Οικονομικός στραγγαλισμός στο Μέγαρο Μουσικής | Κακουριώτης Σπύρος

megaro mousikis

22.06.2013

Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής χθες και, ενώ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ετοιμάζονταν να γιορτάσουν με μια μεγάλη γιορτή στους κήπους του κτηρίου, έγινε γνωστό ότι πρακτικά ο οργανισμός βρίσκεται ενώπιον του φάσματος της χρεωκοπίας, καθώς δεσμεύτηκαν όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, ακόμη κι εκείνος που περιλαμβάνει το ποσό της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης, ύψους 3. εκ. ευρώ…

Τα οικονομικά προβλήματα του οργανισμού ήταν γνωστά από καιρό, οι ίδιοι οι αρμόδιοι, άλλωστε, τα αναγνωρίζουν, διαμαρτυρόμενοι ότι «η γραφειοκρατία κινδυνεύει να πνίξει το Μέγαρο», καθώς ποσά που προορίζονταν για την επιδότηση του Μεγάρου δεσμεύονταν έναντι των χρεών του προς τις τράπεζες και την εφορία.

Σήμερα όμως, μετά και τη διαφαινόμενη άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να στηρίξει το Μέγαρο Μουσικής στην αποπληρωμή του χρέους ύψους 95 εκ. ευρώ, ποσό το οποίο είχε λάβει ως δάνειο από την Εθνική Τράπεζα η προηγούμενη ηγεσία του οργανισμού, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα κτηριακής επέκτασής του, οι δανειστές προχώρησαν στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άρνηση των σημερινών επικεφαλής του υπουργείου προσκρούει στον Ν. 3943 (αρ. 45, παρ. 11, εδ. β) με τον οποίο «το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει απευθείας και εμπροθέσμως στη δανείστρια Τράπεζα το ποσό της εκάστοτε οφειλής» του ΟΜΜΑ, ρύθμιση που φέρει την υπογραφή του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Τις επιπτώσεις των φαραωνικών σχεδίων του προκατόχου του, που οδήγησαν στην αλόγιστη επέκταση των κτηριακών του εγκαταστάσεων, καλείται να διαχειριστεί εδώ και πολύ καιρό ο νυν πρόεδρος του Οργανισμού Γιάννης Μάνος. Η είδηση για τη δέσμευση σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο, όπου ο πρόεδρός του συγκάλεσε χθες έκτακτη συνάντηση με όλους τους υπαλλήλους.

Επισήμως, βέβαια, από τη μεριά του οργανισμού, όλα τα παραπάνω διαψεύδονται. «Έχουμε οικονομικά προβλήματα, δεν το αρνούμαστε, αλλά τα αντιμετωπίζουμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε. Δεν κλείνουμε», απάντησαν στις ερωτήσεις μας, όμως στον τόνο της φωνής το άγχος δύσκολα μπορούσε να αποκρυβεί… http://www.avgi.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.