό 5€, Φοιτητικό / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων /  Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού/ Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου) / Κάτοχοι Κάρτας, ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ)/ΑμΕΑ / Άνω των 65
Ελεύθερη Είσοδος: Μαθητές/ Σπουδαστές Δραματικών Σχολών / Φοιτητές Θεατρολογίας / Φοιτητές Τμημάτων και Σχολών Κλασικής και Παιδαγωγικής Κατεύθυνσης / Μέλη Σ.Ε.Η./ Μέλη Π.Ε.ΣΥ.Θ.
(Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας επί των διαθέσιμων θέσεων – Απαραίτητη η κράτηση θέσης. Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579)

Προπώληση εισιτηρίων
Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 – 14:00 και στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος
www.mcf.gr
Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

One comment

 1. Η ΕΠΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΕΙΟ. Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΕ.Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ.
  ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΝΣΑΡΚΩΣΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΜΜΙΑ ΤΑΥΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΗΡΩΑ.
  Η ΣΚΗΝΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΑΛΚΙΝΟΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΕΣ.
  ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ.
  Η ΗΡΩΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ.ΤΟΝ ΗΡΩΑ.
  Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΝΑΛΛΑΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ.ΟΛΟΙ ΤΑ ΚΑΝΑΝ ΟΛΑ

  ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΣΚΗΝΙΚΑ ΗΤΑΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΑΝ ΚΑΙ ΕΥΓΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΙΣΤΗ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ , ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΓΕΜΙΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗ ΜΙΚΡΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.