Athens Film Factory 2012 | Αναλυτικό Πρόγραμμα | 15,16,17.12.2012 |ελεύθερη είσοδος | Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Athens Film Factory 2012

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, θεσπίστηκαν κάνοντας πράξη το σύνθημα: Οι κινηματογραφιστές βραβεύουν τους κινηματογραφιστές. Τρία χρόνια μετά, η ΕΑΚ κάνει ένα βήμα μπροστά, διοργανώνοντας μια σειρά σεμιναρίων κι εργαστηρίων, από τους βραβευμένους «μάστορες» όλων των ειδικοτήτων του κινηματογράφου, με διακριτικό τίτλο Film Factory.

Φιλοδοξία μας, είναι να θεμελιωθεί ένας ακόμη ετήσιος θεσμός, που θα έχει χαρακτήρα εκπαιδευτικό και χρήσιμο όχι μόνο για τους νέους κινηματογραφιστές, αλλά για όσους επιθυμούν να εξερευνήσουν τις πτυχές της οπτικοακουστικής δημιουργίας. Η διοργάνωση αυτή της ΕΑΚ, αποσκοπεί επίσης στην ώσμωση μεταξύ των σπουδαστών καλλιτεχνικών σχολών (σχολές υποκριτικής, κιν/φου, εικαστικών τεχνών, ωδεία, κ.α.).

Σημαντικός αρωγός του εγχειρήματος, είναι η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το γραφείο διασύνδεσης της ΑΣΚΤ, που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Μετά τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, τον Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Nova που είναι ο μέγας χορηγός της ΕΑΚ, εγκαινιάζουμε τη συνεργασία με την ΑΣΚΤ, ευχόμενοι αυτή η σύμπραξη να συμβάλει θετικά και με διάρκεια, στις διαδικασίες της καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Το Film Factory 2012, θα πραγματοποιηθεί στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου 2012 και θα είναι ανοιχτό στο κοινό, καθώς οι διδάσκοντες προσφέρουν το χρόνο και τις γνώσεις τους αφιλοκερδώς.

Πληροφορίες: http://www.hellenicfilmacademy.gr email: info@hellenicfilmacademy.gr & helfiac@gmail.com   

