Το Ινστιτούτο Γκαίτε με Εμπνευσμένες συναντήσεις γιορτάζει τα 60 χρόνια του στην Αθήνα

GOETHE 60

Εμπνευσμένες συναντήσεις – Γιορτάζουμε 60 χρόνια στην Αθήνα
Πριν από εξήντα χρόνια ιδρύθηκε το Goethe-Institut στην Αθήνα. Και με αυτόν τον τρόπο χτίσαμε, Έλληνες και Γερμανοί, μια γέφυρα ανάμεσα στις δύο χώρες. Η κοινή μας επιτυχία πηγάζει από την επαφή μας με την υπέροχη τούτη πόλη και αυτή την αξιαγάπητη χώρα, η οποία μας φιλοξενεί εδώ και εξήντα χρόνια προσφέροντας σε εμάς και τους συνεργάτες μας στιγμές έμπνευσης.

Η επέτειος φωτίζει πλευρές του Goethe-Institut, τις οποίες εσείς εκτιμάτε: δημιουργικότητα, αυθορμητισμό, κέφι, ενίοτε περισυλλογή. Το πρόγραμμά μας, όμως, διαμορφώνεται πάντα βάσει της επαφής μας με εσάς: τους συνεργάτες μας, τους αναγνώστες μας, τους μαθητές μας και τους καλεσμένους του Ινστιτούτου. Αυτή μας τη δέσμευση τηρούμε και στις εορταστικές εκδηλώσεις μας.

Καλωσήλθατε στο Goethe-Institut Athen!

Ημερολόγιο

60 χρόνια: Λογοτεχνικό αναλόγιο
12/09/2012
Στην Αγορά
«Κοιμήθηκα ελάχιστα αυτόν τον αιώνα!» Ακούγοντας τον Gerhard Falkner να διαβάζει    Ρωμαϊκή Αγορά, Πλάκα

60 χρόνια: Εγκατάσταση
20/09/2012
Ο Γιώργος und die Karin
Μια δίγλωσση εγκατάσταση     Goethe-Institut Athen

60 χρόνια: Πάρτι
22/09/2012
60 χρόνια σε μια μέρα  Goethe-Institut Athen

60 χρόνια: Συναυλία
22/09/2012
Moop Mama Urban Brass Live    Goethe-Institut Athen

60 χρόνια: Καλλιτεχνικές δράσεις
Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2012
Goethe-Guerilla Αθήνα: Μια ιδέα, μια πόλη, μια δημιουργική ομάδα
Καινοτόμες (καλλιτεχνικές) δράσεις σε ανοιχτό χώρο     Χώροι και δρόμοι της Αθήνας

60 χρόνια: Σινεμά
05/10/2012
Η άγνωστη ζωή των άλλων – Η πρεμιέρα
Εργαστήριο παραγωγής ταινιών ντοκιμαντέρ με νέους στον καιρό της κρίσης    Goethe-Institut Athen

60 χρόνια: Έκθεση Ομιλίες Προβολές
08/10/2012–10/11/2012
Ανταλλαγή / Austausch / Exchange
Το αποτέλεσμα: Παρουσίαση / Καταγραφή και Έκθεση του εικαστικού εγχειρήματος    Goethe-Institut Athen 

Live Talk-Show
22/10/2012
Τι συμβαίνει. Χρήμα-Gr_ Was ist. Geld.Gr
Μια πρωτότυπη συζήτηση για μια χώρα σε μετάβαση Goethe-Institut Athen

60 χρόνια: Πάρτι
26/10/2012
DJ Divinity
Love is the message Broadway Passage

Ιστορική αναδρομή:

