5ο Ιβηροαμερικάνικο Φεστιβάλ ΛΕΑ: Λογοτεχνία εν Αθήναις | Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας | 12 έως 22.06.2013 | ελεύθερη είσοδος

 iviroamerikaniko festival 2013

Ενάντια στην κρίση των αριθμών, το θαύμα των γραμμάτων

12.06.2013 έως 22.06.2013

Για 5η συνεχή χρονιά, ο ισπανόφωνος πολιτισμός σάς δίνει ραντεβού στην Αθήνα. Πεντακόσια εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο μιλούν ισπανικά. Στο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις» – ΛΕΑ, 13 έθνη από τις δύο όχθεις του Ατλαντικού συναντώνται γύρω από τον πολιτισμό και τη λογοτεχνία για 10 μέρες. Το ΛΕΑ αποτελεί πλέον μια συνάντηση εκ των ουκ άνευ στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας (περισσότεροι από 50.000 επισκέπτες μέχρι σήμερα) και έχει γίνει πόλος αναφοράς για την ιβηροαμερικανική λογοτεχνία στην Ευρώπη. Και ακόμα περισσότερο φέτος, που περιμένουμε κάποιους από τους πιο φημισμένους, αναγνωρισμένους και δημοφιλείς δημιουργούς στον κόσμο, όπως ο Λεονάρντο Παδούρα από την Κούβα και ο Πέτρος Μάρκαρης από την Ελλάδα. Το φετινό 5ο Φεστιβάλ ΛΕΑ θα αποτελέσει σημείο παρουσίασης και συνάντησης της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής πορείας των σημαντικότερων εκπροσώπων της Ιβηρικής και της Λατινικής Αμερικής, τόσο της ισπανόφωνης όσο και της πορτογαλόφωνης γραμματείας (Πορτογαλία και Βραζιλία), αλλά και της φωτογραφίας, της γελοιογραφίας, της μουσικής, της γαστρονομίας και της ποίησης.

Το 5ο Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ «Λογοτεχνία εν Αθήναις», διοργανώνεται από το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» και για 10 μέρες παρουσιάζει στην Αθήνα μια μεγάλη πολιτιστική γιορτή, με μια έκθεση φωτογραφίας του διάσημου φωτογράφου Ντανιέλ Μορντζίνσκι, μία εβδομάδα αφιερωμένη στον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία και μία δεύτερη αφιερωμένη αποκλειστικά στον έντεχνο λόγο, με συναντήσεις, στρογγυλές τράπεζες, ποιητικές βραδιές, αφήγηση παραμυθιών και συναυλίες. Οι προσκεκλημένοι μας είναι καταξιωμένοι λογοτέχνες και συγγραφείς που σφραγίζουν σήμερα με το έργο τους το χώρο των γραμμάτων στην Ιβηρική Χερσόνησο, στην Ευρώπη, και στη Λατινική Αμερική. Ανάμεσά τους, ο Λεονάρντο Παδούρα και ο Αλέξις Ντίας Πιμιέντα (Κούβα), η Ντούλσε Μαρία Καρντόζο (Πορτογαλία), ο Χόρχε Αρμπελέτσε (Ουρουγουάη), η Άνα Πάουλα Μάια (Βραζιλία), ο Ελικούρα Τσιουαϊλάφ (Χιλή), η Εστέρ Αντρέ (Μεξικό), ο Χουάν Βιθέντε Πικέρας, ο Λουίς Αλμπέρτο ντε Κουένκα και η Αλίθια Μαρίνιο (Ισπανία), ο Ομάρ Φιγκερόα Τούρσιος και η Αδριάνα Νάνι Μοσκέρα (Κολομβία).

Συνοπτικό Πρόγραμμα

Από τις 12 Ιουνίου ως τις 6 Σεπτεμβρίου, στην Αίθουσα Εκθέσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από μελάνι και φως», με εκατό περίπου πορτρέτα των σημαντικότερων ισπανόφωνων συγγραφέων – από τον Μπόρχες ως τους Νομπελίστες Βάργκας Γιόσα και Γκαρσία Μάρκες -, που δημιούργησε επί μία τριακονταετία ο παγκοσμίου φήμης Αργεντινός φωτογράφος Ντανιέλ Μορντζίνσκι, ο οποίος βρίσκεται εγκατεστημένος στο Παρίσι.

