Athens Street Art Festival 2013 | 20 κορυφαίοι Ευρωπαίοι Street Αrtists

Goin 200

[ADD FUEL, BASTEK STREET ART, BTOY, DECYCLE STENCILS, EIME, FKDL, FRED LE CHEVALIER, GOIN, GREGOS ART, ICKS, KASHNIK, KOUKA DANDI, LOSOTROS X Mj TOM, MAISMENOS, MILO ART, PIOC PPC, RABEA SENFTENBERG, TAREK, THOM THOM, UNO]
ζωγραφίζουν χώρους στην Αθήνα

Είκοσι κορυφαίοι Ευρωπαίοι Street Artists, φτάνουν την επόμενη εβδομάδα στην πατρίδα μας για να ζωντανέψουν με τις δημιουργίες τους χώρους στην Αθήνα με πρώτη την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, αλλά και δημόσια κτίρια του αστικού ιστού του ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΡΕΝΤΗ, σε συνεργασία με τους οποίους διοργανώνεται αυτό το φεστιβάλ, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο Crisis [?] What Crisis [?].

Πρόκειται για ένα Interactive Event κατά τη διάρκεια του οποίου από τις [27/06 – 14/07] οι καλλιτέχνες θα εκτελέσουν μια σειρά από έργα Stencil Art, ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και New Media, που διερευνούν θέματα της αστικής αισθητικής. Αποτελεί ρεκόρ Γκίνες η συγκέντρωση και κοινή δράση στον ίδιο τόπο, συγχρόνως και με την ενεργή συμμετοχή κοινού τόσων πολλών Street Artists.

Goin 201

Στόχοι του φεστιβάλ είναι :
Να προβάλλει ότι η Ελλάδα παρά την κρίση που αντιμετωπίζει, η οποία και αποτελεί το θέμα της διοργάνωσης, μπορεί να πρωτοπορεί κινόντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Και όλα αυτά χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή αλλά με την συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και κυρίως χάρη στο μεράκι, τη διάθεση και την προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων.

Να αναδείξει την διαφορά μεταξύ των καλλιτεχνών Street Artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική τους γραφή τους, σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με graffiti, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη έως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία.

Να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και τα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.

Goin 202

Το μεγάλο αυτό καλλιτεχνικό γεγονός οργανώνεται από την GA Art+Events Mgmt σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Δήμο Νίκαιας – Ρέντη.

Στo Interactive Event/Happening Crisis [?] What Crisis [?] (27/06 – 14/07) εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος. Είναι το σημείο συνάντησης μεταξύ συμβατικής πρακτικής και αμεσότητας της τέχνης του δρόμου, εκεί όπου οι καλλιτεχνικές κοινότητες μοιράζονται την καλλιτεχνική παραγωγή, αλλά και τις ιδέες, την έρευνα και την εμπειρία της τέχνης στον ευρύτερο κόσμο.

Για το συγκεκριμένο Event η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, καθώς και άλλοι δημόσιοι χώροι στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη θα μετατραπούν σε ζωντανούς και πολύχρωμους χώρους.

Στο πρόγραμμα του το Φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις σε Δημόσιους χώρους από 27/06 μέχρι και 11/07, ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με τους φοιτητές της ΑΣΚΤ και το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό, Stencil Workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών στο πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη και τέλος έκθεση έργων τους από 01/07 – 14/07 στην CAMP Gallery, Πλατεία Κοτζιά (τηλ. 210 3247679, ανοικτά καθημερινά 2.00-9.00 το βράδυ)

Photos Athenes

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Οι MaisMenos, Eime και Add Fuel είναι από την Πορτογαλία, το μεγάλο εργαστήρι της Τέχνης σήμερα. Η δουλειά τους εκτίθεται και δημοσιεύεται σε διεθνές επίπεδο. Δημιουργούν ο καθένας με το δικό του διαφορετικό τρόπο μια σειρά από εικόνες που αντανακλούν την τάξη και την αταξία, αντιπαραθέτοντας την καθημερινότητα με σκηνές εξάρθρωσης και δυσφορίας στην πόλη.

Οι DECYCLE STENCILS και Rabea Senftenberg είναι δύο Γερμανοί καλλιτέχνες. Η πρακτική του πρώτου είναι περισσότερο προς την πλευρά της κοινωνικής κριτικής σε αντίθεση με τη δεύτερη που δημιουργεί διαρκώς Personas εκφραζόμενη εμμέσως μέσα από αυτές. Διαφορετική είναι και η προσέγγιση τους στα μέσα που χρησιμοποιούν καθώς ο πρώτος χρησιμοποιεί μόνο επίπεδες επιφάνειες σε αντίθεση με την δεύτερη που παρεμβαίνει εικαστικά σχεδόν σε οποιοδήποτε αντικείμενο μπορούμε να φαντασθούμε. Εδώ όμως σταματούν οι διαφορές καθώς και οι δύο προσεγγίζουν έννοιες της συλλογικής σημασίας και εξερεύνησης του εαυτού, προσφέροντας μια σειρά από οπτικά και εννοιολογικά ερεθίσματα.

Οι LosOtros X είναι μια καλλιτεχνική κοπερατίβα με χαλαρούς δεσμούς με κυρίαρχες φιγούρες το Mj Tom και τη sIsteR jANe και με θεματική που αγγίζει τα όρια της κοινωνικής στράτευσης. Παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα κρυπτικοί σε ότι αφορά τα στοιχεία της ταυτότητας τους ή και τις επιρροές τους είναι γνωστό ότι το υπόβαθρο τους είναι τυπικά μη καλλιτεχνικό. Η δουλειά τους έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στην Ευρώπη. Η πρακτική τους είναι Multi Disciplinarian και περιστρέφεται γύρω από το λόγο και αντιστικτικά με φωτογραφίες, κολλάζ από αφίσες, αλλά και αντικείμενα, κουπόνια πίτσας, μοκέτες και πακέτα από τσιγάρα.

Ο Milo είναι Γάλλος το ίδιο και ο Gregos.Τα γλυπτά του πρώτου είναι τολμηρά και προκλητικά πολύχρωμα, το ίδιο και τα εκμαγεία του προσώπου του δεύτερου. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι κοινωνικά και οι δύο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη φάση της υπαγωγής της Ελλάδος στο Μνημόνιο το 2012 ο Gregos ήρθε στην Ελλάδα με παρέμβαση των LosOtros X και σχολίασε το γεγονός με τα εκμαγεία του προσώπου του βαμμένα με τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας ή μπλε και την επιγραφή ‘Είμαστε όλοι ‘Ελληνες’.

Η Btoy είναι Καταλανή, και προέρχεται από το χώρο της φωτογραφίας. Η δουλειά της όμως καταφέρνει και συνδυάζει αρμονικά διαφορετικές τεχνικές σε άρτιο και εξαιρετικά δυνατό αισθητικό αποτέλεσμα. Η δουλειά της κυριαρχείται από γυναικείες φιγούρες, υποδηλώνοντας τις προτιμήσεις της, πάντα όμως με έμμεσο και διακριτικό τρόπο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Athens Street Art Festival 2013 | 20 κορυφαίοι Ευρωπαίοι Street Αrtists

Add yours

  1. Παράθεμα: Publicity | Links | ATHENSAF

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Blog στο WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: