Οι «Βάκχες» σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 28.6.2013 |Σάκης Ρουβάς: «Με μεγάλη λαχτάρα θα εμφανιζόμουν στο θέατρο της Επιδαύρου!»

vakxes-evripidi-sinentefxi-tupou

Τι δήλωσαν οι συντελεστές της παράστασης «Βάκχες» σε συνέντευξη Τύπου.

«Με μεγάλη λαχτάρα θα εμφανιζόμουν στο θέατρο της Επιδαύρου! Θέλω πολύ να πατήσω αυτό τον ιερό τόπο» δήλωνε αυθόρμητα έπειτα από σχετική ερώτηση το πρωί της Παρασκευής ο Σάκης Ρουβάς σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε για την παράσταση των «Βακχών» του Ευριπίδη στην οποία κρατά τον ρόλο του θεού Διόνυσου. Η παράσταση θα κάνει την επίσημη πρεμιέρα της στο θέατρο Φιλίππων στην Καβάλα 13 και 14 Ιουλίου, και στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε κάθε σχεδόν γωνιά της Ελλάδας επιστρέφοντας στην Αθήνα από τα τέλη Αυγούστου και για όλο τον Σεπτέμβριο.
«Είμαι εδώ και χρόνια θιασώτης του Διονύσου και της διονυσιακής τέχνης που φέρει ο Σάκης Ρουβάς» είχε δηλώσει προηγουμένως ο σκηνοθέτης της παράστασης Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος αποκάλυψε πως ζητούσε διακαώς εδώ και τέσσερα- πέντε χρόνια τη συνεργασία του με τον γνωστό τραγουδιστή. Αντί άλλου σκηνοθετικού σημειώματος αρκέστηκε να διαβάσει την «δήλωση ‘66» του Οδυσσέα Ελύτη.
«Ευχαριστώ τον Δημήτρη Λιγνάδη που με έκανε κοινωνό αυτής της μαγείας που περιέγραψε. Είμαι ευτυχής που συνεργάζομαι με τόσο καταξιωμένους ανθρώπους του θεάτρου, αλλά και με τόσο ταλαντούχους νέους ηθοποιούς. Είναι μεγάλη μου επιθυμία εδώ και χρόνια να μπω στον χώρο του θεάτρου. Το προσπάθησα κάνοντας κάποιες σπουδές υποκριτικής στο εξωτερικό, έχω ήδη ασχοληθεί λίγο και με τον κινηματογράφο» θύμισε με σεμνότητα. «Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την καριέρα μου που μπορεί να αλλάξει πολλά πράγματα. Ήδη αυτή η εμπειρία με έχει αλλάξει. Έχω αποκτήσει έναν πιο βαθύ τρόπο σκέψης χάρη στον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Ευριπίδη» συμπλήρωσε ο Σάκης Ρουβάς.
Τειρεσίας της παράστασης θα είναι η Ρούλα Πατεράκη, Κάδμος ο Γιάννης Καρατζογιάννης, Πενθέας ο Δημήτρης Πασσάς και Αγαύη η Μαρία Κίτσου. Η Γιώτα Βέη θα είναι η κορυφαία του χορού. Τη μουσική της παράστασης έχει συνθέσει ο Γιώργος Πούλιος και θα ερμηνεύεται ζωντανά υπό τη διδασκαλία του γνώστη των αφρικανικών ήχων Μιχάλη Αφολαγιάν. 

