Π.Ε.Κ.Κ.: Αποκλείστηκε ο Νίκος Αλέτρας – Αρτινός από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης | ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠANΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Afisa15th

Αποκλείστηκε ο Νίκος Αλέτρας – Αρτινός από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.Κ, οι «ενοχλητικές» δηλώσεις του Νίκου Αλέτρα – Αρτινού, μέλους της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) και της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI), περί αποκλεισμού της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου από τα βραβεία του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, στην τελετή λήξης τον περασμένο Νοέμβριο, αποτελούν τον λόγο για τον οποίο τιμωρείται τώρα με ποινή αποκλεισμού από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η Πανελλήνια ένωση Κριτικών Κινηματογράφου, της οποίας είναι μέλος, με ανακοίνωσή της εκφράζει «την αμέριστη συμπαράστασή της στο πρόσωπο του δημοσιογράφου – κριτικού, αποδοκιμάζοντας τη φασίζουσα νοοτροπία και την κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ.

Σημάδι των καιρών, ν’ ακρωτηριάζεται η δημοκρατία σε θεσμούς πολιτισμού. Εύκολα επιλέγεις ταινίες με θέμα τ’ ανθρώπινα δικαιώματα, δυσκολεύουν όμως τα πράγματα εκτός οθόνης. Καλούμε τις δημοσιογραφικές ενώσεις και την κινηματογραφική κοινότητα να πάρουν θέση, τους δε αρμοδίους ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Νίκος Αλέτρας – Αρτινός ήταν μέλος της κριτικής επιτροπής FIPRESCI του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠANΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

Ουδέποτε το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – το τρίτο σημαντικότερο στην Ευρώπη – απέκλεισε δημοσιογράφο απ’ το να εξασκήσει το δημοσιογραφικό του λειτούργημα. Η διαπίστευση της διοργάνωσης και το δημοσιογραφικό υλικό που είναι απαραίτητα για κάθε εκπρόσωπο των ΜΜΕ, είναι διαθέσιμα όποτε ζητηθούν, όπως συμβαίνει σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ του κόσμου. Το ότι το φεστιβάλ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει φιλοξενία σε ορισμένους εκπροσώπους του Τύπου στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα, αυτό είναι ένα ευτύχημα που καλύπτεται αποκλειστικά από ευρωπαϊκά κονδύλια τα οποία καταφέραμε να εξασφαλίσουμε. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν όλοι οι δημοσιογράφοι.

Ουδέποτε λοιπόν το φεστιβάλ, απέκλεισε τον Νίκο Αλέτρα απ’ το να εξασκήσει το δημοσιογραφικό του λειτούργημα. Σε καμία περίπτωση, η φιλοξενία ή μη, δε συνεπάγεται και την εξάσκηση του επαγγέλματος του δημοσιογράφου. Και φυσικά η διοργάνωση δεν απαγόρευσε ποτέ στην ΠΕΚΚ να απονείμει το καθιερωμένο βραβείο της στη διάρκεια του 53ου Φεστιβάλ. Αντιπρότεινε την απονομή του βραβείου, εκτός τελετής λήξης, σε εναλλακτικό χώρο επιλογής της ΠΕΚΚ. Είναι αυτονόητο ότι το φεστιβάλ είναι πάντα ανοιχτό στην κριτική, τόσο των δημοσιογράφων, όσο και του κοινού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star