Ξεκινάει και στην Αθήνα ο πόλεμος Google – εκδοτών που μαίνεται στην Ευρώπη;

GOOGLE VS NEWSPAPERS

Ημερομηνία δημοσίευσης: 23/12/2012 (Η ΑΥΓΗ)

Στην Αθήνα μεταφέρεται ο πόλεμος που μαίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη μεταξύ εκδοτών και δημοσιογράφων από τη μία πλευρά και της Google από την άλλη, με επίδικο, συγγενικά δικαιώματα που διεκδικούν οι εκδότες από την πολυεθνική. Όπως υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι εκδότες, έχουν διαφυγόντα έσοδα από την ανάπτυξη του Internet και την αθρόα αναπαραγωγή του περιεχομένου των εφημερίδων τους που γίνεται δωρεάν.

Ιδίως η Google, η μηχανή αναζήτησης, αποκομίζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από διαφήμιση, από τα links που παρέχει σε ιστοσελίδες. Οι Ευρωπαίοι εκδότες διεκδικούν από την Google την καταβολή ενός τέλους στις εκδοτικές επιχειρήσεις, όταν χρησιμοποιεί ολόκληρο άρθρο ή ρεπορτάζ από το διαδικτυακό περιεχόμενο των εκδόσεών τους ή ακόμη και ένα μικρό απόσπασμα δίπλα από το link.

Ήδη η Google κατέληξε σε συμφωνία με τους εκδότες γαλλόφωνων εφημερίδων του Βελγίου. Με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν ότι αναστέλλουν τις νομικές διαδικασίες που ξεκίνησαν από το 2006, προκειμένου να συνεργαστούν εποικοδομητικά. Οι Βέλγοι κατέθεσαν αγωγή εναντίον της Google ζητώντας ποσοστά από τα κέρδη που αποκομίζει από το δικό τους περιεχόμενο, την οποία κέρδισαν. Η Google πέρασε στην αντεπίθεση και μπλοκάρισε τις εφημερίδες από τα αποτελέσματα της αναζήτησης, αλλά στη συνέχεια τις απελευθέρωσε και πάλι.

Γαλλία και Γερμανία βρίσκονται προ του να εισαγάγουν νομοθεσία για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα του περιεχομένου των εφημερίδων στο internet, ενώ εναντίον της Google έχουν προσφύγει και Ιταλοί, Ελβετοί, Πορτογάλοι εκδότες.

Στην Ελλάδα την πρώτη «επίθεση» κατά της Google έκαναν αυτή την εβδομάδα «Τα Νέα» – οι εκδότες συλλογικά βρίσκονται εκτός ευρωπαϊκής συζήτησης για το θέμα. Με δημοσίευμά τους αναφέρονται όχι στην κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά στην αποφυγή φόρου. Σύμφωνα με «Τα Νέα», η Google, αξιοποιώντας τα «κενά» που αφήνει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, πληρώνει ελάχιστο φόρο σε σχέση με τα έσοδά της από τις διαφημίσεις.

GOOGLE VS NEWSPAPERS 1

Εκδότες Vs Google: Ο πόλεμος κλιμακώνεται

Μετά τους γερμανούς και τους γάλλους και οι ιταλοί ιδιοκτήτες εφημερίδων και περιοδικών συντάσσονται στη διεκδίκηση να πληρώνει ο ιντερνετικός γίγαντας πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να εντάσσει το περιεχόμενό τους στη μηχανή αναζήτησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Νατάσα Μπαστέα  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ (ΤΑ ΝΕΑ): Σάββατο 03 Νοεμβρίου 2012

Η Google έγινε ισχυρή και πλούσια «πουλώντας» μια απλή ιδέα: τα links που παρέχει προς άλλες ιστοσελίδες αξίζουν πολλά χρήματα, ώστε τα εκατομμύρια των διαφημιζόμενων είναι πρόθυμοι να πληρώσουν στην εταιρεία δισεκατομμύρια δολάρια γι’ αυτά. Τώρα, μεγάλοι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών στην Ευρώπη διεκδικούν ένα μέρος των κερδών, αφού η Google στηρίζεται στο δικό τους περιεχόμενο. Τα ευρωπαϊκά έντυπα συντονίζουν την άμυνά τους απέναντι στον αμερικανικό κολοσσό. Μετά τους γερμανούς και τους γάλλους και οι ιταλοί εκδότες συντάσσονται στη διεκδίκηση να πληρώσει ο ιντερνετικός γίγαντας πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να εντάσσει το περιεχόμενό τους στη μηχανή αναζήτησης. Μάλιστα εκπρόσωποι των Ενώσεων Τύπου από τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη και έκαναν έκκληση στις κυβερνήσεις και στα Κοινοβούλια των χωρών τους να προωθήσουν σχετική νομοθεσία. Στόχος «η δημιουργία ίσων οικονομικών σχέσεων μεταξύ εκείνων που έχουν τα δικαιώματα άρθρων και ρεπορτάζ που περιέχουν πρωτογενείς πληροφορίες και των εταιρειών τεχνολογίας».

