15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15 – 24 Μαρτίου 2013) Τα Βραβεία

No 770808

Φωτογραφία: Βερβερίδης Βασίλης

Στην τελετή λήξης του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στην αίθουσα τοι κινηματογράφου “Ολύμπιον” απονεμήθηκαν τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Το πρώτο βραβείο που δόθηκε ήταν εκείνο της Διεθνούς Αμνηστίας για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Φεστιβάλ. Τη φετινή επιτροπή αποτελούσαν οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας, Ειρήνη Τσολάκη, Κατερίνα Καλογερά, Μάρω Σαββοπούλου και Μαριάννα Λεονταρίδου. Το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία “Λέγε με Κούτσου” των Κάθριν Φέρφαξ Ράιτ και Μάλικα Ζουχάλι-Ουόρολ, με το σκεπτικό ότι: «Η βράβευσή μας θέλει να αναδείξει τον σημαντικό ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Ντέιβιντ Κάτο, τη δολοφονία του οποίου είχε καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία. Η παντελής έλλειψη δικαιωμάτων των γκέι στην Αφρική είναι κάτι με το οποίο η διεθνής κοινότητα και ελληνική κοινωνία δεν είναι εξοικειωμένοι κι αυτό ακριβώς το θέμα θέλαμε να προβάλλουμε».

Το βραβείο της WWF για την καλύτερη ταινία της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον» απονεμήθηκε στην ταινία “Little Land” του Νίκου Νταγιαντά. Η φετινή κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους εκπρόσωπους της WWF Ελλάς, Γιώργο Βελλίδη, Ιάσων Κάντα και Κωνσταντίνο Λιαρίκο με το σκεπτικό ότι: «Η έννοιες βιωσιμότητα και αειφόρος ανάπτυξη χρησιμοποιούνται πολύ συχνά και η ταινία Little Land πραγματεύεται ακριβώς αυτό: την αρμονική συμβίωση με τη φύση, το συνάνθρωπο, αλλά και την έλλογη αξιοποίηση των φυσικών πόρων». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο Νίκος Νταγιαντάς σημείωσε: «Χαίρομαι που η ταινία εντάχθηκε σε αυτή την κατηγορία, αν και δεν ασχολούνταν αποκλειστικά με το περιβάλλον, αλλά με τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση σε ένα βαθύτερο επίπεδο, τη σχέση του με το χρόνο και με τους άλλους ανθρώπους, γιατί τελικά αυτό είναι ένα. Θα ήθελα να πιστεύω σε ένα διαφορετικό μέλλον, το οποίο προσεγγίσαμε κάπως μέσα από την ταινία. Αν δε διορθώσουμε τη σχέση μας με τους άλλους και κατά προέκταση με αυτό που μας περιβάλλει, δε θα τα πάμε καλά. Η ταινία ήταν ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Το βραβείο είναι αφιερωμένο σε όλες τις ταινίες του Φεστιβάλ, οι οποίες ξέρω ότι είναι φτιαγμένες από ανθρώπους που νοιάζονται πάρα πολύ για αυτό που κάνουν. Όσο περνάει ο καιρός και έρχομαι στο Φεστιβάλ, νιώθω ότι το ντοκιμαντέρ είναι ο μόνος καθρέφτης που έχει μείνει για να δούμε αυτό που είμαστε. Ελπίζω το ντοκιμαντέρ να συνεχίσει να υπάρχει, να το στηρίζει η ΕΡΤ και οι συνάδελφοί μου να συνεχίσουν αυτό που κάνουν τόσο καλά».

Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το βραβείο τηλεοπτικής προβολής της ΕΤ3 σε ντοκιμαντέρ της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον». Η φετινή κριτική επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους Γιώργο Μπότσο, Δημήτρη Βέτα και Γρηγόρη Γκίνο, απένειμε το βραβείο εξ ημισείας στις ταινίες “Little Land” του Νίκου Νταγιαντά και “Νομάδες του χειμώνα” του Μανιέλ φον Στιρλέρ. Η διάκριση συνοδεύεται από έπαθλο 1.500 ευρώ για καθεμιά ταινία, ενώ οι βραβευμένες ταινίες θα προβληθούν από την ΕΤ3.

