Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ | 5-13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

ANTONIONI 1

 Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών Μέγαρο Μουσικής Αθηνών- Megaron Plus Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι | 5-13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 | Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο-Μέγαρο Μουσικής- Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

 ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (ΒΑΣ. ΣΟΦΙΑΣ & ΚΟΚΚΑΛΗ)

ΤΡΙΤΗ 5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 19:00

Παρουσίαση της μορφής του μεγάλου σκηνοθέτη από τον Carlo di Carlo σε μια συνομιλία με τον Γιάννη Μπακογιαννόπουλο. Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας: L’AVVENTURA Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Παίζουν: Monica Vitti, Gabriele Ferzetti, Lea Massari, Dominique Blanchard, Renzo Ricci Δραματική. Ιταλία, Γαλλία, α/μ 140′, 1960. Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Κατά τη διάρκεια μίας εκδρομής σε ένα νησί, μια γυναίκα, η Άννα, εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ίχνη. Ο εραστής της και μία φίλη της Άννας διασχίζουν τη Σικελία προς αναζήτησή της, αλλά καταλήγουν να την ξεχάσουν, καθώς μεταξύ τους γεννιέται μία σχέση. Μία ταινία πρωτοποριακή στη μορφή, το περιεχόμενο και την αφήγηση. Ο Αntonioni σχολίασε την ταινία του ως εξής: «Υπάρχουν ταινίες ευχάριστες και ταινίες πικρές, ταινίες ανάλαφρες και ταινίες λυπητερές. Η «Περιπέτεια» είναι μία ταινία πικρή, συχνά λυπητερή. Ο πόνος των συναισθημάτων που τελειώνουν ή των οποίων διαβλέπετε το τέλος την ίδια στιγμή που γεννιούνται. Όλα αυτά δοσμένα σε μια γλώσσα που προσπάθησα να κρατήσω απογυμνωμένη από εφέ» (“Corriere della Sera”, 31 Μαΐου 1976). Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, όπου όμως εισέπραξε την έντονη αποδοκιμασία του κοινού.

Ταυτόχρονη μετάφραση Ελεύθερη είσοδος με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30 ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ» ΑΙΘΟΥΣΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

6/2/2013, στις 20:00 : ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ

7-13/2/2013, είσοδος : 3€ (ανά ημέρα προβολής)

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου / 20:00

Συνάντηση με τον Carlo di Carlo Συντονισμός: Μισέλ Δημόπουλος Με μετάφραση στα ελληνικά ANTONIONI SU ANTONIONI Ντοκιμαντέρ του Carlo di Carlo. Ιταλία 2008 / 55′. Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί Ένα χρόνο μετά το θάνατο του κινηματογραφιστή από τη Φεράρα, ο σκηνοθέτης Carlo di Carlo συγκεντρώνει σε ένα ντοκιμαντέρ αποσπάσματα από πολύτιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις όπου ο Michelangelo Antonioni μιλάει για τον εαυτό του, την τέχνη του και τις ταινίες του. Ελεύθερη είσοδος

Πέμπτη 7 Φεβρουάριου / 21:00

 ROMA ’90 Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni Ιταλία 1990 / 09′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί Μικρού μήκους ταινία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παραγωγής «12 σκηνοθέτες για 12 πόλεις», με την ευκαιρία του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 1990.

BLOW-UP / ΜΠΛΟΟΥ ΑΠ Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: David Hemmings, Sarah Miles, Vanessa Redgrave, Verushka, Jane Birkin. Δραματική. Ην. Βασίλειο, Ιταλία 1966 / 111′ Γλώσσα: αγγλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ένας λονδρέζος φωτογράφος μόδας, μεγεθύνοντας μία φωτογραφία τραβηγμένη τυχαία σε δύο εραστές σε ένα πάρκο, πιστεύει ότι ανακαλύπτει τα ίχνη ενός εγκλήματος. Σύντομα όμως τα στοιχεία εξαφανίζονται και ο πρωταγωνιστής δεν είναι σε θέση να διακρίνει τις εντυπώσεις από την πραγματικότητα. Βασισμένο στο διήγημα του J. Cortazar «Las babas del Diablo», η ταινία κέρδισε το 1967 το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

L’AMOROSA MENZOGNA Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Sandro Roberti, Sergio Rai-mondi, Annie O’ Hara, Anna Vita. Γ[αλία, 1949 / 10′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί Η ειρωνική ματιά του σκηνοθέτη στρέφεται στον κόσμο των ιταλικών μεταπολεμικών φωτορομάντζων και στους πάντοτε αψεγάδιαστους πρωταγωνιστές τους. Κάποια χρόνια μετά την πραγματοποίηση του ντοκιμαντέρ, ο Federico Fellini εμπνεύστηκε από εκεί για την ταινία του «Lo sceicco bianco».

