Μητριαρχία (Matriarchy) του Νίκου Κορνήλιου (2013) | Έναρξη γυρισμάτων Ιούνιος 2013

Matriarchy

Μητριαρχία
Matriarchy

του Νίκου Κορνήλιου

Υπόθεση:
Στη ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ, τη νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου, 60 γυναίκες ηθοποιοί -αλλά και ακτιβίστριες, μετανάστριες, πρόσφυγες, ποιήτριες, λογοτέχνες – διαφορετικών ηλικιών, εθνικοτήτων, κοινωνικών προελεύσεων, πολιτικών πεποιθήσεων και ερωτικών προτιμήσεων, επιχειρούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους στον κόσμο σε μια χωρίς παύσεις συνάντηση 5 ημερών.
Αναζητούν τον τρόπο που θα αρθρώσουν τη δική τους φωνή, σε μια κοινωνία δομημένη εδώ και αιώνες πάνω στον αντρικό λόγο.
Την ημέρα συζητούν, αναλύουν, συμφωνούν και συγκρούονται πάνω σε όλα όσα τις αφορούν: κοινωνία, σεξουαλικότητα, πολιτική, σώμα, σχέσεις, τέχνες, μητρότητα, εργασία. Τη νύχτα χορεύουν, τραγουδούν, εξομολογούνται βιώματα κι εμπειρίες, ενοχές, μυστικά, φόβους, επιθυμίες, προκαταλήψεις, αμφιβολίες.
Τι θα προκύψει από ένα τέτοιο πείραμα; Από αυτή την ιδιότυπη συνέλευση χωρίς μανιφέστα και προκαθορισμένους στόχους, που το μόνο που τη διαπνέει είναι η επιθυμία για επικοινωνία, έκφραση κι ελεύθερο αυτοπροσδιορισμό;

 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

Πρωταγωνιστούν (λίστα υπό διαμόρφωση)
Esther Andre Gonzalez
Εβελίνα Αραπίδη
Ειρήνη Ασημακοπούλου
Christina Baptista
Ανδριανή Βασιλοπούλου
Λαρίσα Βέργου
Γαβριέλα Βασδέκη
Νικολέτα Γιαλελάκη
Μαρία Γκριτζάπη
Μαρία Δερεμπέ
Μαρία Διακουμάκου
Κλεοπάτρα Εμμανουήλ
Άρτεμις Ιωάννου
Όλγα Ιωάννου
Ελένη Καλαρά
Στέλλα Καλησπεράτου
Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου
Μελίσσα Κωτσάκη
Μαρία Λαμπράκη
Loretta Mc Cauley
Χριστίνα Μανώλη
Ειρήνη Μαργαρώνη
Ελπίδα Μεταξά
Μάιρα Μηλολιδάκη
Δήμητρα Μητροπούλου
Ρωμαλέα Ντρέγκα

Κατερίνα Παρίσσου
Βάσια Πασπαλή
Ζέτα Πασπαράκη
Ιωάννα Μιχαλά
Ελένη Μολέσκη
Δήμητρα Μπάρλα
Κασσάνδρα Μπαφαλούκου
Ανοιξιά Μπουτζιούκα
Ευτυχία Ξανθουδάκη
Έλπη Οικονόμου
Ντέπυ Πάγκα
Αιμιλία Παπαδάκου
Ελένη Παργινού
Ελίνα Ρίζου
Πηνελόπη Σεργουνιώτη
Χριστίνα Σκάζα
Ανδρομάχη Σπανέλλη
Έλενα Σταμάτη
Μαργαρίτα Σταυροπούλου
Eva Stylander
Κωνσταντίνα Τάκαλου
Βασιλική Τρουφάκου
Πηνελόπη Φλουρή
Άννα Χανιώτη
Εμμανουέλα Χαράτση
Ίρις Χατζηαντωνίου

