Ημερομηνία δημοσίευσης: 28/11/2012 (ΑΥΓΗ)
Ακρίτας των γραμμάτων μας ο Μίμης Σουλιώτης πέθανε χθες έπειτα από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο και κηδεύεται αύριο το μεσημέρι στη Φλώρινα, όπου επέλεξε να ζήσει, να δημιουργήσει και να δράσει πολιτιστικά. Γεννημένος στην Αθήνα το 1949, σπούδασε φιλολογία στη Θεσσαλονίκη, έκανε μεταπτυχιακά στη Βουδαπέστη και υποστήριξε το διδακτορικό του για τον Καβάφη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Εγκαταστάθηκε στη Φλώρινα, τόπο καταγωγής της συζύγου του.
Μαζί με τους Δημήτρη Καλοκύρη, Πάνο Θεοδωρίδη, Αλεξάνδρα Δεληγιώργη και με τη συμπαράσταση του καθηγητή του ΑΠΘ και μέντορά του Γ.Π. Σαββίδη, συνέβαλε στη δημιουργία του περιοδικού «Τραμ» το 1971. Λάτρης του Καβάφη, είχε ιδρύσει το «Βαλκανικό Άσυλο Ποίησης στις Πρέσπες». Δίδαξε νεοελληνική λογοτεχνία στο Παιδαγωγικό Τμήμα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και πρόσφατα (2010) στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Το πιο ιδιάζον χαρακτηριστικό της ποίησής του, από τις πρώτες ακόμα εκδόσεις του (Σβούρα, 1972, Ποιήματα εν Παρόδω, 1974, Αβγά μάταια, 1998) ως την τελευταία (Κύπρον, ιν ντηντ: περιηγητικές αρπαχτές σε στίχους, 2011), είναι η οξύτατη παρωδία προσώπων, ηθών και φαινομένων της σύγχρονης ελληνικής δημόσιας ζωής, προπάντων του πανεπιστημιακού χώρου αλλά και του κύκλου των λογοτεχνών και των διανοουμένων. Η ειρωνική και παιγνιώδης οπτική του είναι εμφανής και σε πολλά από τα σχόλια και μελετήματά του. Είχε εκδώσει επίσης τις ποιητικές συλλογές: «Βαθιά επιφάνεια», «Περί ποιητικής», «Υγρά», «Ήλιος στην Σκοτία», «Παλιές ηλικίες». Στα μη ποιητικά του έργα περιλαμβάνονται τα: «58 σχόλια στον Καβάφη», «Οχτώ παραμύθια της Φλώρινας», «Φλώρινα, μια πόλη στη λογοτεχνία», «Αλφαβητάριο για την ποίηση», «Σκόρπια».
Ήταν ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Συγγραφέων Δυτικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Συγγραφέων, η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.