Ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι | 5-13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 | Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο-Μέγαρο Μουσικής- Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

ANTONIONI

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ (1912-2012)

5-13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ | 5-13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

To Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος Megaron Plus, και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» διοργανώνει το αφιέρωμα «Ένα ταξίδι μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Αντονιόνι», σε επιμέλεια του Carlo di Carlo, που θα λάβει χώρα στις 5-13 Φεβρουαρίου 2013 και πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση, στις 29 Σεπτεμβρίου 2012, των εκατό χρόνων από τη γέννηση του Michelangelo Antonioni.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Μichelangelo Antonioni δημιούργησε δεκαέξι ταινίες μεγάλου μήκους, δεκαπέντε μικρού μήκους και απέσπασε πάνω από εκατόν πενήντα βραβεία. Το τελευταίο, το Όσκαρ για το σύνολο της κινηματογραφικής του καριέρας, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο κινηματογράφος του- που είχε ήδη υπερβεί τα εθνικά σύνορα, όταν το ιταλικό σινεμά ακόμα προσπαθούσε να γιατρέψει τις πληγές του – είχε φτάσει εκεί όπου λίγοι στην Ιταλία πίστευαν ότι θα τα κατάφερνε.

Ο Αntonioni είναι ίσως ένας από τους ελάχιστους δημιουργούς προσφιλής στους νέους, οι ταινίες του οποίου βλέπονται και ξαναβλέπονται συνεχώς σε ρετροσπεκτίβες αφιερωμένες προς τιμήν του κάθε χρόνο παντού, ενώ έχει λάβει, μεταξύ των άλλων Ιταλών δημιουργών, την πιο πλούσια λογοτεχνική κριτική ανά τον κόσμο.

Το αφιέρωμα θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013 και ώρα 19.00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη) με την παρουσίαση της μορφής του μεγάλου σκηνοθέτη από τον Carlo di Carlo σε μία συνομιλία με το Γιάννη Μπακογιaννόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας “L’avventura” (140΄, 1960, ελληνικοί υπότιτλοι), η οποία τιμήθηκε με το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, όπου όμως εισέπραξε την αποδοκιμασία του κοινού. Πρωτοποριακή στο περιεχόμενο, τη φόρμα και την αφήγηση, η ταινία προκάλεσε τομή ανάμεσα στον κινηματογράφο του παρελθόντος και εκείνον του μέλλοντος, καθιερώνοντας έκτοτε τον Αντονιόνι σε εκπρόσωπο του μοντερνισμού. Θα υπάρξει ταυτόχρονη μετάφραση.

Η συνέχεια του αφιερώματος, 6-13 Φεβρουαρίου 2013, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Κινηματογράφου του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος).

Την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» θα πραγματοποιηθεί μία συνάντηση με τον Carlo di Carlo με συντονιστή τον Μισέλ Δημόπουλο (με μετάφραση στα ελληνικά). Στη συνέχεια, θα προβληθεί η ταινία-ντοκιμαντέρ Antonioni su Antonioni (55΄, 2008, αγγλικοί υπότιτλοι), όπου ο Carlo di Carlo συλλέγει πολύτιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του Αντονιόνι στις οποίες μιλάει για τον εαυτό του, την τέχνη του και τις ταινίες του, συνθέτοντας ένα διαφορετικό πορτρέτο του μεγάλου δημιουργού. Το ντοκιμαντέρ είναι μία παραγωγή της Ταινιοθήκης της Μπολόνια και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2008, ένα χρόνο μετά το θάνατο του Αντονιόνι.

Το αφιέρωμα συνεχίζεται με την προβολή εμβληματικών ταινιών του Αντονιόνι (Blow-Up, Zabriskie Point, Cronaca di un amore, Il mistero di Oberwald, Identificazione di una donna, Il deserto rosso). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ντοκιμαντέρ και οι μικρού μήκους ταινίες του μεγάλου Ιταλού σκηνοθέτη που θα προβάλλονται πριν τις ταινίες (από το πρώτο έργο του σκηνοθέτη Gente del Po, 1943-1947, Nettezza Urbana, L’amorosa menzogna μέχρι το Lo sguardo di Michelangelo του 2004 κ.α.), τα ντοκιμαντέρ για τον Αντονιόνι Antonioni visto da Antonioni και Fare un film per me è vivere, ενώ θα παρουσιαστεί και το ντοκιμαντέρ Chung Kuo. Cina που ο Αντονιόνι γύρισε στην Κίνα το 1972 μετά από πρόσκληση της κινεζικής κυβέρνησης, αλλά τελικά η προβολή του στη Κίνα επιτράπηκε μόλις το 2002.

O Carlo di Carlo είναι σκηνοθέτης, κριτικός κινηματογράφου και ιστορικός του κινηματογράφου του Antonioni, ενώ υπήρξε στενός συνεργάτης και φίλος του Αντονιόνι. Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που το “Progetto Antonioni” με την επανέκδοση του συνόλου του έργου του, σε επιμέλεια του Carlo di Carlo, παρουσιάστηκε στο 41ο Φεστιβάλ Καννών για να ολοκληρωθεί, μετά από πέντε χρόνια και είκοσι δύο διεθνείς συναντήσεις, με τις σημαντικές εκδηλώσεις για τα ογδοηκοστά του γενέθλιά στο Μουσείο του Λούβρου και στη Γαλλική Ταινιοθήκη, στο Lincoln Center και στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης, στο Palazzo delle Esposizioni στη Ρώμη και στη Φεράρα με τη μεγάλη έκθεση έργων ζωγραφικής του και τα εγκαίνια του μελλοντικού Μουσείου Αntonioni.

Τα ντοκιμαντέρ, καθώς και οι ταινίες που παρουσιάζονται τώρα ξανά στην Αθήνα, με πρωτοβουλία του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο πλαίσιο του Megaron Plus, και το Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», θα συμβάλουν ακόμα μία φορά στο να κρατήσουν ζωντανό το μοναδικό και απαράμιλλο βλέμμα ενός από τους Μετρ του Μοντερνισμού.

Ευχαριστούμε την Mediaset για την παραχώρηση των δικαιωμάτων προβολής και την ΑquariusTv για την παραχώρηση της κόπιας της ταινίας “L’avventura”.

-Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013, στις 19.00 (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών Αθηνών): Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.

-Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013, στις 20.00 (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»): Είσοδος ελεύθερη. Κράτηση θέσης απαραίτητη: 210 34 18 579, καθημερινά 11.00-14.00

-Πέμπτη 7 έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 (Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»): Εισιτήριο: 3 € ανά ημέρα Κρατήσεις θέσεων: 210 34 18 579, καθημερινά 11.00-14.00

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος) Δευ-Παρ 11.00-14.00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11.00-14.00 και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος http://www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και σε όλα τα καταστήματα PUBLIC εκτός από εκείνα στις περιοχές: Αιγάλεω, Ν. Ερυθραία, Αγία Παρασκευή.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: