Κύμα Συμπαράστασης στο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Mesologgi_photo

15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 12η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας Camera Zizanio Πύργος, 1-8 Δεκεμβρίου 2012

Το Κύμα Συμπαράστασης στο Φεστιβάλ Ολυμπίας

Πύργος, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Ασυγκράτητο είναι το κύμα συμπαράστασης στο Φεστιβάλ Ολυμπίας αμέσως μετά την συνέντευξη τύπου της Τρίτης 4 Δεκεμβρίου για την αιφνίδια ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την εμπλοκή της χρηματοδότησής του μαζί με το αίτημα εξασφάλισης των αναγκαίων και ικανών πόρων για την ομαλή ολοκλήρωση του Φεστιβάλ.

Συγκινητικό είναι το ενδιαφέρον χιλιάδων υποστηρικτών που στέκονται στο πλευρό του φεστιβάλ εκφράζοντας με κάθε τρόπο την συμπαράστασή τους, απαιτώντας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να κινηθούν γρήγορα οι απαιτούμενες διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ Ολυμπίας απρόσκοπτα και να μην εκτεθεί στους χιλιάδες επισκέπτες του. Για την υπεράσπιση του Φεστιβάλ Ολυμπίας συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 700 υπογραφές από το απόγευμα της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου και μέσα σε λίγες ώρες από σκηνοθέτες, ηθοποιούς, παραγωγούς ταινιών, εκπροσώπους άλλων κινηματογραφικών φεστιβάλ της Ελλάδας, καθώς και εκπροσώπους φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά και νέους από το εξωτερικό, φοιτητές που έχουν εκπαιδευτεί στην Camera Zizanio τα προηγούμενα χρόνια, μαθητές και φοιτητές που συμμετέχουν στα κινηματογραφικά εργαστήρια του φεστιβάλ, καθώς και από καλλιτέχνες όλων των κινηματογραφικών ιδιοτήτων, εκπαιδευτικούς, μαθητές, φοιτητές, εκπροσώπους διεθνών οργανισμών, δημοσίους υπαλλήλους, επαγγελματίες επιχειρηματίες, συγγραφείς, εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και αυτοδιοικητικών παρατάξεων, bloggers.

Δεκάδες είναι επίσης και άλλα κείμενα διαμαρτυρίας που προέρχονται από ατομικές η συλλογικές πρωτοβουλίες τα οποία έφτασαν στο φεστιβάλ, καθώς και αναρίθμητα κείμενα υποστήριξης στο φεστιβάλ τα οποία έχουν δημοσιευτεί στο Τύπο και έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα δεκάδες αυτά κείμενα υποστήριξης και διαμαρτυρίας.

«Θεατές σε μια πολυπαιγμένη παράσταση» Και τώρα ας μιλήσουμε ξεκάθαρα και ειλικρινά. Για εμάς το φεστιβάλ δεν είναι ένα ανούσιο πανηγυράκι, ούτε χώρος επίδειξης πολιτικής υποκρισίας, αλλά ένα κομμάτι του εαυτού μας. Μέσα από αυτό διαμορφωθήκαμε σαν προσωπικότητες και συμβάλαμε στη διαμόρφωσή του. Γίναμε καλύτεροι άνθρωποι, με πολύ μικρό παράδειγμα τη συναναστροφή μας με άλλος λαούς, εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα να επιδείξουμε ρατσιστικές συμπεριφορές. Είχαμε τη δυνατότητα να δούμε με τα δικά μας μάτια και με τα μάτια άλλων παιδιών και νέων έναν κόσμο διαφορετικό και όμορφα πλασμένο. Έναν κόσμο όπως θα θέλαμε στ’ αλήθεια να είναι. Έχετε δεί αυτόν τον κόσμο; Αν εσείς όχι, εμείς ναι και δεν έχετε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να το στερήσετε από τις επόμενες γενιές. Στην τελική αφού δεν μπορείτε ούτε θέλετε να στηρίξετε τον κόσμο μας, έστω οικονομικά, ας γίνετε κομπάρσοι στις ταινίες μας. Θα είστε πιο χρήσιμοι έτσι! Για το Zizanio News, Έλενα Καντούνη, Βασίλης Πλαστουργός, Νίκος Μπαλάσκας, Γιώτα Βυθούλκα, Νάσια Χατζηλαζαρίδου

