[video] Ο ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ ΣΥΖΗΤΑ ΜΕ ΤΗ ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ | Κριτική Παρουσίαση Γιάννη Καραμπίτσου

Πρώτες παρατηρήσεις-επισημάνσεις για την εκδήλωση η Σώτη Τριανταφύλλου μιλά με το Νίκο Δήμου για το νέο βιβλίο του με θέμα τη Τεχνολογία.

video dimou soti

Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι η καταγραφείσα συζήτηση σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα, όχι γιατί αυτά που λέγονται είναι βαθιά και «ψαγμένα», αλλά επειδή το θέμα το οποίο θίγουν είναι ίσως το πιο σημαντικό κατά τη γνώμη μου αναφορικά με τη σύγχρονη εποχή. Η επικαιρότητα των ημερών, με τα γεγονότα στη Τουρκία και με το θέμα της ΕΡΤ δεν μας αφήνει την πολυτέλεια του χρόνου, αν και θα άξιζε, να ασχοληθούμε διεξοδικότερα. Δεσμευόμαστε όμως ότι θα το κάνουμε άμεσα. Θα μείνω αυτή τη στιγμή περισσότερο στο σημείο αναφορικά με το οποίο τοποθετούμαι προς το τέλος της συζήτησης, όχι απόλυτα ήρεμα, γιατί δεν το κρύβω αυτά που είχα ακούσει και ο τρόπος που εκφράστηκαν με εξόργισαν τόσο που με έκαναν να ζητήσω το λόγο κάτι που κάνω όχι απλά σπάνια, αλλά σχεδόν ποτέ.

Ένα από τα πολύ σημαντικά θέματα των ημερών, ίσως και το πιο σημαντικό, είναι οι αποκαλύψεις που προήλθαν από τον πρώην πράκτορα της CIA Σνόουντεν και που δημοσίευσαν η Γκάρντιαν και η Γουόσινγκτον Ποστ σχετικά με την καταγραφή της προσωπικής ζωής των πολιτών σε όλο τον πλανήτη, σε απόλυτα βαθμό, τηλέφωνα, μέιλ, τσατ, μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το θέμα είναι πολύ μεγάλο και εξαιρετικά σύνθετο και οι παρατηρήσεις που θα ακολουθήσουν θα σας φανούν κάπως μονόπλευρες και θα είναι σε ένα βαθμό. Και με αυτό το θέμα ειδικότερα, θα καταπιαστούμε σύντομα και για καιρό. Αυτή τη στιγμή θα περιοριστώ να διευκρινίσω κατά τι αναλυτικότερα αυτά που αναφέρω και απολογούμαι γιατί στο σημείο αυτό μιλώντας και κρατώντας ταυτόχρονα τη κάμερα τα πλάνα βγήκαν κουνημένα, όταν πήρα το λόγο.

Οι διαγραφές της περασμένης εβδομάδας (4000 προφίλ), αρκετές εξ αυτών, από το facebook ήταν προσωρινές. Μετά και από την καταγγελία τους και τις διαμαρτυρίες που γέννησαν πολλά προφίλ επανήλθαν. Το facebook επικαλέστηκε «λόγους ταυτοποίησης», ενώ ο Τάσος Θεοδωρόπουλος που αποκάλυψε το θέμα και τον συγχαίρουμε για αυτό έχει απόλυτα δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι εξ αυτών είναι αριστερών με την ευρεία έννοια εκφρασμένων πεποιθήσεων. Αναφέρω στην παρέμβασή μου για τους 150 υπαλλήλους που αποτελούν την υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων του facebook τους λεγόμενους cleaners ή αστυνομία του Facebook (ηλικίας από 23-26 ετών) που έχοντας πρόσβαση στους κωδικούς παρακολουθούν και τα τσατ όχι μόνο μελών του fb αλλά και των υπόλοιπων υπαλλήλων του fb που εκείνη την εποχή που αυτά ήρθαν στην επιφάνεια από πρώην υπάλληλο σε αυτή την υπηρεσία, ήταν 750. Η δικαιολογία για αυτό είναι ότι επειδή η δουλειά αυτής της υπηρεσίας είναι να ελέγχει τους χρήστες για πορνογραφία και βία πρέπει να έχει πρόσβαση σε ιδιαίτερα ευαίσθητα δεδομένα. Εκείνη την εποχή, που διερευνήσαμε στοιχειωδώς το θέμα, το facebook, αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έδινε στοιχεία στην αστυνομία για χρήστες που ενέχονταν σε ποινικά αδικήματα, αλλά δεν μπορούσαν να κρίνουν αν η αστυνομία με τη δικαιολογία αυτή ζητούσε στοιχεία και για πολιτικά αδικήματα. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Και βέβαια τα έδιναν, όλα.