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Είδος ταινίας: Δράμα
Σκηνοθεσία, Δραματουργία, Παραγωγή : Νίκος Κορνήλιος
Σχεδιασμός παραγωγής, Δραματουργία, Μοντάζ: Ευγενία Παπαγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Γιώτη
Φωτογραφία: Γιώργος Παπανικολάου,Αλέξης Ιωσηφίδης, Άγγελος Τσουκαλάς
Ήχος: Γιάννης Καραμήτρος, Βασιλική Πούλου, Ιάσονας Θεοφάνου
Σχεδιασμός ήχου, μιξάζ: Studio 19, Κώστας Μπώκος, Βασίλης Κουντούρης
Σκηνική Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Μπαλωμένου
Βοηθοί παραγωγής: Παναγιώτης Δρακόπουλος, Δημήτρης Αμπατζής
Διάρκεια: …’
Φορμά εικόνας: Έγχρωμο
Γλώσσα: Ελληνικά
Έτος παραγωγής: 2013
Χώρα παραγωγής: Ελλάδα
Διανομή:

ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ
Η ταινία που συγκεντρώνει 60 γυναίκες για να συζητήσουν τη θέση τους στον κόσμο σήμερα.

Τα πρόσωπα της ταινίας πλάθονται εκκινώντας από βιωματικό υλικό που οι ίδιες οι ηθοποιοί φέρουν και επεξεργάζονται. Οι προσωπικές τους εμπειρίες, καθώς και γυναικών του περιβάλλοντός τους, αποτελούν την πρώτη ύλη για τη δημιουργία των ηρωίδων της ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ. Η πειραματική αυτή προσέγγιση στη μυθοπλασία συνορεύει με τον κινηματογράφο της τεκμηρίωσης και σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό του ελεύθερου αυτοσχεδιασμού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Η πρότερη (και σε πολλές περιπτώσεις μακρόπνοη) συνεργασία με όλες τις ηθοποιούς που θα συμμετέχουν στην ταινία παρέχει ένα γόνιμο έδαφος εμπιστοσύνης, στο οποίο ανθίζει μια συγκινητική συλλογική δυναμική.

Η ταινία, τα γυρίσματα της οποίας θα ξεκινήσουν τον Ιούνιο του 2013, φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει την αφορμή να επανεξετασθεί η θέση της Γυναίκας στη σημερινή κοινωνία και οι συντελεστές της θα επιχειρήσουν να φέρουν στο προσκήνιο θέματα φύλου που μπορεί να φαντάζουν αυτονόητα, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι.

Στη ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑ, 60 γυναίκες με μία στενή σχέση συνεργασίας με το Νίκο Κορνήλιο, έχουν συγκεντρωθεί για να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να αφορά άμεσα το μισό πληθυσμό και σίγουρα έμμεσα το άλλο μισό…

Μέρος της χρηματοδότησης της ταινίας θα στηριχθεί σε crowdfunding, που θα ξεκινήσει στις 13 Μαΐου και θα διαρκέσει 1 μήνα, μέσω της πλατφόρμας Indiegogo.

Τις ηρωίδες της ΜΗΤΡΙΑΡΧΙΑΣ θα έρθουν να συναντήσουν γυναίκες της ποίησης και της τέχνης με ιδιαίτερο προσωπικό λόγο, όπως η Όλγα Τουρνάκη και η Τζίνα Πολίτη.
Βιογραφικό
ΝΙΚΟΣ ΚΟΡΝΗΛΙΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Παρίσι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σπουδές Θεάτρου ( DEA στο Πανεπιστήμιο PARIS VIII ), Μουσικής ( MAITRISE στο Πανεπιστήμιο Σορβόννη-PARIS I) και Αρχιτεκτονικής ( DPLG ).

Διπλωματική εργασία στην Αρχιτεκτονική με τίτλο “ΧΩΡΟΣ, ΚΙΝΗΣΗ, ΗΧΟΙ”. Μέλη της επιτροπής κρίσης: Γιάννης Ξενάκης, Eric Rohmer, Jean Baudrillard, Pierre Joly.

Δούλεψε με τον ANTOINE VITEZ (υποκριτική και διδασκαλία ηθοποιών) και με τον ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ (σύνθεση).
Παρακολούθησε τα σεμινάρια κινηματογράφου του ERIC ROHMER στο Ινστιτούτο Τέχνης (Ι.Α.Α).

Σε όλη τη διάρκεια των σπουδών του ήταν υπότροφος του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού.
ΘΕΑΤΡΟ

Το 1980-83 ήταν υπεύθυνος του εργαστηρίου αρχαίου δράματος του Θεάτρου του IVRY (διεύθυνση ANTOINE VITEZ).

To 1983-86 ίδρυσε και διεύθυνε το Θέατρο AQUEDUC στο ARCUEIL.