Επιστολή των μελών της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του 15ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Εκφράζουμε την από χρόνια εμπιστοσύνη μας στο θεσμό αυτό, που σε σύντομη χρονική διάρκεια κατάφερε να γίνει μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις του είδους της, εξειδικευμένη στην κινηματογραφική τέχνη, που απευθύνεται στους νέους ανθρώπους. Η κινηματογραφική τέχνη όμως απαιτεί οικονομικούς πόρους, που έχουν κατακτηθεί εδώ και δεκαετίες στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, κανένα ευρωπαϊκό κινηματογραφικό Φεστιβάλ δεν δύναται να υπάρξει χωρίς την κρατική οικονομική και θεσμική υποστήριξη. Το Φεστιβάλ που διοργανώνετε αποτελεί ένα από τα εγκυρότερα fora συνάντησης ειδικών στα οπτικοακουστικά μέσα για παιδιά και νέους και αποτελεί έναν προορισμό και ένα θέμα συζήτησης των περισσοτέρων από εμάς. Η διακοπή της υποστήριξης εν μέσω της λειτουργίας του αποτελεί ένα μέγα παράδοξο. Αναρωτιόμαστε λοιπόν, εάν η άρνηση της επιχορήγησης οφείλεται στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα ή στην ελλιπή ενημέρωση των έγκυρων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου. Επιθυμούμε λοιπόν, να υπογραμμίσουμε τη σημασία και την αναγκαιότητα του Φεστιβάλ, που φέρνει ταινίες υψηλής ποιότητας σε ένα κοινό που σε άλλες συνθήκες δε θα είχε τη δυνατότητα να τις δει. Συχνά λέμε ότι τα παιδιά είναι το μέλλον μας. Είμαστε εμείς λοιπόν εκείνοι που πρέπει να εγγυηθούν για τις συνθήκες του μέλλοντός τους. Οι καλές ταινίες είναι το άριστο μέσον για τη διαμόρφωση των ικανοτήτων και της επικοινωνίας των παιδιών στον κόσμο που καλούνται να διαμορφώσουν ως ενήλικες. Επιπλέον, διαπιστώνουμε καθημερινά τη συμβολή του Φεστιβάλ στα παιδιά και στους νέους ανθρώπους του Πύργου και της Περιφέρειάς σας, που μετατρέπεται τις μέρες αυτές σε ένα forum διεθνούς διπλωματίας, σπουδαίας και εύφορης για τη γνωριμία των νέων ανθρώπων. . Το Φεστιβάλ φέρνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο, που γνωρίζοντας και αγαπώντας τον τόπο σας τον προβάλλουν στις χώρες της προέλευσής τους. Οι εικόνες που λαμβάνουμε τόσα χρόνια από τις κάμερες και τις φωτογραφικές μηχανές των παιδιών και των συναδέλφων μας, που επισκέπτονται το Φεστιβάλ, αποτελούν τις γνήσιες και ειλικρινείς διαπιστεύσεις τους από τις ομορφιές και την ζεστασιά του τόπου σας. Θα επιθυμούσαμε λοιπόν, αξιότιμοι κύριοι/ες να επανεξετάσετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας τη δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησης του Φεστιβάλ το συντομότερο δυνατό. Σας καλούμε να δείξετε την προσοχή σας σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στον ιερό τόπο της αρχαίας Ολυμπίας, που έχουμε την τιμή να φιλοξενούμαστε». Ο Πρόεδρος: Bernd Sahlin (Γερμανία) Τα μέλη: Rowena Martinez Ulayan (Ιστανμπούλ), Kathy Loizou (Ηνωμένο Βασίλειο), Martina Lassacher (Αυστρία), Αντώνης Παπαδόπουλος (Ελλάδα).

