ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 27/6/2013 ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤIΣΜΟΥ

ΔΤ 27.6_2

Η μαζική σφράγιση θεάτρων και χώρων πολιτισμού ξανασυζητήθηκε χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο, εν’ όψει της λήξης της τρίμηνης αναστολής που είχε δοθεί με ομόφωνη απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 4ης Απριλίου.

Εισηγήθηκαν εκπρόσωποι από την ΠΕΕΘ, το ΣΕΗ, την ΠΟΘΑ, την ΕΜΚΕΘΙ και την Ένωση Χώρων Πολιτισμού, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος, η Πρόεδρος της επιτροπής του Δήμου για το θέμα των θεάτρων, καθώς και οι δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Δήμαρχος κος Καμίνης και η Πρόεδρος της επιτροπής κα Αντωνοπούλου πρότειναν νέα αναστολή των σφραγίσεων μέχρι τις 31 Αυγούστου 2013. Ο ίδιος ο δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά ότι το πρόβλημα θα λυθεί εντός του επόμενου διμήνου γιατί ο πολιτισμός τον αφορά προσωπικά.
Όλοι οι εκπρόσωποι των σωματείων και οι περισσότεροι των παρατάξεων σημείωσαν πως το δίμηνο που προτείνει ο Δήμος είναι δίμηνο νεκρό και πολύ μικρό διάστημα για να ολοκληρωθεί, να ψηφιστεί και να τεθεί σε ισχύ νέο νομοθετικό πλαίσιο, ακόμα και με μεταβατικές διατάξεις. Μίλησαν για την ανάγκη μιας ολοκληρωμένης πρότασης που θα αντικατοπτρίζει τόσο τη σημερινή όσο και την μελλοντική καλλιτεχνική πραγματικότητα των επόμενων δεκαετιών. 

ΔΤ 27.6_3

Όμως απ΄ό,τι φαίνεται αγωνιζόμαστε εδώ και μήνες μπροστά σε ειλημμένες αποφάσεις. Με το τελικό ψήφισμα αποφασίστηκε:

1) η αναστολή των σφραγίσεων μέχρι τις 31/8/2013
2) η διακοπή αποστολής νέων πράξεων σφράγισης
3) η νέα νομοθετική πρόταση να έρθει για έγκριση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Ο Δήμος Αθηναίων δεν σφραγίζει ακόμα και «στηρίζει» τους θιγόμενους χώρους παρατείνοντας απλά, λίγο-λίγο, την ημερομηνία λήξης τους.

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς είναι δυνατόν μία νομοθετική πρόταση που ακόμα επεξεργαζόμαστε μετά από τρεις μήνες στο ίδιο τραπέζι με το Δήμο να είναι έτοιμος νόμος προς ψήφηση μέσα σε δύο μήνες, πόσο μάλλον τους μικρούς μήνες του καλοκαιριού. 

Αδυνατούμε να καταλάβουμε πώς, ενώ οφθαλμοφανέστατα δεν μιλάμε πλέον για πρόβλημα στην ασφάλεια αλλά για γενίκευση και θόλωμα του τοπίου με όποια δυνατή πρόφαση, παρερμηνεία νόμων και δειλές επιθέσεις προς την τέχνη του θεάτρου ανθρώπων και φορέων που κρύβονται πίσω από τις ελεγκτικές αρχές, ο Δήμος προτείνει μια λύση που αφήνει για άλλη μια φορά εκατοντάδες εργαζόμενους σε αδυναμία να κάνουν οποιονδήποτε προγραμματισμό για τη νέα σεζόν.  

Και τέλος, αναρωτιόμαστε πώς, ενώ η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων που μίλησαν, μίλησαν για ανάγκη μεγαλύτερης παράτασης, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία να ψηφίσουν μια νέα ημερομηνία σφράγισης διάλεξαν την 31η Αυγούστου αντί την 31η Δεκεμβρίου, την προτεινόμενη εναλλακτική.

Κάνουμε έκκληση προς το νέο Υπουργείο Πολιτισμού να λάβει ενεργό ρόλο στο θέμα και προς τους «ενδιαφερόμενους για την ασφάλεια των χώρων» να δρουν από εδώ και στο εξής με υποδείξεις, έργα και προθεσμίες και όχι με “καταγγελίες” και «τιμωρίες» οι οποίες απονεκρώνουν το πολιτιστικό τοπίο, υποβαθμίζουν τις γειτονιές της Αθήνας και καταστρέφουν κάθε πρωτοβουλία που λειτουργεί ως η μόνη σωσίβια λέμβος για την επιβίωση της χώρας μας από την κρίση.

Ένωση Χώρων Πολιτισμού Αθήνας

Επικοινωνία
Δημήτρης Καρατζιάς, τηλ: 6945 993870 (VAULT)
Μαρία Σκούπα, τηλ: 6946 272210 (Βαφείο-Λάκης Καραλής)
Τόνια Ράλλη, τηλ: 6972 889485 (Rabbithole), toniaralli@yahoo.gr
Φλώρα Καλομοίρη, τηλ: 6977 152407 (Κινητήρας), flora.kalomoiri@gmail.com
Μαίρη Μαραγκουδάκη, τηλ: 6984 035826 (Στούντιο Οδού Πλαταιών)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.