ΑΣΤΡΟΦΕΓΓΙΑ (1980) του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος | 26 Επεισόδια | ΠΡΟΒΟΛΗ ΨΗΦΙΑΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ- CAMERA STYLO ONLINE

ASTROFEGIA_ARIS_RETSOS
Το μυθιστόρημα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο «Αστροφεγγιά» έγινε ευρύτερα γνωστό, όταν παρουσιάστηκε από την τηλεόραση με τη μορφή τηλεοπτικής σειράς. Περιγράφεται η ιστορική συγκυρία μέσα στην οποία θα παρακολουθήσουμε τους πρωταγωνιστές και θα «ζήσουμε» μαζί τους. Το τέλος λοιπόν του Α Παγκόσμιου Πολέμου βρίσκει στην Αθήνα την οικογένεια του ΑΓΓΕΛΟΥ, αλλά και τον ίδιο, να προσπαθούν μέσα στην ανέχειά τους να χτίσουν τα όνειρά τους για ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα, μια παρέα νεαρών παιδιών, φίλων του ΑΓΓΕΛΟΥ, προσπαθούν να παρασύρουν το «σοφό» φίλο τους στο γλέντι για το τέλος του πολέμου, αφήνοντας πίσω τους προβληματισμούς του, που ποτέ δεν τους άγγιξαν.
Το μυθιστόρημα του Ι. Μ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ με τίτλο «Αστροφεγγιά» έγινε ευρύτερα γνωστό, αφού προβλήθηκε στην Κρατική Τηλεόραση. Η λήξη του Α Παγκοσμίου Πολέμου είναι πια γεγονός. Η νεαρή παρέα του ΑΓΓΕΛΟΥ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ) συγκεντρώνεται στο σπίτι του ΝΙΚΟΥ ΣΤΕΡΓΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ) για να γιορτάσει την Ανακωχή. Παράλληλα, παρουσιάζεται και η άθλια οικονομική κατάσταση της οικογένειας του ΑΓΓΕΛΟΥ, η οποία έχει χάσει κάθε ελπίδα και βιώνει τον απόλυτο πόνο μετά την απώλεια δύο παιδιών. Μοναδική παρηγοριά ο ΑΓΓΕΛΟΣ.
O αφηγητής μιλάει για την πολιτική κατάσταση της ΕΛΛΑΔΑΣ μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρακολουθούμε τον προβληματισμό των ηρώων για το μέλλον της χώρας. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ συνομιλεί με τη μητέρα του για τη φτώχεια και την ανεργία. Ο ΓΙΑΝΝΟΥΖΗΣ και ο ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ σχολιάζουν στο καφενείο τα πολιτικά δρώμενα. Η ΤΖΕΝΗ και ο ΝΙΚΟΣ συζητούν την τύχη των φίλων τους μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ συζητά με τον ΝΙΚΟ και τη ΔΑΦΝΗ για το μέλλον της χώρας και την πιθανότητα επιστράτευσης.
Μέσα από την καθημερινή ζωή των ηρώων, διαφαίνονται τα χαρακτηριστικά της εποχής, τα κοινωνικά πρότυπα και περιγράφονται τα ιστορικά γεγονότα του 1919. Η ΜΑΡΘΑ συζητά με τον κύριο ΠΑΠΑΔΗΜΑ για τις δυσκολίες του ΘΑΝΟΥ, τα οικονομικά, την ειρήνη και τις επερχόμενες εκλογές. Στο καφενείο ο ΘΑΝΟΣ συζητά με τον ΜΙΧΑΛΗ, ο ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ είναι καχύποπτος με έναν άγνωστο συνομιλητή του, δίνοντας έτσι το στίγμα των καιρών. Η νεολαία συνεχίζει την ανέμελη ζωή. Ο στρατός μπαίνει στη ΣΜΥΡΝΗ. Διάχυτος είναι ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία.