Έπειτα, έγινε η απονομή του βραβείου «Doc on Air» της ΕΡΤ, που αφορά στο καλύτερο project του Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί σε χρηματικό έπαθλο 7.000 ευρώ. Τη κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι tutors που παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του EDN. Το βραβείο απονεμήθηκε στο project “Playing with Fire” σε σκηνοθεσία Αννέτας Παπαθανασίου και παραγωγή Φωτεινής Οικονομοπούλου.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ απονεμήθηκε το βραβείο Docs in Progress της Αγοράς του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave. Η κριτική επιτροπή απαρτιζόταν από τους Flora Gregory, Αριάνα Μεϊντανά και Jan Röfekamp. Το βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ “Aunty” σε σκηνοθεσία και παραγωγή των Σάλβα Μουνιόθ και Μανού Τζερόσα.

Τη σκυτάλη πήρε αμέσως μετά ο κ. Peter Wintonick, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής FIPRESCI, η οποία φέτος απαρτιζόταν από τους Kirsten Kieninger, Alberto Castellano και Νίκο Τσαγκαράκη. Αρχικά, ο κ. Wintonick αναφέρθηκε στην προσφορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ και την ανάπτυξη που γνωρίζει αυτό το κινηματογραφικό είδος, καθώς και στη χαρά που αποκόμισε συνεργαζόμενος με τους εθελοντές του Φεστιβάλ, ανακοίνωσε το βραβείο για καλύτερη ξένη παραγωγή, καθώς και το σκεπτικό της επιτροπής: «Το βραβείο απονέμεται στην ταινία “Μέρη μιας οικογένειας” του Διέγο Γκουτιέρες. Το ντοκιμαντέρ σκιαγραφεί το πορτραίτο ενός ηλικιωμένου ζευγαριού, εγκλωβισμένου σε 50 χρόνια ενός -κάποτε αγαπημένου- γάμου, στα δεσμά της μεγαλοαστικής αφθονίας, σε μια απομονωμένη έπαυλη στο Μεξικό. Πρόκειται για μια κινηματογραφικά ξεχωριστή σπουδή μιας ασφυκτικής σχέσης που κάποτε λεγόταν αγάπη».

Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Τσαγκαράκης για να απονείμει το βραβείο FIPRESCI για καλύτερη ελληνική παραγωγή, το οποίο απέσπασε η ταινία “They Glow in the Dark” του Παναγιώτη Ευαγγελίδη. Ο κ. Τσαγκαράκης αναφέρθηκε στο σκεπτικό της επιτροπής ως εξής: «Πρόκειται για μια αιχμηρή, συγκινητική, χιουμοριστική και πολυεπίπεδη αποτίμηση αυτού που αποκαλούμε ζωή. Ένα ουμανιστικό φιλμ, που διερευνά τη φιλία μεταξύ ομοφυλοφίλων, την αρρώστια, την οικειότητα, τη σεξουαλική ταυτότητα, τη φτώχια, τη συντροφικότητα, εν τέλει αυτό που αποκαλούμε αγάπη».

Η απονομή των βραβείων του 15ου ΦΝΘ ολοκληρώθηκε με τα τέσσερα βραβεία κοινού Fischer, τα οποία αφορούν σε ελληνικό και ξένο ντοκιμαντέρ άνω και κάτω των 45 λεπτών.

Το Βραβείο Κοινού για ξένη παραγωγή κάτω των 45’ απέσπασε η ταινία ”H υψηλή τιμή του χρυσού” του Ρος Ντόμονι, ενώ καλύτερη ξένη παραγωγή άνω των 45’ ανακηρύχθηκε το ντοκιμαντέρ “Ο εξ αίματος αδελφός” του Στιβ Χούβερ. Στη συνέχεια, απονεμήθηκε το Βραβείο Κοινού για ελληνική παραγωγή κάτω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ “Μια κληρονομιά: Με την ψυχή στο στόμα” σε σκηνοθεσία Κυριακής Μάλαμα. Ολοκληρώνοντας την απονομή, ακολούθησε το Βραβείο Κοινού για την καλύτερη ελληνική παραγωγή άνω των 45’, το οποίο απέσπασε το ντοκιμαντέρ “Ο μανάβης” του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου.

  Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.