Διάλεξη του Αntoine Compagnon: Λογοτεχνία: Οδηγίες χρήσεως | Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013, 19.00 | Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας

 compagnon

Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30 Στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση

Σε συνεργασία με το Collège de France, τη Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος

O κύκλος διαλέξεων διακεκριμένων εκπροσώπων της σύγχρονης γαλλικής διανόησης από το Collège de France συνεχίζεται στο Megaron Plus τον Φεβρουάριο. Οι ομιλίες αυτές φιλοξενούνται στο Μέγαρο σε συνεργασία με τη Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Μετά τον Καρόλ Μπεφά, φθάνει στην Αθήνα για να συναντήσει το κοινό του Megaron Plus την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου (ώρα: 19.00), ο Antoine Compagnon [Αντουάν Κομπανιόν], κάτοχος της έδρας της Νεότερης και Σύγχρονης Γαλλικής Φιλολογίας (Ιστορία, Κριτική, Θεωρία) στο Collège de France. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο Νίκος Μπακουνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επικοινωνίας, Πολιτισμού και Μέσων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Ο Antoine Compagnon, μέσα από τη διάλεξη «Λογοτεχνία: Οδηγίες χρήσεως», που θα γίνει στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση, θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ορισμένα βασικά ερωτήματα ‘Σε τι χρησιμεύει η λογοτεχνία; Χρησιμεύει σε κάτι ή είναι απλά χαριτωμένη ;’. ‘Η τέχνη για την τέχνη’ λέει ο Κομπανιόν, ‘αντιτίθεται στον αστικό ωφελιμισμό, τον υλισμό, τον αμερικανισμό, από την εποχή του Baudelaire. Αλλά ο Προύστ παρατηρούσε ότι, σε όλα τα επαγγέλματα, πετύχαινε πάντα εκείνος που διάβαζε’. Ο διάσημος πανεπιστημιακός δάσκαλος και στοχαστής θέτει τέλος το ερώτημα ‘Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα όταν ο ψηφιακός κόσμος έχει επιφέρει την επανάσταση στην δραστηριότητα της ανάγνωσης;’

Το Collège de France [Κολέγιο της Γαλλίας] είναι Ίδρυμα Ανώτατης Εκπαίδευσης του γαλλικού κράτους χωρίς αντίστοιχό του στον κόσμο. Στην υπηρεσία της έρευνας και της διδασκαλίας από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, ο αξιόλογος αυτός θεσμός συγκεντρώνει μια ομάδα επιλεγμένων καθηγητών (Γάλλων και αλλοδαπών), οι οποίοι έχουν αναδειχθεί μέσα από την σπουδαιότητα και την πρωτοτυπία των ερευνών τους, σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών: στα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, τη Βιολογία, την Ιατρική, τη Φιλοσοφία, τη Φιλολογία, την Ιστορία, την Αρχαιολογία, τη Γλωσσολογία και τις Κοινωνικές Επιστήμες και την Οικονομία. Το Collège de France, κόσμημα της επιστημονικής έρευνας και της γαλλικής σκέψης, τα επιτεύγματα των οποίων διαδίδει διεθνώς, συμβάλλει στο διάλογο για την αντιμετώπιση μεγάλων παγκόσμιων προκλήσεων.

Ο Αntoine Compagnon γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1950 και μεγάλωσε στην Αγγλία, την Τυνησία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγκαταστάθηκε στη Γαλλία το 1966. Η πορεία του στον ακαδημαϊκό χώρο είναι αρκετά ασυνήθιστη, καθώς, κατά την περίοδο της φοίτησής του στο Πολυτεχνείο, παρακολουθούσε μαθήματα λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο, ενώ αργότερα αποφάσισε να κάνει διδακτορική διατριβή με θέμα τη γαλλική λογοτεχνία ως υπότροφος του γαλλικού Ιδρύματος Thiers, γεγονός που του άνοιξε το δρόμο για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία: έδρα Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, θέση καθηγητή στη Σορβόννη και κατόπιν έδρα στο Collège de France.

O Antoine Compagnon έχει ακόμη εργαστεί ως καθηγητής στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ηνωμένου Βασιλείου και έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια της Άνω Νορμανδίας και του Μαιν (Γαλλία), καθώς και της Πενσυλβάνια (Η.Π.Α.), στο Ίδρυμα Γκούγκενχαϊμ και στο Κολέγιο All Souls της Οξφόρδης. Αντικείμενο της πανεπιστημιακής του διδασκαλίας έχουν αποτελέσει, μεταξύ άλλων, ο Προυστ, ο Μονταίνι, ο Σατωμπριάν, ο Σταντάλ και πιο πρόσφατα ο Μπωντλαίρ. Είναι συγγραφέας πολλών μελετών και έργων σχετικά με τη γαλλική λογοτεχνία, τη θεωρία και την ιστορία της λογοτεχνίας και της κριτικής, μέσω των οποίων προάγει νέους τρόπους προσέγγισης της λογοτεχνίας μέσω της διεπιστημονικής σκέψης. Ο διαπρεπής πανεπιστημιακός διδάσκαλος κατέχει σημαντικές θέσεις σε εθνικά επιστημονικά και παιδαγωγικά συμβούλια και ενώσεις της Γαλλίας, σε ορισμένα από τα οποία διατηρεί τη θέση του Προέδρου ή του Γενικού Γραμματέα. Επιπλέον, ο Antoine Compagnon είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, καθώς και της Academia Europaea. Τέλος, είναι αποδέκτης πολλών διακρίσεων, με κορυφαίες το βραβείο « Claude Lévi-Strauss » (2011) για την εξέχουσα συμβολή του στην πρόοδο των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών καθώς και το παράσημο του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων.

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: http://www.megaron.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.