Ρωτάει αφελώς ο κ. Δήμου μπορούν 150 άνθρωποι να παρακολουθούν τα τσατ και τα δεδομένα 1,5 δισεκατομμυρίων προφίλ. Καταρχάς αρχικά ο κ. Δήμου είπε 1 δισεκατομμύριο που περίπου αυτό ανακοινώνει και το facebook αυτή τη στιγμή και λίγο μετά το 1 έγινε 1,5. Αγαπητέ κε Δήμου, κα Τριανταφύλλου, αγαπητοί αναγνώστες δεν είναι τόσοι οι χρήστες και αυτό αποδεικνύεται πανεύκολα και απορώ γιατί αυτές τις απλές σκέψεις και παρατηρήσεις που θα καταθέσω αμέσως δεν τις ψάχνει και δεν τις καταθέτει ο κάθε χρήστης του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Έχω 2 προφίλ, το ένα συμπλήρωσε 5000 και έκανα δεύτερο και πολλοί άλλοι έχουν επισήμως για τον ίδιο λόγο και 3 και 4 προφίλ π.χ. ο Ρένος Χαραλαμπίδης έχει 4 αν θυμάμαι καλά και χιλιάδες άλλοι και όχι μόνο στην Ελλάδα εννοείται. Υπάρχουν τα ψευδώνυμα προφίλ, και τα προφίλ σε καφετέριες, οργανισμούς, περιοδικά κλπ (και το Camera Stylo Online αν και έχει page έχει και προφίλ). Επίσης ψευδώνυμα προφίλ γύρω στα 150, έχει χωρίς όπως έχει δηλώσει να είναι κανένα δικό της, η Έλενα Παπαρίζου και καταλαβαίνετε πόσες Έλενες Παπαρίζου υπάρχουν στο fb σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν άντρες που έχουν και γυναικεία προφίλ, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες προφίλ σκυλιών και γατών (και ο ίδιος ο Ζούκεμπεργκ έχει) και άλλα και άλλα και άλλα.

Οι χρήστες είναι κατά πολλά εκατομμύρια λιγότεροι και οι ενεργοί χρήστες ακόμα  λιγότεροι. Η προπαγάνδα αυτή του fb και οι υπερβολές έγιναν και γίνονται καθαρά για οικονομικούς και διαφημιστικούς λόγους και ο μέσος χρήστης και πολίτης το χάφτει άψαχτα και άκριτα. Πάμε τώρα στους 150. Μα το σκάνδαλο Prism που βγήκε στην επιφάνεια την περασμένη εβδομάδα, δίνει την απάντηση. Οι 150 είναι για τις εσωτερικές υποθέσεις του fb, έχουν τους βοηθούς τους χαφιεδίσκους μέσα στους χρήστες του fb, δεν είναι η ώρα να επεκταθώ σε αυτό το ζήτημα και συνεργαζόμενες εταιρίες και σάιτ που δεν παρακολουθούν μόνο την δραστηριότητα των χρηστών στο κοινωνικό δίκτυο αλλά και στα σάιτ και όπου αλλού εκφράζονται. Κάνουν επιλογή για το ποιους θα παρακολουθήσουν διεξοδικότερα και δεν είναι τόσοι πολλοί όσοι φαντάζεστε αυτοί που έρχονται σε αληθινή ρήξη με την σημερινή παγκόσμια κατάσταση πραγμάτων και να είστε σίγουροι ότι η τεχνολογία έχει την δυνατότητα αυτό να γίνεται σε ένα μεγάλο βαθμό με αυτοματικούς τρόπους.