Το 1989 επέστρεψε στην Ελλάδα και μετά από πρόσκληση του ΤΑΣΟΥ ΛΙΓΝΑΔΗ δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.
Έχει επίσης διδάξει υποκριτική και κινηματογράφο στις Ανώτερες Σχολές Δραματικής Τέχνης ΕΜΠΡΟΣ, ΑΡΧΗ καθώς και στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.

Το 1994 ίδρυσε το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ, ένα χώρο έρευνας για τις σχέσεις μεταξύ των τεχνών: θεάτρου-χορού-μουσικής-κινηματογράφου.
Σκηνοθεσίες

Σκηνοθέτησε, στο THEATRE NATIONAL DE CHAILLOT, την ΕΒΔΟΜΗ ΠΥΛΗ (1985), δίπτυχο από την «Θηβαϊδα» του Ρακίνα και τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου. Περιοδεία στην Αλσατία.

Έγραψε και σκηνοθέτησε για το Φεστιβάλ της AVIGNON, την ΜΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ (1983), έργο μουσικού θεάτρου αφιερωμένο στον Μπέκετ.

Σκηνοθέτησε, στο THEATRE NATIONAL DE CHAILLOT, τη ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΙΚΕΤΙΔΩΝ (1982), από τις “Ικέτιδες” του Αισχύλου και του Ευριπίδη.

Aνέβασε την ΗΧΟΠΟΛΗ (1980), «θέαμα μέσα στην πόλη», με τους ερμηνευτές (ηθοποιούς, μουσικούς, χορωδούς) διασκορπισμένους στα κτίρια, σε σύμπραξη με την πόλη του IVRY.

Σκηνοθέτησε, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Παρισιού, το έργο ΨΕΥΔΩΝΥΜΟΙ (1979), του Dominique Grandmont (παγκόσμια πρώτη).

Στην Ελλάδα σκηνοθέτησε:

ΟΠΩΣ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ (1999), του Σαίξπηρ, στην Πειραματική Σκηνή του ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

ΟΔΟΣ ΜΑΜΠΟΤ (2003), από τον «Οδυσσέα» του Τζαίημς Τζόυς (παγκόσμια πρώτη), με την υποστήριξη του James Joyce Centre του Δουβλίνου. Με το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ στο Θέατρο ΡΟΕΣ.

Ο ΧΟΝTΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΙΓΝΟΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ (2007), του Πολ Όστερ (πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα), με το ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟΥ στο Θέατρο ΣΦΕΝΔΟΝΗ.

XAM KΑΙ ΚΛΟΒ (2008), από το «Τέλος του Παιχνιδιού» του Σάμουελ Μπέκετ,
στο Βοοze Cooperativa.

ΤΑ ΠΙΚΡΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑ ΦΟΝ ΚΑΝΤ (2009), του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, στο Θέατρο ΧΩΡΑ.

ΤΑ ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΑ (2012), του Χάρολντ Πίντερ, στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Το 1982 γύρισε τη μουσική ταινία TROIS MOUVEMENTS, διάρκειας 30’ , ανάθεση του γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού ( Centre de Recherches et d’ Essais Cinematographiques). Η ταινία προβλήθηκε στο Κέντρο Πομπιντού – Βeaubourg, στα πλαίσια του φεστιβάλ «CINEMA D’ ART».

To 1986 ίδρυσε μαζί με άλλους γάλλους κινηματογραφιστές την εταιρία LES TROIS LUMIERES PRODUCTIONS και στράφηκε στην δημιουργία ταινιών μυθοπλασίας.

Το 1990-91 γύρισε την ταινία μεγάλου μήκους ΙΣΗΜΕΡΙΑ (τέσσερα βραβεία στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επίσημη ελληνική συμμετοχή στο φεστιβάλ της La Beaule). Συμπαραγωγή Ελλάδας-Γαλλίας-Ιταλίας με τη συμμετοχή του EURIMAGES. Παίζουν: Βασίλης Διαμαντόπουλος, Andre Wilms, Βίκυ Βολιώτη, Αντιγόνη Αμανίτου, Νικήτας Τσακίρογλου, Vanni Corbelini.