Επιστολή των μελών της Κριτικής Επιτροπής Ντοκιμαντέρ (Kids & Docs) του 15ου Φεστιβάλ Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου «Τα παιδιά που γεμίζουν τις αίθουσες και τα εργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους πρέπει να συνεχίσουν να χαίρονται γιατί αποτελούν τη μόνη ελπίδα για την κοινωνία μας. Δεν έχουν καμία ευθύνη για την κρίση και η Κεντρική και Περιφερειακή Διοίκηση πρέπει να εξασφαλίσει τη συνέχεια ενός τόσο σημαντικού πολιτιστικού θεσμού που φέρνει παιδιά από όλον τον κόσμο στη χώρα αυτή να γνωρίσουν τον πολιτισμό της και δη στην Ολυμπία , που συμβολίζει ότι έχει προσφέρει η Ελλάδα στον παγκόσμιο πολιτισμό , ενώ ταυτόχρονα δίνει την ευκαιρία σε παιδιά από όλη την Ελλάδα να ταξιδέψουν μέσα από τις ταινίες σε όλο τον κόσμο. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους έχει μεγάλη σημασία παγκοσμίως σε ότι αφορά τον Παιδικό Κινηματογράφο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Είναι δεδομένη η αναγνώρισή του από θεσμούς όπως η ECFA και η CIFEJ όπως και η συνεργασία του με το πρόγραμμα MEDIA της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε απόφαση διακοπής της χρηματοδότησής του θα προξενούσε αλγεινή εντύπωση και θα προκαλούσε έντονη ανησυχία στους ευρωπαίους εταίρους του Φεστιβάλ». Ο Πρόεδρος: Ροβήρος Μανθούλης (Γαλλία) Τα Μέλη: Dr Bashar Abbas (Συρία), Λεωνίδας Βαρδαρός (Ελλάδα), Hicham Kayed (Λίβανος), Gudrun Sommer (Αυστρία).

«The festival encourages creativity of the youngest European generation and inspires professional filmmakers to make films for children. It‘s not easy to stimulate the process of creativity during the financial crisis, but this festival motivates teachers from all over the Europe to continue their devoting work. Thanks to Dimitris Spyrou and Greece government, information about this festival has been spread widely and filmmakers from all over the Europe can meet and exchange their knowledge, get inspired by this beautiful region and unique culture of Greece. Professional filmmakers from all over the Europe, teachers and children are thankful for all the devoting work and efforts put by Greece government while organizing this festival during the hard crisis. We, European filmmakers and teachers, are supporting this beautiful initiative – we are prepared to make new movies, in order to present them in these festivals. We encourage these festivals by coming here, inviting children and distributing the great news about the capital of children cinema – PYRGOS! We kindly ask you to continue these beautiful traditional film festivals and keep on encouraging us to make new films». Inesa Kurklietyte (σκηνοθέτης, Λιθουανία)

«Διάβασα την διαμαρτυρία του διευθυντή του φεστιβάλ κ.Σπύρου. Όσοι άνθρωποι είχαμε την τύχη έστω και μιά φορά να παρακολουθήσουμε από κοντά το φεστιβάλ κινηματογράφου για παιδιά κατανοήσαμε την  μέγιστη σημασία του για την πόλη του Πύργου ,για την ίδια την χώρα, αφού καταφέρνει να κινητοποιήσει  μία πλειάδα παιδιών, να ενεργοποιήσει την φαντασία και δημιουργικότητα τους ,να γίνει πόλος έλξης  και μέτρο ευαισθησίας .Όλοι όσοι πιστεύουμε στην μέγιστη σημασία της παιδικής ηλικίας και δημιουργικότητας βρισκόμαστε στο πλευρό του καλλιτεχνικού διευθυντή ,στο πλευρό όλων σας. Είμαι πάντα στην διάθεσή σας. Με αγάπη». Ιουλίτα Ηλιοπούλου