Το κυριότερο όμως αφού πρόσβαση έχουν οι κυβερνητικές και μυστικές υπηρεσίες, το μεγαλύτερο μέρος της βρώμικης δουλειάς το κάνουν αυτοί και έχουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες για να φέρουν ένα τέτοιο έργο εις πέρας, να είστε απόλυτα σίγουροι για αυτό. Τους έρχεται άλλωστε πολύ πιο φθηνά και με πολύ πιο λίγο κόπο από ότι με παλιότερες μεθόδους.
Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά πάρα πολλά ακόμα για αυτό το θέμα. Θα επανέλθουμε.
Ένα σημείο που πουθενά δεν έχουμε διαβάσει στη χώρα μας, λίγοι στον κόσμο το έχουν θίξει μάλλον δημόσια, είναι αυτό που απαντάει και στην άλλη αφελή ερώτηση που έκανε η παλιά δασκάλα μου στη Σταυράκου Σώτη Τριανταφύλλου, τι ενδιαφέρον έχουν αυτά που γράφουμε, τι έχουμε να κρύψουμε;

Αγαπητή Σώτη που αρκετά χρόνια πριν η σκέψη σου μου φάνταζε και ενδεχόμενα ήταν ρηξικέλευθη, τα δικά σου γραφόμενα στον τοίχο ή στα τσατ πιθανότατα όχι, του κ. Δήμου που δεν τον είχα ξανακούσει ζωντανά σίγουρα όχι, ίσως και τα δικά μου, αν και όσοι κοντράρονται με αντιδραστικές καταστάσεις πραγμάτων είναι υποψήφιοι για διεξοδικότερη παρακολούθηση, αλλά σίγουρα τα γραφόμενα του 22χρονου Τούρκου αριστερού διαδηλωτή χρήστη του fb που κατά σύμπτωση δολοφονήθηκε λίγες ώρες μετά είχαν ενδιαφέρον για τους καταγραφείς.
Σε αυτή την τελευταία παρατήρηση-επισήμανση κρύβεται όλη η ουσία του ζητήματος που συζητάμε και εύχομαι αγαπητοί αναγνώστες να της δώσετε την σημασία που της αξίζει, έγκαιρα, αν μπορεί να μιλήσει κανείς για κάτι τέτοιο σήμερα, ότι δηλαδή προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε την οργουελική κατάσταση πραγμάτων που έχει επιβληθεί στην παγκόσμια κοινότητα πολιτών.

Πρόβλεψε, όπως βιαστικά σπεύδουμε όλοι να αναφωνήσουμε σε ανάλογες περιπτώσεις, επηρεασμένοι από τον κινηματογράφο και τις σύγχρονες μυθολογίες αλλά και τον κοινότοπο τρόπο με τον οποίο καταπιανόμαστε με το κάθε επίμαχο ζήτημα, σαν να παίζουμε ένα παιχνίδι, ενώ απλά ζούμε μέσα σε έναν εφιάλτη από τον οποίο δεν θα γλυτώσουμε ενδεχόμενα ποτέ, αφού από αυτόν δεν μπορούμε να ξυπνήσουμε, πρόβλεψε λοιπόν τον θάνατό του, ο Τούρκος διαδηλωτής με σχετική αναφορά που έκανε στον τοίχο του στο fb ή τον προκάλεσε; Τον πυροβόλησε ένα όπλο σχεδόν εξ επαφής, χωρίς να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του δράστη έως τώρα και μάλλον δεν θα αποκαλυφθεί ποτέ.

comert

[Συγκλονίζει το μήνυμα που άφησε στο facebook ο 22χρονος διαδηλωτής Αμπντουλάχ Κομέρτ, ο οποίος έπεσε νεκρός από σφαίρα στο Χατάι της Τουρκίας. Λίγο πριν φύγει για τη μοιραία διαδήλωση, ο νεαρός μοιράστηκε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του με τους διαδικτυακούς φίλους του.

