Αρνούνται να παραιτηθούν πρόεδρος και Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε.

tzavaras

Ημερομηνία δημοσίευσης: 14/02/2013 (Η ΑΥΓΗ)

Πριν αλέκτορα φωνήσαι, σύσσωμο το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ διαψεύδει τα όσα ισχυρίζεται στην προχθεσινή ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Κ. Τζαβάρας, με την οποία ζητούσε την παραίτησή τους και αρνούνται να παραιτηθούν.

Ειδικότερα, τα τέσσερα μέλη (Τζ. Αρσένη, Κ. Ιμπροχώρη, Γ. Σιώχος, Ι. Χρυσούλης) που εφέροντο με επιστολή τους της 7ης Δεκεμβρίου προς τον υπουργό να «κατηγορούν ευθέως τον κ. Τρικούκη για προκλητική συμπεριφορά και αυταρχισμό αλλά και για ενέργειες που αντιστρατεύονται τις δραστηριότητες και τα συμφέροντα του ΚΘΒΕ», με χθεσινή τους επιστολή «αδειάζουν» τον Κ. Τζαβάρα: «Πιστεύουμε ότι έχετε πέσει θύμα παραπληροφόρησης, δεδομένου ότι η επιστολή αυτή ουδέποτε εστάλη ούτε υπογράφηκε από εμάς», σημειώνοντας ότι «εάν σας έχει εμφανισθεί σχετικό κείμενο που φέρει τις υπογραφές μας, εμείς τις αρνούμεθα και καλούμε να μας το παραδώσετε προκειμένου να προβούμε σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες». Και η επιστολή προς τον Κ. Τζαβάρα καταλήγει: «Αντιλαμβάνεσθε ότι ο επικείμενος οικονομικός απολογισμός αποκλείει την παραίτησή μας πριν την απόδοσή του».

Μετά από αυτό, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Μ. Τρικούκης, η αντιπρόεδρος Α. Σταυρακοπούλου και το μέλος του Δ.Σ. Α. Ιωακειμίδου, με ανακοίνωση που εξέδωσαν συμφωνούν με τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. και γνωστοποιούν ότι «δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία απολύτως ενέργεια πριν εισαχθεί προς έλεγχο στο Δ.Σ. ο οικονομικός απολογισμός του παρελθόντος έτους». Με τον τρόπο αυτό, το σύνολο του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ αρνείται να παραιτηθεί πριν την ολοκλήρωση του οικονομικού ελέγχου, ο οποίος θα γίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς έτσι κι αλλιώς η θητεία του Δ.Σ. λήγει τον ερχόμενο Απρίλιο.

Εμφυλιοπολεμικό σκηνικό

Στη διαμάχη αυτή μεταξύ υπουργού και Δ.Σ. παρενέβη αυτόκλητος, με μια οργισμένη ανακοίνωσή του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της δεύτερης κρατικής σκηνής Σωτήρης Χατζάκης, πυροδοτώντας το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους του θεάτρου.

Συγκεκριμένα, αφού πρώτα κάνει λόγο για «ναζιστική προπαγάνδα», σημειώνει ότι «αυτές τις ημέρες υφέρπει μια φημολογία άξια των τρωκτικών που τη μεταφέρουν μολυσματικά. Επειδή αυτό μπορεί να εγείρει ερωτηματικά της κοινής γνώμης, για αυτόν τον λόγο δηλώνω ότι ο απολογισμός των καλοκαιρινών παραγωγών του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος θα γίνει δημόσια… για όλους τους πολίτες της χώρας και της πόλης της Θεσσαλονίκης» σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι «θα ακολουθήσουν δικαστικές ενέργειες κατά των συκοφαντών».

Σημειώνεται ότι ο σημερινός απολογισμός θα αφορά αποκλειστικά τις καλοκαιρινές παραγωγές, καθώς σε μια «περίεργη» ληστεία χάθηκαν χρήματα από τις περιοδείες, μαζί και με σημαντικά παραστατικά.

Από τη μεριά τους πάντως, οι Μ. Τρικούκης, Α. Σταυρακοπούλου και Α. Ιωακειμίδου στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «κατά τον ισχύοντα για τα κρατικά θέατρα νόμο, μόνο αρμόδιο να έλέγξει τον απολογισμό είναι το Δ.Σ. Καμία δημόσια ενημέρωση δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει».

…και επιστολή Χατζάκη

Αργά το απόγευμα ο Σ. Χατζάκης δημοσιοποίησε ανοιχτή επιστολή προς τους «4» του Δ.Σ., όπου τους ρωτά αν α) ζήτησαν την παραίτηση Τρικούκη με επίσκεψή τους στον Κ. Τζαβάρα στις 7/12, β) συντάχθηκαν με τους ηθοποιούς όταν «έφερε τους ασφαλίτες και τα ΜΑΤ μέσα στο θέατρο για να κατεβάσουν τα πανό διαμαρτυρίας των εργαζομένων», γ) θεώρησαν ασυμβίβαστο την πρόταση ανάθεσης μελετών στην εταιρεία «Εύπολις» λόγω συμμετοχής της προτεινόμενης ως αναπληρώτριας διευθύντριας κ. Ακριβοπούλου, δ) ζήτησαν την εκτέλεση προϋπολογισμού της Εταιρείας της Μονής Λαζαριστών και αν δόθηκε το έγγραφο, ε) ζήτησαν να τεθεί στο Δ.Σ. θέμα συνεργασίας ΚΘΒΕ – Δήμου Θεσσαλονίκης για το «Άνετον» χωρίς να εισακουσθούν, στ) διέκοψαν «αγανακτισμένοι» συνεδρίαση του Δ.Σ.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι ο οικονομικός απολογισμός είναι θεσμική διαδικασία και «δεν προϋποθέτει την παρουσία συγκεκριμένων προσώπων στις θέσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή, του προέδρου ή του Δ.Σ.»

ΣΕΗ: Επιζήμια διένεξη

Στη διένεξη Τζαβάρα – ΚΘΒΕ παρενέβη με χθεσινή ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο έχει ζητήσει μεν την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ., αλλά «με έκπληξη πληροφορηθήκαμε πως ο κ. υπουργός ζήτησε τελικά την παραίτηση όλων των μελών του». Η ενέργεια αυτή » θα μπορούσε να ερμηνευθεί πως συνδέεται άρρηκτα με τα σχέδια της Κυβέρνησης για συγχώνευση των κρατικών θεάτρων και τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων των ηθοποιών» σημειώνουν. Παράλληλα, θεωρώντας τη διένεξη «ξένη προς τα συμφέροντα των εργαζομένων και επιζήμια για τη λειτουργία του θεάτρου», το ΣΕΗ «δεν αποδέχεται την παραίτηση των εκπροσώπων του και τους καλεί να αποστασιοποιηθούν από τις διενέξεις που αφορούν τη διοίκηση και τη διεύθυνση του θεάτρου», καθώς και να προσηλωθούν στη διεκδίκηση των πραγματικών προβλημάτων τους, «που αφορούν τη διάλυση των ΣΣΕ, των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, καθώς και την υποβάθμιση του πολιτισμού μέσω της περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων και της συγχώνευσης των κρατικών θεάτρων».

Σ.Κ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.