Πολιτικά παιχνίδια με τη διοίκηση του ΚΘΒΕ επί πίνακι…

TRIKOUKIS

Κακουριώτης Σ. Ημερομηνία δημοσίευσης: 13/02/2013 (Η ΑΥΓΗ)

Σκηνικό κρίσης διαμορφώνεται από χθες στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μετά την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού να ζητήσει την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. του, Μάκη Τρικούκη, καθώς και των υπόλοιπων μελών του, αλλά και την άρνηση του προέδρου της δεύτερης κρατικής σκηνής να παραιτηθεί, όπως δήλωσε χθες στην Αυγή, κατηγορώντας τον Κώστα Τζαβάρα για «πολιτικά παιχνίδια», τα οποία «δεν θα επιτρέψω να παίξουν στις πλάτες μου». Και στο βάθος αυτού του σκηνικού αναδύεται ξανά μια προοπτική που όλοι ξορκίζουν διαψεύδοντάς τη, όμως οι φήμες επιμένουν να την επαναφέρουν στην επικαιρότητα: η συνένωση του ΚΘΒΕ με το Εθνικό Θέατρο, σύμφωνα με τις «ασκήσεις επί χάρτου» του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης…

Επικαλούμενος την απειλή «διακοπής λειτουργίας εξαιτίας των καθημερινά εντεινόμενων διενέξεων μεταξύ του προέδρου του Δ.Σ. κ. Τρικούκη από τη μία πλευρά και της πλειοψηφίας του Δ.Σ., του συνόλου σχεδόν των ηθοποιών και μιας σημαντικής μερίδας των εργαζομένων από την άλλη», καθώς και την απειλή «να ανασταλούν οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, να κλείσουν οι θεατρικές σκηνές και να πληγεί ο πολιτισμός της Β. Ελλάδας», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Κ. Τζαβάρας, ζήτησε την παραίτηση του Δ.Σ.

Προκειμένου να νομιμοποιήσει την απόφασή του αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός επικαλείται προ… διμήνου επιστολή τεσσάρων μελών του Δ.Σ., των Τζένης Αρσένη, Καίτης Ιμπροχώρη, Γιώργου Σιώχου και Ιωάννη Χρυσούλη, με ημερομηνία 7/12, όπου δηλώνουν ότι θα παραιτηθούν και «κατηγορούν ευθέως τον κ. Τρικούκη για προκλητική συμπεριφορά και αυταρχισμό αλλά και για ενέργειες που αντιστρατεύονται τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα του ΚΘΒΕ», σημειώνοντας ότι «μετά τη δήλωση των 4 μελών, είναι αδύνατη η διοίκηση του θεάτρου». Από τη μεριά του, ο Μ. Τρικούκης επισημαίνει ότι η Τζ. Αρσένη, όπως τον διαβεβαίωσε, δεν έχει υπογράψει την επιστολή αυτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού δεν γίνεται κανένας λόγος για παραίτηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού, Σωτήρη Χατζάκη, μολονότι ο ίδιος ο Κ. Τζαβάρας, όταν βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ζητήσει προφορικά την παραίτηση όλων (προέδρου, μελών Δ.Σ. και καλλιτεχνικού διευθυντή). Επιπλέον, ενώ διαρροές έκαναν λόγο για παραγγελία διαχειριστικού ελέγχου στο ΚΘΒΕ, κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού, μολονότι ο τακτικός οικονομικός έλεγχος επρόκειτο να γίνει αυτό το χρονικό διάστημα από το Δ.Σ. του οργανισμού.

Habemus Lucum!

Αν και θα επιθυμούσε πολύ κάτι παρόμοιο με το ΚΘΒΕ να κάνει και στο Φεστιβάλ Αθηνών, ο Κ. Τζαβάρας υπέγραψε τελικά χθες την προαναγγελθείσα ανανέωση της θητείας του Γιώργου Λούκου στην καλλιτεχνική διεύθυνσή του, αφού όμως πρώτα, όπως λένε πληροφορίες, πιέστηκε αφόρητα να το κάνει (μέχρι και με… μίνι κυβερνητική κρίση), ενώ, ταυτόχρονα, ζήτησε διαχειριστικό έλεγχο στην Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. Γεγονός πάντως παραμένει ότι ο αναπληρωτής υπουργός φρόντισε να έχει πριονίσει για τα καλά την καρέκλα που θα καθίσει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος μέσα σε μόλις δύο ή τρεις μήνες να παρουσιάσει ένα όσο το δυνατόν περισσότερο ευπρόσωπο πρόγραμμα…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.