Κ.Β.Θ.Ε.: Παραμένει καλλιτεχνικός διευθυντής ο Σωτήρης Χατζάκης | Καταψηφίστηκε από το Δ.Σ ο ετήσιος απολογισμός της διεύθυνσής του

kthve_synenteyxi

Η κάθε πλευρά ερμηνεύει τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την έγκριση του απολογισμού του ΚΘΒΕ στη χτεσινή συνεδρίαση διαφορετικά.

Για την πλευρά του καλλιτεχνικού διευθυντή του οργανισμού ο απολογισμός εγκρίθηκε, ενώ το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ δίνει τη δική του ερμηνεία. Συγκεκριμένα το ΚΘΒΕ εξέδωσε ανακοίνωση όπου αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τον Ιδρυτικό Νόμο 2273/94 ο ετήσιος απολογισμός του έργου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μπορεί να απορριφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο πλήρως αιτιολογημένα με πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των μελών του. Στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Κ.Θ.Β.Ε. την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013, ο απολογισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Σωτήρη Χατζάκη, δεν απορρίφθηκε, αφού δεν συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη από τον ιδρυτικό νόμο πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν γεννάται θέμα για τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή».

Η απάντηση του Δ.Σ.

Πριν από λίγο, όμως, το ΔΣ του ΚΘΒΕ επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι ο απολογισμός καταψηφίστηκε από 4 (από τα 7 συνολικά) μέλη του, ενώ δύο ψήφισαν λευκό, και υπέρ μόνο μία. Ακολουθεί το περιεχόμενο της ανακοίνωσης του ΔΣ:

«Το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ στη χθεσινή (25/2/2013) συνεδρίασή του με κύριο θέμα τον Απολογισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Σωτήρη Χατζάκη, ήλεγξε καταλεπτώς τον απολογισμό από πλευράς νομιμότητας, όπως επιβάλλει ο νόμος.

Κατά την τελική ψηφοφορία ο απολογισμός καταψηφίστηκε από τέσσερα (4) εν συνόλω επτά (7) μελών του Δ.Σ. Τον καταψήφισαν συγκεκριμένα ο Πρόεδρος (Θωμάς Τρικούκης), η Αντιπρόεδρος (Άννα Σταυρακοπούλου), και τα δύο (2) μέλη (Ευγενία (Τζένη) Αρσένη, Άννα Ιωακειμίδου). Λευκό ψήφισαν οι Γιώργος Σώχος και Ιωάννης Χρυσούλης. Υπέρ του απολογισμού ψήφισε μόνον η κ. Καίτη Ιμπροχώρη.

Είναι προφανές, ως εκ τούτου, ότι κάθε τυχόν άλλος ισχυρισμός όπως ότι ο απολογισμός έχει «περάσει», δηλαδή έχει εγκριθεί, διότι τάχα δεν καταψηφίστηκε από τα 2/3 των μελών του Δ.Σ. είναι απολύτως ψευδής, αβάσιμος, προσχηματικός και αποτελεί φθηνή προπαγάνδα.

Ο ισχυρισμός αυτός επικαλείται την διάταξη του άρθρου 3 § 13 εδάφιο β του Ν. 2273/1994, που αφορά τα κρατικά θέατρα, την οποία όμως παρερμηνεύει χονδροειδώς. Η εν λόγω διάταξη ορίζει συγκεκριμένα ότι «Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ο διορισμός του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μπορεί να ανακαλείται και πριν τη λήξη της θητείας του, σε περίπτωση που ο ετήσιος απολογισμός του έργου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή απορριφθεί από το Δ.Σ. πλήρως αιτιολογημένα με πλειοψηφία 2/3 επί του συνόλου των μελών του». Είναι προφανές ότι αυτό δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την καταψήφιση του απολογισμού από το Δ.Σ., η απόφαση του οποίου είναι απολύτως αιτιολογημένη και έχει όλες τις νόμιμες συνέπειές.

Όπως, άλλωστε προκύπτει από την ανωτέρω διάταξη ακόμη και αν ΟΛΑ τα μέλη του Δ.Σ. είχαν καταψηφίσει τον απολογισμό, θα ανήκε και πάλι στην διακριτική ευχέρεια του Υπουργού το να ανακαλέσει τον διορισμό του Καλλιτεχνικού Διευθυντή πριν λήξει η θητεία του».

Η διαφωνία των μελών του Δ.Σ. που καταψήφισαν τον απολογισμό αφορά παραβάσεις που φέρεται πως έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Σωτήρης Χατζάκης, υπογράφοντας συνεργασία του εκ του κράτους χρηματοδοτούμενου ΚΘΒΕ με ιδιωτικό θεατρικό φορέα (εν προκειμένω τις θεατρικές επιχειρήσεις «Ακροπόλ») με όρους «καταφώρως άνισους» υπέρ του ιδιώτη, οι οποίοι και οδήγησαν σε υπερβάσεις του προϋπολογισμού που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.