«Πληροφορηθήκαμε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έχει πάρει απόφαση για τη χρηματοδότηση της φετινής διοργάνωσης η οποία έχει ήδη αρχίσει. Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας, καταδικάζουμε αυτή την ολιγωρία και καλούμε τους υπευθύνους να δώσουν άμεσα τα χρήματα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία αυτού του Μοναδικού Θεσμού». Προκόπης Δάφνος (Διευθυντής Φωτογραφίας) Άννα Πασχαλίδου (Μουσική Παραγωγός)

«Το Φεστιβάλ αντιστέκεται στην κατεύθυνση της υποκουλτούρας που είναι η επικρατέστερη σήμερα στους κύκλους της νεολαίας. Παρουσιάζει τον πολιτισμό, ο οποίος μπορεί να συντροφεύει την πάλη του λαού μας ενάντια στα δυσβάστακτα μέτρα που παίρνονται σε βάρος του, αλλά και στον αγώνα για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια. Άλλωστε οι τέχνες και ο πολιτισμός πρέπει να βρίσκονται στην υπηρεσία των εργατών, των αγροτών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Το Δ.Σ. του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου θεωρεί ότι την αποκλειστική ευθύνη για τα έξοδα του Φεστιβάλ πρέπει να την έχει η κεντρική εξουσία, η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο. Δεν είναι δυνατόν δήμοι ή περιφέρειες να επωμίζονται έξοδα που αφορούν σήμερα στον πολιτισμό, αλλά αύριο στην υγεία, στην παιδεία κλπ. Όμως, δεδομένης της ρύθμισης που είχε γίνει για τα έξοδα του Φεστιβάλ, η Περιφέρεια καλείται άμεσα να εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του». Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου

«Έχοντας συναίσθηση της πολιτιστικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής αξίας του Φεστιβάλ της Ολυμπίας, απαιτούμε:

Να σταματήσει άμεσα ο εμπαιγμός και η υποκρισία της ΠΔΕ και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα. Μέχρι την Παρασκευή 7/12/2012 να γίνει έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο και να παρθεί απόφαση για τη χρηματοδότηση του φεστιβάλ, σύμφωνα με τη δέσμευση.

Ιδιαίτερα σε μια εποχή που καλούμαστε να πληρώσουμε με το μέλλον των παιδιών μας, ανάμεσα σε άλλα, τη στενομυαλιά, τις αγκυλώσεις, τις μεθοδεύσεις και την ανικανότητα των δημόσιων λειτουργών, συνεχίζουμε να δημιουργούμε, να συνεργαζόμαστε και να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε όσους επιχειρούν να απαξιώνουν και να υποβαθμίζουν τις προσπάθειές μας. Όσους νοιάζονται μόνο για οικονομικούς ισολογισμούς και μια διεστραμμένα νοούμενη ανάπτυξη, που συνιστούν την εξαθλίωσή μας. Όσους στέκονται εμπόδιο στο δρόμο μας». Φίλοι της Φύσης, Ελληνικό Δίκτυο για την οικολογία, την κοινωνία, τον πολιτισμό.

«Πάντα πίστευα ότι υπάρχουν παραμύθια που μπορούν να σ΄ αποκοιμίσουν είτε είσαι παιδί είτε όχι, κι άλλα που σε κάνουν να ονειρεύεσαι. Σ’ αυτό το Φεστιβάλ τα παιδιά έχουν τη μοναδική ευκαιρία να τυγχάνουν μιας ευρύτερης πολιτιστικής παιδείας, και να ζουν ένα από τα παραμύθια που σου δίνουν δικαίωμα στο όνειρο. Αυτό είναι κύριοι και κυρίες, το Φεστιβάλ έτσι όπως εγώ το εισπράττω τόσα χρόνια μέσα από την επαφή μου με τα παιδιά: ως οι στιγμές ενός αληθινού παραμυθιού που δίνει στου νέους το δικαίωμα να ελπίζουν, να προσπαθούν, να προσφέρουν, να επιμένουν, να ονειρεύονται. Και πιστεύω βαθιά πως μόνο όταν τα παιδιά κι οι νέοι ονειρεύονται, τότε και μόνο τότε, έχουμε δικαίωμα εμείς οι ενήλικες να μπορούμε να κοιμόμαστε … ήσυχοι». Αγγελική Δαρλάση (Συγγραφέας-θεατρολόγος)