FILM FACTORY 2012 A MERA
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 Αίθουσα Α΄
11:00 “Μεταμφιέσεις-Αλλοιώσεις” / Κατερίνα Βαρθαλίτου
Πώς μακιγιάρεται ένα πρόσωπο για το σινεμά σε αντίστιξη με το μακιγιάζ που χρειάζεται για μια θεατρική παράσταση. Πώς συνεργάζεται ο μακιγιέρ με τον ηθοποιό και το σκηνοθέτη; Πώς συμβάλλει το μακιγιάζ στο χτίσιμο ενός ρόλου; Η Κατερίνα Βαρθαλίτου θα συζητήσει με τη σκηνοθέτη Όλγα Μαλέα γιο τις διάφορες πτυχές του κιν/κού μακιγιάζ.
12:50 Διάλειμμα
13:00 “Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά”/ Αλεξάνδρα Μπουσίου, (α΄ μέρος)
Απευθύνεται σε αρχάριους παραγωγούς που θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της παραγωγής μεγάλου μήκους ταινιών σε διεθνές επίπεδο.
Ανάπτυξη. Χρηματοδότηση! Συμπαραγωγή,  Παραγωγή. Post Production. Αγορές  / Φεστιβάλ (Απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό προς helfiac@gmail.com)
15:00 Διάλειμμα
16:00 “Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά”/ Αλεξάνδρα Μπουσίου, (β΄ μέρος)
17:50 Διάλειμμα
18:00 «Η Παιδική Ηλικία μιας Ταινίας»/ Γιώργος Γκικαπέππας (α΄ μέρος)
Τι μεσολαβεί ανάμεσα στη σύλληψη μιας σκηνής και στην αποτύπωση της στο χάρτη που λέγεται σενάριο. Εφ’ όσον δεν υπάρχουν αυθεντίες και όλα μπορούν  να ανατραπούν, ας δούμε μαζί τί είναι αυτό που κάνει μια σκηνή ξεχωριστή και γιατί. Κι ας δούμε γιατί αυτή η σκηνή είναι πολύτιμη και απαραίτητη, εξίσου αυτόνομη μα και αλληλένδετη με ολόκληρο το στόχο του σεναρίου, που κάθε φορά είναι δικός μας και μοναδικός.
20:00 Τέλος ημέρας
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 Αίθουσα Β΄
12:00 “Acting for camera”/ Όλια Λαζαρίδου, Ηλίας Δημητρίου
Μικρές συμβουλές και τεχνικές για τον ηθοποιό που αντικρίζει για πρώτη φορά την κάμερα, το εργαλείο που διαπερνά την επιδερμίδα, όπως το χαρακτήρισε ο Ηλίας Καζάν Τί πρέπει να προσέξει ο ηθοποιός σε μια οντισιόν, πως θα ερμηνεύσει ένα ρόλο κοιτώντας ένα σημάδι. Το φως, η γωνία λήψης, η φωνή  και το όλο παίξιμο μπροστά στον φακό.
14:00 Διάλειμμα
15:00 “Ο ήχος σε βάθος” / Αρ. Λουζιώτης. Αλ. Σιδηρόπουλος. Κ. Βαρυμποπιώτης
θα δούμε χωριστά όλα τα στοιχεία τα οποία αποτελούν το soundtrack μιας ταινίας. Όπως το φόλευ, τα ηχητικά, το sound design, τις ατμόσφαιρες θα χτίσουμε μαζί, βήμα βήμα, τον ήχο μιας βουβής σκηνής. Και θα δείξουμε διάφορα εργαλεία για τη δημιουργία ήχων.
16:50 Διάλειμμα
17:00 “Ο ήχος του Σκηνικού” / Γιώργος Γεωργίου
Ένα σκηνικό εκτός από τους φυσικούς ήχους που παράγει μπορεί να παίξει και δραματουργικό ρόλο σε μια ταινία. Κάθε τι που υπάρχει  στο σκηνικό επιδέχεται συνειδητής και υποσυνείδητης μετάφρασης. Έχει να κάνει με το στόχο του σκηνογράφου. Οποιοδήποτε αντικείμενο υπάρχει μέσα στο κινηματογραφικό περιβάλλον δίνει έναυσμα στο θεατή για διαφορετικές μεταφράσεις.
19:00 Διάλειμμα
19:30 “Διεύθυνση Φωτογραφίας Οδηγίες Χρήσης”, Γιώργος Αργυροηλιόπουλος
Μέσα από οπτικά παραδείγματα και συζήτηση θα εξερευνήσουμε πέντε θεμελιώδη ερωτήματα:
Α. Τι δουλειά κάνει ο Διευθυντής Φωτογραφίας;
Β. Τεχνικός ή καλλιτέχνης; (το μυστηριώδες 5%)
Γ. Τεχνολογία ή έμπνευση; (το εργαλείο κάνει τον μάστορα;)
Δ. Προετοιμασία ή ένστικτο (πέτυχε ή έτυχε;).
Ε. Η σχετικότητα του χρόνου (το μάτι είναι φοβερό, το χέρι ευλογημένο).
21:30 Τέλος ημέρας
FILM FACTORY 2012 B C MERA
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012 Αίθουσα Α΄
12:00 «Η Παιδική Ηλικία μιας Ταινίας»/ Γιώργος Γκικαπέππας
(β’ μέρος)
14:00   Διάλειμμα
15:00 «Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά»/ Αλεξάνδρα Μπουσίου, (γ΄ μέρος)
16:50   Διάλειμμα
17:00 «Από την ιδέα στην παραγωγή και στη διεθνή αγορά» / Αλεξάνδρα Μπουσίου, (δ΄ μέρος)
19:00   Τέλος ημέρας
Athens Film Factory 2012 SYNTELESTES 2
Athens Film Factory 2012 SYNTELESTES 1
Κυριακή 16 Δεκέμβρη 2012 Αίθουσα Β΄
12:00 «Κινηματογραφική γλώσσα και Ντοκιμαντέρ»/ Χρήστος Καρακέπελης
Η σχέση της κινηματογραφικής γλώσσας στο σύγχρονο ντοκιμαντέρ και η ολοένα πιο αμφίδρομη ροή υλικού, ύφους και μεθόδων από το ντοκιμαντέρ στη μυθοπλασία
14:00   Διάλειμμα
15:00  “Από το θέμα στη γέννηση ενός βλέμματος” /  Χρήστος Καρακέπελης
Πώς ένα θέμα μπορεί να αποτελέσει τη βάση ενός ντοκιμαντέρ και κυρίως πώς περνάμε από το θέμα στη γέννηση ενός βλέμματος Οι συμμετέχοντες καλούνται να φέρουν ης δικές τους ιδέες και προτάσεις, με στόχο να επιλέξουμε κάποιες από αυτές πάνω σης οποίες μπορεί να γίνει μια συζήτηση για το βλέμμα και τον τρόπο υλοποίησης τους.,
16:50   Διάλειμμα
17:00   “Αυτοσχεδιασμός και Ρεαλισμός” / Γιάννης Οικονομίδης
Ο Γιάννης Οικονομίδης θα μιλήσει για τον τρόπο που αναζητάει το ρεαλιστικό, το φυσικό, το “αληθινό” κάνοντας εξαιρετικά μακροχρόνιες πρόβες με τους ηθοποιούς του, όπου οι αυτοσχεδιασμοί και η δουλειά πάνω στην γλώσσα καταλήγουν να διαλύσουν το σενάριο και να το ξανασυνθέσουν εξ αρχής
19:00   Διάλειμμα
19:30 «Μουσική για κινηματογράφο»/ Γιάννος Αιόλου
Το πρώτο μέρος θα κάνουμε μια γρήγορη ιστορική αναδρομή μιλώντας για συνθέτες- σταθμούς στο scoring ταινιών γιο μουσικές σχολές και τρόπους scoring Στο δεύτερο μέρος, θα μιλήσουμε για το πώς αντιμετωπίστηκε το scoring της ταινίας ΤΟ ΤΑΝΓΚΟ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΤΈΝΝΩΝ» και οι ιδιαιτερότητες του
21:30   Τέλος ημέρας 
Δευτέρα 17 Δεκέμβρη 2012 Αίθουσα Α΄
13:00 Ο Χαρακτήρας»/ Αντώνης Καφετζόπουλος, (α΄ μέρος)
Mια σειρά οπό ιδέες για το χαρακτήρα σαν ελάχιστο δομικό συστατικό στις αφηγηματικές τέχνες. Προτάσεις και υποθέσεις εργασίας για σεναριογράφους, σκηνοθέτες και ηθοποιούς. (Απαιτείται να σταλεί αίτηση συμμετοχής και βιογραφικό προς helfiac@gmail.com)
15:00 Διάλειμμα
15:30 Ο Χαρακτήρας»/ Αντώνης Καφετζόπουλος, (β’ μέρος)
17:30 Τέλος ημέρας
  

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.