blitz theatre group Late Night 31 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2012, 21:00 | Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

blitz_Late_Night_30_gal

blitz theatre group Late Night 31 Οκτωβρίου – 18 Νοεμβρίου 2012 21:00 Μικρή Σκηνή

This is the winter of our lives «Αποφασίσαμε ότι το έργο θα λεγόταν Late Night. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Καταλάβαμε ότι η πραγματικότητα είναι πιο μεγάλη απ’ τις ερμηνείες της. Είχαμε πάντα την αίσθηση ενός κόσμου σκόρπιου. Θέλαμε, μέσα από τις αφηγήσεις των προσώπων του έργου, να περιγράφεται το ταξίδι τους κατά μήκος της Ευρώπης, με τον πολιτικό χάρτη διαλυμένο, τις ιδεολογίες σε πλήρες αδιέξοδο και τα υποκείμενα σε ένα διαρκή αγώνα μεταξύ των επιθυμιών τους και της ιστορικής αναγκαιότητας, μεταξύ της ανάγκης τους να αγαπηθούν και της σύγχρονης σύγχυσης, μεταξύ της επιμονής της μνήμης και της ανάγκης να ξεχάσεις και να ξεχαστείς. Σκεφτόμασταν ότι τα όνειρά μας μπορεί να είναι υπερβολικά, μπορεί να είναι γελοία, μπορεί να είναι ανέφικτα, όμως αυτά είναι. Αργά τη νύχτα ζούσαμε χιλιάδες ζωές ταυτόχρονα, αλλά αισθανόμασταν ακινητοποιημένοι. Είδαμε πως η ιστορική μνήμη σχηματίζεται από τις αναμνήσεις και τη σύγχυση των προσώπων. Αποφασίσαμε αυτά τα πρόσωπα να είμαστε εμείς. Αρχίσαμε να μιλάμε για βομβαρδισμένους σταθμούς, για τάγματα εφόδου μέσα στη νύχτα, για εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια, για ραντεβού σε πάρκα του Βερολίνου ή της Αμβέρσας, για ανθρώπους που χάθηκαν μέσα στο θόρυβο αυτού του κόσμου. Ποτέ δεν κατανοήσαμε αυτά που αγαπούσαμε. Έτσι μείναμε μόνοι. Είδαμε τις θάλασσες να ανεβαίνουν πάνω από τα κτίρια και τον πόλεμο να καταστρέφει ολόκληρες πόλεις. Ξέρουμε ότι όλα αυτά θα συμβούν. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Συνθέσαμε μια αφήγηση που δεν ολοκληρώνεται ποτέ, με τους ήρωες στο όριο μεταξύ παραίτησης και αντίστασης, με τις προσωπικές αναμνήσεις των προσώπων να συγκρούονται με το χάος της Ιστορίας. Καταλάβαμε ότι η σύγχρονη ζωή μοιάζει όλο και περισσότερο με μια σύγχυση που δεν θα προλάβουμε ποτέ να την κατανοήσουμε. Δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει ιστορία. Ο χρόνος της ζωής μας είναι σύντομος. Σκηνοθετήσαμε μια νύχτα πάνω από την Ευρώπη, με τον πόλεμο να έχει αρχίσει και να συνεχίζεται, τις μητροπόλεις να είναι κατεστραμμένες, τα δίκτυα να έχουν καταρρεύσει. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Συναντιόμασταν και δεν υποσχόταν τίποτα ο ένας στον άλλον. Συναντιόμασταν με σκοπό να φτιάξουμε μια αποσπασματική αφήγηση μέσα σε μια αίθουσα χορού. Μιλούσαμε για ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις ιδέες τους, που δεν πραγματοποίησαν τίποτα, που δεν έχτισαν τίποτα, δεν ολοκλήρωσαν τίποτα, κι έτσι ο κόσμος τους γέμισε με απάθεια. Πιστέψαμε ότι όλοι οι άνθρωποι πεθαίνουν με τη μουσική στο κεφάλι τους. Ότι όταν είναι όλα μακριά (άνθρωποι, τοπία, αναμνήσεις) υπάρχει ακόμη η μουσική μέσα μας. Αργά τη νύχτα δεν ξέραμε τι να κάνουμε.» blitz theatre company

• «Blitz» στα γερμανικά σημαίνει «κεραυνός». Εκτός, όμως, από την κυριολεκτική αυτή σημασία, η ονομασία της ελληνικής θεατρικής ομάδας παραπέμπει και στο περιβόητο Blitzkrieg, τον «Κεραυνοβόλο Πόλεμο», μια πολεμική τακτική βασισμένη στην ταχεία επίθεση και τον αιφνιδιασμό, την οποία επινόησε και εφάρμοσε τα πρώτα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Γερμανός στρατηγός της Βέρμαχτ, Χάιντς Βίλχελμ Γκουντέριαν (γνωστός και με το προσωνύμιο «ο γρήγορος Χάιντς»). Ο όρος «Blitzkrieg» επινοήθηκε από τους πολεμικούς ανταποκριτές και δημοσιογράφους, προκειμένου να περιγράψουν την «κεραυνοβόλο» στρατηγική επίθεσης των Γερμανών κατά την εισβολή στη Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939.

