Επιστολή – Απάντηση Δημήτρη Εϊπίδη προς Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

Dimitri Eipides

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ http://www.filmfestival.gr Δημήτρης Εϊπίδης Διευθυντής τηλ. 2310 378400, 210-8706000 fax: 2310-285759, 210-6448143 director@filmfestival.gr

Ποιος φοβάται την πολυφωνία; | Ανακοίνωση Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την μη απονομή βραβείου στο 53ο ΦΚΘ

Αγαπητοί φίλοι,

ΕΙΚΟΝΕΣ TOy 21ου AIQNA ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Θεσσαλονίκη, 20 Δεκεμβρίου 2012 Αρ. Πρωτ.: θ/ 630/20.12.2012 Προς -Πρόεδρο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Πατησίων 65 & Ιουλιανού, Αθήνα Κοινοποίηση – εκπροσώπους του Τύπου Σε απάντηση της επιστολής σας προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Φεστιβάλ, σας βεβαιώ ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σαφώς αναγνωρίζει τη συμβολή των Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου στη διεθνοποίηση και την ανάπτυξη του θεσμού. Επιτρέψτε μου ωστόσο να σας υπενθυμίσω ότι τα παράλληλα βραβεία τόσο της δικής σας Ένωσης όσο και άλλων ελληνικών ενώσεων και σωματείων του ελληνικού κινηματογραφικού τομέα, μέχρι το 2004 ανακοινώνονταν σε ειδική τελετή στην Αποθήκη Γ’ το πρωί της Τελετής Λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2004, στην Τελετή Λήξης του 45ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου, του πρώτου στο οποίο η ΠΕΚΚ και άλλα σωματεία ανακοίνωσαν και απένειμαν τα βραβεία τους στην Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, η ΠΕΚΚ υποστήριξε από τη σκηνή του Ολύμπιον ότι «στη φετινή ελληνική κινηματογραφική παραγωγή αντανακλάται ξεκάθαρα, για ακόμη μία φορά, η γενικότερη έλλειψη παιδείας στην πολιτιστική πραγματικότητα της χώρας μας. Στο τοπίο ενός διεθνούς φεστιβάλ, όλα αυτά μεγεθύνονται, καθώς η σύγκριση με αντίστοιχες ξένες παραγωγές είναι απογοητευτική…». Στη διάρκεια της ίδιας τελετής, το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου για τον ελληνικό κινηματογράφο 2004 απονεμήθηκε στην ταινία «Delivery» του Νίκου Παναγιωτόπουλου. «Ευτυχώς που υπάρχει και η Διεθνής Ομοσπονδία και παίρνουμε κανένα βραβείο, γιατί ορισμένοι έχουν ανεβάσει τον πήχυ πολύ ψηλά και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Πάντως, θεωρώ ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται το βήμα του Φεστιβάλ από την ΠΕΚΚ για να δυσφημείται το ελληνικό σινεμά», δήλωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Το 2011, στην Τελετή Λήξης του 52ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η ΠΕΚΚ απονέμοντας τα βραβεία της από σκηνής Ολύμπιον, δηλώνει στο πλαίσιο μιας μακροσκελούς ομιλίας: «Όλοι όσοι προτείναμε και υπηρετήσαμε το όραμα της διεθνοποίησης του θεσμού, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το ακριβό τίμημα που δεν είναι άλλο από τον ουσιαστικό αφελληνισμό της εκδήλωσης η οποία ξεκίνησε ως γιορτή και καθρέφτης της ελληνικής παραγωγής. Σε πείσμα της κρατικής αδιαφορίας, των λαθεμένων επιλογών και των κάθε λογής ευθυνών, η ΠΕΚΚ βραβεύει μια ελληνική ταινία (και) φέτος, ως δείγμα της υποστήριξης της στον ελληνικό κινηματογράφο που εκπέμπει σήμα κινδύνου, ελπίζοντας ν’ αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελεί και τα επόμενα χρόνια την πρωτεύουσα των ελληνικών ταινιών και το γόνιμο σημείο της συνάντησης του με το διεθνές περιβάλλον». Επιπλέον, η ομιλία αναφέρεται στη «μέτρια έναρξη, μέτρια λήξη του Φεστιβάλ» και στο «εγχώριο σινεμά που υπάρχει υπό συνθήκες ακήρυχτου πολέμου, μ’ ορατό αποτέλεσμα την επίθεση του σκηνοθέτη Κ. Γιάνναρη εναντίον του σεναριογράφου Αλ. Κακαβά και τον διευθυντή του φεστιβάλ σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου».