1952 – Το πρώτο Goethe-Institut ιδρύεται στην Αθήνα επισήμως με την έναρξη του πρώτου τμήματος εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στις 8 Οκτωβρίου του 1952. Δυο στόχοι αναγράφονται στο καταστατικό του: Η προώθηση της ελληνογερμανικής συνεργασίας και της διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας. «Νονός» του πρώτου Goethe-Institut στον κόσμο ήταν ο γερμανικός σύλλογος «Φιλαδέλφεια» που είχε ιδρυθεί το 1837 (η παλαιότερη ένωση που συστήθηκε στην Ελλάδα). Σε οικόπεδο που είχαν αγοράσει τα μέλη του συλλόγου το 1847, έχει οικοδομηθεί το σημερινό κτήριο του Ινστιτούτου επί της οδού Ομήρου, στο κέντρο της Αθήνας.
1953 – Η παρουσίαση του «Κουαρτέτου εγχόρδων Kergl» από τη Στουτγάρδη είναι η πρώτη πολιτιστική εκδήλωση του Ινστιτούτου. Τη δεκαετία του ’50 πραγματοποιήθηκε σειρά αφιερωμάτων στους Schiller, Heine, Eichendorff, Schumann, Händel, Thomas Mann, ενώ έδωσαν διαλέξεις οι Günther Eich, Walter Mehring, Gerhard Pohl.
1962 – Πραγματοποιείται η πρώτη εκδήλωση του «Εργαστηρίου Σύγχρονης Μουσικής» υπό τη διεύθυνση του Günther Becker. Ο μουσικολόγος Γιάννης Παπαϊωάννου συνέχισε το έργο ύστερα από την αποχώρηση του Becker.
1967-1974 – Ειδικά, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα, το Ινστιτούτο Goethe αποτέλεσε έναν χώρο ελεύθερης συζήτησης. Ένα ανοιχτό φόρουμ συνάντησης, ενημέρωσης, συζήτησης, ένας τόπος συνεύρεσης διανοούμενων, καλλιτεχνών και πολιτών με κριτικό πνεύμα και πολιτιστικά ενδιαφέροντα, ανοίγοντας δρόμο στην αειφόρο συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Θόδωρος Αντωνίου θυμάται, «…μία αναδρομή στα προγράμματα που παρουσιάσαμε εκείνη την εποχή δείχνει πως δεν υπάρχει κανένας γνωστός συνθέτης της εποχής εκείνης Γερμανός, Αμερικανός ή από άλλη χώρα του κόσμου που δεν τον παρουσιάσαμε στο Ινστιτούτο Goethe. Η μουσική που παρουσιάζαμε ήταν σύγχρονη, πειραματική και έδινε τη δυνατότητα στον κόσμο να συγκεντρωθεί, να σκεφτεί, να εκτονωθεί».
1982 – Εγκαινιάζεται το κτήριο της Ομήρου, ύστερα από τέσσερα χρόνια κατασκευής. Το κτήριο κτίστηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κατασκευών Βερολίνου σε σχέδια του καθηγητή Hans Wolf-Grohman και σε συνεργασία με τον Έλληνα αρχιτέκτονα καθηγητή Παύλο Μυλωνά και το γιο του Κωνσταντίνο.
1994 – Το Goethe-Institut Athen δέχεται τρομοκρατική επίθεση με έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στις γυναικείες τουαλέτες, προκαλώντας μόνο υλικές ζημιές.
2007 – Ένα καλώδιο προκαλεί στην υποδοχή του Goethe-Institut μία πυρκαγιά με σοβαρές συνέπειες. Το Ινστιτούτο κλείνει εντελώς για μερικές εβδομάδες, τα μαθήματα και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άλλους χώρους. Η ανακαίνιση διαρκεί δυόμισι χρόνια . Τον Μάιο του 2009 το Ινστιτούτο ανοίγει πάλι τις πόρτες του για το κοινό.
2012 – Υπογραφή της χάρτας συνεργασίας μεταξύ Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και Goethe-Institut. Η χάρτα διευρύνει την ελληνογερμανική μορφωτική συνεργασία και στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της εκπαίδευσης στο πεδίο των ξένων γλωσσών και ιδιαίτερα στην επαύξηση των προσόντων των καθηγητών της γερμανικής γλώσσας και στην ενίσχυση της ποιότητας της διδασκαλίας της γερμανικής γλώσσας στην Ελλάδα.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.