Όπως γράφει ο ίδιος:

«Κοιμήθηκα μόλις 5 ώρες μέσα σε 3 ημέρες. Με ψέκασαν με δακρυγόνα αμέτρητες φορές, ρίσκαρα τον θάνατό μου 3 φορές. Και ξέρετε τι λέει ο κόσμος; Παράτα τα, εσύ θα είσαι που θα σώσεις τη χώρα; Ναι, και αν δεν την σώσουμε εμείς, θα πεθάνουμε όσο το προσπαθούμε. Είμαι τόσο κουρασμένος που έχω πιει 7 ενεργειακά ποτά και 9 παυσίπονα σε 3 μέρες, η φωνή μου έχει κλείσει αλλά θα είμαι ξανά στην πλατεία σήμερα στις 6. Απλά για την επανάσταση».

Ο 22χρονος έπεσε νεκρός όταν δέχθηκε σφαίρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην επαρχία Χατάι στη Νότια Τουρκία]

Σας απαντάει αυτό κα Τριανταφύλλου, αγαπητή Σώτη, αγαπητέ κε Δήμου, σας απαντάει αυτό αγαπητοί αναγνώστες;

Θα επανέλθουμε, σύντομα και για το θέμα των κοινωνικών δικτύων, του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Το βίντεο κόπηκε κάπως απότιμα γιατί ως ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Κολημένου Ζουμ στις Κερασιές έπρεπε να αποχωρήσω.

Υ.Γ. αναφορικά τώρα με κάποιες αναφορές που έγιναν στη συζήτηση όπως «ούτε ο Μαρξ δεν ήταν Μαρξιστής» (Δήμου) και που μάλιστα έγιναν με έντονα ειρωνικό και περιγελαστικό ύφος, «συνομωσιολογίες, όπως έλεγαν παλιότερα οι αριστεροί ότι για όλα έφταιγε η Cia» (Σώτη) λες και δεν έφταιγε και το αμίμητο «Ο Μαρξ είπε ο καθένας να αμείβεται σύμφωνα με την αξία του έχει καλώς αλλά το δεύτερο σκέλος ο καθένας σύμφωνα με τις ανάγκες του, εγώ να σχίζομαι στη δουλειά και εκείνος ο ακαμάτης που έκανε 10 παιδιά να παίρνει όσα εγώ δουλεύω» (Δήμου), θα μπορούσα να γράψω και να πω πολλά. Δεν χρειάζεται όμως.

Μια ερώτηση όμως κε Δήμου. Ποια είναι αυτή η δουλειά, η προσφορά, η αξία που πρέπει να αμείβεται όσο όσο και μάλιστα αυτονόητα; Για αυτό, δυστυχώς η κάμερα δεν το έγραψε, δηλώσατε ότι έχετε γράψει εγκώμιο του καπιταλισμού και του καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο; Αυτό είναι το δυστύχημα μεταξύ άλλων δυστυχημάτων ότι όχι μόνο εσείς αλλά εκατομμύρια μπορεί και δισεκατομμύρια συμπολίτες μας στον πλανήτη γη, θεωρούν και αυτοί αυτονόητο όσοι τραγουδούν κλωτσούν μια μπάλα που μου αρέσει πάρα πολύ να το παρακολουθώ και παλιότερα για χρόνια έπαιζα κιόλας ή είναι καλλιτέχνες ή άνθρωποι του πνεύματος, ανάξιοι ή άξιοι ποιός θα το κρίνει άλλωστε και μέσα από ποιο πρίσμα, πρέπει να αμείβονται πλουσιοπάροχα και οι σίγουρα ανάξιοι ακαμάτηδες και πολύτεκνοι κιόλας να θέλουν να τρώνε και αυτοί και τα παιδιά τους. Σαν δεν νρέπονται.

Γιάννης Καραμίτσος

Advertisement

One comment

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.