Όλα αυτά τα «εσωτερικής κατανάλωσης» σχόλια, τα οποία με εσωστρέφεια προβάλλουν τις θέσεις του σωματείου σας, και μάλιστα σε μια ιδιαιτέρως μακροσκελή ομιλία, προκάλεσαν έντονη δυσφορία στους διεθνείς καλεσμένους -συντελεστές των ταινιών, διεθνείς διανομείς και εκπροσώπους διεθνών ΜΜΕ- οι οποίοι αποτελούσαν το μισό κοινό της αίθουσας και ουδόλως ενδιαφέρονταν για το περιεχόμενο τους. Αναρωτιέμαι αν έτσι αντιλαμβάνεστε την παρουσία σας στη «γιορτή της λήξης», όπως την αποκαλείτε στην επιστολή σας. Ποτέ το Φεστιβάλ δεν απέκλεισε την πολυφωνία από τις εκδηλώσεις του. Προσωπικά σέβομαι βαθειά το δικαίωμα όλων στη πολυφωνία και προασπίζομαι με πάθος την ύπαρξη και έκφραση διαφορετικών απόψεων – το έχω άλλωστε αποδείξει με το έργο ολόκληρης της ζωής μου. Όμως, όπως εσείς προασπίζεστε τα ΜΜΕ στα οποία εργάζεστε, παρακαλώ να σεβαστείτε τη δική μου υποχρέωση να προασπίζομαι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και την εικόνα του – η Τελετή Λήξης είναι καθοριστική αυτής της εικόνας. Το Φεστιβάλ είναι η πλέον καταξιωμένη διεθνής εκδήλωση για τον κινηματογράφο στη χώρα μας, η οποία τα τελευταία χρόνια βάλλεται ποικιλοτρόπως. Δεν θα επιτρέψω η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ να γίνεται πεδίο προβολής προσωπικών εμπαθειών, πλήποντας τόσο το κύρος του Οργανισμού όσο και την ίδια τη χώρα μας. Για τους παραπάνω λόγους, το Φεστιβάλ φέτος πρότεινε να σας παραχωρήσει έναν άλλο χώρο του για να απονείμετε τα βραβεία σας στο πλαίσιο του, όπως γινόταν μέχρι το 2004. Εσείς αρνηθήκατε αυτή την πρόταση εμμένοντας στην απονομή των βραβείων σας κατά τη διάρκεια της Τελετής Λήξης. Και, ως αποτέλεσμα, «τιμωρήσατε» τον ελληνικό κινηματογράφο που με τόση θέρμη υποστηρίζετε, μη απονέμοντας κανένα βραβείο. Εμείς επανερχόμαστε στην πρόταση μας να σας παραχωρήσουμε έναν χώρο του Φεστιβάλ για την απονομή των βραβείων σας και σας την απευθύνουμε εκ νέου για την επόμενη διοργάνωση, με την ευχή να την αποδεχτείτε αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα την υποστήριξη σας στον ελληνικό κινηματογράφο. Θεωρώ ότι διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονότα, όπως είναι η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, οφείλουμε να τα αξιοποιούμε προς όφελος της χώρας μας, ώστε οι ξένοι προσκεκλημένοι που τα παρακολουθούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του θεσμού και της χώρας μας στο εξωτερικό, και σας καλώ να μας συνδράμετε σε αυτή την προσπάθεια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.