SUPERSTIZIONE Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni. Καλία 1949 / 09′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί Μία μελέτη πάνω στις προλήψεις, καθώς και τις τελετουργίες και δοξασίες που συνδέονται με αυτές στο Καμερίνο της Περιφέρειας Marche.

ΖΑΒRISKIE POINT Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Mark Frechette, Daria Halprin, Rod Taylor, Paul Fix, G.D. Spradlin, Harrison Ford. Δραματική. Ιταλία, ΗΠΑ 1970 / 110′ Γλώσσα: αγγλικά . Υπότιτλοι: ελληνικοί Τρεπόμενος σε φυγή προς την Αριζόνα πάνω σε ένα κλεμμένο αεροπλάνο με την κατηγορία ότι σκότωσε έναν αστυνομικό, ένας νεαρός φοιτητής από το Λος Άντζελες συναντάει στην έρημο Μοχάβε μία όμορφη και ευκατάστατη κοπέλα που θα μοιραστεί μαζί του ένα μέρος του ταξιδιού του προς την ελευθερία.

ΣΑΒΒΑΤΟ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 20:00

 FARE UN FILM PER ME E’ VIVERE Σκηνοθεσία: Enrica Fico Antonioni Καλία, 1995 / 52′ Γλώσσα: ιταλικά, χωρίς υπότιτλους

Ντοκιμαντέρ γυρισμένο από την Enrica Fico Antonioni πάνω στο πλατό της ταινίας Al di la delle nuvole, που γύρισε ο κινηματογραφιστής σε συνεργασία με τον Γερμανό σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς.

CHUNG KUO. CINA στις 21.00 Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni Κίνα, Ιταλία 1972 / 207′ Γλώσσα: ιταλικά Υπότιτλοι: αγγλικοί

Το 1972, στο απόγειο της Μαοϊκής Πολιτιστικής Επανάστασης, η κινεζική κυβέρνηση προσκαλεί τον Ιταλό σκηνοθέτη να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω στη νέα Κίνα. Ο Antonioni πηγαίνει με μία κινηματογραφική ομάδα για οκτώ εβδομάδες στο Πεκίνο, Nanchino, Suzhou, Σαγκάη και στην επαρχία Xoυνάν. H Κίνα όμως, δυσαρεστημένη από το υλικό που τράβηξε ο κινηματογραφιστής, απαγόρευσε την προβολή του στην Κίνα, η οποία πραγματοποιήθηκε μόλις το 2002 στο Ινστιτούτο Κινηματογράφου του Πεκίνου.

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου / 20:00

 ΑΝΤΟΝΙΟΝΙ VISTO DA ANTONIONI Ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Lino Micciche. Με τον Michelangelo Antonioni Ιταλία, 1978 / 23′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί

Με την ευκαιρία της παρουσίασης από τη Rai ενός κύκλου ταινιών του Antonioni, ο Lino Micciche πραγματοποίησε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον σκηνοθέτη, ο οποίος για πρώτη φορά μιλάει ελεύθερα για το έργο του. Αυτό θεωρείται ντοκουμέντο μεγάλης ιστορικής αξίας. GENTE DEL PO Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni. Ιταλία 1943-1947 / 09′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί Πρωτόλειο έργο του σκηνοθέτη, που αποτυπώνει τη σκληρή και ταπεινή ζωή των ψαράδων του Porto Tolle, ενός μικρού χωριού στο Βένετο. Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε στη διάρκεια τεσσάρων χρόνων.

