Η Θυσία του Αντρέι Ταρκόφσκι στη Λέσχη Σολάρις | Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ | Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, στο Θέατρο 90 Μοιρών, στη Θεσσαλονίκη

sacrifice

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013, στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζεται το αφιέρωμα στον Αντρέι Ταρκόφσκι. Μετά το «Στάλκερ» θα δούμε τη «Θυσία» (142΄), 1986, την τελευταία ταινία του μεγάλου Ρώσου δημιουργού, η οποία μπορεί να χαρακτηριστεί ως η σύνοψη όλων των ταρκοφσκικών εννοιών και μοτίβων, η τελευταία επιθυμία και η διαθήκη του στο νεώτερο γιο του, στον Αντρέιουσια.

Η «Θυσία» τέλειωσε όταν άρχιζε το τελευταίο ταξίδι του Ταρκόφσκι. Είχε διαγνωσθεί ότι ο καρκίνος του ήταν σε προχωρημένη μορφή. Στις 29 Δεκεμβρίου 1986 θα πεθάνει στο Παρίσι. «Άμλετ… Όλη μέρα στο κρεβάτι, χωρίς να σηκωθώ καθόλου. (…) δεν διαθέτω πια καμιά δύναμη για τίποτε. Αυτό είναι το πρόβλημα», έτσι τελειώνει το «Μαρτυρολόγιο» (σ. 416). Η «Θυσία» δεν αναφέρεται σε αυτό. Έτσι ή αλλιώς όλη η ζωή του Ταρκόφσκι ήταν μια θυσία στο βωμό της Έβδομης Τέχνης.

Ένα σχόλιο του δημιουργού μπορεί να πει κανείς ότι είναι προφητικό για την ταινία. «Απέναντι σε καταστροφή τέτοιας κλίμακας το μόνο που πρέπει να τεθεί, κατά τη γνώμη μου, είναι η προσωπική ευθύνη του ατόμου και η προθυμία του για θυσία, χωρίς την οποία παύει να λογίζεται ως πνευματικό ον» («Σμιλεύοντας το χρόνο», εκδ. Νεφέλη, σ. 302). Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να συνοψίσουμε πιο καλά την πνευματική κληρονομιά του Αντρέι Ταρκόφσκι στην ανθρωπότητα, όχι μόνο στην παγκόσμια κοινότητα του κινηματογράφου.

Ακόμη μια φορά έχουμε το δυισμό, χριστιανισμός-παγανισμός, σε ένα σύγχρονο αφηγηματικό περιβάλλον, σε ένα επικείμενο πυρηνικό όλεθρο. Ο άνθρωπος τολμά να κάνει μια συνθήκη με το θεό. Έτσι έχουμε μια άλλη θεώρηση της κοσμογονίας και, κατά συνέπεια, ένα βαθύ διάλογο με όλα τα μεγάλα θέματα της παγκόσμιας αφήγησης όπως εμφανίζονται τόσο στη λογοτεχνία όσο και στη ζωγραφική, στον Ελ Γκρέκο, στο Λεονάρντο Ντα Βίντσι… Η διαθήκη του Αντρέι Ταρκόφσκι είναι μια νέα μυθολογία στην οποία κυριαρχεί η ηθική. Οι αξίες αυτής της ηθικής δεν απέχουν πολύ από τη χεγκελιανή, την καντιανή, τη μαρξιστική, την ηρακλείτια και τη δημοκρίτια εκδοχή της ανθρώπινης ηθικής. Μετά θα επιστρέψουμε, την επόμενη Τετάρτη στον «Αντρέι Ρουμπλιόφ» (1966), στον πνευματικό βυζαντινό κόσμο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προβολές θα γίνονται στο Θέατρο 90 Μοιρών, Φιλίππου 36, κοντά στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.00 μ.μ., κάθε Τετάρτη. Για την ταινία θα μιλήσει ο Βασίλης Καρκατσέλης, φωτογράφος-εικαστικός και ο Γιάννης Φραγκούλης, θεωρητικός του κινηματογράφου. Η συζήτηση θα επεκταθεί, με αφορμή και με βάση τις ταινίες και τον κινηματογράφο, στην αισθητική, γενικότερα και στη φιλοσοφία, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τόσο το βάθος της σκέψης του Αντρέι Ταρκόφσκι όσο και το δικό μας εαυτό. Η Κάρτα Μέλους στοιχίζει 20 ευρώ για 6 προβολές, για φοιτητές και ανέργους 10 ευρώ. Η Κάρτα Μέλους λειτουργεί και σαν εκπτωτική σε 20 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη. Κατ’ εξαίρεση η μεμονωμένη είσοδος είναι 4 ευρώ.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6974123481, 2310274567 Email: ioanisfragoulis@gmail.com Web site: http://greeceactuality.wordpress.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.