Το 1996-97 γύρισε την ταινία μεγάλου μήκους ΤΟ ΑΘΩΟ ΣΩΜΑ (τρία κρατικά βραβεία, επίσημη ελληνική συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ της Καλκούτας και στην εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου του Στρασβούργου). Παίζουν: Ακύλας Καραζήσης, Άρτο Απαρτιάν, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ιρις Χατζηαντωνίου, Τίτος Βανδής.

Το 2001-02 γύρισε την ταινία μεγάλου μήκους Ο ΚΟΣΜΟΣ ΞΑΝΑ (επίσημη ελληνική συμμετοχή: στο διεθνές φεστιβάλ του Karlovy-Vary, στο φεστιβάλ μεσογειακού κινηματογράφου του Montpellier, στο διεθνές φεστιβάλ Tiburon-California, στην εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου του Στρασβούργου, στο φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου του Chicago ). Ελληνογαλλική συμπαραγωγή με την συμμετοχή του EURIMAGES.

Το 2004 γύρισε το ψηφιακό video-dance ΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟΥ ΖΩΟΥ, με ομάδα χορευτών, μουσικών και εικαστικών.

Το 2006-08 γυρίζει και μοντάρει παράλληλα τη ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ, μια «πολυφωνική» ψηφιακή ταινία μεγάλου μήκους ( Ειδικό Βραβείο της Eπιτροπής στο Φεστιβαλ Θεσσαλονίκης, επίσημη συμμετοχή στο φεστιβάλ αφρικανικού κινηματογράφου της Ζανζιβάρης).

Το 2009-10 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους ΤΡΙΤΗ (επίσημη ελληνική συμμετοχή στα διεθνή φεστιβάλ Mar del Plata στην Αργεντινή, Chennai-Madras στην Ινδία και στο φεστιβάλ Ευρωπαϊκού κινηματογράφου στο Σικάγο).

Το 2012 γυρίζει την ταινία μεγάλου μήκους 11 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ του Lecce στην Ιταλία, Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βαρκελώνης-Παρισιού-Νέας Υόρκης).
ΜΟΥΣΙΚΗ

Έγραψε έργα για ορχηστρικά σύνολα που παίχτηκαν σε πολλά ευρωπαϊκά φεστιβάλ (Στρασβούργο, Άμστερνταμ, Ρώμη, Βρυξέλες, Λονδίνο, Μίντελμπουργκ, Ορλεάνη, Γκρατς…).

Συνεργάστηκε με πολλούς οργανισμούς σύγχρονης μουσικής όπως: ΙRCAM (διεύθυνση Pierre Boulez), UPIC (Γιάννης Ξενάκης), ATELIER LYRIQUE DU RHIN (Pierre Barrat), ATEM (Γιώργος Απέργης), ARC (Maurice Fleuret).

Δίδαξε σε σεμινάριο για τη «φωνή στο μουσικό θέατρο», προσκεκλημένος από την FONDATION ROYAUMONT.
Προσκεκλημένος της VILLA MEDICIS, στη Ρώμη.

Τα έργα του έχουν εκδοθεί από τις μουσικές εκδόσεις SALABERT.

Kυριότερα έργα:

ΛΕΥΚΕΣ, για ορχήστρα εγχόρδων, πρώτη εκτέλεση με την Ορχήστρα των Καννών (διεύθυνση Michel Decoust) και στη συνέχεια στο Παρίσι ( διεύθυνση Yves Prin) και στο Κέντρο Πομπιντού (διεύθυνση Αλέξανδρος Μυράτ).
STEHEN, για πιάνο και ορχηστρικό σύνολο, πρώτη εκτέλεση στη Ρώμη από το σύνολο L’ITINERAIRE (διεύθυνση Denis Cohen ) και στη συνέχεια στο Λονδίνο και στην Ορλεάνη.
ΠΡΟΣ, για τρίο εγχόρδων, πρώτη εκτέλεση στο IRCAM του Pierre Boulez και στη συνέχεια, από το TRIO A CORDES DE PARIS, στο Μέγαρο Ραδιοφωνίας.
AVANT D’ ETRE, για ορχηστρικό σύνολο, πρώτη εκτέλεση από το σύνολο 2E2M (διεύθυνση Paul Mefano).
PULSARS, για χάλκινα πνευστά, μουσική για την ΗΧΟΠΟΛΗ ( SONORVILLE ).

Έγραψε επίσης μουσική για τις θεατρικές παραστάσεις που σκηνοθέτησε και για όλες τις ταινίες του.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.