CRONACA DI UN AMORE Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Lucia Bose, Massimo Girotti, Gino Rossi, Ferdinando Sarmi, Franco Fabrizi. Δραματική. Ιταλία 1950 / α.μ.110′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί Η σύζυγος ενός πλούσιου και ηλικιωμένου βιομηχάνου συνάπτει εξωσυζυγική σχέση με ένα πρώην συμμαθητή της από το σχολείο με τον οποίο αγαπήθηκε στο παρελθόν και μαζί του σχεδιάζει να σκοτώσει το σύζυγό της. Πρώτη ταινία για τον Antonioni που σηματοδοτεί μία καμπή στον ιταλικό κινηματογράφο μετά τη φθορά του νεορεαλισμού. Η ταινία συνοδεύεται από την υποβλητική μουσική επένδυση του Giovanni Fusco. Βραβείο Nastro d’argento το 1950-51 για τους Antonioni και Fusco.

ΔΕΥΤΕΡΑ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

 NETTEZZA URBANA Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ο Antonioni παρακολουθεί τη ζωή των σκουπιδιάρηδων της Ρώμης. Με μία εναλλαγή από ελεύθερους και υπαινικτικούς συνειρμούς, ο σκηνοθέτης επιχειρεί να ανακαλύψει τη σχέση μεταξύ εργασίας και αστικού τοπίου.

IL MISTERO DI OBERWALD Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Monica Vitti, Franco Branci-aroli, Luigi Diberti, Paolo Bonacelli. Δραματική. Ιταλία, RFT 1980 / 128′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: αγγλικοί Στην Κεντρική Ευρώπη στα τέλη του 19ου αιώνα, ένας επαναστάτης ποιητής αποφασίζει να σκοτώσει τη βασίλισσα που μόλις είχε χάσει το σύζυγό της, με τον οποίο ο δράστης έχει εκπληκτική ομοιότητα. Σύντομα όμως θα εγκαταλείψει τη δολοφονική του πρόθεση, καθώς μεταξύ τους γεννιέται ένας έρωτας.

ΤΡΙΤΗ 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00

 SICILIA Ντοκιμαντέρ του Michelangelo Antonioni. Καλία 1997 / 09′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Μέσα από το φακό του ο Antonioni εξερευνά μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της Σικελίας.

IDENTIFICAZIONE DI UNA DONNA Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Tomas Milian, Daniela Silve-rio, Christine Boisson, Lara Wendel, Veronica Lazar. Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1982 / 128′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Ο σκηνοθέτης Νικολό, στην προσπάθεια του να βρει μία υπόθεση και πρωταγωνίστρια για την ταινία του, γνωρίζει πρώτα τη γοητευτική και μυστηριώδη Μάβι και στη συνέχεια τη φίλη της, την ευχάριστη και ειλικρινή Ίντα. Με καμία από τις δύο όμως δεν καταφέρνει να δημιουργήσει μία πραγματική σχέση. Στο Νικολό δεν απομένει παρά να αλλάξει υπόθεση στην ταινία του.

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ / 21:00 LO SGUARDO DI MICHELANGELO Ταινία μικρού μήκους του Michelangelo Antonioni Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί Ιταλία 2004 / 15′ Σε ηλικία 92 ετών ο Antonioni κάνει το ντεμπούτο του ως ηθοποιός για να συναντήσει στη ρωμαϊκή εκκλησία San Pietro in Vincoli τον Μωυσή του Michelangelo Buonarroti, με τον οποίο «συνδιαλέγεται» για την αθανασία της τέχνης. IL DESERTO ROSSO Σκηνοθεσία: Michelangelo Antonioni. Πρωταγωνιστούν: Monica Vitti, Richard Har­ris, Carlo Chionetti, Xenia Valderi, Rita Renoir. Δραματική. Ιταλία, Γαλλία 1964 / 120′ Γλώσσα: ιταλικά. Υπότιτλοι: ελληνικοί

Mία νέα γυναίκα, ανικανοποίητη από την κοινωνική και αισθηματική ζωή της, προσπαθεί να ξεφύγει από την κατάσταση κρίσης στην οποία βρίσκεται απατώντας το σύζυγό της και επιχειρώντας να δραπετεύσει από την πόλη όπου ζει, τη Ραβένα, που τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε μία βιομηχανική έρημο. Η ταινία απέσπασε το 1964 το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.