Η αγωνία για το μέλλον, οι πολιτικές εξελίξεις και η διάχυτη αβεβαιότητα δεν έχουν ακόμα αγγίξει την ανέμελη ζωή της νεανικής παρέας που συζητά για τα μαθήματα και το μέλλον προγραμματίζοντας εκδρομές και πάρτι. Τα οικονομικά προβλήματα και η ανεργία μοιάζουν περιστασιακά και το κλίμα είναι εύθυμο. Ο ΑΛΕΚΟΣ ενημερώνεται για την απελπιστική τους οικονομική κατάσταση και πείθεται να ζητήσει δανεικά από τον ΝΙΚΟ ενώ ταυτόχρονα ζητά από τον ΠΑΣΠΑΤΗ να του βρει κάποια συμπληρωματική δουλειά. Ο αφηγητής αναφέρεται στη Συνθήκη των ΒΕΡΣΑΛΙΩΝ, την παρέλαση των ελληνικών στρατευμάτων στο ΠΑΡΙΣΙ και τις επιχειρήσεις στη ΣΜΥΡΝΗ.
Ο ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΡΓΗΣ φιλοξενεί την παρέα στο κτήμα του. Τα παιδιά συζητούν και κάνουν σχέδια για το μέλλον. Ορκίζονται αιώνια φιλία χορεύοντας γύρω από τη φωτιά. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, όντας ερωτευμένος με τη ΔΑΦΝΗ, βυθίζεται στις σκέψεις του, μελαγχολεί και έχει τάσεις φυγής. Αργότερα, στο σπίτι του ΠΑΣΠΑΤΗ, συζητούν για τη ΔΑΦΝΗ και τη σχέση της με τον ΣΤΕΡΓΙΟ. Η συζήτηση διακόπτεται από τον επίμονο βήχα του ΠΑΣΠΑΤΗ. Στη συνέχεια, ο ΑΓΓΕΛΟΣ συζητάει με τη μητέρα του, η οποία τον προτρέπει να συναντήσει τον ΠΑΠΑΔΗΜΑ που δεσμεύτηκε να τον διορίσει. Εκείνος της υπόσχεται ότι θα το κάνει. Παράλληλα, παρουσιάζονται ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την ΑΘΗΝΑ και το μικρασιατικό μέτωπο όπου μαίνονται οι πολεμικές συγκρούσεις.
Ο ΘΑΝΟΣ και η ΜΑΡΘΑ προβληματίζονται, επειδή ο γιος τους ο ΑΓΓΕΛΟΣ είναι άνεργος. Στο μεταξύ, τα δύο αδέρφια, ο ΝΙΚΟΣ και η ΤΖΕΝΗ, λογομαχούν έντονα και προσπαθούν να υποστηρίξουν τις επιλογές που έχουν κάνει στην προσωπική τους ζωή. Ο πατέρας τους εξηγεί πώς αντιλαμβάνεται την σταδιοδρομία των παιδιών του. Συγχρόνως, η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ αναπολεί τον έρωτά της, τον ΝΙΚΟΛΑΚΗ, ενώ εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η ΝΙΤΣΑ, που ομολογεί ότι είναι ερωτευμένη με τον ΑΓΓΕΛΟ. Τέλος, ο ΘΑΝΟΣ πηγαίνει στο καφενείο και διαπιστώνει έκπληκτος ότι ο ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ είναι ενεχυροδανειστής.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ αποφασίζει – παρά τη διαφορετική γνώμη της μητέρας του-να ζητήσει δουλειά στον ΠΑΣΠΑΤΗ. Αυτός του μιλάει για τη ΔΑΦΝΗ και για τον έρωτά του προς αυτήν. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ φεύγει ενοχλημένος και πηγαίνει στο σπίτι του ΝΙΚΟΥ. Εκεί συζητάνε για τη ΔΑΦΝΗ και στη συνέχεια ο ΑΓΓΕΛΟΣ του ζητάει δουλειά και φεύγει. Επιστρέφει στο σπίτι του ΠΑΣΠΑΤΗ, ο οποίος τον συμβουλεύει να ζητήσει δουλειά από τον κ. ΣΤΕΡΓΗ. Στο μεταξύ, η ΔΑΦΝΗ ομολογεί στη μητέρα της ότι θέλει να την αγαπήσει ο ΝΙΚΟΣ, για να τον παντρευτεί. Παράλληλα, ο κύριος ΣΤΕΡΓΗΣ υπόσχεται στον ΑΓΓΕΛΟ ότι θα τον προσλάβει στο λογιστήριο. Τα καλά νέα τα φέρνει ο ΝΙΚΟΣ στον ΑΓΓΕΛΟ, που του ανακοινώνει την πρόσληψή του στο γραφείο του πατέρα του.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στις επιχειρήσεις «ΣΤΕΡΓΗ» και γνωρίζει τους συναδέλφους του, ΛΕΩΝΙΔΑ και ΝΙΚΟ. Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ρωτά τον ΑΓΓΕΛΟ αν είναι ερωτευμένος, ταραγμένος όμως εκείνος από την ερώτηση φεύγει από το γραφείο. Ο ΜΙΣΕΛ σε μια συζήτηση με την καθηγήτρια των γαλλικών για την αγάπη, αναφέρονται στον ΑΓΓΕΛΟ. Ο ΝΙΚΟΣ, ο ΑΡΓΥΡΗΣ και ο ΑΓΓΕΛΟΣ συζητούν για τις επαγγελματικές τους προτιμήσεις και αλληλοπειράζονται όσον αφορά στο ενδιαφέρον του ΑΓΓΕΛΟΥ για τη ΔΑΦΝΗ. Η αδελφή του ΝΙΚΟΥ, ΤΖΕΝΗ, συζητά με τη ΔΑΦΝΗ και προσπαθεί να μάθει τι συμβαίνει με τον αδερφό της, αλλά εκείνη απορημένη από τη συμπεριφορά της, αποχωρεί. Ο ΝΙΚΟΣ και η ΔΑΦΝΗ περπατούν στο δάσος και ο ΝΙΚΟΣ της εκφράζει το ενδιαφέρον του.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ συζητά με τον ΑΓΓΕΛΟ για τον ΝΙΚΟ και τη ΔΑΦΝΗ, ο ΘΑΝΟΣ προτείνει στη ΜΑΡΘΑ να καλέσουν τους φίλους του γιου τους στο σπίτι και της εξομολογείται ότι αισθάνεται άχρηστος εξαιτίας της ανεργίας. Η ΜΑΡΘΑ προσπαθεί να τον καθησυχάσει. Τελικά ο ΑΓΓΕΛΟΣ καλεί τους φίλους του στο σπίτι του, ενώ ο ΝΙΚΟΣ, ο ΑΡΓΥΡΗΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ διασκεδάζουν σε καμπαρέ. Ο ΑΡΓΥΡΗΣ παραδέχεται τον έρωτά του για τη ΔΑΦΝΗ και έρχεται σε σύγκρουση με τον ΝΙΚΟ. 
Επεισόδιο της δραματοποιημένης τηλεοπτικής απόδοσης του ομώνυμου έργου του Ι. Μ. Παναγιωτόπουλου. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ γνωρίζει μέσω της ΕΡΣΗΣ το “Μαύρο Γάτο”, ένα καφενείο όπου συγκεντρώνονται νέοι με καλλιτεχνικές, φιλολογικές και φιλοσοφικές ανησυχίες. Η συναναστροφή του με τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα του προσφέρει κάλυψη στις αναζητήσεις του, επηρεάζοντας παράλληλα τις διαπροσωπικές και επαγγελματικές του σχέσεις. Μάλιστα, η ΕΡΣΗ τον προσγειώνει σε ό, τι αφορά στις ερωτικές του διαθέσεις για τη ΔΑΦΝΗ, η οποία συνάπτει δεσμό με τον προϊστάμενό του ΝΙΚΟ.
Παρακολουθούμε τη λογομαχία του ΝΙΚΟΥ με τη ΣΤΕΛΛΑ. Η ΕΡΣΗ πηγαίνει στο σπίτι του ΑΓΓΕΛΟΥ και εκφράζει την ανησυχία της για την υγεία του. Παρακολουθούμε τη συζήτησή τους για τον ΠΑΣΠΑΤΗ, τον προβληματισμό τους για το μέλλον και το ερώτημα της ΗΡΩΣ για τη ΔΑΦΝΗ. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε τη συνάντηση του ΑΓΓΕΛΟΥ με την ΗΡΩ. Το επεισόδιο τελειώνει με τον ΠΑΣΠΑΤΗ έξω από τη Σχολή Ευελπίδων να ονειρεύεται τον εαυτό του Εύελπι.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ενώ δεν έχει ιδιαίτερα καλή διάθεση, πηγαίνει στο γραφείο όπου συναντάει τον ΛΕΩΝΙΔΑ με την ΕΙΡΗΝΗ και συζητάνε για τη δουλειά. Εξομολογείται στην ΕΡΣΗ ότι θέλει να τα αφήσει όλα πίσω του. Κατόπιν, συναντιέται με τα παιδιά στο καφενείο και συζητούν για την παράσταση που θα ανεβάσουν. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ επιστρέφει αργά στο σπίτι του, η ΜΑΡΘΑ ξυπνάει και του δίνει ένα σημείωμα από τον ΝΙΚΟ ο οποίος τον προσκαλεί στο σπίτι του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το επεισόδιο ολοκληρώνεται με τον ΘΑΝΟ, τον ΠΑΠΑΔΗΜΑ και τον ΑΓΓΕΛΟ να ψάλλουν χριστουγεννιάτικα τροπάρια και να αναλύουν τη γενική κατάσταση.