 Ο Δημητρής Λιγνάδης εξηγεί αυτή του την επιλογή: «Πρώτα διάβασα τις “Βάκχες” και έπειτα δημιούργησα αυτή την ενδεχομένως ετερόκλητη(;) σύνθεση. Θα προσπαθήσω να σκαρφαλώσω το θεόρατο άγαλμα που λέγεται Ευριπίδης, χωρίς να το γκρεμίσω». Τη νέα μετάφραση υπογράφει ο αδελφός του Γιάννης Λιγνάδης.
Όσο για την μη έγκριση της παράστασης στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου; «Δεν νιώθω καθόλου αδικημένος» σχολίασε ο σκηνοθέτης. «Φυσικά και θα θέλαμε να πάμε, αλλά αυτό δεν αναστέλλει την υπόλοιπη διαδρομή μας».
«Μπορεί στον απολογισμό του καλοκαιριού άλλοι να αισθάνονται περίεργα» πρόσθεσε η Αιμιλία Υψηλάντη εκ μέρους της καλλιτεχνικής εταιρείας «Αργώ» που έχει αναλάβει την παραγωγή. Όσο για τη φημολογούμενη ένταξη της συγκεκριμένης παράστασης στο ΕΣΠΑ; Είπε πως «δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση. Γίνονται προσπάθειες να ενταχθούν ορισμένες από τις παραστάσεις που θα δοθούν εντός Αττικής. Μόλις έχουμε νέα θα τα κοινοποιήσουμε».
Η παράσταση υποστηρίζει τους σκοπούς του Συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο

Η μεγάλη τραγωδία του Ευριπίδη «Βάκχες» θα παρουσιαστεί το φετινό καλοκαίρι σε Ηρώδειο, Αττική και εγχώρια φεστιβάλ, κάνοντας την επίσημη πρεμιέρα της στο φεστιβάλ Φιλίππων (13 & 14 Ιουλίου). Την παράσταση διασκευάζει και σκηνοθετεί ο Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα δούμε τον Σάκη Ρουβά (Διόνυσος), τη Ρούλα Πατεράκη (Τειρεσίας), καθώς και τον ίδιο το σκηνοθέτη στο ρόλο του αγγελιοφόρου.

Οι παραπάνω συντελεστές μαζί με την Αιμιλία Υψηλάντη της καλλιτεχνικής εταιρίας «Αργώ» μίλησαν για το έργο του Ευριπίδη στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Ωδείο Αθηνών.

Οι Βάκχες, ένα από τα πληρέστερα και πιο οργανωμένα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, έχουν διαβαστεί και παρασταθεί με ποικίλους τρόπους στο παρελθόν. Στην προκειμένη περίπτωση, οι δημιουργοί και συντελεστές της παράστασης δηλώνουν: «σήμερα, που ο φόβος μπροστά στο καινούργιο και τις αβεβαιότητες που δημιουργούν τα νέα παγκόσμια δεδομένα οδηγεί σε εσωστρέφειες και επικίνδυνους φανατισμούς, μπορούμε να δούμε το μύθο, διαμέσου του ποιητικού λόγου, σαν μια σπουδή πάνω στην ανθρώπινη φύση και στις συγκρούσεις που δημιουργούνται όταν οι οργανωμένοι κοινωνικοί σχηματισμοί έρχονται αντιμέτωποι με την «εισβολή» στον περίκλειστο χώρο τους, νέων δεδομένων-ανθρώπων, δοξασιών, δυνάμεων.»

Ξεχωριστό χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελούν ο χορός και η μουσική, βασικός ρόλος των οποίων θα είναι η ανάδειξη της πολυπολιτισμικότητας αλλά και της τοπικής παράδοσης. Συγκεκριμένα, στο χορό θα συμμετέχουν 11 κορίτσια και 3 «Αφροέλληνες» μουσικοί κρουστών, ενώ η μουσική, την οποία επιμελείται ο Γιώργος Πούλιος, θα είναι ζωντανή, με τη συμμετοχή και συνεργασία του Μιχάλη Αφολαγιάν, μουσικού, ηθοποιού και δασκάλου αφρικανικής μουσικής.

