Ο Γιώργος Μπακόλας στο Πειθαρχικό της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών | «Οι σκηνοθέτες είναι στην ΕΡΤ! Ενωτικά, αγωνιστικά! Δεν είναι κρυμμένοι στην Τοσίτσα, ούτε πίσω από κείμενα ντροπής»

mpakolas

¨Άμα ζήσω θα σας γαμήσω , άμα πεθάνω κλέστε μου τον πούτζον¨

Στρατηγός Γεώργιος Καραισκάκης

«Χθες αποφάσισαν να με παραπέμψουν στο πειθαρχικό , για να με πετάξουν από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών. Απο δω και πέρα όποιος δεν συμμορφώνεται, θα διώκεται . Όποιος τους ξεσκεπάζει, θα του δείχνουν την πόρτα. Ο τραμπούκος που μου επιτέθηκε την ώρα του κρίσιμου συμβουλίου, ο άνθρωπος που δεν έλεγε το όνομα του , και με προκαλούσε είναι λέει σύζυγος μέλους του του πειθαρχικού που θα με κρίνει . Από τον Άννα στον Καιάφα . Και είναι σκηνοθέτες , συνάδελφοι ….

Υπέρ της παραπομπής μου ψήφισαν Χάρης Παπαδόπουλος, Τώνης Λυκουρέσης, Βίκη Πεζύρη, Γιάννης Μόρτζος, Σταμάτης Τσαρουχάς , Νίκος Σέκερης Να ζήσουμε να τους θυμόμαστε…… «

Γιώργος Μπακόλας (στο facebook)

Το Χρονικό των προηγηθέντων γεγονότων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Μετά από την εκκωφαντική σιωπή ημερών, συνεδρίασε επιτέλους προχθές Παρασκευή το Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. Και χρειάστηκε ακόμα μια μέρα η πλειοψηφία του, για να εκδώσει ως απόφαση του Δ.Σ. μια ανακοίνωση που θα μείνει στην ιστορία της Εταιρίας σαν ανεξίτηλο στίγμα όπως οι μαύρες οθόνες της ΕΡΤ! Με την ανακοίνωσή της πλειοψηφίας του Δ.Σ., η Ε.Ε.Σ. γίνεται το πρώτο σωματείο που έμμεσα νομιμοποιεί την κυβερνητική απόφαση για τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ!
Από τη μια δηλώνει την «απόλυτη συμπαράσταση στους εργαζόμενους της ΕΡΤ» κι αμέσως μετά μιλά για επαναπρόσληψη των «άξιων εργαζομένων», νομιμοποιώντας έμμεσα τις απολύσεις και το κλείσιμο, αναπαράγοντας την κυβερνητική προπαγάνδα για επαναπρόσληψη μόνο ικανών και αξίων.
Τη στιγμή της απόλυσης 2.656 εργαζομένων, του κλεισίματος της ΕΡΤ, διάλεξε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. για να ταυτίσει το Ιστορικό σωματείο μας με τις πιο μαύρες σελίδες συντεχνιακού συνδικαλισμού. Αν δεν το ξέρατε, όλες τις ευθύνες για «ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα» τις φέρουν οι δημοσιογράφοι! Αύριο ποιοι έχουν σειρά; Τέτοιες συντεχνιακές λογικές δεν έχουν καμία θέση σήμερα που πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι!
Ενώ στην αρχή δηλώνεται η επιμονή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. της Ε.Ε.Σ. στη συνεχή λειτουργία της ΕΡΤ, στο τέλος βιάζεται να αποδεχθεί ως δεδομένο το «νέο φορέα» και διαγκωνίζεται για να υποβάλει πρώτη σε συνέντευξη τύπου τις θέσεις της για το νέο φορέα! Τέτοια πρεμούρα πια;
Το κείμενο και η στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. κηλιδώνει την Ιστορία της Εταιρίας. Δεν θα βρείτε πουθενά την αποφασιστική συστράτευση της Εταιρίας στο πλευρό όλων όσων αγωνίζονται ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Δεν θα βρείτε πουθενά την αληθινή συμπαράσταση στον αγώνα των συναδέλφων και όλων των εργαζομένων στην ΕΡΤ. Όπως δεν θα βρείτε πουθενά, όλες αυτές τις μέρες, την πλειοψηφία της Ε.Ε.Σ. στην ΕΡΤ.
Όλοι εμείς, οι σκηνοθέτες που βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, επιλέγοντας να ταχθούμε ξεκάθαρα στο πλευρό όλων των εργαζομένων της, γνωρίζοντας καλά ότι ο δικός τους είναι και δικός μας αγώνας, αγώνας για την ελευθερία της έκφρασης, τον πολιτισμό και την ίδια τη δημοκρατία, αγώνας με κοινωνική και εθνική σημασία, αγώνας όλων των εργαζομένων που αγωνίζονται σε τόσα μέτωπα ενάντια στην ίδια πολιτική, όλοι εμείς καλούμε κάθε συνάδελφο που νιώθει ότι η φυσική του θέση είναι σε αυτό τον αγώνα να έρθει στην ΕΡΤ.