Παραμονή Χριστουγέννων, τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα, ενώ η ΔΑΦΝΗ δέχεται τις παρατηρήσεις της μητέρας της για τις συναναστροφές της. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ δέχεται την επίσκεψη των φίλων του, όπου τραγουδούν όλοι μαζί τα κάλαντα και ύστερα αποχωρούν. Αργότερα τους βλέπουμε να παίζουν χαρτιά, ενώ η παρέα των κοριτσιών ασχολείται με τον κοινωνικό σχολιασμό και προβληματίζεται για την επικείμενη επιστράτευση. Επίσης, ο ΑΓΓΕΛΟΣ δε συμμετέχει στο χορό, αλλά παραμένει βυθισμένος στις σκέψεις γύρω από το πρόσωπο της ΔΑΦΝΗΣ, η οποία χορεύει ευτυχισμένη με τον αγαπημένο της ΝΙΚΟ.
Αυτό το επεισόδιο της σειράς επικεντρώνεται στην επιστροφή του ΑΡΓΥΡΗ από το πρώτο του ταξίδι στην ΙΣΠΑΝΙΑ. Ναυτολογήθηκε σε καράβι και έτσι θα απουσιάζει για μεγάλα χρονικά διαστήματα από το σπίτι του και τους δικούς του ανθρώπους. Αυτοί χαίρονται ιδιαίτερα που τον ξανασυναντούν, όπως και ο ΑΡΓΥΡΗΣ που τους δίνει τα δώρα τους. Στη συνέχεια, συναντά το φίλο του ΑΓΓΕΛΟ και συζητούν για τα υπόλοιπα μέλη της παρέας τους. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ είναι ερωτευμένος με την αδερφή του φίλου του, αλλά αρνείται να μιλήσει για τα αισθήματά του σε αυτόν. Οι δυο φίλοι αποχαιρετιούνται και αποχωρίζονται, μιας και ο ΑΡΓΥΡΗΣ θα ξαναταξιδέψει. Στη συνέχεια, το πλάνο μεταφέρεται στο χώρο του γραφείου όπου εργάζονται ο ΑΓΓΕΛΟΣ και ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ, ενώ συζητούν για τις απολαβές τους. Το επεισόδιο τελειώνει με την παρέα συγκεντρωμένη να παρακολουθεί μια θεατρική παράσταση, ενώ, παράλληλα, βλέπουμε κάποια από τα ευτράπελα γεγονότα που συνέβησαν.
Η ΔΑΦΝΗ συγκρούεται με τον ΝΙΚΟ και φεύγει μόνη της από το σπίτι του ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ φανερά εκνευρισμένη. Την επόμενη ημέρα ο ΝΙΚΟΣ επισκέπτεται τη ΔΑΦΝΗ στο σπίτι της και τη βρίσκει να διαβάζει μια επιστολή του ΑΡΓΥΡΗ. Εκείνη του ξεκαθαρίζει ότι δε θέλει να τον ξαναδεί. Ο ΝΙΚΟΣ πηγαίνει στο γραφείο του πατέρα του μαζί με την ΑΓΓΕΛΑ, την οποία συστήνει στον ΛΕΩΝΙΔΑ και τον ΑΓΓΕΛΟ. Εκείνη τη στιγμή εμφανίζεται η ΔΑΦΝΗ, η οποία ενοχλείται από την παρουσία της ΑΓΓΕΛΑΣ και αποχωρεί. Εντωμεταξύ ο ΘΑΝΟΣ επιστρέφει στο σπίτι του χαρούμενος, ανακοινώνοντας στη ΜΑΡΘΑ ότι ο ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ τον προσέλαβε βοηθό.
