2ο Διεθνές Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

 NIARXOS SYNEDRIO

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», σε συνεργασία με το EuropeanFoundationCentre (EFC), κηρύσσει σήμερα την έναρξη του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση, το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα και θα ολοκληρωθεί αύριο, 28 Ιουνίου, με τη συμμετοχή περίπου 60 Ελλήνων και ξένων ομιλητών από σημαντικά κοινωφελή ιδρύματα και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σε συνέχεια του περσινού Διεθνούς Συνεδρίου που εστίασε στον καίριο ρόλο των κοινωφελών ιδρυμάτων σε περιόδους κρίσης, το 2ο Διεθνές Συνέδριο τοποθετεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την Κοινωφελή Δράση, εξετάζοντας τη θέση της στο πλαίσιο μιας σύγχρονης Κοινωνίας Πρόνοιας.

Τα ετήσια διεθνή συνέδρια του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» έχουν ως στόχο την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και τεχνογνωσίας, καθώς και τη δημιουργία ενός παραγωγικού πλαισίου συζήτησης πάνω σε θέματα που απασχολούν τις κοινωνίες παγκοσμίως, αποσκοπώντας παράλληλα, στη συνεχή βελτίωση των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων των κοινωφελών ιδρυμάτων.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου αυτού Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά 15 διαφορετικές θεματικές ενότητες ομιλιών, ενώ θα παρουσιαστούν πολυάριθμα φιλανθρωπικά προγράμματα που υλοποιούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι ομιλίες και παρουσιάσεις του Συνεδρίου θα επικεντρωθούν κυρίως στην έννοια της συνεργασίας, ως μέσο ανάπτυξης και προόδου και τη συμβολή των διαφορετικών φορέων (δημόσιος, ιδιωτικός, φιλανθρωπικός) στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής Κοινωνίας Πρόνοιας.

Μεταξύ των ομιλητών που θα συμμετάσχουν στο Συνέδριο αναφέρονται ενδεικτικά, ο Anders Aslund (Σουηδός οικονομολόγος και εξειδικευμένος συνεργάτης του Peterson Institute for International Economics), ο William Antholis (Γενικός Διευθυντής του Brookings Institution), ο Stephen Friedman (Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής, New York Downtown Hospital), ο Gary Bagley (Γενικός Διευθυντής του New York Cares), ο George Soros (ιδρυτής του κοινωφελούς οργανισμού Open Society Foundations), ο Garry Kasparov (πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής σκακιού και ιδρυτής του Kasparov Chess Foundation), η Rosanne Haggerty, Πρόεδρος του οργανισμού Community Solutions και από ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων, η Υπουργός Τουρισμού κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, οι Δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Αθηναίων, κ.ά.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, πραγματοποιείται επίσκεψη στο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα έργο που κατασκευάζεται με την αποκλειστική χορηγία του ΙΣΝ και με γνώμονα το κοινό καλό και το οποίο με την ολοκλήρωσή του θα δωριθεί στο ελληνικό δημόσιο. Το ΚΠΙΣΝ αποτελεί ένα έργο εθνικής σημασίας και αντιπροσωπεύει την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα. Οι προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο, όπου το 2016 –χωρίς αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα- θα φιλοξενηθούν οι νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Εθνικής Βιβλιοθήκης και του Πάρκου «Σταύρου Νιάρχου», συνολικής έκτασης 170.000 μ2.

Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος, ανέφερε: «Η έννοια της Κοινωνίας Πρόνοιας είναι τόσο απλή, αλλά ταυτόχρονα τόσο δυναμική, όπως η ίδια η ζωή. Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι μαζί –κράτος, ιδιωτικός τομέας, φιλανθρωπικοί οργανισμοί- και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, καθώς μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι οι κοινωνίες θα είναι σε θέση να προσφέρουν ένα υγιές, αξιοπρεπές και πολιτισμένο περιβάλλον στους πολίτες, αποκαθιστώντας το δικαίωμα τους να ονειρεύονται για ένα καλύτερο μέλλον».

Το πλήρες υλικό του Συνεδρίου (ομιλίες, βιογραφικά ομιλητών, βίντεο από τις παρουσιάσεις) θα αναρτηθούν την επόμενη εβδομάδα στον επίσημο ιστότοπο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» http://www.SNF.org.

Σχετικά με το ΙΣΝ:

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (www.SNF.org) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας. Το Ίδρυμα ενισχύει με δωρεές οργανισμούς που επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση και αναμένεται να επιφέρουν αισθητές, θετικές και διαχρονικές κοινωνικές επιρροές. Επίσης, το Ίδρυμα στηρίζει ενεργά προγράμματα που συμβάλλουν στην σύμπραξη φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.

Από το 1996 μέχρι σήμερα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει εγκρίνει συνολικά τη διάθεση €1,04 δισεκατομμυρίων ($1,37 δισεκατομμύρια), μέσω 2.475 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 109 κράτη ανά τον κόσμο. Από το σύνολο των δωρεών του Ιδρύματος, άνω του 80% του συνολικού ποσού έχει διατεθεί σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες στην Ελλάδα.

Ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη κοινωνικοοικονομική κρίση στην Ελλάδα, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Ιανουάριο του 2012 πρωτοβουλία για τη διάθεση επιπλέον €100 εκατομμυρίων ($130 εκατομμύρια), μέσα σε τρία χρόνια, προκειμένου να βοηθήσει στην ανακούφιση των δυσμενών συνεπειών της εντεινόμενης κρίσης. Έκτοτε, και στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, το Ίδρυμα έχει διαθέσει €58 εκατομμύρια ($75 εκατομμύρια) για την ενίσχυση διαφόρων μη κερδοσκοπικών οργανισμών σε όλη τη χώρα, και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την έγκριση επιπλέον δωρεών.

Η μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος (€566 εκατομμύρια/$796 εκατομμύρια) είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα. Οι κατασκευαστικές εργασίες στο χώρο έχουν ήδη ξεκινήσει. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» πιστεύει ακράδαντα ότι πρόκειται για ένα έργο μεγάλης εθνικής σημασίας, ειδικά υπό τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα. Παραμένει μαρτυρία και δέσμευση για το μέλλον της χώρας, σε μία κρίσιμη ιστορική συγκυρία. Αποτελεί, επίσης, μοχλό βραχυπρόθεσμης και μεσοπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης, πράγμα πολύ σημαντικό υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Πληροφορίες

Ημερομηνία: 27 – 28 Ιουνίου 2013

Πληροφορίες: http://www.snf.org

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Δημιουργήστε ένα δωρεάν ιστότοπο ή ιστολόγιο στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: