ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ, ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ: ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ-ΚΙΝΗΣΙΟΛΟΓΙΑ: ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ στο CABARET VOLTAIRE και το ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ

afisa ekklisiazouses

CABARET VOLTAIRE,19,26/6 ΣΤΙΣ 21:15 KAI ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΗΘΟΠΟΙΟΥ 28/6/2013 ΣΤΙΣ 21:00.

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ: ΜΑΡΙΑ ΛΑΖΑΡΗ (ΠΡΑΞΑΓΟΡΑ), ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΑΡΙΤΑΚΗΣ (ΒΛΕΠΥΡΟΣ-Α’ ΓΡΙΑ), ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ (ΚΛΕΙΝΑΡΕΤΗ-ΝΕΑ), ΝΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΙΔΗΣ (ΧΡΕΜΗΣ-ΝΕΟΣ), ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (ΓΕΙΤΟΝΑΣ, ΓΕΡΟΣ).

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΦΙΣΑΣ: EMMANOUIL (ESB)

«Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από την πειραματική σκηνή, «Πενίας Τέχνες».

OMADIKH EKKLHSIAZOYSES

Μια ανατροπή, μια αναίμακτη επανάσταση. Στο έργο του Αριστοφάνη, «Εκκλησιάζουσες», οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία με ένα μελετημένο σχέδιο. Με αρχηγό τη δαιμόνια Πραξαγόρα , μεταμφιέζονται σε άντρες και πηγαίνουν στην Εκκλησία του Δήμου για να ψηφίσουν. Ένα έξυπνο κόλπο, που τους δίνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθετεί τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας, σεβόμενη ωστόσο το διαχρονικό ούτως ή άλλως πνεύμα του έργου του Αριστοφάνη. Η Πραξαγόρα και οι γυναίκες της Αθήνας, συμβολίζουν το νέο αίμα στην πολιτική σκηνή, τους πολιτικούς, που είναι αμόλυντοι από την αρρώστια της εξουσίας και έρχονται αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη της πατρίδας στα χέρια τους, ανατρέποντας το βαθιά διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς των προηγούμενων γενιών. Και το πολίτευμα που θεσπίζουν είναι ένα δίκαιο πολίτευμα. Ίσα δικαιώματα για όλους, όλοι ίσοι απέναντι στους νόμους, ανεξαρτήτως φύλου, χρώματος, εθνικότητας, ένα κοινό σύστημα διαβίωσης, ένα κοινό δημόσιο ταμείο, δίκαιος καταμερισμός του πλούτου, κατάργηση της ατομικής περιουσίας και πάνω από όλα πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των πολιτών, σε όλα τα αγαθά που είναι απαραίτητα για μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή ζωή, τροφή, στέγη, εργασία, εκπαίδευση. Μία πολιτική σάτιρα που στηλιτεύει με κωμικό και ταυτόχρονα καυστικό τρόπο τα κακώς κείμενα στην πολιτική σκηνή της Ελλάδος και περνά μηνύματα αφύπνισης και εγρήγορσης όλων μπροστά στους κινδύνους πού έρχονται από παντού. Μία αλλαγή που για να πετύχει πρέπει να αποφύγει τις «κακοτοπιές», για να μπορέσει να είναι κατ’ ουσίαν και όχι μόνο κατ’ όνομα δίκαιη.

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη (1942-2013), η οποία μπορεί να ταξίδεψε στη γειτονιά των αγγέλων πρόσφατα, αλλά είναι σίγουρο πως θα συνεχίσει να κατοικεί για πάντα, στις καρδιές όλων όσων την αγάπησαν.

Μετάφραση – Διασκευή : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Σκηνοθεσία – Κινησιολογία : Ζωή Μασούρα.