• Ανοιχτή στις νέες τάσεις και τη θεατρική πρωτοπορία, η ομάδα blitz είναι ουσιαστικά μια κολεκτίβα με βασικό πυρήνα τους Γιώργου Βαλαή, Αγγελική Παπούλια, Χρήστο Πασσαλή και διαφορετικούς συνεργάτες κάθε φορά. Η ομάδα μπορεί να καυχιέται πως, μέσα σε μια επταετία, δραπέτευσε από τα σύνορα της χώρας και απέκτησε ευρωπαϊκή φήμη (www.theblitz.gr).

• Η τετράωρη παράστασή τους Γαλαξίας, αφού παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, παίχτηκε, με Γερμανούς ηθοποιούς αυτή τη φορά, στο Βερολίνο, στην περίφημη Schaübuhne, την άνοιξη του 2012. Η παράσταση, ένα υπερρεαλιστικό μνημόσυνο νεκρών προσώπων και παλιών ιδεών, αντικειμένων και ιστορικών στιγμών, εντάχθηκε στο ρεπερτόριο του βερολινέζικου θεάτρου (www.schaubuehne.de).

• Με τη στήριξη της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η παράσταση των blitz Guns! Guns! Guns!, με θέμα την κωμικοτραγική εξιστόρηση της βίας στον 20ό αιώνα, παίχτηκε στο παρισινό Théâtre de la Ville τον Ιούνιο του 2012, στο πλαίσιο του 3ου φεστιβάλ «Εργοτάξια της Ευρώπης» (www.theatredelaville-paris.com).

• Δον Κιχώτης ήταν ο τίτλος της πιο πρόσφατης παράστασης των blitz. Επρόκειτο για έναν ελεύθερο στοχασμό πάνω στους θεματικούς πυρήνες του εμβληματικού μυθιστορήματος του Θερβάντες. Παρουσιάστηκε στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2012.

• Η Αγγελική Παπούλια και ο Χρήστος Πασσαλής συμπρωταγωνίστησαν στον Κυνόδοντα του Γιώργου Λάνθιμου, ταινία υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2011.

• Αμέσως μετά τις παραστάσεις στη Στέγη, το Late Night θα περιοδεύσει σε γαλλικές πόλεις, αρχής γενομένης από το Μπορντώ (στο θέατρο La manufacture και στο πλαίσιο του φεστιβάλ Nov’Art). Σκηνοθεσία: blitz theatre group Δραματουργία: blitz theatre group, Nίκος Φλέσσας Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας Μουσική επιμέλεια: blitz theatre group, Γιώργος Κωνσταντινίδης Επιμέλεια κίνησης: Γιάννης Νικολαϊδης Σκηνικά: Έφη Μπίρμπα Κοστούμια: Βασιλεία Ροζάνα Make up: Εύη Ζαφειροπούλου Eπιμέλεια μαλλιών: Xρόνης Τζήμος Βοηθός σκηνοθέτη: Κική Ρίζου Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Χρήστος Πασσαλής, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη Κατασκευή ανδρικών κοστουμιών: Γιάννης Φαράντος Κατασκευή ανδρικών πουκαμίσων: Γεράσιμος Πετράτος Κατασκευή γυναικείων κοστουμιών: Ελένη Κομνηνού Κατασκευή ανδρικών παπουτσιών: Ουρανία Ψεβεδούρου Κατασκευή γυναικείων παπουτσιών: Στέλιος Καραγιάννης

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και blitz theatre group

Ευχαριστίες: Θάλεια Ιωαννίδου, Ιωάννα Πορτόλου, Κίνηση Μαβίλη, DrogATek / Erasers, Μαριλένα Ορφανού, Θεοδώρα Χριστοπούλου, Ραλλού Ρουμελιώτη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Γαϊτανίδης

Παραστάσεις καθημερινά, εκτός Δευτέρας & Τρίτης

Αμέσως μετά τις παραστάσεις στη Στέγη, το Late Night θα περιοδεύσει στη Γαλλία: 26 & 27 Νοεμβρίου 2012 – Festival Nov’art, La Manufacture Atlantique de Bordeaux 30 Νοεμβρίου & 1 Δεκεμβρίου 2012 – La Manufacture de Nancy 4 & 5 Δεκεμβρίου 2012 – Festival Scènes d’Europe, La Comédie de Reims 19 Ιανουαρίου 2013 – Festival Les Vagamondes, La Filature, Mulhouse 

Τιμές εισιτηρίων:
18 € | Μειωμ. 10 €

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: