Της ΕΡΤ κομμούνια, θα γίνετε σαπούνια | Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

pagkalos

«Η ΕΡΤ κομμούνιζε από το πρωί ώς το βράδυ», εδήλωσε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ανεβασμένος επί του φοβερού Βήματος fm. Σαράντα χρόνια στο κουρμπέτι, πρώτη φορά ακούω το ρήμα «κομμούνιζε». Μέχρι τώρα ήξερα τα «γκομένιζε» και «γάμπριζε», τα οποία παραπέμπουν σε ερωτικές προτιμήσεις, φρονώ όμως ότι ουδέποτε θα κατέφευγε σε σεξουαλικά υπονοούμενα ο εγγονός του ανθρώπου που στο παρελθόν φρόντιζε να είναι μακριές οι φούστες.

«Κομμουνιστικό όργανο ήταν η ΕΡΤ. Κομμούνιζε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μέχρι αηδίας». Τι λέτε, κύριε Θόδωρε; Κομμούνιζε ο Κουβαράς, κομμούνιζε ο Πολίτης, κομμούνιζε η Γαβρά, κομμούνιζε η Κλείτου, κομμούνιζε η Στάη, κομμούνιζε ο Λιάτσος; Πείτε μου, κυρ Θόδωρε, γιατί θα σκάσω: Μήπως κομμούνιζε και η Ανθή Σαλαγκούδη; Μήπως κι ο Σίμος ο σοφός, εκομμούνιζε κι αυτός; Τέτοια συνάθροιση κομμουνιστών είχα να δω από το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ Μογγολίας, τις εργασίες του οποίου άνοιξε ο Ιωσήφ Βησσαριονόβιτς Τζουγκασβίλι αυτοπροσώπως.

«Δεν βλέπατε ότι η ΕΡΤ που διαλύθηκε ήταν προπαγανδιστικό όργανο, αυταρχικό και ολοκληρωτικό, ενός κόμματος που είχε το 5-10-20% του ελληνικού λαού;». Αυτό το κόμμα δεν υπάρχει, κύριε Θόδωρε. Υπάρχει ένα άλλο που πήγε από το 5%, στο 17% και μετά στο 27% κι αν εννοείτε αυτό, γιατί δεν λέτε το όνομά του; Σας το απαγορεύει η θρησκεία σας, σαν τους Εβραίους που απαγορεύεται επί ποινή θανάτου να ξεστομίσουν το όνομα του Γιαχβέ; Και γιατί μένετε στο 20%; Γιατί δεν πάτε στο 21, στο 22, στο 27; Μην φοβόσαστε, ποσοστά είναι, δεν είναι πίεση, δεν κινδυνεύετε να υποστείτε ντουβρουτζά.

Εδώ που τα λέμε, στο τσακ τον γλίτωσε ο Θόδωρος τον ντουβρουτζά: «Έβλεπα ένα ντοκιμαντέρ για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τους αντιφασιστικούς αγώνες των λαών, μετά έβλεπα μια συζήτηση μαρξιστών, ούτε ξέρω για ποιο θέμα, και στο τέλος μου κοπανούσε και ένα σοβιετικό φιλμ». Καλά, το ντοκιμαντέρ για τον Β’ Παγκόσμιο το καταλάβαινε ο Θόδωρος, γιατί έβλεπε κάτι γερμανοντυμένους σαν αυτούς με τους οποίους συνεργάζεται σήμερα το κόμμα του. Τους συζητητές πώς τους καταλάβαινε ότι ήταν μαρξιστές; Είναι απλό: Μιλούσαν γερμανικά, είχαν μούσια, φορούσαν αλυσίδες στα πόδια και πάνω από τα κεφάλια τους πλανιόταν ένα φάντασμα.

Καλά όλα τ’ άλλα, τις σοβιετικές ταινίες που τις είδε ο Πάγκαλος στην ΕΡΤ; Για τον Θόδωρο κάθε ταινία που αμφισβητεί το σύστημα είναι αυτόχρημα σοβιετική. Τα «Χτυποκάρδια στα θρανία» αμφισβητούν το σχολείο, «Η Αλίκη στο Ναυτικό» τα βάζει με τον Στρατό, ο «Ηλίας του 16ου» υποσκάπτει την αστυνομία, «Το κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας» αμφισβητεί τον θεσμό της μοναρχίας, πήξαμε στην κομμουνιστική προπαγάνδα.

Α, να μην ξεχάσω και το «Ο Θόδωρος και το δίκαννο», που προπαγάνδιζε ανοιχτά την ένοπλη εξέγερση.

Από την Aυγή, 10/7/2013, http://left.gr/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.