Το επεισόδιο ξεκινά με τον ΑΓΓΕΛΟ να συνομιλεί με τον ΠΑΣΠΑΤΗ που βρίσκεται άρρωστος στο κρεβάτι του και προβληματίζεται με τη σπιτονοικοκυρά του που θέλει να τον διώξει από το σπίτι, λόγω της αρρώστιας του. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ του προτείνει να πάει στο σανατόριο στην ΠΑΡΝΗΘΑ για να γίνει καλά, όμως ο ΠΑΣΠΑΤΗΣ αρνείται πεισματικά. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ με τη ΔΑΦΝΗ και τον ΝΙΚΟ συζητούν έντονα και ο τελευταίος δίνει στον ΑΓΓΕΛΟ ένα χαρτί από την εταιρεία που δουλεύει και τον επιβραβεύει με ένα χρηματικό ποσό για το ζήλο του. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, παρά τις ανάγκες του, αρνείται αυτή την προσφορά προς έκπληξη του ΝΙΚΟΥ, και του εξηγεί πως δεν υπάρχει στη ζωή μόνο η λογική, αλλά και το συναίσθημα. Ο ΝΙΚΟΣ έρχεται σε ρήξη με τον ΑΓΓΕΛΟ μην μπορώντας να τον καταλάβει. Όλη η παρέα συγκεντρώνεται, μέσα σε κλίμα έντασης, με τον ΝΙΚΟ να πιάνεται στα χέρια με τον ΔΗΜΗΤΡΗ για χάρη της ΔΑΦΝΗΣ. Ο τελευταίος τολμά να γίνει προκλητικός και απέναντι στον ΑΓΓΕΛΟ, δίνοντάς του να καταλάβει πως γνωρίζει τα κρυφά του συναισθήματα για τη ΔΑΦΝΗ.
Στο επεισόδιο αυτό ο ΑΓΓΕΛΟΣ ετοιμάζεται να φύγει για το Μικρασιατικό Μέτωπο. Παρακολουθούμε τον ΔΗΜΗΤΡΗ να διαπληκτίζεται με τον ΝΙΚΟ για τη ΔΑΦΝΗ, αλλά και την προσπάθεια του ΑΓΓΕΛΟΥ να εξομαλύνει την κατάσταση. Επίσης, παρακολουθούμε τη συνομιλία του ΑΓΓΕΛΟΥ με τον ΠΑΣΠΑΤΗ σχετικά με την επιδείνωση της υγείας του. Το επεισόδιο κλείνει με την αναχώρηση του ΑΓΓΕΛΟΥ για τον πόλεμο.
Το επεισόδιο διαδραματίζεται στο Μικρασιατικό μέτωπο και στο σπίτι του ΆΓΓΕΛΟΥ. Παρακολουθούμε τον ΑΓΓΕΛΟ, τον ΣΚΑΜΠΑΔΙΑ και τον ΓΕΡΜΕΝΗ να συνομιλούν. Στη συνέχεια, παρακολουθούμε τους γονείς του ΑΓΓΕΛΟΥ στο σπίτι να συζητούν για το γιο τους. Ο αφηγητής κάνει λόγο για την πορεία του ελληνικού στρατού. Μεταφερόμαστε στο Μικρασιατικό μέτωπο και βλέπουμε τον ΑΓΓΕΛΟ, τον ΣΚΑΜΠΑΔΙΑ και τον ΓΕΡΜΕΝΗ να συζητούν κατά τη διάρκεια του συσσιτίου. Στη συνέχεια, η ΓΑΛΛΙΔΑ επισκέπτεται τη μητέρα του ΑΓΓΕΛΟΥ. Ακόμα, παρακολουθούμε ένα σύντομο στιγμιότυπο στο γραφείο του κυρίου ΣΤΕΡΓΗ. Το επεισόδιο κλείνει στο Μικρασιατικό μέτωπο με τον ΑΓΓΕΛΟ να λιποθυμάει από την αιμόπτυση και τους συστρατιώτες του να τρομοκρατούνται νομίζοντας ότι πέθανε.