Το Σάββατο 15 Ιουνίου θα εορταστεί το «Θερμαίνοντας τις μηχανές LEA», μια μέρα ποίησης και μουσικής με την ισπανόφωνη κοινότητα που διαμένει στην Ελλάδα στο βιβλιοπωλείο Ποιήματα και Εγκλήματα (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι).

Το Σάββατο 15 Ιουνίου, οι διεθνούς φήμης Κολομβιανοί καλλιτέχνες Ομάρ Φιγκερόα Τούρσιος και Αδριάνα «Νάνι» Μοσκέρα, θα παρουσιάσουν ένα εργαστήρι σχεδίου μαζί με μια ψυχαγωγική δραστηριότητα για όλη την οικογένεια.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ ΛΕΑ, τη Δευτέρα 17 Ιουνίου θα εορταστεί η Ημέρα της Ελλάδας, με παρουσίαση της ελληνίστριας από την Ουρουγουάη, Μαργαρίτα Λαρριέρα και του συμπατριώτη της συγγραφέα Χόρχε Αρμπελέτσε, καθώς και ένα αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Καβάφη, στο Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Πάντοτε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, την Τρίτη 18 Ιουνίου θα εορταστεί η Ημέρα του Πορτογαλόφωνου Κόσμου ΛΕΑ, με μουσική και παρουσιάσεις διαφόρων πτυχών της πολιτιστικής ζωής στην πορτογαλική γλώσσα.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου, οι φωνές των αυτοχθόνων Ινδιάνων πλημμυρίζουν την Αθήνα χάρη στην παρουσίαση του Χιλιανού Μαπούτσε συγγραφέα Ελικούρα Τσιουάιλαφ και τη μουσική των Άνδεων και της Λατινικής Αμερικής από το συγκρότημα Los del Sur.

Η Πέμπτη 20 Ιουνίου θα είναι η ημέρα του Μεξικού, με την παρουσίαση του έργου της Μεξικανής σκηνοθέτιδας του θεάτρου στην Ελλάδα, Έστερ Αντρέ. Στη συνέχεια, η Μάρτα Μορελεόν θα μας χαρίσει μουσικές διαδρομές της πατρίδας της και ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής.

Η Παρασκευή 21 Ιουνίου θα είναι αφιερωμένη αφενός στη δημιουργική φαντασία της λογοτεχνίας του τρόμου, με την Αλίθια Μαρίνιο, και αφετέρου, το απόγευμα, στην ποίηση, χάρη στην παρουσία των ποιητών Λουίς Αλμπέρτο δε Κουένκα και Χουάν Βιθέντε Πικέρας από την Ισπανία και Χόρχε Αρμπελέτσε από την Ουρουγουάη. Η ποιητική αυτή βραδιά θα κλείσει με ένα ρεσιτάλ κιθάρας από το Νότο, με τον Ουρουγουανό Ματίας Ατσουγκάρι.

Την ίδια μέρα, αλλά στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί μια παρουσίαση του Μαπούτσε ποιητή Ελικούρα Τσιουάιλαφ, στο Public (Τσιμισκή 24 – Μητροπόλεως 33), ανοίγοντας έτσι για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ΛΕΑ σε αυτήν την πόλη.

Ακόμα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΛΕΑ, το Σάββατο 22 Ιουνίου θα εορταστεί η Ημέρα των Ισπανικών, με δραστηριότητες για παιδιά, και την εξέχουσα παρουσία του Κουβανού αυτοσχεδιαστή, μουσικού και ποιητή Αλέξις Ντίας Πιμιέντα.

Και για τη λήξη του Φεστιβάλ, θα παρακολουθήσουμε μια συζήτηση ανάμεσα σε δύο μεγάλους της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Λεονάρντο Παδούρα (Κούβα) και τον Πέτρο Μάρκαρη (Ελλάδα), τους δύο συγγραφείς νουάρ μυθιστορήματος με τις περισσότερες πωλήσεις αυτήν τη στιγμή στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας, παράλληλα με τον λογοτεχνικό κύκλο, θα λειτουργεί στο Ινστιτούτο Θερβάντες και μια Έκθεση Βιβλίου και Χειροτεχνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.