Σχετικά με τη σκηνοθετική του προσέγγιση, ο Δημήτρης Λιγνάδης δήλωσε ότι η αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη αποτελεί μια απόπειρα να αντικρίσουμε το μέλλον, έχοντας κοιτάξει παράλληλα το παρελθόν, ενώ πρόσθεσε ότι η διασκευή του βασίζεται στη «Δήλωση του ’66» του μεγάλου ποιητή Οδυσσέα Ελύτη: «Αντιλαμβάνομαι την ποίηση σαν μια πηγή αθωότητας γεμάτης από επαναστατικές δυνάμεις, που αποστολή μου είναι να τις κατευθύνω επάνω σε έναν κόσμο απαράδεκτο για τη συνείδησή μου – ελπίζοντας, μέσ’ από συνεχείς μεταμορφώσεις, να τον κάνω πιο σύμφωνο με τα όνειρά μου. Πιστεύω γι’ αυτό στις αισθήσεις που τις κινητοποιώ προς μιαν αδοκίμαστη έως σήμερα κατεύθυνση, αποβλέποντας σε μιαν Ελευθερία που να είναι αντίθετη προς όλες τις Εξουσίες και σε μια Δικαιοσύνη που να ταυτίζεται με το απόλυτο φως. Είμαι ένας ειδωλολάτρης που του έτυχε ν’ αγγίξει από το άλλο μέρος, άθελά του, τη χριστιανική αγιότητα».

Οι Βάκχες ξεκινούν την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στην «πατρίδα» του Ευριπίδη, Σαλαμίνα, σε μια δοκιμαστική παράσταση που θα λάβει χώρα στο Ευριπίδειο Θέατρο. Η επίσημη πρεμιέρα θα γίνει 4 μέρες μετά στην Καβάλα (13 και 14 Ιουλίου, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων), ενώ μετά από αυτό θα ακολουθήσει τρίμηνη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, η οποία θα λήξει την Πέμπτη, 19 Ιουλίου, στο Ηρώδειο.

Η παράσταση υποστηρίζει, καθ’ όλη την περιοδεία, τους σκοπούς του συλλόγου Φίλων παιδιών με καρκίνο ΕΛΠΙΔΑ και το νέο του έργο, την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, προσφέροντας μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια τους. Η πρόεδρος ρου Συλλόγου κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη τίμησε με την παρουσία της την συνέντευξη Τύπου και ευχαρίστησε τους συντελεστές που μέσω της περιοδείας των «Βακχών» στηρίζουν την ΕΛΠΙΔΑ.

«Βάκχες» του Ευριπίδη:

Πληροφορίες

Επίσημη πρεμιέρα: Φεστιβάλ Φιλίππων (Αρχαίο θέατρο) 13 & 14 Ιουλίου

Συντελεστές

Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης
Σκηνικά – κοστούμια: Εύα Νάθενα
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Χορογραφία: Δάφνη Ασημακοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Βίκυ Βολιώτη
Κρουστά: Μιχάλης Αφολαγιάν,
Παραγωγή: Θέατρο «ΑΡΓΩ» Αιμιλία Υψηλάντη
Δ/νση παραγωγής: Λευτέρης Πλασκοβίτης

Διανομή
Διόνυσος: Σάκης Ρουβάς
Τειρεσίας: Ρούλα Πατεράκη
Κάδμος: Γιάννης Καρατζογιάννης
Πενθέας: Δημήτρης Πασσάς
Αγγελιοφόρος: Δημήτρης Λιγνάδης
Αγαύη: Μαρία Κίτσου

Χορός: Γιώτα Βέη (κορυφαία), Αντιγόνη Ψυχράμη, Άννα Μενενάκου, Λούσα Μαρσέλλου, Ευαγγελία Συριοπούλου, Ντάνη Γιαννακοπούλου, Δανάη Κατσαμένη, Ζαφειρία Δημητροπούλου – Delangel, Ιωάννα Κουντικέ, Ναταλί Ερνέστα, Γκρέις Νουοκέ.

Μουσικοί κρουστών:
Μιχάλης Αφολαγιάν, Σαμουήλ Ακινόλα, Στέφανος Μουαγκ

πηγή: http://tospirto.net/,  το Βήμα

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.