Οι σκηνοθέτες είναι στην ΕΡΤ!
Ενωτικά, αγωνιστικά! Δεν είναι κρυμμένοι στην Τοσίτσα, ούτε πίσω από κείμενα ντροπής…
Ανοιχτή συνέλευση όλων των σκηνοθετών στην ΕΡΤ!
ΔΕΥΤΕΡΑ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ, 7 μ.μ,, στο χώρο της υποδοχής της ΕΡΤ, στην Αγία Παρασκευή.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Εμείς, οι σκηνοθέτες που συναντηθήκαμε συμμετέχοντας στο πολύπλευρο αγώνα ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, όντας εδώ από την πρώτη στιγμή μέχρι και τώρα που ανακοινώνεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για προσωρινή επαναλειτουργία, ξέρουμε καλά ότι ο αγώνας αυτός δεν σταματά εδώ.

Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις, ενάντια στον μονοπωλιακό έλεγχο της ψηφιακής μετάδοσης (digea), ενάντια στη μεθοδευόμενη εκποίηση του Οπτικοακουστικού Αρχείου και της περιουσίας της ΕΡΤ, ενάντια στη φίμωση στην ενημέρωση, ενάντια σε φασιστικές κυβερνητικές πρακτικές είναι αγώνας για ελευθερία στην έκφραση, την επικοινωνία και την ενημέρωση, αγώνας για μια αληθινά ανοιχτή και δημόσια ραδιοτηλεόραση, ανοιχτή στα κινήματα και την έκφραση κάθε κοινωνικής ομάδας και συλλογικότητας.

Αγώνας στο πλευρό όλων όσων μάχονται απέναντι στην ίδια πολιτική, απέναντι στις ίδιες αιτίες, απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας για τον πολιτισμό και τη δημοκρατία, ένας αγώνας που δεν σταματά εδώ, ένας αγώνας διαρκείας.

Στους άμεσους στόχους περιλαμβάνεται η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που τώρα δοκιμάστηκε στην ΕΡΤ και, όσο ισχύει, μπορεί να εφαρμοστεί παντού αλλού.

Ο αγώνας αυτός είναι ο δικός μας αγώνας! Και συνεχίζουμε!
Καλώντας κάθε συνάδελφο σε κοινό αγωνιστικό βηματισμό την κάθε επόμενη μέρα, απέναντι σε όσα σενάρια και αν δοκιμαστούν εναντίον του αλλά και πολύ πιο πέρα.

Η Πρωτοβουλία Αγώνα Σκηνοθετών καλεί κάθε συνάδελφο την Τρίτη 18 Ιουνίου, στις 7μιση στο χώρο της ΕΡΤ (Αγία Παρασκευή) για τη διαμόρφωση των επόμενων, πρακτικών βημάτων. Βήματα με τρόπους γνώριμους αλλά ίσως και αποκαλυπτικούς και για εμάς τους ίδιους. Από όλους μας εξαρτάται. Καίμε τα σενάριά τους, γράφουμε το δικό μας…

Το σενάριο ενός αγώνα δίχως όρια, δίχως τέλος.

Υ.Γ.: Το κείμενο διαμορφώθηκε στη ανοιχτή συνέλευση σκηνοθετών που πραγματοποιήθηκε στην ΕΡΤ, στο χώρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, την Δευτέρα 17 Ιουνίου.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.