«Η Aλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως» | Ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη | Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013, 20.00| Είσοδος ελεύθερη | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

i alismonitos aretsou

Ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη «Η Aλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως»

Αίθουσα: Θέατρο

Διάρκεια: 80 λεπτά ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Επιστημονική Eπιμέλεια-Σενάριο: Γρηγόρης Οικονομίδης Αφήγηση: Aνδρέας Μαριανός Κάμερα: Βάϊος Σύρρος, Γρηγόρης Οικονομίδης Μουσική: Κυριάκος Καλαϊτζίδης – Μουσικό Σχήμα «εν χορδαίς» Μοντάζ-Επεξεργασία Ήχου: Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, στις 20:00 «Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως»

Είσοδος ελεύθερη – Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

H Εταιρεία Μελέτης της καθ’ ημάς Ανατολής (ΕΤ.ΜΕΛ.ΑΝ.) και η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ) διοργανώνουν την Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013, ώρα 20:00, στο θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη, με τίτλο «Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως».

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γρηγόρη Οικονομίδη με τίτλο «Η αλησμόνητος Αρετσού Κωνσταντινουπόλεως» έχει ως θέμα την ιστορική εξέλιξη της κωμόπολης της Αρετσούς, του βυζαντινού Ρυσίου (σημερινή Darιca) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Γίνεται εκτενής αναφορά στη γεωμορφολογία της περιοχής, τη συγκοινωνιακή σύνδεση της Aρετσούς με την Κωνσταντινούπολη και την αρχιτεκτονική της παράδοση.

Διεξοδικά παρουσιάζεται η θρησκευτική ζωή, η παιδεία, η σχέση των κατοίκων με τη θάλασσα, τα επαγγέλματα, η κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στοιχεία σχετικά με τη διοικητική οργάνωση της κοινότητας, τα προϊόντα, καθώς και λαογραφικό υλικό με έμφαση στο μουσικό ιδίωμα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην πυρκαγιά του 1910 και την εσπευσμένη εγκατάλειψη της πόλης κατά τη Mικρασιατική Kαταστροφή στα τέλη Σεπτεμβρίου 1922.

Τέλος, αναπτύσσεται η νεότερη ιστορία της Αρετσούς, από την εκκένωσή της στο πλαίσιο της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης περί ανταλλαγής πληθυσμών μέχρι σήμερα, με αναφορά τόσο στους τόπους όπου κατέληξαν οι πρόσφυγες (Αρετσού Καλαμαριάς, Νέο Ρύσιο Θέρμης, Αρετσού Αναβύσσου, Λαύριο και HΠA) όσο και στην εξέλιξη της Nτάριτζας (Darιca) και τους μουσουλμάνους που έφτασαν εκεί ως ανταλλάξιμοι κυρίως από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα.

Το ντοκιμαντέρ καλύπτεται από προφορικές μαρτυρίες Αρετσιανών προσφύγων πρώτης γενιάς, νεωτέρων γενεών αλλά και αναφορές επιστημόνων που σχετίζονται με την περιοχή, εμπλουτισμένες από σπάνιο αρχειακό και σύγχρονο οπτικό και φωτογραφικό υλικό.

Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.