Πραγματικά θλίβομαι για την κατάντια των κρατούντων. Η υποκρισία των «δήθεν» δεν έχει σταματημό. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε κοντά σας, πάντα. Το φεστιβάλ θα μείνει για πολλά χρόνια. Αυτοί θα φύγουν…Δύναμη και κουράγιο!!! Νίκος Πιστεύος, καθηγητής ΕΠΑΛ Άργους

«Απαράδεκτα πράγματα, τι να πω; Ένα από τα καλύτερα φεστιβάλ του κόσμου στο είδος του, και να σας φέρονται σαν να είναι (αυτοί) οι μικροαπατεώνες της γειτονιάς;;; Εύχομαι έστω και τώρα, με μεγάλη καθυστέρηση, να εγκρίνουν το κονδύλι να τακτοποιηθεί το θέμα». Βασίλης Κεσσίσσογλου σκηνοθέτης

Έλεος!!! Με τα συμβόλια… Θανασης Αθανασιάδης κινηματογραφιστής

Κουράγιο φίλοι μου.Απαράδεκτο κατά την διάρκεια του φεστιβάλ να δημιουργείται τέτοιο θέμα και να σας προκαλεί πίκρα και απογοήτευση. Είμαι σίγουρος ότι τελικά όλα θα πανε καλα. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση η κατακραυγή θα είναι γενική τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δεν φαίνονται έτσι στο καλύτερο Ελληνικό φεστιβάλ. Βασίλης Λεοντιάδης παραγωγός

ΚΑΤΩ τα χέρια από το Φεστιβάλ. Κωνσταντίνος Φωτεινάκης ακτιβιστής-οικολόγος

«Εκφράζουμε την βαθύτατη έκπληξή μας για τη μεγάλη και οδυνηρή δοκιμασία την οποία υφίσταται αυτός ο θεσμός και μάλιστα στο μέσον της 15ης διοργάνωσής του. Δεν είναι δυνατόν να μην έχει γίνει κατανοητή από τους τοπικούς παράγοντες η τεράστια σημασία του Φεστιβάλ για τον τόπο και τους ανθρώπους του –ιδίως για τη νεολαία αυτής της πόλης και της περιοχής. Από την πλευρά μας όλοι εμείς που κατανοούμε την  μέγιστη σημασία του για την πόλη του Πύργου και για την ίδια την χώρα, οφείλουμε να στείλουμε την αμέριστη αγάπη και συμπαράστασή μας σε όλους τους ανθρώπους του Φεστιβάλ, που το υπηρετούν τόσα χρόνια με μεράκι και αυταπάρνηση και να δηλώσουμε ότι είμαστε αρωγοί και αλληλέγγυοι στον καλόν αγώνα που δίνουν για τη σωτηρία και τη συνέχισή του. Και μαζί να υψώσουμε τη φωνή μας και να την ενώσουμε με τις φωνές εκατοντάδων άλλων φίλων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητώντας από κάθε αρμόδιο φορέα της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης και από την ίδια την κοινωνία, να πράξει το καθήκον του απέναντι σ’ έναν θεσμό που λαμπρύνει την πόλη και την Ελλάδα. Το Φεστιβάλ δεν ζητάει πολλά, δεν ζητάει τίποτα! Το μόνο που θέλει είναι να αφήσει ένα παράθυρο ανοιχτό στη γνώση, την ελπίδα και τα όνειρα των παιδιών»

Link για το petition υπεράσπισης του φεστιβάλ http://www.ipetitions.com/petition/we-support-the-15th-olympia-international-film/signatures

……………………………………………………………………………………………… Με την παράκληση της αναφοράς Γραφείο Τύπου Βένια Βέργου 6932613948 15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Ρόδου 18, Αθήνα 112 52 http://www.olympiafestival.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.