Βοηθός Σκηνοθέτη : Kamel Abdi.
Μουσική Επιμέλεια : Νίκη Τριανταφυλλίδη.
Τεχνικός Ήχου – Φωτισμού : Kamel Abdi.
Κοστούμια : Ομάδα Πενίας Τέχνες – Σωτηρία Θωμοπούλου
Σχεδιασμός αφίσας : Εmmanouil (ESB)
Φωτογραφίες: Γιώργος Βούρος

Ερμηνεύουν : Μαρία Λάζαρη
Βασίλης Σαμαριτάκης
Ζωή Μασούρα
Νίκος Χρηστίδης
Θανάσης Παπαστάθης

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Ευχαριστούμε την κυρία Άννα Φόνσου για τη θερμή υποστήριξή της και για την παραχώρηση χώρου στο «Σπίτι του Ηθοποιού», για τις πρόβες της ομάδας μας. Ευχαριστούμε επίσης τους Emmanouil (ESB), Μέλπω Ζαρόκωστα, Γιώργο Χατζηδάκη , Ανδριάννα Ρωμανού, Γιώργο Βούρο, Μάκη Κωστίνη, Παναγιώτη Λίλλη, Σωτηρία Θωμοπούλου, Χριστίνα Μινάσσα, για τη βοήθειά τους.

Οι παραστάσεις θα γίνονται στο Cabaret Voltaire (Μαραθώνος 30, Μεταξουργείο, τηλ. 2105227046)

Τετάρτη, 19/06/13 και 26/06/13, στις 21:15.

Θα ακολουθήσει μία παράσταση στις 28/6/13 στο Σπίτι του Ηθοποιού, Θήρας & Αλκαμένους 175, πεζόδρομος Παναθηναίων, στις 21:15 και κάποιες άλλες παραστάσεις σε δήμους όλης της χώρας.

Για πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων (στο Cabaret Voltaire), επικοινωνήστε στα τηλέφωνα : 2105227046, 6993723117.

SAMARITAKIS

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ-ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΜΕ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ & ΤΗ ΜΑΡΙΑ, ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ, ΣΤΙΣ 17/6 ΣΤΙΣ 20:00.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΩΡΓΟ ΒΟΥΡΟ

ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Υπόκλιση ηθοποιών (19/6/13, Cabaret Voltaire) και σύντομη ομιλία του ηθοποιού Βασίλη Σαμαριτάκη, αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ, Stergio Sastinap:

«ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ», ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Μια ωραία παράσταση με σύγχρονα νοήματα και υποθέσεις του σήμερα που διαρκούν από την… αρχαιότητα, ήταν η παράσταση «Εκκλησιάζουσες», του Αριστοφάνη όπου οι γυναίκες παίρνουν στα χέρια τους την εξουσία για να βγάλουν την κοινωνία από τη διαφθορά επιλέγοντας την κοινωνικοποίηση των αγαθών.

Η διασκευή της Νίκης Τριανταφυλλίδη τοποθέτησε τις «Εκκλησιάζουσες», στο παρόν, τη σύγχρονη εποχή του μνημονίου και της τρόικας χωρίς τον αρχαίο «αντικομουνισμό» του Αριστοφάνη.

Εκτός των άλλων οι συντελεστές της παράστασης κερνούσαν, σαν τμήμα του έργου, και κρασάκι στους θεατές σε μια κίνηση σύμπηξης θεατή, θεάτρου και ηθοποιού. Παράσταση άξια αφιερωμένη στη μνήμη της Νίκης Τριανταφυλλίδη που ο κόσμος, με την πυκνή συμμετοχή του, τίμησε με συγκίνηση.

Χωρίς ούτε στιγμή να κουράσει χάρισε πολύ γέλιο και κυρίως άφθονη ηθική και ψυχική εκδίκηση στους σημερινούς κυβερνώντες που κυριολεκτικά ανασκολοπίζουν την κοινωνία και τους εργαζόμενους. Όταν όμως η τέχνη αρχίζει να κινείται στην οδό της αντίστασης και της διάπλασης ενός νέου ονείρου, ο λαός βρίσκεται πολύ κοντά στο να τον βαδίσει ο ίδιος!

Μη το χάσετε, μια ακόμη παράσταση την Τετάρτη, 26/06/13, στις 21:15.
Από την πειραματική σκηνή, «Πενίας Τέχνες».