Πρόκειται για μια δραματοποιημένη σειρά με θέμα την περιγραφή της ζωής μιας ομάδας ανθρώπων μετά την καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ. Η ΤΖΕΝΗ πενθεί για το χαμό του υπολοχαγού και ο ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ προσπαθεί να καταλάβει τα αισθήματά της. Ο ΣΚΑΜΠΑΒΙΑΣ και ο ΓΕΡΜΕΝΗΣ αποφασίζουν να επισκεφτούν τον ΑΓΓΕΛΟ, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την ασθένειά του. Η ΔΑΦΝΗ μιλάει με τη μητέρα της για τα όνειρά της και τα σχέδια που κάνει να παντρευτεί τον ΝΙΚΟ. Στεναχωρημένη που δεν είχε λάβει ακόμα γράμμα του, ξεσπά σε κλάματα. Ο ΘΑΝΟΣ και η ΜΑΡΘΑ εκφράζουν την ανησυχία τους για την τύχη του παιδιού τους. Η ΑΣΗΜΙΝΑ, η νοσοκόμα, μιλά με τους ασθενείς και στη συνέχεια στον ΑΓΓΕΛΟ στον οποίο λέει μεταξύ άλλων για την αναρρωτική άδεια που πρόκειται να του δώσουν.
Ο ΑΓΓΕΛΟΣ γυρίζει από το μέτωπο και συζητά με τους γονείς του, αλλά και με τους φίλους του για όλα όσα συνέβησαν αυτό το διάστημα. Παράλληλα, διαπιστώνει ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει. Τα νέα που μαθαίνει για τη ΔΑΦΝΗ από φίλους τον απογοητεύουν. Στην προσπάθεια του να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, επισκέπτεται τη ΔΑΦΝΗ για να συζητήσουν, αλλά η συμπεριφορά της απέναντί του τον αποκαρδιώνει.
Η καταστροφή της ΣΜΥΡΝΗΣ και η προσφυγιά είναι πια γεγονός. Σκιαγραφούνται οι συνθήκες ζωής των προσφύγων τις πρώτες ημέρες της άφιξής τους στην ΑΘΗΝΑ. Η κατάσταση στα νοσοκομεία, αλλά και στα μέρη όπου συγκεντρώθηκαν οι πρόσφυγες είναι απελπιστική. Η ζωή στην ΑΘΗΝΑ δεν είναι πια όπως παλιά για κανέναν. Ο αφηγητής αναφέρεται στη Δίκη των έξ. Στο μεταξύ, αφήνονται υπονοούμενα για τη σχέση του ΑΓΓΕΛΟΥ με τη ΔΑΦΝΗ. Οι γονείς του ΑΓΓΕΛΟΥ βρίσκουν μία ματωμένη μπλούζα του και κλαίγοντας συνειδητοποιούν ότι έχει φυματίωση. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ συναντιέται με το φίλο του τον ΠΑΣΠΑΤΗ που έχει δραπετεύσει από το σανατόριο της ΠΑΡΝΗΘΑΣ, και του εκμυστηρεύεται ότι πάσχουν από την ίδια ασθένεια. Ο ΠΑΣΠΑΤΗΣ με δάκρυα στα μάτια βλέπει τη φθίνουσα πορεία της υγείας του και το όνειρό του για τη Σχολή Ευελπίδων να καταρρέει.
Στο εσωτερικό ενός φτωχόσπιτου παρακολουθούμε μια παρέα προσφύγων, μεταξύ των οποίων διακρίνεται η ΜΑΡΙΟΡΗ που αναπολεί ευχάριστες μνήμες του παρελθόντος. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, ο ΜΙΧΑΛΗΣ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ συζητούν για το μέλλον τους και τις αλλαγές που έχουν γίνει μετά το τέλος του πολέμου, τις σχέσεις τους και τις κατακτήσεις τους. Τη συζήτηση διακόπτει η άφιξη της ΜΑΡΙΟΡΗΣ. Ο ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ ζητάει από τον ΑΓΓΕΛΟ να αναλάβει το λογιστήριο της παράνομης επιχείρησής του, δίνοντάς του διευκρινιστικές πληροφορίες. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ λέει στον ΑΓΓΕΛΟ ότι η ΔΑΦΝΗ πρέπει να μάθει για τα αισθήματά του πριν να είναι αργά, και εκείνος θυμωμένος τον διώχνει από το σπίτι. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ εισβάλλει βρεγμένος στο σπίτι του ΔΗΜΗΤΡΗ, όπου διαφωνούν για θέματα ηθικής, ενώ ο δεύτερος θίγει το ζήτημα της ΔΑΦΝΗΣ διώχνοντας τον ΑΓΓΕΛΟ. Στη συνέχεια, ο ΑΓΓΕΛΟΣ επισκέπτεται τη ΔΑΦΝΗ και, αφού της εξηγεί τους λόγους της παραίτησής του, πέφτει στην αγκαλιά της. Ο πατέρας του ΑΓΓΕΛΟΥ απογοητεύεται από την απόφαση του γιου του να παραιτηθεί.
