Επιστολή της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με φορολογικά θέματα πνευματικών δημιουργών

enosi ellinikou vivliou pros stournara

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα

Κοινοποίηση: Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα Υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη Γ.Γ. Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο Υφυπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου Αναπληρωτή Υπουργό ΠΑΙΘΠΑ κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, Κατεχόμαστε από έκπληξη και απορία εξαιτίας της πληροφορίας που έχουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συμπεριλάβει στο υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο διάταξη η οποία θα επιβάλλει σε όλους τους πνευματικούς δημιουργούς (συγγραφείς, μεταφραστές, εικονογράφους, επιμελητές εκδόσεων κτλ.), ακόμα και αν είναι ιδιωτικοί ή δημόσιοι υπάλληλοι, για τις αμοιβές που λαμβάνουν την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών με όλες τις συνέπειες που αυτό θα έχει. Πρέπει να γνωρίζετε ότι οι αμοιβές αυτές κατά μέσο όρο είναι δυσανάλογα μικρότερες των επιβαρύνσεων για τους πνευματικούς δημιουργούς στα ασφαλιστικά ταμεία, πράγμα που θα αναγκάσει αυτούς τους ανθρώπους να απόσχουν από τέτοιες δραστηριότητες. Το αποτέλεσμα θα είναι να μην εκδίδονται σημαντικά έργα, να μην εκδίδονται ποιητικές συλλογές, να μην εκδίδονται επιστημονικές μονογραφίες με ελάχιστη κίνηση, να μην έχει τη δυνατότητα ένας ειδικός επιστήμονας να κάνει μια φορά στη ζωή του μία επιμέλεια σε ένα έργο εντελώς εξειδικευμένου θέματος για το οποίο δεν υπάρχει άλλος κατάλληλος, να μη γίνει μία δύσκολη μετάφραση ενός ειδικού έργου από έναν άνθρωπο για τον οποίο θα είναι ίσως το μόνο έργο της ζωής του, να μην μπορεί κάποιος να γράψει τα απομνημονεύματά του, να μην μπορεί κανείς να γράψει ένα βιβλίο για το χωριό του κτλ. Το θεωρείτε αυτό σωστό; Παρακαλούμε να φροντίσετε να μην περιληφθούν τέτοιες πνευματοκτόνες διατάξεις στο υπό ψήφιση νομοσχέδιό σας. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας θυμίσουμε ότι, εάν η χώρα μας έχει φτάσει εδώ που βρίσκεται, αυτό οφείλεται στην έλλειψη παιδείας και πραγματικά ελεύθερου πνεύματος.

Σε κάθε περίπτωση θα μπορούσατε να αναβάλετε την ψήφιση μιας τέτοιας διάταξης ώστε σε συνεργασία μαζί μας να βρούμε διατυπώσεις και ορισμούς οι οποίοι θα αποδώσουν το δίκαιο, το σωστό και το δημιουργικό. Με την ελπίδα ότι το δίκαιο αίτημά μας θα εισακουστεί, διατελούμε με εκτίμηση.

Αθανάσιος Ψυχογιός

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Πρόεδρος Γενικός Γραμματέας

info@psichogios.gr costas@dioptra.gr

 Τηλ.: 210 2804800 Tηλ.: 210 3302828

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.