SAMARITAKIS 1

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ »ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» (19/6/13), ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, »ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ»
Θεόδωρος Προπατορίδης: Χθες βράδυ παρακολούθησα την παράσταση Εκκλησιάζουσες του ΑΡΙΣΤΟΦΆΝΗ στο κατάμεστο Cabaret Voltaire μετά από την ευγενική παραχώρηση της πρόσκλησης από την Λαμπρινή Μπουγδάνου.Η παράσταση ήταν μια καλοστημένη δουλειά των εξαιρετικών Β.Σαμαριτάκη και Μ.Λάζαρη συνεπικουρούμενοι από την Ζωή Μασούρα,τον Νίκο Χρηστίδη και τον Θανάση Παπαστάθη. Για μένα ήταν μια ιδιαίτερη στιγμή διότι για πρώτη φορά παρακολούθησα ζωντανά έργο του Αριστοφάνη και η ΄΄μύηση΄΄ μου ήταν πραγματικά αξιομνημόνευτη..! Όλοι οι συντελεστές του έργου πραγματικά τα έδωσαν όλα..!Ο Β.Σαμαριτάκης όπως πάντα πληθωρικός και στιβαρός στην ερμηνεία του ενώ οι δύο κυρίες της παράστασης με τα κηρύγματα τους περί κοινοκτημοσύνης κόντεψαν να πείσουν και τους θεατές..! Σ΄όλη την παράσταση υπήρχαν σαφείς αναφορές στην σημερινή οδυνηρή κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα οι οποίες όμως μας διασκέδασαν νομίζω όλους τους θεατές χάρη στην ερμηνεία, το κέφι και το μπρίο των πρωταγωνιστών! Τελικά οι άνθρωποι και ιδιαίτερα οι Έλληνες στο πέρασμα των αιώνων παραμένουμε ίδιοι..Μπορεί να αλλάζουν οι κοινωνικές φόρμες, η διαπαιδαγώγηση των ανθρώπων, τα εργαλεία οικονομικής ανάπτυξης, όμως η ψυχολογία των ανθρώπων, η νοοτροπία και ο τρόπος συμπεριφοράς τους παραμένει ο ίδιος..Δεν πειράζει..! Καλή καρδιά! Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει..! Κάνουμε σοβαρά λάθη παρασυρόμενοι από την επιπολαιότητα και την απερισκεψία μας όμως τουλάχιστον εμείς δεν είμαστε ξενέρωτοι..! Αγαπάμε την ζωή, τον έρωτα, τη φύση και το δείχνουμε..! Στους συντελεστές της παράστασης εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία! Ευχαριστώ πάρα πολύ και την ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την ευκαιρία που μου έδωσε να παρακολουθήσω αυτή την όμορφη παράσταση! Να είστε όλοι καλά! Καλή συνέχεια!

ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ »ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ» (19/6/13), ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ, ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΔΙΑΣΚΕΥΗ, ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΖΩΗ ΜΑΣΟΥΡΑ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, »ΠΕΝΙΑΣ ΤΕΧΝΕΣ»:
Elissavet Triantafillaki: ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ :Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΗ ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΚΑΝΕ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΠΕΛΕΞΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ . Ο ΧΩΡΟΣ ΗΤΑΝ ΑΣΦΗΚΤΙΚΑ ΓΕΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣΤΑΤΟΙ ΣΤΙΣ «ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣ» ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΡΙΜΩΧΤΗΚΑΜΕ ΛΙΓΟ , ΦΡΟΝΤΙΣΑΤΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟ ΣΑΣ. ΕΠΟΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ 26/6.

Chrisa Doubara: Συγχαρητήρια, κι από μένα! Ήταν μια κεφάτη, ζωντανή, γεμάτη ενέργεια παράσταση! Την ευχαριστήθηκα, γέλασα, κι έφυγα με μια πολύ ωραία αίσθηση! Καλή συνέχεια για τις επόμενες παραστάσεις σας!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.