O ΑΓΓΕΛΟΣ με τη βοήθεια της φίλης του ΕΡΣΗΣ πιάνει δουλειά στο συμβολαιογραφείο του κυρίου ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ και επιτέλους παίρνει το πτυχίο του. Ονειρεύεται το διορισμό του, κάπου μακριά από την πόλη. Όμως, ο μικρός του αδελφός ΜΑΝΟΛΗΣ αρρωσταίνει και ο γιατρός του συστήνει διαμονή στην εξοχή και καλή διατροφή. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, για να τον βοηθήσει, νοικιάζει στην ΑΙΓΙΝΑ ένα δωματιάκι που θα φιλοξενήσει τη μητέρα του ΜΑΡΘΑ και τον ΜΑΝΟΛΗ με στόχο τη βελτίωση της υγείας του τελευταίου.
Η ΔΑΦΝΗ και η μητέρα της στο εσωτερικό του σπιτιού τους διαβάζουν ένα γράμμα από τον ΝΙΚΟ. Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ εξομολογείται για άλλη μια φορά τον έρωτά του στη ΔΑΦΝΗ. Στη συνέχεια, η ΔΑΦΝΗ απολογείται στον ΑΓΓΕΛΟ για τη συμπεριφορά της παρέας απέναντί του, και του ζητά να τους συγχωρήσει. Η ΕΡΣΗ λέει στον ΑΓΓΕΛΟ τα νέα του ΑΛΕΞΗ και ότι σκοπεύει να τον παντρευτεί, συζητούν για τη ΔΑΦΝΗ και σχολιάζουν τη συμπεριφορά της. Στο σπίτι της ΔΑΦΝΗΣ o ΑΓΓΕΛΟΣ και η μητέρα της κουβεντιάζουν για τον ΑΡΓΥΡΗ, όταν καταφθάνουν η ΔΑΦΝΗ με το ΔΗΜΗΤΡΗ, ο οποίος τσακώνεται με τον ΑΓΓΕΛΟ και πιάνονται στα χέρια. Η μητέρα του ΑΓΓΕΛΟΥ του προξενεύει την ΑΡΙΑΔΝΗ κι ενώ ο ΑΓΓΕΛΟΣ μονολογεί, τον πιάνει κρίση της ασθένειάς του. Ο ΛΥΣΑΝΔΡΟΣ δέχεται την επίσκεψη του ΘΑΝΟΥ. Του εξηγεί την κατάσταση της υγείας του ΑΓΓΕΛΟΥ και του ζητά να μεσολαβήσει για μία θέση στο σανατόριο.
Η ΕΡΣΗ επισκέπτεται τον ΑΓΓΕΛΟ και του ανακοινώνει το γάμο της με τον ΑΛΕΞΗ, ενώ παράλληλα του εκφράζει την ανησυχία της για τον επίμονο βήχα του. Εντωμεταξύ η κατάσταση της υγείας του ΑΓΓΕΛΟΥ χειροτερεύει και ο εργοδότης του τον παύει προσωρινά από τα καθήκοντά του μέχρι αυτή να αποκατασταθεί. Ο ΑΓΓΕΛΟΣ, πικραμένος, πηγαίνει σε ένα καμπαρέ και παραδίδεται στις σκέψεις του. Επιστέφει στο σπίτι του τις πρώτες πρωινές ώρες, και κατευθύνεται αμίλητος στο δωμάτιό του. Μετά από λίγο καιρό μετακομίζει στη Λυκόβρυση, προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του, η οποία όμως υποτροπιάζει και τελικά πεθαίνει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.