Ένα Βήμα Μπροστά (2012) του Δημήτρη Αθυρίδη | από 11 4 2013 | με τον Γιάννη Μπουτάρη

one step ahead poster

Ένα Βήμα Μπροστά (2012) One Step Ahead του Δημήτρη Αθυρίδη με τον Γιάννη Μπουτάρη

Υπόθεση: Ο Γιάννης Μπουτάρης, κορυφαίος έλληνας οινοπαραγωγός και απεξαρτημένος αλκοολικός, βραβευμένος για την οικολογική του δράση και εξέχον μέλος της κοινωνίας των πολιτών, είναι στα 68 του ο αντισυμβατικός ανεξάρτητος υποψήφιος για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης στις εκλογές του 2010. Καθώς η χώρα στροβιλίζεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μνημονίου, ο Μπουτάρης μάχεται απέναντι σε ορατούς και αόρατους αντιπάλους. Το ντοκιμαντέρ Ένα βήμα μπροστά είναι μία κινηματογραφική οδύσσεια διάρκειας 10 εβδομάδων που παρακολουθεί και καταγράφει αυτό το ακραίο «παιχνίδι δύναμης» σε πολιτικό, κοινωνικό και προσωπικό επίπεδο. Με φόντο τους δρόμους της Θεσσαλονίκης, η ταινία παρουσιάζει την προσωπικότητα του πρωταγωνιστή της, αλλά και την ξεχωριστή κουλτούρα της πόλης του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τις ιδιαιτερότητες και αντιφάσεις της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας σε μια κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή.

Είδος: Ντοκιμαντέρ Διάρκεια: 126′ Γλώσσα: Ελληνικά Χώρα: Ελλάδα, Γερμανία Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 11/04/2013

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Είδος ταινίας: Ντοκιμαντέρ, Βιογραφική Σκηνοθεσία:

Δημήτρης Αθυρίδης Σενάριο:

Δημήτρης Αθυρίδης

Παραγωγοί: Μαρία Δρανδάκη Δημήτρης Αθυρίδης

Executive Producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης Μοντάζ: Αρτεμις Αναστασιάδου Μουσική: Τέρρυ Παπαντίνας Σταύρος Γασπαράτος Σχεδιασμός και μίξη ήχου: Άρης Λουζιώτης Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος Παραγωγή: Pan Entertainment

Συμπαραγωγή: ΕΡΤ YLE ZDF ARTE (σε συνεργασία) ΕΚΚ (υποστήριξη) Διανομή: Ανεξάρτητη Διάρκεια: 126′

Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία, Φινλανδία

Έτος Παραγωγής: 2012 Τύπος Εικόνας: Έγχρωμη DigiBeta Γλώσσα: Ελληνικά

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ (IDFA), το οποίο διεξήχθη από τις 14 έως τις 25 Νοεμβρίου 2012, ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ διεθνώς, έκανε πρεμιέρα το «Ένα βήμα μπροστά» του Δημήτρη Αθυρίδη. Συγκεκριμένα, η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Reflecting Images: Panorama.

Το ντοκιμαντέρ «Ένα βήμα μπροστά», ακολουθεί για 10 εβδομάδες τον Γιάννη Μπουτάρη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του 2010. Προβάλλοντας μια προσωπική ιστορία στο κοινωνικό της ανάλογο, η ταινία αναζητά τη συνάφεια εννοιών όπως αδιέξοδο, κρίση, εξάρτηση, εκλογές, απόφαση, απεξάρτηση. Στις σημερινές κοινωνίες, η κρίση έχει χαρακτηριστεί συχνά σαν κρίση αξιών. Η ιστορία του Γιάννη Μπουτάρη, η απεξάρτησή του, σαν αποτέλεσμα μιας ηθικής μεταστροφής μέσω της δράσης και της προσφοράς, μας δίνει το θάρρος να κοιταχτούμε στο καθρέφτη και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την αδυναμία σε δύναμη. Και τη δύναμη σε αγάπη.

Δημήτρης Αθυρίδης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1962, έκανε καριέρα ως φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας στη διαφήμιση και σε ντοκιμαντέρ. Η πρώτη του ταινία “T4 trouble and the self admiration society” (σκηνοθέτης-συμπαραγωγός) συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα του 11ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ στο Los Angeles Greek Film Festival 2009 και συμμετείχε στο Trieste IFF 2009, cyprusanimafest κ.α. διεθνή φεστιβάλ. Προβλήθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το 2010, καθώς και στην ΕΡΤ τον Απρίλιο του 2012, αποσπώντας θερμή υποδοχή από τους κριτικούς. Το 2010 συμμετείχε στη μελετητική ομάδα του κ. Αλέξανδρου Τομπάζη σαν σύμβουλος για τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις του ελληνικού περιπτέρου στην διεθνή έκθεση EXPO 2010 SHANGHAI, που τιμήθηκε με το τρίτο βραβείο στην κατηγορία του.

Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί τον Μάιο του 2013 στο γαλλογερμανικό κανάλι ARTE, στο πλαίσιο της θεματικής ημέρας “Μια ημέρα για την Ελλάδα / Une journée en Grèce”.

Που παίζεται:

Αμπελόκηποι – Νεάπολη

Αθήναιον 3D Digital
Β. Σοφίας 124 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι) 2107782122. Γενική Είσοδος: Δευτ.-Τρ. & Πέμ. € 7,00, Παρ.- Κυρ. € 7,50, Τετ. € 4,50 (3D: € 8,50). Καθημ. έως 18:30 € 6,50. Προβολές 3D: € 10,50. Για άτομα άνω των 60 & παιδιά κάτω των 12 & φοιτ. € 6,50. Προπώληση εισιτηρίων στο http://www.athinaioncinemas.com και στο 2108108220. Ώρες Προβολών :Αίθουσα 1: 17:40, 20:00, 22:20
Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.