«Η μεγάλη ελευθερία της κυκλοφορίας των ιδεών στο Ιντερνετ είναι προς όφελος όλων», λέει ο Κάρλο Περόνι, αντιπρόεδρος της Ενωσης Ευρωπαίων Διευθυντών Εφημερίδων (ENPA). «Είναι όμως και προς το συμφέρον της Google να καταλήξει σε συμφωνία με τους διευθυντές προκειμένου να συνεχισθεί η χρηματοδότηση μιας ειδησεογραφίας υψηλής ποιότητας». Οι εκδότες προτείνουν στις κυβερνήσεις τους τη δημιουργία ενός συγγενικού δικαιώματος που θα αφορά την εκτέλεση των λειτουργιών των μηχανών αναζήτησης. Η Google, συγκεκριμένα, θα πρέπει να καταβάλλει ένα τέλος στις εκδοτικές επιχειρήσεις όταν χρησιμοποιεί ολόκληρο άρθρο ή ρεπορτάζ από το διαδικτυακό περιεχόμενο των εκδόσεών τους ή ακόμη και ένα μικρό απόσπασμα δίπλα από το link. Ομως η Google μέχρι στιγμής αντιστέκεται πεισματικά. Καθώς αντιμετωπίζει ήδη πιθανές κυρώσεις λόγω της νομοθεσίας αντιτράστ και τις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το να πληρώσει ένα ποσό για τα links θα απειλήσει «την ίδια την ύπαρξή» της. Και προειδοποίησε ότι η απαίτηση για πληρωμή μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ. Σε ένα «έγγραφο πρόθεσης» που έστειλε η διοίκηση της εταιρείας στη γαλλική κυβέρνηση ανέφερε ότι εάν αναγκαστεί να πληρώσει «θα καταλήξει να αφαιρέσει από τη μηχανή αναζήτησης τις γαλλικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες» – γνωρίζοντας ότι το 30%-40% της κίνησης στα γαλλικά sites προέρχεται από τα links της Google. Και υπενθύμισε ότι «κατευθύνουμε στις ιντερνετικές εκδόσεις των εφημερίδων περίπου 4 δισεκατομμύρια «κλικ» τον μήνα». Η Google υποστηρίζει ότι τέτοιοι νόμοι υπονομεύουν τη δέσμευσή της προς ένα «ανοιχτό Ιντερνετ» καθώς και την ελεύθερη διακίνηση της πληροφόρησης. Θεωρεί όμως επίσης ότι με μια τέτοια εξέλιξη θα αντιστραφεί το βασικό επιχειρηματικό της μοντέλο. Το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων εσόδων, ύψους 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της εταιρείας προέρχεται από την πώληση «links με σπόνσορες», τα οποία εμφανίζονται δίπλα στα αποτελέσματα της ελεύθερης αναζήτησης. Η Google επίσης πωλεί διαφημίσεις εκ μέρους άλλων συνεταίρων της, όπως ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, και μοιράζεται μαζί τους τα έσοδα.

Τα smartphones. Οι ευρωπαίοι εκδότες υποστηρίζουν ότι η δική τους ύπαρξη είναι ακόμη πιο επισφαλής, εκτός και εάν μπορέσουν να επιτύχουν την εισροή χρημάτων από τις ιστοσελίδες τους και άλλα ψηφιακά προϊόντα, όπως οι εφαρμογές για τα κινητά. Παρότι τα διαφημιστικά έσοδα της Google συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν συμβαίνει το ίδιο με πολλές ιντερνετικές εκδόσεις ευρωπαϊκών εφημερίδων. Πάντως ο Κριστόφ Κιζ, επικεφαλής των δημοσίων σχέσεων του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Αξελ Σπρίνγκερ, δήλωσε ότι το ποσό που θα ζητηθεί από την Google «δεν θα είναι απαγορευτικό». Οπως είπε χαρακτηριστικά, «οι εκδότες δεν θέλουν να εμποδίσουν την μετάδοση των άρθρων τους, ίσα-ίσα θέλουν να αναπτυχθεί. Το μόνο που θέλουμε είναι να σταματήσει η συλλογή τους με μηδενικό κόστος».

Αφορά και την Ελλάδα Το θέμα αφορά και την Ελλάδα: η υπηρεσία Google News προβάλλει ειδήσεις τις οποίες αντλεί από ελληνικές εφημερίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης, χωρίς να τους καταβάλλει δικαιώματα. Η Google, ωστόσο, επιμένει ότι οποιαδήποτε μεταβολή του ισχύοντος καθεστώτος θα αποβεί εις βάρος όλων: «Ο νόμος που προτάθηκε στη Γερμανία είναι βλαπτικός για το Ιντερνετ, τους καταναλωτές και τους εκδότες. Οδηγεί σε απώλεια πρόσβασης στην πληροφόρηση και περιορίζει την καινοτομία, η οποία είναι κλειδί για τους εκδότες στην προσπάθειά τους να βρουν νέα ακροατήρια και ευκαιρίες εσόδων στο Ιντερνετ. Αν ισχύσει, θα είναι διαθέσιμες λιγότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Επίσης, το περιεχόμενο των εκδοτών θα είναι πολύ λιγότερο ανιχνεύσιμο, γεγονός που πιθανώς θα οδηγήσει σε μείωση της κυκλοφορίας στους ιστοτόπους τους», δήλωσε στα «ΝΕΑ» ανώτερο στέλεχος της Google. http://www.tanea.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.